PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Czy naprawde uwazasz, ze organizacja sylwestra powinna byc tutaj wyznacznikiem czegokolwiek? Plac przy IX w. mozna duzo lepiej zagospodarowac. A parkingi budujmy tam gdzie juz takie istnieja. Dobrym pomyslem tez jest wlasnie parking pietrowy przy UW.Maniax pisze:Ja nadal bede sie upierał ze ten parking powinien być na tym placu przy IX Wieków gdzie wesołe miasteczko sie rozkłada zawsze.
To gdzie teraz będzie Sylwester pod gwiazdami?! Moze na Placu Wolnosci?!
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

AKTUALNOŚCI
30 października 2008 - 15:21
Kielce > Ogłosili przetarg na budowę parkingu wielopoziomowego
Dzisiaj Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych w Kielcach ogłosiło przetarg na budowę parkingu wielopoziomowego na placu Konstytucji 3- Maja.
Oferty można składać do 20 listopada a dzień później zostaną otwarte i wybrany wykonawca. Jeśli żadna z firm, która nie wygra konkursu, nie oprotestuje jego wyników, to jeszcze w tym roku pierwsza łopata zostanie wbita i inwestycja rozpoczęta. Jesienią parking byłby gotowy.
/ATA/
źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /712732507
=====
Zwróćcie uwagę na termin składania i otwarcia które zgodnie z ustawą muszą być takie same i w ogłoszeniu są takie same, natomiast Echo znów pokazało swoja "Żetelność". Poza tym to nie jest konkurs tylko przetarg nieograniczony... Normalnie hendy opadają...
==========================================

Ogłoszenie ze stronyPUK: http://www.puk-kielce.pl/budowa_parkingu.doc
treść ogłoszenia na stronie UZP: http://bzp0.portal.uzp.gov.pl/index.php ... 2008-10-30OGŁOSZENIE
o przetargu nieograniczonym o wartości szacunkowej powyżej 14 000 EURO
Zamawiający:
PRZEDSIĘBIORSTWO USŁUG KOMUNALNYCH Sp. z o. o.
w KIELCACH ul. Młoda 28
www:puk-kielce.pl
ogłasza przetarg nieograniczony na roboty budowlane :
„Budowa Parkingu Wielopoziomowego na Placu Konstytucji 3 Maja
w Kielcach”
Specyfikacja część 1: http://puk-kielce.pl/spec_budowa_parkingu1.doc
Specyfikacja część 2: http://puk-kielce.pl/spec_budowa_parkingu2.doc
Ogłoszenie ukazało się w BZP nr 292357-2008, w dniu 30.10.2008
Oznaczenie wg CPV: 45213312-3
I. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie robót budowlanych związanych z budową parkingu wielopoziomowego na Placu Konstytucji 3 Maja w Kielcach w oparciu o zatwierdzony projekt budowlano-wykonawczy, zgodnie ze sztuką budowlaną i obowiązującymi normami.
II. Oferty częściowe i wariantowe: Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych i wariantowych.
III Podwykonawcy: Zamawiający dopuszcza możliwości zlecenia wykonania części zamówienia podwykonawcom.
IV. Termin wykonania zamówienia: Zakończenie budowy wraz z decyzją na użytkowanie obiektu do 30.11.2009r.
V. Warunki udziału w postępowaniu: W przetargu mogą wziąć udział Wykonawcy, którzy:
1. Spełniają warunki określone w art. 22 Pzp,
2. Nie podlegają wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ustawy Pzp,
3. złożą ofertę zgodną co do treści ze SIWZ.
IV. Uprawnionym do kontaktów z oferentami jest:
- w zakresie przedmiotu przetargu - Ciepluch Witold tel. 509797570
- w zakresie specyfikacji - Korba Małgorzata - tel. 345 07 81 w godz. 08.00 – 14:00
V. Dokumentacja przetargowa dostępna na stronie internetowej www.puk-kielce.pl oraz można otrzymać w siedzibie Zamawiającego. Koszt dokumentacji przetargowej – 122,00 zł /bez ceny dokumentacji projektowej/ .
