Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Mnie również bardziej podobały się żółte światła od tych białych. Podobno napływały skargi, że na Sienkiewicza jest ...zbyt ciemno. Domyślam się, że autorami skarg były osoby ze słabym wzrokiem lub marzący o organizacji nocnego wyścigu F1 na ulicach Kielc 
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
- sueno
- Kontakt:
a czemu takie oskarżenia wysuwasz? Za co tą niezłą kasę dostał? Za projekt czy za wykonanie? Znasz się na procedurach i wiesz jaka została zastosowana w tym przypadku że mówisz o znajomościach ? Nie sądzę...
Chyba że "coś" wiesz ale chyba też nie wiesz bo piszesz "Pewnie ktoś"...
Chyba że "coś" wiesz ale chyba też nie wiesz bo piszesz "Pewnie ktoś"...
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
Prędzej czy później to by się stało.
Zgondnie z nowymi zaleceniami UE oświetlenie powinno być energooszczędne. Z tego co pamiętam to prawdopodobnie w 70% Polski będzie trzeba wymienić oświetlenie uliczne.
W ciągu kilku,kilkunastu lat pewnie inwestycja się zwróci.
Drugi powód to barwa oświetlenia, a raczej rozróżnialność kolorów przy danymi typie oświetlenia. Z tego co wiem to było wiele skarg na ten temat.
Na pewno chodzi wam o to że barwa starego oświetlenia była cieplejsza, a więc przyjemniejsza, jednak aktualnie zainstalowane oświetlenie pozwala na lepsze wyeksponowanie rysów, kształtów budynków przy ulicy.
Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany tematem to radze pogadać z prof. Różewiczem z Pśk. Z tego co pamiętam to on miał cos wspólnego z tym.
Zgondnie z nowymi zaleceniami UE oświetlenie powinno być energooszczędne. Z tego co pamiętam to prawdopodobnie w 70% Polski będzie trzeba wymienić oświetlenie uliczne.
W ciągu kilku,kilkunastu lat pewnie inwestycja się zwróci.
Drugi powód to barwa oświetlenia, a raczej rozróżnialność kolorów przy danymi typie oświetlenia. Z tego co wiem to było wiele skarg na ten temat.
Na pewno chodzi wam o to że barwa starego oświetlenia była cieplejsza, a więc przyjemniejsza, jednak aktualnie zainstalowane oświetlenie pozwala na lepsze wyeksponowanie rysów, kształtów budynków przy ulicy.
Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany tematem to radze pogadać z prof. Różewiczem z Pśk. Z tego co pamiętam to on miał cos wspólnego z tym.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Osobiscie niezmiernie się cieszę, że w końcu wymienili te koszmarne "żółtka"... Inwestycja została zlecona chyba przez konserwatora zabytków. Żółte oswietlenie przekłamywało barwę kamienic nocą i podjęli decyzję o ich wymianie. Według mnie jest za jasno... Ale za jasno było już przed wymianą (Niech ktoś sobie przypomni jak klimatycznie było przed remointem Sienkiewicza). To jest kwestia ilości latarni lub mocy żarówek a nie ich barwy tonalnej, która teraz jest znacznie bardziej naturalna.
Ja też się cieszę, moim zdaniem obecnie barwa światła jest o wiele lepsza, poprzednie sodówki to było od samego początku nieporozumienie, wszystko tonęło w pomarańczowej poświacie. Obecnie jest chyba metahalogenkowe.MadMike pisze:Osobiscie niezmiernie się cieszę, że w końcu wymienili te koszmarne "żółtka"... Inwestycja została zlecona chyba przez konserwatora zabytków. Żółte oswietlenie przekłamywało barwę kamienic nocą i podjęli decyzję o ich wymianie. Według mnie jest za jasno... Ale za jasno było już przed wymianą (Niech ktoś sobie przypomni jak klimatycznie było przed remointem Sienkiewicza). To jest kwestia ilości latarni lub mocy żarówek a nie ich barwy tonalnej, która teraz jest znacznie bardziej naturalna.
Dla zwolenników pomarańczy:
A swoją drogą to rzeczywiście latarni jest za dużo (za gęsto rozmieszczone) i moim zdaniem są za wysokie.
bernard
OKJa-ck pisze: Na pewno chodzi wam o to że barwa starego oświetlenia była cieplejsza, a więc przyjemniejsza, jednak aktualnie zainstalowane oświetlenie pozwala na lepsze wyeksponowanie rysów, kształtów budynków przy ulicy.
Ale prof. Różewicz miał też ewidentne wpadki - odpychające zimne białe (i słabe) światło wymienionych kilka lat temu latarni przy alejkach Wzgórza Zamkowego.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nie wiem, czy myslimy o tych samych okrągłych latarniach... Ale one na pewno białe nie były... One były zielonkawo-niebieskieRZ pisze: Ale prof. Różewicz miał też ewidentne wpadki - odpychające zimne białe (i słabe) światło wymienionych kilka lat temu latarni przy alejkach Wzgórza Zamkowego.
Chodzi mi o te, które są obecnie na Wzgórzu - zamontowane kilka lat temu - taki odwrócony stożek z daszkiem. Teraz już przynajmniej część zamontowanych w nich swietlówek jest wymieniona. One były robione jednocześnie z pierwszym nieudanym (i bardzo szybko zdewastpwanym) podświetleniem murów i o ile pamiętam, były projektowane przez prof. Różewicza. Ja bym ich pierwotne światło określił jako sine.
na tym zdjęciu wudać jedną z tych latarni:

na tym zdjęciu wudać jedną z tych latarni:

Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Miał i miewa. Zajrzyjcie wieczorem na PŚk. Podświetlenie napisu POLITECHNIEKA ŚWIĘTOKRZYSKA na ścianie jednej z auli (od strony parkingu) wg mnie zawalił.
Napis powinien być wyraźnie widoczny z daleka, a aktualnie cienie powstałe wokół niego rozmazują cały napis, tak że ciężko się doczytać co tam pisze.
Miałem z nim zajęcia i wiem że jest to prawdziwy fachowiec, ale każdemu zdarzają się wpadki.
Napis powinien być wyraźnie widoczny z daleka, a aktualnie cienie powstałe wokół niego rozmazują cały napis, tak że ciężko się doczytać co tam pisze.
Miałem z nim zajęcia i wiem że jest to prawdziwy fachowiec, ale każdemu zdarzają się wpadki.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
- michal_ck
Uważam, że wymiana tych żarówek jest jednym wielkim debilizmem władz miasta. To pytam się czy nie można było takich żarówek zamontować od razu??? Co teraz z nimi zrobią. Nienawidzę bezmyślności i niegospodarności... Za te pieniądze chodnik na przedmieściu by wybudowali, oświetlili niebezpieczne uliczki albo co innego zrobili- o te tereny jakoś nie bardzo dbają.
Ale skoro to pieniądze publiczne to można nimi szastać na lewo i prawo... :-)b No nie jest tak, nie jest tak... ???
Ale skoro to pieniądze publiczne to można nimi szastać na lewo i prawo... :-)b No nie jest tak, nie jest tak... ???