RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 4 października 2008, o 22:13

RZ pisze: Owszem to jest dla mnie ważne, ale przecież powyżej skupiłem na zupełnie innych argumentach czyli na architekturze i układzie urbanistycznym :!:
Chodziło mi m.in. o argumenty związane z przeszłością tego budynku, a poza tym jeśli coś nazywamy "zabytkiem" czy "skansenem" to nazywamy to ze względu na znaczenie historyczne czy czas istnienia, a więc przeszłość , a więc też jest to aspekt historyczny.

Jeśli chodzi o urbanistyke to zacytuje wikipedie:
"Zadania urbanistyki obejmują minimalizację konfliktów interesów użytkowników poszczególnych obiektów budowlanych i ochrona środowiska zarówno przyrodniczego jak i kulturowego."

i chciałbym się spytać, pod którym aspektem należy podpiąć nasz budynek?

Jeżeli zaś chodzi o architekturę, to jest to chyba jeszcze trudniejsze pojęcie (przynajmniej dla mnie, bo nie da się jej opisać liczbami, wzorami), pewnie dlatego, że , i tu zacytuje jeszcze raz wikipedie:"Architektura - dziedzina działalności twórczej człowieka, zajmująca się organizowaniem przestrzeni i często blisko związana z nurtami w sztuce, a niekiedy i filozofii."
Architektura jest jednak mocno związana ze sztuką, a więc nasza ocena zależy od naszego gustu, który jest wynikiem wielu czynników takich jak wychowanie, wykształcenie, czy epoka w jakiej żyjemy.

Wikipedia:
"Obiekt, dzieło architektury, powinien odpowiadać zamierzonej funkcji, celowości technicznej, wymaganiom ekonomicznym i estetycznym, a przede wszystkim, dążeniom i oczekiwaniom użytkowników jego przestrzeni."

Wg mnie nie spełnia nasz budynek czynnika estetycznego, jego użytkownicy nie chcą go, co do ekonomii to ciężko powiedzieć coś bez audytu, no i aktualnie nie odpowiada zamierzonej funkcji.

Oczywiście nie wołam tutaj "Wyburzyć go", bo aktualnie ze względów poprzednio przeze mnie wymienionych usunięcie tego budynku pogorszy tylko sytuacje. Dlatego ze względu na brak aktualnie alternatywy przyczyniam się do obrony istnienia tego budynku.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 4 października 2008, o 22:27

RZ pisze: EDIT: myślę, że wystarczy tej dyskusji
Jeżeli chodzi o cenzurę... Widze po prostu, że odmienne zdanie czasem nie jest mile widziane...

Mimo wszystko wydaje mi się, że prezydent ma sporą siłę przebicia i gdyby chciał to przedszkole zburzyc, to konserwator musiałby się bardzo uprzec, w co wątpię...
Mnie ten budynek przeszkadza nie tyle od placu artystów, co od Kapitulnej, która kiedyś może byc jednym z ładniejszych zakątków miasta, choc w tej chwili jest tego przeciwieństwem...
Ja-ck pisze: Jeśli chodzi o urbanistyke to zacytuje wikipedie:
"Zadania urbanistyki obejmują minimalizację konfliktów interesów użytkowników poszczególnych obiektów budowlanych i ochrona środowiska zarówno przyrodniczego jak i kulturowego."

i chciałbym się spytać, pod którym aspektem należy podpiąć nasz budynek?
Jeżeli chodzi o urbanistykę, to jest to definicja uboga i niepełna... Nie da się tutaj pominąc pewnego ładu estetycznego i funkcjonalnosci... Jeżei chodzi o urbanistykę krajobrazu zabytkowego centrum miasta, to charakterystycznymi jego formami są dla mnie na przykład uliczne pierzeje, parki, place z różnego rodzaju dominantami (fontanny, pomniki, wieże kościelne). Taki budynek jak przedszkole z placem zabaw mi do funkcji zabytkowego centrum miasta zupełnie nie pasuje...

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 4 października 2008, o 22:43

MadMike: Co ty ciągle z tą cenzurą... ktoś ci posty edytuje czy kasuje? Napisałeś co uważasz i tyle. RZ odpowiedział na twoje posty a ty ciągle o cenzurze i że na tym forum "inne zdanie" nie ma racji bytu... a przecież RZ próbował cie przekonać racjonalnymi argumentami do swoich racji. Nie groził banem czy wyrzuceniem z forum...

