Projekt Mały Watykan

To, co mozemy zrobic.

Moderatorzy: sueno, Daniel, Cyniczny Optymista

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 22 października 2008, o 20:29

Wyimek z tekstu o muzeum Piłsudskiego ze strony Radia Kielce:
  • "Zdaniem prezydenta Kielc jest to dobry pomysł na ożywienie tej placówki. Wojciech Lubawski uważa, że odwiedza ją zbyt mała liczba turystów.
    Przypomina, że Pałac Biskupów Krakowskich, w którym mieści się Muzeum Narodowe, to unikalny w swym charakterze zabytek klasy „0”".
http://www.radio.kielce.pl/page,,Powsta ... 26ebc.html

Nie wiem na ile to efekt naszych starań, ale to pierwsza znana mi wypowiedź prezydenta Lubawskiego podkreślająca unikalność i bezcenność naszego pałacu.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Cyniczny Optymista
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 3 listopada 2008, o 01:13

Moi drodzy,
(zwlaszcza pan, panie RZ)

co myslicie o zlozeniu pomyslu "Malego Watykanu" jako OIU?

Przy takim braku pomyslow na promocje miasta - zlozenie takiego "Malego Watykanu" narobi sporo szumu - ze ludzie sami, zniecierpliwieni brakiem dzialan na rzecz promocji i rozwoju miasta robia wiecej niz urzednicy bioracy ciezkie pieniadze.
Media sadze ze by to podchwycily...

Pzdr
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 4 listopada 2008, o 15:34

Ja nie zamierzam nic takiego planować dopóki OIU nie wejdzie w życie.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 11 listopada 2008, o 22:09

Przepraszam za poślizg w "odniesieniu się" (do Cynicznego Optymisty pisałem wcześniej na priva).
Pierwszy cel projektu to doprowadzenie do jego akceptacji przez wszystkich dyrektorów muzeów i instytucji kulturalnych, proboszcza, następnie doprowadzenie do "spotkania na szczycie" i realnej współpracy "wzgórzowych vip-ów". Współpracy mającej na celu tworzenie wspólnego produktu turystycznego (z nami jako koordynatorami).
Dopiero wtedy, jak sądzę, można spróbować z Radą Miejską. Trzeba zresztą mieć najpierw za sobą autorytety, żeby radni tego nie spłycili.

Bardzo miesza nam szyki cyrk związany z powołaniem dyrektora Muzeum Narodowego - osoby kluczowej dla projektu "Mały Watykan"...

Ale póki co najprawdopodobniej jutro będę się umawiał na konkretny termin spotkania z p. Januszem Karpińskim - dyrektorem Muzeum Wsi Kieleckiej. Czy ktoś poza Arkiem, który deklaruje swoją stałą gotowość chciałby iść na takie spotkanie?

I mam też prośbę - dajcie znać, jeśli znacie osobiście członków grup rekonstruujących historię (rycerzy, powstańców itd)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 11 listopada 2008, o 22:16

Znam ludzi z bractwa rycerskiego :) Więc w razie czego kontaktuj się ze mną :)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 11 listopada 2008, o 22:23

Ja zawsze jestem gotów wspomóc Cie moją skromną osobą, ale niestety jutro obowiązki uczelniane nie pozwalają.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 11 listopada 2008, o 22:37

Ja również chętnie CI pomogę na ile będę mógł, wiec czekamy na instrukcje :wink:

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 13 listopada 2008, o 23:09

Pan J. Karpiński zaproponował spotkanie w środę (19 listopada) o godz. 9.00. Zapraszam do udziału:!:

Grupy historyczne chciałbym zainteresować historią biskupich Kielc tj. przede wszystkim gwardią biskupią i gwarkami (górnikami) oraz okresem działania Akademii Górniczej (poza tym, że studenci mieli mundury, byli też bardzo aktywni). Niestety nie mam materiałów źródłowych wystarczająco przybliżających te kwestie - musieliby podrążyć temat. Sądzę jednak, że powinni być chętni - to historia własnego miasta :) Włączając tworzenie takich rekonstrukcji historycznych do projektu "Mały Watykan" da, jak sądzę, szansę na znalezienie źródeł finansowania ubiorów czy replik uzbrojenia.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 listopada 2008, o 08:41

Obrazek
KIELCE
17 listopada 2008 - 0:01
Władze Kielc powalczą o kino Moskwa
Kino zostanie, choćby budynek trafił w obce ręce - nowy plan zagospodarowania przestrzennego w centrum Kielc.
ObrazekObrazek
Na tym parkingu przy kinie Moskwa powstanie nowy budynek. (A. Piekarski)

Na czwartkowej sesji Rady Miasta prezydent Kielc wystąpi do radnych o zgodę na zakup kina Moskwa przy ulicy Staszica. Radni z Komisji Ładu Przestrzennego pozytywnie zaopiniowali ten pomysł.

