RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 19 października 2008, o 10:11

Moim zdaniem nie chodzi o przeniesienie budynku po którym i tak zostanie pusty plac i odsłoni nie tylko wzgórze zamkowe ale i brzydką kamienice obok.
Chodzi o pozostawienie budynku w obecnym miejscu do którego imo pasuje.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 19 października 2008, o 10:19

artykuł znajduje się tutaj, na stronie 3: http://www.um.kielce.pl/gfx/kielce/file ... ce_nr6.pdf
Budynek przedszkola przy ulicy Kapitulnej w Kielcach zostanie wyburzony w połowie przyszłego roku, bo zasłania widok na wzgórze zamkowe. Taką decyzję władze Kielc podjęły po konsultacjach z urbanistami i architektami. Głosy sprzeciwu pojawiły się wśród regionalistów, bo budynek pochodzi z początku XX wieku. Jednak nie jest zabytkiem, dlatego wojewódzki konserwator zgodził się na wyburzenie. Wartość historyczną mają piwnice, w których NKWD przetrzymywało polskich patriotów − dlatego zostaną one zachowane. Przedszkole z Kapitulnej przeprowadzi się w przyszłym roku do wyremontowanego budynku przy Karczówkowskiej.
/JM/
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 października 2008, o 16:38

Jestem przekonany, że przez tak krótki okres czasu nic się nie zmieniło. Sądzę, że jest to napisane po prostu na podstawie artykułu w Echu i mojego listu w GW (może też prezydent Lubawski coś im wspominał na antenie).
Jestem pewny, że nie wiedzą orły dziennikarskie ani o odpowiedzi Świętokrzyskiego Konserwatora Zabytków, ani o tym, co mówił nam p. Hajdorowicz.
Znam dyrektora programowego Radia Plus Piotra Michalca i jutro się z nim skontaktuję, by zapytać skąd mają takie "informacje".
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 19 października 2008, o 20:32

Mnie się wydaje, że redaktorów aż tak by fantazja nie poniosła, żeby pisać o konkretych szczegółach, czyli np. o pozostawieniu piwnic. Coś musi być na rzeczy... Z tego co wiem nie było wcześniej mowy o takim pomyśle... Chyba, że czegoś nie doczytałem.

Jak już wcześniej mówiłem jestem za wyburzeniem tego obiektu pod dwoma warunkami:

1. Na jego miejscu nie powstanie nic nowego.
2. Budynek za przedszkolem też zostanie usunięty, a wzdłuż Kapitulnej od strony Bristolu zostanie zaplanowana pierzeja kamienic w stylu XVIII-XIX w.

W innym wypadku burzenie tych budynków i remont Kapitulnej nie ma sensu, bo nie poprawi estetyki tamtego miejsca, a może nawet pogorszyć...

Co do walki o przedszkole. Zamiast kruszyć kopie o coś, czego nie możemy wygrać, może lepiej byłoby podsuwać władzom pomysły jak dobrze zaplanować przestrzeń bez tego przedszkola...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 19 października 2008, o 20:52

MadMike: tutaj jest zaczątek tych fantazji ;)
sueno pisze:Chciałbym dodać jeszcze wypowiedź W.L. z sobotniego wydania Echa Dnia której nie ma w internetowym wydaniu (tak dla podgrzania atmosfery):
Prezydent Kielc Wojciech Lubawski: pisze:-Budynek przy Kapitulnej chcemy wyburzyć. Nie pasuje on do tego miejsca, zasłania piękny widok na wzgórze zamkowe. Jak tylko przedszkole się wyprowadzi, przystąpimy do burzenia. Zostaną tylko fundamenty, na bazie których może postawimy niski budynek nie zasłaniający widoku.
To ja się pytam:
- o ile niższy może być taki budynek?
- co za MY postawiMY?
źródło: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... 8152#58152

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 19 października 2008, o 21:50

Jeżeli tak, to mają bujną wyobraźnię... :wink: Bo ja nie widzę związku...
Jak dla mnie to pan Lubawski rzucił hasło: "może postawimy niski budynek", bo wydawało mu się, że może pocieszy w ten sposób ludzi, którym będzie pusto bez przedszkola :wink:
Burzenie tego budynku pod coś nowego jest nieporozumieniem i wydaje mi się, że pan Prezydent też podziela to zdanie... Choć niebardzo się z tym afiszuje.
Ostatnio zmieniony 19 października 2008, o 22:06 przez MadMike, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 19 października 2008, o 22:03

MadMike: A jeśli dodam, co potwierdzi jeszcze parę osób z tego forum, że w tym miejscu ma powstać "sala ślubów" i to jest właśnie pomysł Pana Prezydenta, to kogo posądzisz o wybujałą wyobraźnię? :P

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 19 października 2008, o 22:08

