GDDKiA Kielce - [S7] Skarżysko - Występa
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
możesz mi podać dokładne źródło? Chciałem sobie poszukać wyroku na stronie UZP a nie chce mi się przeglądać każdego wyroku z osobna 
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzia ... 90c85b6fe6sueno pisze:możesz mi podać dokładne źródło? Chciałem sobie poszukać wyroku na stronie UZP a nie chce mi się przeglądać każdego wyroku z osobna
- sueno
- Kontakt:
dzięki
znalazłem znak sprawy
teraz sobie poczekam aż opublikują na stronie
Dla "pamięci" wkleję tutaj
godz. 14:00
Sygn. akt: KIO/UZP/ 1093/08
Strony:
Odwołujący: Konsorcjum: Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych FART Sp. z o.o., Świętokrzyskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych TRAKT Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Robót Mostowych Mosty-Łódź S.A., INTERCOR Przedsiębiorstwo
Zamawiający: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Kielcach Kielce
Krajowa Izba Odwoławcza - w składzie:
Przewodniczący: Magdalena Grabarczyk
Członkowie: Dagmara Gałczewska-Romek
Marek Koleśnikow
- sueno
- Kontakt:
Wizard: Naprawdę?
Z tych lakonicznych informacji wynika że Odwołanie zostało odrzucone a więc nie zostało ono merytorycznie rozpatrywane. Musiał tam wkraść się jakiś błąd formalny:
Zgodnie z art 187 ust. 4 ustawy prawo zamówień publicznych ( ftp://ftp.uzp.gov.pl/Ustawa_PZP/Ustawa_ ... licony.pdf ) Izba odrzuca odwołanie na posiedzeniu niejawnym, jeżeli stwierdzi, że:
1) w sprawie nie mają zastosowania przepisy ustawy;
2) odwołanie nie zostało poprzedzone protestem, z zastrzeżeniem art. 181 ust. 4;
3) protest lub odwołanie zostały wniesione przez podmiot nieuprawniony;
4) protest lub odwołanie zostały wniesione z uchybieniem terminów określonych w ustawie;
5) odwołujący się powołuje się wyłącznie na te same okoliczności, które były przedmiotem rozstrzygnięcia przez Izbę w sprawie innego odwołania wniesionego przez tego samego odwołującego się w tym samym postępowaniu;
6) odwołanie, wniesione przez wykonawcę wnoszącego protest lub wezwanego zgodnie z art. 181 ust. 3, dotyczy czynności, które zamawiający dokonał zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu;
7) odwołujący się nie przekazał kopii odwołania zamawiającemu, zgodnie z art. 184 ust. 2;
Skarga do Sądu przysługuje jedynie od orzeczenia KIO a to nie miało miejsca, ale mogę się mylić
Jeżpir może zweryfikować mój wywód bo on bierze udział w tak poważnych postępowaniach. Ja takich wysokich przetargów nie organizuję i z KIO nie mam raczej doczynienia
===========================
EDYTA: Wychodzi na to, że jednak skarga do sądu przysługuje
Nie powinno być stresu bo skarga przeciągnie postępowanie max o ok 2 m-ce. Sąd ma max 1 m-c na rozpoznanie skargi i wydanie rozstrzygnięcia.
Z drugiej jednak strony Zamawiający czyli GDKiA (czy jak tam oni się nazywają) może wnosić o uchylenie zakazu zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu (czyli tej skargi w tym przypadku). Wniosek o uchylenie zakazu zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu sąd musi rozpoznać niezwłocznie, nie później niż w terminie 7 dni od dnia jego złożenia.
Sąd na posiedzeniu niejawnym może uchylić zakaz zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu, jeżeli stan postępowania o udzielenie zamówienia pozwala na to lub zamawiający uprawdopodobni, że zaskarżone orzeczenie Izby w sposób rażący narusza przepisy o postępowaniu odwoławczym.
