Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
http://www.infobus.com.pl/text.php?id=277ice pisze:Przegubowe Ogórki to chyba te z przyczepką
http://www.psmkms.krakow.pl/autobusy/ogorek.htmAR pisze:Z przyczepką nie było.
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
^^^
Otóż to - pamiętam, jak w b. wczesnym dzieciństwie tarabaniłem się takim niebieskim z przyczepką nad morze
MPK natomiast miało ogórki przegubowe, ale chyba niezbyt dużą liczbę, bardzo je lubiłem i zawsze żałowałem, że jest ich tak mało. Najstarsze autobusy kieleckiego MPK, do jakich sięgam pamięcią to Sany, natomiast faktycznie pojawiły się w pewnym momencie Autosany (z pneumatycznie otwieranymi drzwiami) - wydaje mi się, że było ich mało i szybko znikły, być może czasowo zastępowały pod koniec lat 70. wycofywane Sany, a same zosały zastąpione Berlietami (PR-kami)?
Otóż to - pamiętam, jak w b. wczesnym dzieciństwie tarabaniłem się takim niebieskim z przyczepką nad morze
MPK natomiast miało ogórki przegubowe, ale chyba niezbyt dużą liczbę, bardzo je lubiłem i zawsze żałowałem, że jest ich tak mało. Najstarsze autobusy kieleckiego MPK, do jakich sięgam pamięcią to Sany, natomiast faktycznie pojawiły się w pewnym momencie Autosany (z pneumatycznie otwieranymi drzwiami) - wydaje mi się, że było ich mało i szybko znikły, być może czasowo zastępowały pod koniec lat 70. wycofywane Sany, a same zosały zastąpione Berlietami (PR-kami)?
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Mnie zawsze w przegubowych ogórkach podobało się światełko na przegubie
i nie jestem pewny ale chyba wcale nie był to kierunkowskaz jak w Ikarusach
...ale może tylko pamietam jakiś uszkodzony egzemplarz
Pamiętam jednego w kolorze kremowym
Jeśli chodzi o ogórki z przyczepką to całe stada stały na ul. Mielczarskiego przy przejściu podziemnym. Rozwoziły chyba pracowników z Iskry i chyba tam był tymczasowy dworzec PKS
Już wtedy te przyczepki wydawały mi się "niezłym wynalazkiem"
cm, starzy chyba jesteśmy
...ale może tylko pamietam jakiś uszkodzony egzemplarz
Pamiętam jednego w kolorze kremowym
Jeśli chodzi o ogórki z przyczepką to całe stada stały na ul. Mielczarskiego przy przejściu podziemnym. Rozwoziły chyba pracowników z Iskry i chyba tam był tymczasowy dworzec PKS
cm, starzy chyba jesteśmy
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
- cm
Znam starszychAR pisze:cm, starzy chyba jesteśmy
A jeśli jesteśmy przy wspominkach, to poniżej zdjęcia resztek Sana, który rdzewiał sobie przez wiele lat w pobliżu Jaskini "Raj", nr chyba 130 albo 139 (raczej 130, acz głowy nie dam). Logo przewoźnika niestety nie zachowało się, ale myślę, że MPK Kielce.
Zdjęcia pochodzą z 1991 i 1992 roku.

-
Ziarek
ale rozwiną się temat o starych autobusach chętnie bym chciał zobaczyć te nasze ogórki, ikary 260, sany ale niestety nie te lata jedynie mogę tylko przypomnieć sobie ikary 280.26. Ach te autobusy z duszą, które przewiozły setki osób, przejechały setki kilometrów po Kielcach, ten zapach starością tą ropą, nie raz szło się do centrum aby spotkać jakąś 280.26 i zobaczyć ją przejechać, posłuchać trzasku drzwi harmonijkowych, tego dźwięku silnika.
Ale się rozmarzyłem...ech...
Ale się rozmarzyłem...ech...
- cm
Zdziwiłbym się bardzo, gdyby przybył tu z jakichś dalszych okolic. Myślisz, że za wysoki nr taborowy?AR pisze:Właśnie nie wiem czy to jest San MPK Kielce.
Fragmenty kieleckich pocztówek (warto pamiętać, że rok wydania nie zawsze jest tożsamy z rokiem, w którym wykonano zdjęcie):
- wyścigi Sanów na Sienkiewce

- również San na Sienkiewicza (1969)

- San na rondzie (1978)

- San (#40) i Ogórek na ul. Czarnowskiej (1973)

- niezidentyfikowany autobus miejski (#14) na ul. Jagiellońskiej (1968)
Jeśli ktoś jest w stanie podać markę, to chętnie się dowiem.

- Ogórki PKS-u (z przyczepami!) przed dworcem PKP (1977)

- Autosan na obecnej Żytniej (wtedy Waligóry) - ale czy MPK Kielce? (1978)

- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kilkanaście ostatnich postów bardziej pasuje do tego tematu:
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... sc&start=0
Miałem zamiar je tam przenieść, ale odnośnik "podziel temat" nie działa (nie wiem czemu), a nie widzę nigdzie tu innej opcji typu "przenieś post". Dlatego mam dwie propozycje, co zrobić z dalszą dyskusją:
kontunuować w obecnym temacie
kontynuować w temacie "Historia komunikacji miejskiej w Kielcach" z przeniesieniem postów z tego temetu
Osobiście jestem za tą drugą opcją, ale nie mam technicznych możliwości przenieść kilkunastu postów z tego tematu. Więc jeśli Jurek bądź ktoś z moderatorów dałby radę, to byłoby świetnie, bo trudno będzie odnaleźć potem te historyczne zdjęcia w tym temacie, który raczej jest o współczesnej komunikacji
http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... sc&start=0
Miałem zamiar je tam przenieść, ale odnośnik "podziel temat" nie działa (nie wiem czemu), a nie widzę nigdzie tu innej opcji typu "przenieś post". Dlatego mam dwie propozycje, co zrobić z dalszą dyskusją:
Osobiście jestem za tą drugą opcją, ale nie mam technicznych możliwości przenieść kilkunastu postów z tego tematu. Więc jeśli Jurek bądź ktoś z moderatorów dałby radę, to byłoby świetnie, bo trudno będzie odnaleźć potem te historyczne zdjęcia w tym temacie, który raczej jest o współczesnej komunikacji
Sorry, takiego mamy prezydenta...