Apollo Film, obecny właściciel budynku i dzierżawca działki pod nim, wystawił nieruchomość na przetarg z ceną wywoławcza 4 mln zł. Miast jest gotowe przeznaczyć na zakup 4,1 mln zł. Może jednak trafić się inny kupiec, który da więcej za atrakcyjnie położoną działkę.

Miasto chce się zabezpieczyć na taką okoliczność i zamierza przygotować miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego obejmujący teren między ulicami Zamkową, Staszica, Sienkiewicza i Kapitulną.

- Chcemy zachować obecne przeznaczenie terenu pod kulturę, a przy okazji uporządkować tę część centrum miasta - informuje Artur Hajdorowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego Urzędu Miasta w Kielcach.

POMNIK MARSZAŁKA I ŚLUB Z WIDOKIEM

Działka obok kina, ta z parkingiem, należy do prywatnej osoby, która chce ją zabudować i prawdopodobnie plan dopuści taką możliwość. W pobliżu ma stanąć pomnik Józefa Piłsudskiego.

Planem zostanie objęty budynek przy ulicy Kapitulnej, w którym znajduje się przedszkole. Prawdopodobnie zostanie on wyburzony, a na jego miejscu powstanie sala ślubów z widokiem na plac Artystów i wzgórze zamkowe. Urząd Stanu Cywilnego, który znajduje się w ratuszu przy Rynku, musi opuścić obecną siedzibę, ponieważ koliduje ona z zabudową dziedzińca.

- Zajmiemy się także uporządkowaniem zabudowy w miejscu, gdzie stoi dom towarowy Katarzyna i sąsiedni budynek należący do miasta, który wystawiono na sprzedaż. Domy Towarowe Centrum chcą wyburzyć swój budynek oraz są zainteresowane kupnem "sąsiada”. Obawiamy się, że na obu działkach powstanie kolos nie pasujący do ulicy Sienkiewicza. My chcemy zachować jej charakter zabudowy, podzielonej na kamienice - tłumaczy dyrektor.

PIWO DO PIWNICY

Planiści zajmą się także budowlą stojącą przy skrzyżowaniu Staszica i Zamkowej, która znajduje się na fundamentach zabytkowego budynku. Chcą przenieść lokal do jego piwnic, najgłębszych w Kielcach, a tylko w lecie mógłby funkcjonować na powierzchni w formie ogródka piwnego. Plan obejmie również dawny spichlerz, w którym znajduje się hurtownia papierosów.

Planiści chcą znaleźć inne przeznaczenie tej budowli, pasujące do kulturalnego wykorzystania tej części miasta.

Plan może być gotowy za około rok, ale już uchwała o przystąpieniu do jego przygotowania pozwala odmówić wydania pozwolenia na zabudowę niezgodną z zamierzeniami miasta.

Agata Kowalczyk

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /845290612
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 19 listopada 2008, o 10:58

Wczoraj wieczorem, idąc parkiem wzdłuż muru pałacowego pomyślałem jak uatrakcyjnić ten fragment miasta. Mur fajnie oświetlony - ale jakoś tam pusto. Mam pomysł aby stworzyc tam taką scieżke dydaktyczną. Wzdłuż niej stałyby ekspozycje naszych lokalnych skał z odpowiednimi opisami gdzie sie znajdują. W naszych górach i okolicy mamy dużą różnorodność minerałów, od łupków i piaskowców aż po granit. Gdyby tak zwieść dość duże fragmenty tych skał, odpowiednio oswietlić i opisać, mogłoby stanowić fajną atrakcję i zarazem wartość dydaktyczną.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 listopada 2008, o 20:13

Fajny pomysł. Widziałbym to jako wizytówkę i reklamę Centrum Geoedukacji na Wietrzni.

