Kielce - Sygnalizacje świetlne

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 21 maja 2008, o 14:15

Martwi mnie to, ze nie ma mowy o budowie lewoskretu na Jesionowa/Zagnanska. Czy tego nikt nie widzi, ze tam lewoskret jest niezbedny :?: :!:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 21 maja 2008, o 14:52

Jestem prawie pewien, że na tamtym skrzyżowaniu również zmieniona będzie sygnalizacja. Z resztą... za sprawą Plaza Centers to skrzyżowanie długo nie pobędzie w obecnym kształcie...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 15 lipca 2008, o 19:00

Nowe "światła" w Kielcach

Miejski Zarząd Dróg w Kielcach wyda ponad 2 mln złotych na modernizację sygnalizacji świetlnej w mieście. Nowe światła zostaną ustawione przy przejściu dla pieszych przy ulicy Malików oraz na skrzyżowaniu ulic Jagiellońskiej i Kołłątaja.
Tymczasowa sygnalizacja pojawi się natomiast przy przejściu dla pieszych w okolicy Domu Pomocy Społecznej, również przy ulicy Jagiellońskiej. O wprowadzenie takich rozwiązań prosili mieszkańcy. Dyrektor MZD Piotr Wójcik informuje, że światła będą tam działać do czasu przebudowy pobliskiego skrzyżowania. Dodaje, że to nie wszystkie zaplanowane zmiany.
Kieleccy drogowcy zamierzają też wymienić komputery zawiadujące całym systemem sygnalizacji świetlnej na ulicach Kielc. Wszystkie zmiany mają zostać przeprowadzone do końca roku.

Aktualizacja: 2008-07-15 19:06:51
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Nowe-q ... 41191.html
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 15 lipca 2008, o 22:08

Przy przejściu dla pieszych przy ul. Malików :?: :!:
Rozumiem, że tam jest może duże natężenie ruchu ale bez przesady.
Jest wiele innych miejsc gdzie sygnalizacja wydaje się bardziej potrzebna.

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 16 lipca 2008, o 18:05

zgadza się a zwłaszcza przy wyjeździe z cmentarza na Cedzynie
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 25 sierpnia 2008, o 12:36

Uważam, że bardzo potrzebna jest sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu ulic Żeromskiego - Źródłowej - Winnickiej - Sienkiewicza. Wyjazd z ulic podporządkowanych w godzinach od 10-18 jest poprzedzony dłuższym oczekiwaniem. A jak się trafi za L-kę (co nierzadkie) to już koszmar! Czasem i z 10 minut.
Zastanawiam się czy zmiana skrzyżowania na równorzędne nie poprawiłaby sytuacji. W końcu liczba pojazdów jadących ul. Źródłową i Sienkiewicza wcale nie jest znacząco mała w stosunku do jadących ciągiem Żeromskiego-Winnicka.
Jeżpir

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 25 sierpnia 2008, o 15:43

Jezpir pisze:Uważam, że bardzo potrzebna jest sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu ulic Żeromskiego - Źródłowej - Winnickiej - Sienkiewicza. Wyjazd z ulic podporządkowanych w godzinach od 10-18 jest poprzedzony dłuższym oczekiwaniem. A jak się trafi za L-kę (co nierzadkie) to już koszmar! Czasem i z 10 minut.
Zastanawiam się czy zmiana skrzyżowania na równorzędne nie poprawiłaby sytuacji. W końcu liczba pojazdów jadących ul. Źródłową i Sienkiewicza wcale nie jest znacząco mała w stosunku do jadących ciągiem Żeromskiego-Winnicka.
Dziś miałem okazje stać na tym skrzyżowaniu.
Rzeczywiście spędza tam sie dużo czasu :?
Z tego co pamiętam tam kiedyś była sygnalizacja świetlna.

aaa

Post autor: aaa » 2 września 2008, o 16:37

Dzis nareszcie zaswiecily swiatla zielone i czerwone w Domaszowicach:) Mozna bylo zaobserwowac ze ten okres migajacego pomaranczowego byl zdecydowanie za dlugi i ludzie przestali zwracac na te swiata uwage i jezdzili na czerwonym. :D :D :D

halny

Post autor: halny » 28 października 2008, o 15:20

Czy kiedyś doczekamy się prawoskrętów z np. Pawiej w Łódzką i z Łódzkiej w Zagnańską ?

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 28 października 2008, o 15:41

Może się mylę, ale prawoskręty które wymieniłeś są. Przynajmniej z Łódzkiej w Zagnańską.
Jeżpir

halny

Post autor: halny » 28 października 2008, o 15:44

Z tego co pamiętam , to nie ma :)

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 28 października 2008, o 17:58

Masz na myśli zielone strzałki dla skręcających w prawo? Jeśli tak to nie ma.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 29 października 2008, o 08:01

Zielonych strzałek faktycznie nie ma. Pasy dla skręcających w prawo - są.
Jeżpir

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 9 listopada 2008, o 23:11

ice pisze:
Jezpir pisze:Uważam, że bardzo potrzebna jest sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu ulic Żeromskiego - Źródłowej - Winnickiej - Sienkiewicza. Wyjazd z ulic podporządkowanych w godzinach od 10-18 jest poprzedzony dłuższym oczekiwaniem. A jak się trafi za L-kę (co nierzadkie) to już koszmar! Czasem i z 10 minut.
Dziś miałem okazje stać na tym skrzyżowaniu.
Rzeczywiście spędza tam sie dużo czasu :?
Z tego co pamiętam tam kiedyś była sygnalizacja świetlna.
Kiedyś lata temu (jak chodziłem jeszcze do przedszkole na ul. Astronautów), to światła były, później ktoś "mądry inaczej" doszedł do wniosku, że są niepotrzebne i światła zlikwidowano, choć według mnie są tam bardzo potrzebne, zwłaszcza jak bazary sż czynne (zwłaszcza wtorej, piątek, sobota) bo przejazd tamtędy to istny koszmar...
A tak na marginesie, to co myślicie o światłach na ulicy Orkana przy "Markusie"? Mnie osobiście bardzo wnerwiają, bo albo robi się światła sterowane komputerowo, albo starowane przez pieszych, a nie jakiś mix...

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 listopada 2008, o 23:58

Sygnalizacja na Orkana, podobnie jak na Wrzosowej jest ustawiona tak, że gdy kierowca jedzie więcej niż 50km/h, to włącza się czerwone światło. Nie znam nikogo, komu podobałoby się to rozwiązanie :P
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