VI. Wadium – 350.000,00 PLN.
VII. Oferty w nieprzezroczystej, zabezpieczonej przed otwarciem kopercie z napisem:
„ Budowa parkingu wielopoziomowego w Kielcach” - Nie otwierać przed 2008.11.20 godz.10:00 należy składać w siedzibie Zamawiającego w Sekretariacie do dnia 2008.11.20 do godz. 10.00
VIII. Otwarcie ofert: nastąpi w siedzibie Zamawiającego Kielce ul. Młoda 28 pokój nr 1 w dniu 2008.11.20 o godz. 10.15
IX. Termin związania ofertą – 30 dni od ostatniego terminu do składania ofert.
Kryterium oceny ofert : Cena oferty – 100%.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2008, o 14:09 przez sueno, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- sueno
- Kontakt:
Objaśnienia do ogłoszenia czyli zamówienia publiczne w pigułce 
Wadium w wysokości 350.000,00 PLN oznacza, że kwota jaką zamierza przeznaczyć zamawiający (PUK) na finansowanie zamówienia to max.
x = (350 000 x 100 ) / 3
x = 35 000 000 / 3
x = 11.666.666,67 PLN netto
+ podatek VAT = 11.666.666,67 x 1,22 = 14.233.333,33 PLN brutto
Wynika to z zapisu art. 45 ust. 4 ustawy prawo zamówień publicznych gdzie "Zamawiający określa kwotę wadium w wysokości nie większej niż 3 % wartości zamówienia" (wartość zamówienia to wartość netto).
Dodatkowo zamawiający nie zamieścił w internecie części III SIWZ tj. Specyfikacji technicznej (przedmiary robót, specyfikacje techniczne wykonania i odbioru robót budowlanych, projekt budowlano-wykonawczy) co jest naruszeniem art. 42 ustawy prawo zamówień publicznych który mówi:
Art. 42.
1. Specyfikację istotnych warunków zamówienia udostępnia się na stronie internetowej od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych albo publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej do upływu terminu składania ofert.
2. Na wniosek wykonawcy zamawiający przekazuje w terminie 5 dni specyfikację istotnych warunków zamówienia. Opłata, jakiej można żądać za specyfikację istotnych warunków zamówienia, może pokrywać jedynie koszty jej druku oraz przekazania.
Dodatkowo Zamawiający pobiera opłatę za SIWZ w wysokości – 122,00 zł /bez ceny dokumentacji projektowej/ za 50 kartek A4 natomiast przytoczony wyżej art. 45 ust. 2 wyraźnie mówi, że "Opłata, jakiej można żądać za specyfikację istotnych warunków zamówienia, może pokrywać jedynie koszty jej druku oraz przekazania." Wychodzi przelicznik 2,44 PLN za 1 stronę SIWZ co jest wyraźnym przegięciem... Dodatkowo ta opłata nie uwzględnia opłaty za dokumentację projektową więc albo ona jest za darmo, albo za jakąś bliżej nieokreśloną kwotę...
Dobra nie sprawdzam dalej... mnie wychodzi, że postępowanie jest do uwalenia z urzędu, bo nie uwzględnia zmian ustawy prawo zamówień publicznych które weszły w dniu 24.10.2008r. ... Sprawdziłem warunki udziału w postępowaniu których modyfikować nie można... Wychodzi, że trzeba unieważnić i powtórzyć postępowanie.
Jeżpir: Mógłbyś zweryfikować to co napisałem?
==================================
EDYTA: A może da się je za uszy wyciągnąć?
Będą musieli prostować, modyfikować i spieszyć się z tym... Nie chce mi się czytać całej SIWZ pro publico bono i wytykać wszystkie błędy...
