Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 28 października 2008, o 12:12

michal_ck pisze:Bo bezfazową kładło chyba MZD, a zwykłą RPZ. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Ale syf tam mają.
Może przyczyną jest nie syf,
a niewiedza i niekompetencja ludzi tam pracujących...?
---
Jest np. mąka typ 400 i typ 720, ale przecież nie wszyscy wiedzą o tym, ale piekarze wiedzą...

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 28 października 2008, o 12:34

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 28 października 2008, o 18:04

Po co światła? Przejazd jest jednokierunkowy?
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 28 października 2008, o 19:01

Czerwone światło rozbłyśnie po przekroczeniu pewnego stanu wysokości lustra wody.

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 28 października 2008, o 19:35

Super. Niestety okazało się, że bród stał się atrakcyjną alternatywą pokonywania ulicy Ogrodowej także dla licznych grup pieszych. :( Oby to niezdrowe zainteresowanie szybko się skończyło.

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 28 października 2008, o 20:17

Nie liczył bym na to. W Polsce ścieżka rowerowa to dla większości ludzi fanaberia rowerzystów. Prawie zawsze jak jechałem alejką przy ogrodowej to ludzie musieli iść akurat ścieżką rowerową. :evil:
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 28 października 2008, o 21:43

Robiąc zdjęcie powyżej przechadzał się brodem starszy pan.
Myślę, że w przyszłości orzejazd ten będzie częściej uczęszczany przez pieszych.
Moim zdaniem tam od początku powinno powstać przejście dla pieszych obok ścieżki.

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 28 października 2008, o 22:31

A ja uważam, że przepisy są po to aby ich przestrzegać.
Powinni postawić tam strażaka walić mandaty jak leci.

Ile można, na każdej ścieżce rowerowej to samo, a jak rowerzysta potrąci pieszego to winna rowerzystów, i wszyscy rowarzyści są źli.
Czy normalnie pieszy chodzi środkiem ulicy?!!
A jeśli pieszym bardziej się podoba czerwona kostka niż szara, to niech postulują o zmiane oznakowania na odwrotną.

Wiecie jak poznać Polaka na Wyspach Bryt. ?? Po tym, że chodzi ścieżką rowerową (szczególnie że obok ma chodnik).
NIe lubie narzekać, a szczególnie na swój naród, ale kurde brakuje nam cholernego dobrego wychowania, i jeśli rodzice tego nie potrafią nauczyć to niech to robi państwo.!
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 28 października 2008, o 22:43

Ale polskie powiedzenie mówi, że przepisy są po to aby je łamać :P

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 28 października 2008, o 23:09

Tak i jeszcze, że pierwszy milion trzeba ukraść.
Takie powiedzenia najbardziej mnie wkurzają, to podejście, że jeżeli ktoś robi coś zgodnie z pewnymi zasadami (z prawem) to jest zły, jeśli zarabia dobre pieniądze to na pewnie oszukuje, kradnie.!

Może ktoś powiedzieć, że mówimy to przecież tylko żartem, ale czy na pewno ??!

To chyba jednak jest ta mentalność narzekania, żygać mi się chce jak słucham tego narzekania w koło, że i tak się nie uda, że wszystko jest złe.
No tak, łatwiej jest ponarzekać i przekonać siebie, że i tak się nic nie uda, więc po co próbować.

Zaraz pewnie ktoś napisze, że to ja przecież narzekam. Jednak będzie to tylko znaczyć, że nie rozumie mojej wypowiedzi.
Przemawia przezemnie gorycz chwili tej, tak. Tylko ja rano wstane i będę się cieszył i wierzył.

(To nie jest atak na żadną konkretną osobę. Chyba, że ktoś postępuje zgodnie z tym czemu w powyższej wypowiedzi krzycze cichutko STOP, wtedy niech weźmie sobie to do siebie)
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Kiba69

Post autor: Kiba69 » 28 października 2008, o 23:42

Wedlug mnie, w tym konkretnym przypadku piesi powinni jak najbardziej korzystac z tego przejscia. Dzieki temu przespustowosc ronda znacznie sie zwiekszy (wyeliminowany zostanie ruch pieszych na przejsciu). Jeszcze tylko zlikwidowac przejscia z drugiej strony przy Zytniej (np. odsunac) i pozbywamy sie korkow w tym miejscu.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 28 października 2008, o 23:55

Jeśli tak, to należy zmienić oznakowanie pionowe.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 28 października 2008, o 23:57

Ja-ck pisze:Zaraz pewnie ktoś napisze, że to ja przecież narzekam. Jednak będzie to tylko znaczyć, że nie rozumie mojej wypowiedzi.
Przemawia przezemnie gorycz chwili tej, tak. Tylko ja rano wstane i będę się cieszył i wierzył.
Dzisiaj w ogóle jakiś taki marudny dzień :P Nie przejmuj się :P Wszyscy dziś fochują i marudzą :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 29 października 2008, o 07:53

Ja-ck pisze:A ja uważam, że przepisy są po to aby ich przestrzegać.
Powinni postawić tam strażaka walić mandaty jak leci.
Naprawdę? A jak nie ma ścieżki to jedziesz ulicą czy chodnikiem? A jak siedzisz za kółkiem, to zawsze w terenie zabudowanym jedziesz poniżej 50km/h, albo w obszarze zamieszkania poniżej 20km/h? Bo ja nie. Choć też uważam, że przepisy są po to, aby je przestrzegać. Ale niektóre przepisy są po prostu nieżyciowe. Wiem też, że nie mam żadnej legitymacji do ich rozróżniania, ale jednak to robię i mam odwagę się do tego przyznać, choć wcale nie jest to powód do dumy. Po prostu, ci piesi przechodzą brodem pod jezdnią, bo tak jest szybciej i bezpieczniej. Zupełnie z tego samego powodu, dla którego rowerzyście jeżdżą chodnikiem, jak nie ma ścieżki rowerowej. Już wcześniej ubolewaliśmy nad faktem, iż (z szumnie zapowiadanego) przejścia podziemnego pod ul. Ogrodową nie będzie. Jak widać po praktyce pieszych - szkoda.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 29 października 2008, o 09:18

Gdyby ten przejazd był szerszy, miał rozdzieloną część dla rowerzystów i dla pieszych i gdyby nie prowadził z jednego brzegu rzeki na drugi (tylko wychodził po tej samej stronie), to przejście dla pieszych mogło by tam być, a tak to będą same problemy. Teraz już niewiele osób jeździ na rowerach przy takiej temperaturze, ale latem będzie więcej i zaraz np. jakaś starsza pani przestraszona przez rowery wpadnie do wody.

ODPOWIEDZ