Teraz to już z górki
Z tych lakonicznych informacji wynika że Odwołanie zostało odrzucone a więc nie zostało ono merytorycznie rozpatrywane. Musiał tam wkraść się jakiś błąd formalny:
Zgodnie z art 187 ust. 4 ustawy prawo zamówień publicznych ( ftp://ftp.uzp.gov.pl/Ustawa_PZP/Ustawa_ ... licony.pdf ) Izba odrzuca odwołanie na posiedzeniu niejawnym, jeżeli stwierdzi, że:
1) w sprawie nie mają zastosowania przepisy ustawy;
2) odwołanie nie zostało poprzedzone protestem, z zastrzeżeniem art. 181 ust. 4;
3) protest lub odwołanie zostały wniesione przez podmiot nieuprawniony;
4) protest lub odwołanie zostały wniesione z uchybieniem terminów określonych w ustawie;
5) odwołujący się powołuje się wyłącznie na te same okoliczności, które były przedmiotem rozstrzygnięcia przez Izbę w sprawie innego odwołania wniesionego przez tego samego odwołującego się w tym samym postępowaniu;
6) odwołanie, wniesione przez wykonawcę wnoszącego protest lub wezwanego zgodnie z art. 181 ust. 3, dotyczy czynności, które zamawiający dokonał zgodnie z ostatecznym rozstrzygnięciem protestu;
7) odwołujący się nie przekazał kopii odwołania zamawiającemu, zgodnie z art. 184 ust. 2;
Skarga do Sądu przysługuje jedynie od orzeczenia KIO a to nie miało miejsca, ale mogę się mylić
Jeżpir może zweryfikować mój wywód bo on bierze udział w tak poważnych postępowaniach. Ja takich wysokich przetargów nie organizuję i z KIO nie mam raczej doczynienia
===========================
EDYTA: Wychodzi na to, że jednak skarga do sądu przysługuje
Nie powinno być stresu bo skarga przeciągnie postępowanie max o ok 2 m-ce. Sąd ma max 1 m-c na rozpoznanie skargi i wydanie rozstrzygnięcia.
Z drugiej jednak strony Zamawiający czyli GDKiA (czy jak tam oni się nazywają) może wnosić o uchylenie zakazu zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu (czyli tej skargi w tym przypadku). Wniosek o uchylenie zakazu zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu sąd musi rozpoznać niezwłocznie, nie później niż w terminie 7 dni od dnia jego złożenia.
Sąd na posiedzeniu niejawnym może uchylić zakaz zawarcia umowy przed ostatecznym rozstrzygnięciem protestu, jeżeli stan postępowania o udzielenie zamówienia pozwala na to lub zamawiający uprawdopodobni, że zaskarżone orzeczenie Izby w sposób rażący narusza przepisy o postępowaniu odwoławczym.
Teraz to już z górki
Ostatnio zmieniony 25 października 2008, o 10:02 przez sueno, łącznie zmieniany 1 raz.
- sueno
- Kontakt:

AKTUALNOŚCI
24 października 2008 - 20:33
Region > Drogowcy inwestują w trasę K-7. Ma być mniej wypadków z udziałem pieszych
W Skarżysku, Suchedniowie i Łącznej trwają prace na trasie krajowej K-7. Ten odcinek drogi wszedł do programu "Bezpieczne 8”. Generalna Dyrekcja inwestuje, by było mniej wypadków z udziałem pieszych osób.
W tej chwili trwają prace na trasie K-7 między Łączną i Skarżyskiem. W Skarżysku - Kamiennej i Suchedniowie budowane są chodniki przy Siódemce, prace postępują szybko. Do tej pory chodniki były tam tylko po jednej stronie jezdni, teraz będzie można bezpiecznie spacerować wzdłuż ruchliwej trasy. To nie koniec inwestycji, drogowcy dodatkowo oznaczają niebezpieczne zakręty w Ostojowie w gminie Suchedniów i Goździe na terenie Łącznej, oraz przejścia dla pieszych na całej długości trasy w powiecie skarżyskim. Są montowane między innymi podświetlane znaki, zasilane bateriami słonecznymi.