Wadium w wysokości 350.000,00 PLN oznacza, że kwota jaką zamierza przeznaczyć zamawiający (PUK) na finansowanie zamówienia to max.
x = (350 000 x 100 ) / 3
x = 35 000 000 / 3
x = 11.666.666,67 PLN netto
+ podatek VAT = 11.666.666,67 x 1,22 = 14.233.333,33 PLN brutto
Wynika to z zapisu art. 45 ust. 4 ustawy prawo zamówień publicznych gdzie "Zamawiający określa kwotę wadium w wysokości nie większej niż 3 % wartości zamówienia" (wartość zamówienia to wartość netto).
Dodatkowo zamawiający nie zamieścił w internecie części III SIWZ tj. Specyfikacji technicznej (przedmiary robót, specyfikacje techniczne wykonania i odbioru robót budowlanych, projekt budowlano-wykonawczy) co jest naruszeniem art. 42 ustawy prawo zamówień publicznych który mówi:
Art. 42.
1. Specyfikację istotnych warunków zamówienia udostępnia się na stronie internetowej od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych albo publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej do upływu terminu składania ofert.
2. Na wniosek wykonawcy zamawiający przekazuje w terminie 5 dni specyfikację istotnych warunków zamówienia. Opłata, jakiej można żądać za specyfikację istotnych warunków zamówienia, może pokrywać jedynie koszty jej druku oraz przekazania.
Dodatkowo Zamawiający pobiera opłatę za SIWZ w wysokości – 122,00 zł /bez ceny dokumentacji projektowej/ za 50 kartek A4 natomiast przytoczony wyżej art. 45 ust. 2 wyraźnie mówi, że "Opłata, jakiej można żądać za specyfikację istotnych warunków zamówienia, może pokrywać jedynie koszty jej druku oraz przekazania." Wychodzi przelicznik 2,44 PLN za 1 stronę SIWZ co jest wyraźnym przegięciem... Dodatkowo ta opłata nie uwzględnia opłaty za dokumentację projektową więc albo ona jest za darmo, albo za jakąś bliżej nieokreśloną kwotę...
Dobra nie sprawdzam dalej... mnie wychodzi, że postępowanie jest do uwalenia z urzędu, bo nie uwzględnia zmian ustawy prawo zamówień publicznych które weszły w dniu 24.10.2008r. ... Sprawdziłem warunki udziału w postępowaniu których modyfikować nie można... Wychodzi, że trzeba unieważnić i powtórzyć postępowanie.
Jeżpir: Mógłbyś zweryfikować to co napisałem?
==================================
EDYTA: A może da się je za uszy wyciągnąć?
- sueno
- Kontakt:
No przecież napisałem że tak jest
Echo jak zwykle spartoliło robotę i jakieś farmazony z księżyca wypisało... W ogłoszeniu i w SIWZ jest dobrze napisane.
sueno: Co do modyfikacji warunków udziału w postępowaniu... o ile się nie mylę, od 24 października można modyfikować warunki udziału w SIWZ. Po wejściu w życie nowelizacji zakaz modyfikacji warunków został uchylony. W takim przypadku trzeba będzie jeszcze raz opublikować ogłoszenie, ale nie ma konieczności unieważniania postępowania.
- sueno
- Kontakt:
herne: Tak, masz racje, dlatego edytę dałem do posta co do wyciągania za uszy tego postępowania. Ale sporo tych błędów mają. Z tego co zdążyłem zauważyć to w ogóle nie uwzględnili nowelizacji ustawy w tym postępowaniu. Szybciej by było unieważnić i ogłosić od nowa niż modyfikować 
Składamy protest?
Składamy protest?
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Tylko ogłosić jeszcze raz dobrze też trzeba umieć. Jak w pierwszym postępowaniu robi się takie błędy, to.. jaka jest szansa że w drugim ich nie będzie?
Co do ceny SIWZ, to widziałem już większe przeliczniki i to w czasach kiedy nie było obowiązku publikacji wersji elektronicznych i nikt nie protestował. Jak Zamawiający jest leniwy i nie chce mu się stać przy kserokopiarce, to zleca wykonanie X egzemplarzy siwz, ma fakturę i już.
A co do kwoty jaką zamawiający ma, to z wadium jest ja dość ciężko wyliczyć, bo wadium jest jak pamiętam chyba od 0,5% do 2% wartości inwestycji.