A w czasie dzisiejszego spotkania (w którym uczestniczyli Cyniczny Optymista, Naos i ja) dyrektor MWK Janusz Karpiński bardzo pozytywnie odniósł się do projektu i zadeklarował pełne poparcie :)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 24 listopada 2008, o 17:51

Przedszkole przy Kapitulnej do wyburzenia
Aktualizacja: 2008-11-24 13:35:39

Budynek, w którym znajduje się przedszkole przy ulicy Kapitulnej w Kielcach prawdopodobnie zostanie wyburzony. Zdaniem władz miasta powinien zniknąć z mapy miasta, żeby odsłonić widok na wzgórze katedralne. Zastępca prezydenta Kielc - Czesław Gruszewski uważa, że to najlepsze rozwiązanie.
Jego zdaniem, ta część miasta powinna mieć charakter spacerowy. Tak dzieje się już na Placu Artystów, który stał się jednym z ulubionych miejsc spotkań kielczan.
Dyrektor biura planowania przestrzennego Artur Hajdorowicz, informuje że urzędnicy z kieleckiego ratusza zaczęli przygotowywać plan zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu. Dyrektor Hajdorowicz nie wyklucza, że po wyburzeniu przedszkola, w okolicy będzie mogło powstać kilka niewielkich budynków. Podkreśla, że plan jest potrzebny, żeby w międzyczasie nie wybudowano obiektów, które nie będą zgodne z koncepcją miasta.
Dzieci z przedszkola przy Kapitulnej mają trafić do remontowanego budynku przy ulicy Karczówkowskiej. Zastępca prezydenta Kielc Andrzej Sygut informuje, że prace remontowe powinny zakończyć się wiosną przyszłego roku.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Przeds ... d0bf7.html

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 24 listopada 2008, o 21:32

Szkoda. Budynek z powodzeniem od 100 lat pełni swoją funkcję. Aż dziw, że nie jest wpisany do rejestru zabytków. Co jak co, ale niewiele miast stać na puste parcele budowlane w centrum.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 2 grudnia 2008, o 18:11

Obrazek
Miasto kupiło budynek z kinem Moskwa
mon
2008-12-02, ostatnia aktualizacja 2008-12-02 17:03

Miasto wygrało we wtorek przetarg na zakup nieruchomości przy ul. Staszica 5 w Kielcach wraz z budynkiem, w którym mieści się m.in. kino Moskwa.
Obrazek
Fot. Jarosław Kubalski / AG

O godz. 16 w siedzibie Apollo Film komisja przetargowa otworzyła oferty, a w zasadzie tylko jedną propozycję. - Zainteresowanie zakupem nieruchomości było całkiem spore, ale nie przełożyło się na składanie ofert. Propozycja miasta była jedyną ważną, opiewającą na sumę wyższą niż wywoałwcze 4 mln zł, która wpłynęła w określonym przez nas terminie - poinformowała Justyna Witas z Apollo Film.

Krakowska spółka jest zadowolona z wyniku przetargu. - Mamy zapewnienie od przedstawicieli miasta, którzy byli obecni podczas posiedzenia komisji, że do podpisania umowy sprzedaży nieruchomości dojdzie jak najszybciej - stwierdziła Justyna Witas.

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... oskwa.html

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 4 grudnia 2008, o 15:54

Trochę się podziało w temacie.

W Konferencji w Muzeum Historii Kielc, której przysłuchiwała się spora grupka obiadowiczów, i gdzie puściłem wici dotyczące projektu uczestniczyła m.in. Grupa Przewodników Świętokrzyskich "Bartek". Są zainteresowani uczestnictwem - jesteśmy umówieni na tefefon w poniedziałek, by umówić konkretny dzień spotkania (w przyszłym tygodniu).
Również w przyszłym tygodniu, ale już konkretnie w czwartek 11 grudnia o g. 16.00 mamy umówione spotkanie z ks. Pawłem Tkaczykiem - dyrektorem Muzeum Diecezjalnego. Zapraszam chętnych na oba spotkania :)

Dzisiaj z kolei spotykam się z grupką osób (w tym dwóch moich znajomych, więc na razie umówiłem się z nimi sam), którzy planują zrobić miniaturę zabudowy Kielc w wersji XVIII-wiecznej :)

MeehoweCK ma zaś w weekend zagaić rycerzy czyli historyczną grupę rekonstrukcyjną. :)

ODPOWIEDZ