- Inwestycję prowadzimy w ramach programu "Drogi Zaufania - Bezpiecznych 8”. Generalna Dyrekcja wybrała miejsca na ośmiu najważniejszych polskich drogach, gdzie najczęściej dochodzi do śmiertelnych wypadków z udziałem pieszych. Trasa K-7 w powiecie skarżyskim została zakwalifikowana. W tych miejscach szczególnie dbamy o poprawę bezpieczeństwa - wyjaśnia Małgorzata Pawelec, rzecznik prasowy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i autostrad w Kielcach. Sama budowa chodnika w Suchedniowie kosztuje 750 tysięcy złotych. Jak się dowiedzieliśmy, w przyszłych latach działający od tego roku program będzie obejmował także inne drogi, jest szansa na to, że inwestycje poprawiające bezpieczeństwo będą prowadzone także na trasie nr42 Końskie - Ostrowiec Świętokrzyski.
/BOL/
źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /739203049
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A cóż tu weryfikować. Wszystko napisałeś. Jedyne co, to uściślenie, że odwołanie do Prezesa UZP rozpratruje Krajowa Izba Odwoławcza (o ile wniesiono wpis). Rola Prezesa UZP została ograniczona (w tym przypadku) tylko do wezwania do wniesienia wpisu i stwierdzenia jego wniesienia.sueno pisze:Jeżpir może zweryfikować mój wywód bo on bierze udział w tak poważnych postępowaniach. Ja takich wysokich przetargów nie organizuję i z KIO nie mam raczej doczynienia
Od wyroku KIO przysługuje skarga do Sądu Powszechnego (tu Sąd Okręgowy Wydział I Cywilny w Warszawie). KIO ma 15 dni na rozpoznanie sprawy, Sąd 30 dni. Razem (plus okresy wysyłania korespondencji) = 2,5 miesiąca.
Jeżpir
- Jezpir
źródłoInfo ze strony gdaki pisze:Krajowa Izba Odwoławcza przy Urzędzie Zamówień Publicznych odrzuciła protest dotyczący rozstrzygnięcia przetargu na budowę odcinka Skarżysko – Występa drogi ekspresowej nr 7.
Komisja przetargowa przy kieleckim oddziale Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad wyłoniła w drodze przetargu najtańszą ofertę złożoną przez konsorcjum Strabag i Mota Engil, opiewającą na 643,5 mln złotych. Od tej decyzji odwołali się przedstawiciele konsorcjum, którego liderem jest Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych Fart. Protest, który trafił do KIO UZP, został odrzucony.
No to został już tylko Sąd, czyli ewentualnie 1,5 miesiąca. Więc tak czy owak w tym roku powinna być zawarta umowa. Prace na "odcinku" raczej się nie zaczną, bo w warunkach przetargu stało, że miesiące zimowe nie wliczają się do terminu realizacji.
Jeżpir
- tom
- Kontakt:
Trochę nie w temacie, bo to kolejny przygotowywany do budowy odcinek, ale chyba jeszcze za wcześnie na nowy wątek:
Kolejna decyzja środowiskowa dla S7
2008 - 11 - 05 | 13:07
źródło: GDDKiA oddział Kielce
mojeauto.pl
Kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad poinformował o wydaniu decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach na budowę drogi ekspresowej S7 od granicy województwa do Skarżyska Kamiennej. Budowę tego odcinka zaplanowano na lata 2010-2011.
Wojewoda świętokrzyski wydał decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację inwestycji związanej z budową dwujezdniowego, 7,6 km odcinka drogi ekspresowej S7 od granicy województwa świętokrzyskiego z Mazowszem do Skarżyska Kamiennej.
Kolejnym krokiem w przygotowaniach tego zadania będzie uzyskanie zgody na jego realizację. Kielecki oddział GDDKiA przygotowuje niezbędną dokumentację do uzyskania tej decyzji i opracowuje materiały m.in. do przetargu na projekt budowlany. Budowę tego odcinka zaplanowano na lata 2010-2011.
Ponadto wojewoda świętokrzyski wszczął postępowanie w związku z wydaniem decyzji o lokalizacji kieleckiej obwodnicy w ciągu drogi ekspresowej S7. Decyzja ta może zostać wydana na przełomie 2008 i 2009 roku. Kolejny etap przygotowań do budowy dwujezdniowej 22 km obwodnicy to uzyskanie pozwolenia na budowę. Projektowanie nowej drogi już trwa i powinno się zakończyć w lipcu przyszłego roku. Budowa obwodnicy Kielc ruszy na przełomie 2009 i 2010 roku.