EDIT: Faktycznie w nowej ustawie jest, że wadium do 3%. Sorki, ale nową ustawę to ja jeszcze nie znam na wyrywki. A co do późniejszego zamieszczenia na stronie internetowej w stosunku do ogłoszenia, to - o ile uzupełnienie tego nie będzie to z dużym opóźnieniem - nie jest to błąd znaczący. A protest może (wg mnie) w tym przypadku dotyczyć tylko terminu złożenia ofert - powinien być przesunięty o czas opóźnienia. Choć zdania uczonych w tym zakresie mogą być podzielone, a ja nie jestem prawnikiem z wykształcenia i nieraz argumentacje orzeczeń KIO są dla mnie nie tylko niezrozumiałe, ale i kuriozalne czy nielogiczne - choć to inna bajka. Nie bądźmy aż takimi formalistami, w końcu takie działania miały być wyeliminowane z życia publicznego.
Mam nadzieję, że na pytania oferentów PUK będzie odpowiadał bardziej zbornie niż np. Gmina Bodzentyn, gdzie odpowiedzią na każde pytanie jest "przyjąć w ilości zgodnej z dokumentacją projektową", nawet na pytanie typu "projekt nie zawiera tego czy owego prosimy o uszczegółowienie" czy też "czy w zakres zamówienia wchodzi to czy owo".
Co do ceny SIWZ, to widziałem już większe przeliczniki i to w czasach kiedy nie było obowiązku publikacji wersji elektronicznych i nikt nie protestował. Jak Zamawiający jest leniwy i nie chce mu się stać przy kserokopiarce, to zleca wykonanie X egzemplarzy siwz, ma fakturę i już.
A co do kwoty jaką zamawiający ma, to z wadium jest ja dość ciężko wyliczyć, bo wadium jest jak pamiętam chyba od 0,5% do 2% wartości inwestycji.
EDIT: Faktycznie w nowej ustawie jest, że wadium do 3%. Sorki, ale nową ustawę to ja jeszcze nie znam na wyrywki. A co do późniejszego zamieszczenia na stronie internetowej w stosunku do ogłoszenia, to - o ile uzupełnienie tego nie będzie to z dużym opóźnieniem - nie jest to błąd znaczący. A protest może (wg mnie) w tym przypadku dotyczyć tylko terminu złożenia ofert - powinien być przesunięty o czas opóźnienia. Choć zdania uczonych w tym zakresie mogą być podzielone, a ja nie jestem prawnikiem z wykształcenia i nieraz argumentacje orzeczeń KIO są dla mnie nie tylko niezrozumiałe, ale i kuriozalne czy nielogiczne - choć to inna bajka. Nie bądźmy aż takimi formalistami, w końcu takie działania miały być wyeliminowane z życia publicznego.
Mam nadzieję, że na pytania oferentów PUK będzie odpowiadał bardziej zbornie niż np. Gmina Bodzentyn, gdzie odpowiedzią na każde pytanie jest "przyjąć w ilości zgodnej z dokumentacją projektową", nawet na pytanie typu "projekt nie zawiera tego czy owego prosimy o uszczegółowienie" czy też "czy w zakres zamówienia wchodzi to czy owo".
Jeżpir
- sueno
- Kontakt:
3 strony protestu mi wyszło... Przyniosę w niedzielę na obiadek to zdecydujemy czy składać
Ja dla dobra PUKu był złożył.
Jezpir: Nie wiem czy robota tego parkingu mieści się w zakresie twojej roboty ale współczuję jeśli będziesz czytał tą SIWZ
. Ja wymiękłem
Umowy nie czytam, niech czytają ją ci co będą na tym kasę zarabiać. Ja złożę protest tylko na SIWZ.
Łeb mam napuchnięty...
Jezpir: Nie wiem czy robota tego parkingu mieści się w zakresie twojej roboty ale współczuję jeśli będziesz czytał tą SIWZ
Łeb mam napuchnięty...
- sueno
- Kontakt:
Właśnie złożyłem protest. Zobaczymy jak będzie