Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 13 października 2008, o 11:38

A mi szkoda Jelczy :cry: i Ikarów, a najbardziej 280.26. Ten dźwięk był po prostu zabójczy (czyt. ogłuszający :lol: ) ale sentyment pozostaje. Natomiast Jelczyki 120M jeśli chodzi o dźwięk, to nawet Solarisy padają 8) . #800 jechałem pod koniec września z wesela brata ciotecznego i ten busik będzie służył jeszcze hohoho...
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 13 października 2008, o 12:14

Jelcze i Ikary były dobre 20, 25 lat temu.
Teraz ich czas dobiega końca...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 13 października 2008, o 13:34

A ja mam pytanie natury prawnej. jeżeli KASP zakupiło pakiet większościowy w MPK, to jest ono obecnie przewożnikiem, czy nadal MPK. I drugie pytanie, jeżeli maisto ma trochę udziałów to czy pięniądze za wożenie Kielczan trafiają w całości do KASP czy po części do miasta?

Nie wiem czemu wy tak dyskutujecie w sumie o niczym.

Jeżeli obecnie, brakuje im pieniędzy, jednak kupia te Soalrisy, to ja widzę przyszłość w różowych barwach.

Może nawet nie skasują neoplanów 300-309 i skasują Ikarusy? Ale te dylematy do dopiero w 2016:) więc jakieś prawie 8 lat.

A jak chcecie meić dokładne wyliczenia, moge sie ekidyś pobawić tylko musze meic aktualny stan taboru :)

Pozdro

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 13 października 2008, o 13:53

nie mogą skasować ikarusów dopóki nie będą mieli zastępczych przegubów przecież.... Nie da się tak że np. na 26 sobie wyślą neoplana zmiast ikarusa bo im się tak podoba, tylko mają to z góry określone przecież ;)

Awatar użytkownika
tomascyzor
Kontakt:

Post autor: tomascyzor » 13 października 2008, o 14:52

niewiem czy to będzie wykonalne ale seryjnie przydało by sie pare SU18 jak nie to chociaż MAN NG313 bo ikarusy chociaż przeguby to i tak w godzinach szczytu ludzie sie ciskają jak sardynki w puszcze a solarka przegubowa to odciażyła by poszczególne linie i nie tylko kierowcy by odczuli lepszy komfort ale i my pasażerowie a jaki sens jest oszczędzać na autobusach niskiej klasy które sie rozpadają i trzeba do nich będzie dokładać jak do pieca najlepiej kupic pare su12 18 i troche manów fakt że to autobusy z wyzszej półki ale oszczedność by sie zwracała :? jak coś źle powiedziałem to prosze mnie poprawić :)
http://www.youtube.com/watch?v=xiuCX2TTVGE czyż nie jest głośno ? Moim zdaniem powinniśmy takie coś wysłać na ukraine wzamian za lazy

BKV

Post autor: BKV » 13 października 2008, o 15:19

Jaka ilosc LAZow ktory nie pracuje?
I czemu Kielce kupilo LAZy, a nie MB, MAN, Solaris, Volvo???
Jezeli Kielce biednota - no to czego pytannja do LAZu? Kielce kupilo najtanszu wersju, nie moze byc MB po cene ZUKa :wink:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 13 października 2008, o 17:01

Poza wschodnimi cudenkami martwi mnie to, ze KASP bedzie remontowala nasz tabor... Co Solec, to Solec.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 13 października 2008, o 17:11

Dobra fajniue, przydałyby się SU18, ale nie ma sensu sobie tak gdybać, nie kupują teraz przegubów! A dlaczego?bo nie muszą!

A ja pytam w czym MB, MAN lepszy od SOLARISA? to nie ejst jakas ironia, drwina czy coś. Po prostu pytam.

Awatar użytkownika
tomascyzor
Kontakt:

Post autor: tomascyzor » 13 października 2008, o 17:44

sam sie zastanawiam ale na mysl przychodzi mi ze solaris jest najlepszy a pod jakim względem ?? chociaż kształty opływowe to już duży plus :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xiuCX2TTVGE czyż nie jest głośno ? Moim zdaniem powinniśmy takie coś wysłać na ukraine wzamian za lazy

BKV

Post autor: BKV » 13 października 2008, o 17:47

pk5 pisze:Dobra fajniue, przydałyby się SU18, ale nie ma sensu sobie tak gdybać, nie kupują teraz przegubów! A dlaczego?bo nie muszą!

A ja pytam w czym MB, MAN lepszy od SOLARISA? to nie ejst jakas ironia, drwina czy coś. Po prostu pytam.
MB - 100% cialkowito ozynkowany - 15 liat gwarancji od rdzy, MAN - lepsza jakoscz materialow i wykonannja autobusa, bo te Solarisy ktory ja patrze wlasne w Budapeszte - to cos straszne, cos podobne do tego co tutaj mowi o LAZach, i to w takym stane Solki ktory ma nie wiencej 3 lata, Volvo 7700A jest w lepszem stanowisku...

Awatar użytkownika
tomascyzor
Kontakt:

Post autor: tomascyzor » 13 października 2008, o 18:23

ale weź pod uwage budapeszt tam są tragiczne drogi w mieście to w porównaniu do nas to u nas jest równiutko :) i dlatego tam jeździ dużo dużo różnego rodzajów ikarusów i doszły nawet podwójne przeguby tak jak volvo 7500 :o

BKV

Post autor: BKV » 13 października 2008, o 18:31

tomascyzor pisze:ale weź pod uwage budapeszt tam są tragiczne drogi w mieście to w porównaniu do nas to u nas jest równiutko :) i dlatego tam jeździ dużo dużo różnego rodzajów ikarusów i doszły nawet podwójne przeguby tak jak volvo 7500 :o
A do czego droge do stanowiska Solarisow??? Czemu nie jest w gorszem stanowisku Volvo 7700A czyli MAN? I teraz w Budapeszte jest normalne droge - remontuje one, tego liata remontowali w centrum, jutro bede w Budapeszte - zobaczymi co jest teraz :wink:
We Frankurte patrzew Solaris na lotnisku razem z nowym MANem - co moge opowedzicz cie, to jet podobne jak LAZ/ MAZ z Solarisem, ja tak rozumem ze niemcy kupuje Solki bo ma dobre cene... Czaz pokaze co bede - MAZ sprzedaw do Niemec 15 MAZ 203C...

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 13 października 2008, o 18:38

No wszystko OK ale wydaje mi się że za bardzo zbaczamy z tematu 8)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

BKV

Post autor: BKV » 13 października 2008, o 18:40

AR pisze:No wszystko OK ale wydaje mi się że za bardzo zbaczamy z tematu 8)
Wlasnie :wink:

qbasck

Post autor: qbasck » 13 października 2008, o 18:56

Pamiętacie o tym ze Solaris dostarcza do Dubaju 225 autobusów. Tam śpią na kasie więc chyba wybrali dlatego że dobre a nie że tanie.

ODPOWIEDZ