Conajwyżej mogę posądzić kogoś o żart... Kogo??... Nie wiem :wink:
Ostatnio zmieniony 20 października 2008, o 12:03 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 października 2008, o 05:57

Pan Artur Hajdorowicz (dyrektor Biura Zagospodarowania Przestrzennego i pełnomocnik prezydenta ds. rewitalizacji miasta) zapytany na spotkaniu "obiado-czwartkowym" o przedszkole powiedział, że pojawiła się koncepcja wybudowania na fundamentach przedszkola (choć nie dokładnie w jego obrysie) pałacu ślubów. Zaznaczył jednak, że są to wstępne plany - różne wersje będą analizowane przez jego Biuro i wcale nie wiadomo jaka decyzja ostatecznie zostanie podjęta. Dodał też, że jeśli kielczanie są przywiązani do tego budynku, to trzeba to wziąć pod uwagę.

Poza tym na pewno nie działa to tak, że ni z tego ni z owego - w ciągu zaledwie tygodnia, czy dwóch - biuro Konserwatora Zabytków wydaje zgodę na wyburzenie! To procedura, która musi potrwać.
Pismo p. Cedry do mnie stoi przecież w całkowitej sprzeczności do tego co piszą dziennikarze Radia Plus.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 20 października 2008, o 12:03

Nie wnikając już co tam miałoby powstać... Jak już wcześniej pisałem pomysł burzenie przedszkola pod zbudowanie czegokolwiek mija się z celem... Jakim miało być odsłonięcie częsci wzgórza katedralnego i uporządkowanie przestrzeni...
Z takim podejściem do sprawy urbanistów... Jestem na nie.

Małe pytanie OT Ale związane z okolicą placu artystów: Wie ktoś jak potoczyły się losy tego pokracznego czegoś?? :
http://img115.imageshack.us/my.php?image=moskwa35iq.jpg

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 października 2008, o 16:19

Notka w gazecie Kielce Plus ukazała się po rozmowie z Prezydentem w Radiu Plus. Z rozmowy wynikało, jakby wszystko już było "dogadane". Rozmowa miała miejsce 7 października (p. Cedro napisał pismo 3 października, a p. Hajdorowicz był u nas 5 października). Gdy przedstawiłem Piotrowi Michalcowi pismo Konserwatora, stwierdził, że w związku z tym muszą wrócić do tematu i wyjaśnić sprawę.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 20 października 2008, o 19:30

Ale nie udzieliłeś mi odpowiedzi RZ. Co sądzisz o wybudowaniu od podstaw nowego budynku- tożsamego z tym, w którym mieści się obecnie przedszkole w innym miejscu. Jeśli konserwator taki wymóg by postawił (ale najpierw miasto musiałoby wybudować nowy budynek) to ja bym był w stanie zaakceptować wyburzenie tego przedszkola.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 października 2008, o 20:04

By rozważać teraz na poważnie taką opcję trzebaby uznać, że sprawa pozostawienia budynku na swoim miejscu jest przegrana lub prawie przegrana. A mam nadzieję, że tak nie jest, choć - jak widać - prezydent jest mocno przywiązany do swojego pomysłu pałacu ślubów.
Ale zastanawiając się hipotetycznie... Nie sądzę, by postawienie takiego warunku przez Konserwatora było możliwe... Jeśli Konserwator uzna, że obiekt jest architektonicznie cenny, to po jaką choinkę go przestawiać? I gdzie? Jeśli by miała przeważyć opcja, w co nie chce mi się wierzyć, że budynek nie zasługuje na ochronę, to taki warunek po prostu nie wchodziłby w rachubę. Ja rozumiem, że takie nadzwyczajne rozwiązania można zastosować, gdy obiekt jest cenny, a koniecznie trzeba w tym miejscu wybudować drogę lub zalew. W tym przypadku, w mojej opinii "zasłanianie Wzgórza" nie jest żadnym argumentem - ten budynek jest po prostu na swoim miejscu i tam nie przeszkadza.

I tak a propos - jeśli już miasto ma coś odtwarzać - niech odbuduje Bramę Krakowską :!:

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 20 października 2008, o 20:09

Ale zawsze to jakaś alternatywa na przyszłość. A powiedz mi co to takiego ten "Pałac Ślubów"?

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 20 października 2008, o 20:15

RZ pisze:I tak a propos - jeśli już miasto ma coś odtwarzać - niech odbuduje Bramę Krakowską :!:
ZA!
michal_ck: Jak będzie remontowany Ratusz to wyleci stamtąd USC i sala gdzie są udzielane śluby cywilne. I to właśnie miałoby się znajdować w miejscu bidula...
Tylko czy tak naprawdę to tyle tych ślubów cywilnych jest udzielanych? Teraz bierze się te konkordatowe 2 w 1. Cywilne biorą z reguły rozwodnicy a oni rzadko kiedy drugi raz popełniają ten sam błąd :P

ODPOWIEDZ