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Polsk ... 21264.html
Kolejna decyzja środowiskowa dla S7
2008 - 11 - 05 | 13:07
źródło: GDDKiA oddział Kielce
mojeauto.pl
Kielecki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad poinformował o wydaniu decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach na budowę drogi ekspresowej S7 od granicy województwa do Skarżyska Kamiennej. Budowę tego odcinka zaplanowano na lata 2010-2011.
Wojewoda świętokrzyski wydał decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację inwestycji związanej z budową dwujezdniowego, 7,6 km odcinka drogi ekspresowej S7 od granicy województwa świętokrzyskiego z Mazowszem do Skarżyska Kamiennej.
Kolejnym krokiem w przygotowaniach tego zadania będzie uzyskanie zgody na jego realizację. Kielecki oddział GDDKiA przygotowuje niezbędną dokumentację do uzyskania tej decyzji i opracowuje materiały m.in. do przetargu na projekt budowlany. Budowę tego odcinka zaplanowano na lata 2010-2011.
Ponadto wojewoda świętokrzyski wszczął postępowanie w związku z wydaniem decyzji o lokalizacji kieleckiej obwodnicy w ciągu drogi ekspresowej S7. Decyzja ta może zostać wydana na przełomie 2008 i 2009 roku. Kolejny etap przygotowań do budowy dwujezdniowej 22 km obwodnicy to uzyskanie pozwolenia na budowę. Projektowanie nowej drogi już trwa i powinno się zakończyć w lipcu przyszłego roku. Budowa obwodnicy Kielc ruszy na przełomie 2009 i 2010 roku.
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Polsk ... 21264.html
Komisja Rewizyjna czuwa!
- sueno
- Kontakt:
źródło: http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=454I wszystko jasne niestety Kolejne pół roku w plecy - jakoś wyjątkowo pechowe są te Kielce!
"Dokumentacja dot. postępowania pn.: Budowa drogi ekspresowej S7 odc. Skarzysko-Kamienna - Występa..." została wysłana do UZP celem przeprowadzenia kontroli uprzedniej. Jednakże Konsorcjum, którego przedstawicielem jest FART Sp. z o.o. z Kielc wniosła skargę do Sądu na orzeczennie KIO. Czekamy na zakończenie postępowania odwoławczego (orzeczenie sądu) i na zakończenie kontroli uprzedniej (aktulanie, poprzez wniesienie skargi, wstrzymanej)."
Niestety nie znam innego źródła
- sueno
- Kontakt:
Ja zacytowałem wypowiedź z forum skyscrapera. Nie mam tam konta więc nie sprostowałem tego posta.
- Jezpir
No! A jak tylko podałem informację dla naszych forumowiczów, by nie byli takimi pesymistami, jak ten ze scrapera.
Co do źródła, to faktycznie z naszego GDDKiA bardzo ciężko coś wydobyć. Nie odpisują na e-maile, burczą przez telefon. A jak napisałem do centrali w sprawie bramek na A4 (z pytaniem gdzie będzie pobierana opłata i jak będą usytuowane), to mi Pan na drugi dzień odpisał. Aż byłem zszokowany. I to wcale nie był rzecznik prasowy, tylko facet odpowiedzialny za przeprowadzenie przetargu. A u nas takie gbury..
Co do źródła, to faktycznie z naszego GDDKiA bardzo ciężko coś wydobyć. Nie odpisują na e-maile, burczą przez telefon. A jak napisałem do centrali w sprawie bramek na A4 (z pytaniem gdzie będzie pobierana opłata i jak będą usytuowane), to mi Pan na drugi dzień odpisał. Aż byłem zszokowany. I to wcale nie był rzecznik prasowy, tylko facet odpowiedzialny za przeprowadzenie przetargu. A u nas takie gbury..
Jeżpir
Poniżej link do wyroku Krajowej Izby Odwoławczej z 24.10.2008r. w sprawie konsorcjum Fart-Trakt-itd. przeciwko GDDKiA O/Kielce
Wynika z niego, że odwołanie było rozpatrywane merytorycznie, zostało bowiem oddalone a nie odrzucone.
ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2008/1093-08.pdf
Wynika z niego, że odwołanie było rozpatrywane merytorycznie, zostało bowiem oddalone a nie odrzucone.
ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2008/1093-08.pdf