Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 9 września 2008, o 16:01

KIELCE
9 września 2008 - 14:19
Obrazek
Fontanna i ogródki piwne stoją na cmentarzu
By wybudować Kieleckie Centrum Kultury, zburzono gmach wpisany do rejestru zabytków, a fontannę postawiono na cmentarzu.

O szczątkach górników spoczywających pod fontanną koło KCK, skrwawionej skarpecie Tadeusza Kościuszki i kopcu kosynierów, który właściciel chce zrównać z ziemią będzie mowa na sesji Z nieznanej przeszłości Kielc.

Jednym z najciekawszych jej punktów jest opowieść o gmachu Leonarda, który, mimo iż był zabytkiem wpisanym do rejestru zabytków, wyburzono, by na jego miejscu postawić Kieleckie Centrum Kultury. - Błyskawicznie rozebrano klasztor i kaplicą a istniejący obok cmentarz zrównano - mówi Dariusz Kalina z Regionalnego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Kielcach. - Na tym cmentarzu w XVI i XVII wieku chowano górników, znajdowało się tam kilkaset grobów. Część kości wraz z gruzem wywieziono na wysypisko. Reszta pozostała, na tym miejscu wybudowano fontannę, stoją tam ogródki piwne.

W szpitalu św. Leonarda leżeli kosynierzy ranni w bitwie pod Szczekocinami a wśród nich Bartos, nazwany Wojciechem Głowackim słynny od czasu bitwy pod Racławicami. Bartos zmarł w Kielcach i pochowano go za zgodą i na koszt kanonika w kapicy ogrójcowej koło katedry.

Na sesji mowa będzie też o tradycjach kościuszkowskich i miejscach związanych z naczelnikiem. Zostaną zaprezentowane pamiątki, które zgromadziła rodzina Jarońskich, wśród nich znajduje się zakrwawiona onuca należąca do naczelnika. Uzupełnieniem tych wykładów będzie relacja o kopcu kosynierów w Hebdziu, który właściciel pola chce zrównać z ziemią. Sprawa jest rozpatrywana przez sąd.

Więcej jutro w Echu Dnia

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /574280344

Wie ktoś może gdzie i kiedy to będzie? Ja chyba ślepy jestem bo nie widzę :(
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 9 września 2008, o 17:31

sueno pisze: O szczątkach górników spoczywających pod fontanną koło KCK, skrwawionej skarpecie Tadeusza Kościuszki i kopcu kosynierów, który właściciel chce zrównać z ziemią będzie mowa na sesji Z nieznanej przeszłości Kielc.
Wie ktoś może gdzie i kiedy to będzie? Ja chyba ślepy jestem bo nie widzę :(
http://www.muzeumhistoriikielc.pl/portal/news.php

12 września b.r. (piątek) - godz.10.45 - w sali konferencyjnej MHKi rozpocznie się jednodniowa sesja popularnonaukowa pt.:"Z nieznanej przeszłości Kielc". Jest to sesja zorganizowana przez Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków w Kielcach wraz z MHKi w ramach obchodzonych Europejskich Dni Dziedzictwa "Korzenie tradycji. Od ojcowizny do ojczyzny". W programie wykłady: dr Dariusza Piotrowicza, Dariusza Kaliny, Piotra Starzyka, dr Jana Główki, Bożeny Sabat, Michała Sobali, Marka Paka, Krzysztofa Kulaka i Bogdana Nocunia.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 9 września 2008, o 21:52

rzeczownik: kurde w pracy będę wtedy :( Będziesz może na tym wykładzie i zadasz w moim imieniu pytanie historykom Kielc?
Chodzi mi o to, dlaczego ulice Ceglana i Romualda zamieniły się miejscami po II Wojnie Światowej. Może ktoś będzie wiedział ;)
Informację czerpie z 2 map przedwojennych :)

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 września 2008, o 22:10

rzeczownik pisze:W programie wykłady: dr Dariusza Piotrowicza, Dariusza Kaliny, Piotra Starzyka, dr Jana Główki, Bożeny Sabat, Michała Sobali, Marka Paka, Krzysztofa Kulaka i Bogdana Nocunia.
Dariusz Kalina uczył mnie Historii w podstawówce :)

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 9 września 2008, o 22:51

sueno pisze:rzeczownik: kurde w pracy będę wtedy :( Będziesz może na tym wykładzie i zadasz w moim imieniu pytanie historykom Kielc?
Chodzi mi o to, dlaczego ulice Ceglana i Romualda zamieniły się miejscami po II Wojnie Światowej. Może ktoś będzie wiedział ;)
Informację czerpie z 2 map przedwojennych :)
Niestety o tej porze pracuję jak każdy. Termin wykładu ustalono chyba z myślą o wycieczkach szkolnych. :? Ciekawa sprawa z tą zamianą ulic. A może to sprawka chochlika drukarskiego powielona z jednej mapy w drugą? :lol:

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 10 września 2008, o 06:27

rzeczownik: no trudno :wink: wyślę dziś z maila do muzeum z moim "problemem". Może sami zapytają historyków i odpiszą :) Zawsze to jakaś dodatkowa historyjka związana z miastem :P

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 19 października 2008, o 22:59

Imponująca galeria RZ. Małe pytanie. Wie ktoś może jak wyglądałe ulica Staszica w miejscu Kina Moskwa przed jego wybudowaniem?? Zachowały się moze jakieś zdjęcia albo zapisy??
Jak dla mnie budynek kina, choć darzę go dużym sentymentem, jest nieciekawy i szpeci to miejsce, zwłaszcza od strony placu artrystów i wzgórza zamkowego... Ciekaw jestem jak to miejsce wyglądało wcześniej i czy coś tam wcześniej stało.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 20 października 2008, o 11:49

ObrazekObrazek

Dysponuje tylko taką fotką.
Można zauważyć autobus na Staszica. Powinni teraz wyeliminować ruch samochodowy z tej ulicy i puścić komunikacje miejską.
Może w 2010 tak będzie :)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 października 2008, o 12:35

MadMike pisze:Wie ktoś może jak wyglądałe ulica Staszica w miejscu Kina Moskwa przed jego wybudowaniem?? Zachowały się moze jakieś zdjęcia albo zapisy??
Z tego, co wiem, również stało tam kino, ale w nieco innym kształcie (gruntowna przebudowa nastąpiła po wojnie). Nigdy nie trafiłem na żadną fotografię tego obiektu.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 20 października 2008, o 12:53

ice pisze:ObrazekObrazek
Zajebiście to wtedy wyglądało!
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 20 października 2008, o 16:55

Mnie bardziej chodzi o to jak budynek moskwy prezentuje sie od strony placu artstów i ze wzgórza katedralnego. Delikatnie mówiąc wygląda okropnie. Głównie przez swoje gołe ściany upiększonę twórczością kieleckich ulicznych "artstów". Gryzie się on też z okolicznymi kamienicami wyższymi o dwie kondygnacje.
Jeżeli w przyszłości Moskwy nie uda się "ruszyć", to chociaż goła sciana i taras na którym kiedyś były parasaole, powinny zostać odnowione i zagospodarowane.
Nowa nawierzchnia tarasu, barierki, oświetlenie, bardziej szlachetne materiały na ścianach dużo by zmieniły. Na gołej scianie powinna powstać dobrze iluminowana wystawa fotografii filmowej. Może wtedy ogródki kawiarniane chetniej by tam wróciły...

Kiedyś:
RZ pisze: Obrazek
[/URL]
Dziś:
RZ pisze: Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 października 2008, o 19:04 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 20 października 2008, o 17:29

Pomysł z parasolami na tarasie mi się podoba.
Może jakaś kawiarenka filmowa.

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 20 października 2008, o 17:53

Wszystko było by super, nawet kino letnie na tej ścianie. Lecz właścieciel budynku w Krakowie (Apollo kino) i jakoś na nic nie chce się zgodzić. :/
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 20 października 2008, o 18:52

Nie wróżę moskwie wielkiej rentowności po tym jak otworzą Plaza Center, Galerię IX W i rozbudują Echo... Może wtedy miastu udałoby się przejąć budynek... Nie chciałbym, zeby Moskwa podzieliła los Romanticy i stała latami pusta... Budynek jest paskudny ale kino ma swój klimat, niskie ceny i nocne maratony filmowe :D

Kino letnie :?: ... Nie bardzo mi sie widzi realizacja tego pomysłu w tym miejscu... Bardziej pasowałaby mi tam właśnie jakaś ekspozycja związana z kinem jako płynne przejście miedzy przestrzenią artystów i przestrzenią kinematografii...
Ostatnio zmieniony 20 października 2008, o 21:50 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 20 października 2008, o 20:06

O tych parasolach na dachu KM pisałem we wniosku do UM ws rewitalizacji. Mam nadzieję, że to zostanie zrealizowane, choć tam podobno jakieś kwestie własnościowe były niejasne- chyba jest 2 właścicieli tego terenu, gdzie są na fotce widoczne parasole.

ODPOWIEDZ