Ja mam podobne zdanie jak większość urzyszkodników tego forum. Budynek powinien zostać, powinno się go odnowić a w jego wnętrzu zrobić informację turystyczną (Centrum Informacji Turystycznej) i jakąś knajpkę a z placu zabaw powinno się zrobić wzorowy plac tak, aby dzieci wyciągały rodziców do centrum i żeby miasto (centrum) żyło.
Osobiście nie jestem zwolennikiem traktowania zabytków jako bezwzględnego "sacrum". One (zabytki) potrzebują trochę "profanum" aby żyły 24/7 a nie tylko od poniedziałku do piątku w godzinach od 9-17.

Innym dodatkowym powodem dla którego jestem przeciwny zburzeniu bidula to chęć wybudowania w jego miejscu czegoś nowego i dopiero wtedy to nie będzie pasować do otoczenia.
Boję się również wyburzania innych budynków używając argumentu zasłaniania wzgórza... no chyba że chcemy powrotu do widoku z połowy XVIII w.
Ostatnio zmieniony 5 października 2008, o 10:47 przez sueno, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 5 października 2008, o 10:44

sueno: Ja tylko grzecznie odpowiadam na pytanie RZ o co mi chodziło... Nie traktujcie wszystkiego zbyt dosłownie... Jest cos takiego jak ironia i ja niestety dośc czesto się tym czymś posługuje... Taka moja wada...
Nikt nie musi mówic kiedy kończyc dyskusję, bo może ktoś jeszcze chciałby się do niej przyłączyc...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 października 2008, o 12:19

Precyzuję zatem - chodziło mi oczywiście o dyskusję na ten temat między mną a MadMike, a nie w ogóle dyskusję. Po prostu ja już wszystko, co miałem do napisania na ten temat napisałem. Nie zgadzamy się i tyle i raczej się już nie przekonamy. Nie chce mi się za bardzo ciągle pisać o tym samym, tym bardziej, że inne wątki "stygną". No i nie ukrywam, że wolę odpowiadać na argumenty racjonalne, a nie na porównywanie ochronki dla sierot z krematorium czy stwierdzenie, że była narzędziem rusyfikacji...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 5 października 2008, o 13:37

RZ: Trzeba odróżniać argumenty od ironii...
Nie trudno dojśc do oczywistych wnisków łącząc fakty...Chociażby sytuacji historycznej Kielc pod rosyjskim zaborem z faktem zbudowania przedszkola tylko dla dzieci prawosławnych na miejscu rzymskokatolickiego domu kanoników...
Proponuję zapoznać się z historią miasta od Powstania Styczniowego do I Wojny Światowej... Kedy to pałac biskupi był rozkradany na rzecz cerkwi, która stała obok Katedry, a księża wywożeni na Syberię:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_K ... _1866-1914

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_Wn ... w_Kielcach

Nie wiem co z tym linkiem :?

W każdym razie budowa prawosławnego przedszkola na miejscu kanonii pasuje jak ulał do rosyjskiego planu wyniszczenia i deprecjacji wzgórza zamkowego i tradycji rzymskokatolickich w Kielcach w ogóle. Zwyczajnie chcieli nas przechrzcic...

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 5 października 2008, o 19:05

MadMike pisze:Poza tym nie napisałem, że przedszkole nie ma nic wspolnego z historią. Napisałem, że nie ma nic wspólnego ze wzgórzem zamkowym. Więc nie widzę w którym miejscu sobie zaprzeczam.
A Wzgórze Zamkowe to co? Współczesność??? Nie czepiaj się słów, ale zastanów się co chcesz napisać przed wstawieniem postu na forum.

Ty MadMike jesteś jakiś antyrosyjski (antyprawosławny)???
Ostatnio zmieniony 5 października 2008, o 19:20 przez michal_ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 5 października 2008, o 19:19

Dokładnie to wiem w przeciwieństwie do niektórych... Wzgórze zamkowe, to wielusetletnia historia miasta biskupiego Kielce. Przedszkole i cerkwie to historia pisana przez rosyjską gubernię urzędującą w Pałacu Biskupim w latach 1841-1917... Władze miasta zburzyły ogromną cerkiew, czemu teraz mają bronić małego przedszkola...
Nie jestem antyrosyjski... Po prostu dziwi mnie wasza prorosyskosć. Przedstwaiłem moje argumenty związane z estetyką i ładem przestrzennym... Ale dyskusja zeszła na historyczne tory.
Ostatnio zmieniony 5 października 2008, o 19:22 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 5 października 2008, o 19:21

Ale to też historia!!! jak już wcześniej wspominałem. To tak jakby wyburzyć PKiN w Warszawie.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 5 października 2008, o 19:26

Tak... też histora... Ale niekoniecznie dla nas chlubna... Dlatego sądze, że historyczna i zabytkowa wartość budynku nie powinna być brana pod uwagę ani jako argument za ani jako argument przeciw... Jak pewnie zauważyłeś w moim pierwszym poście nie było słowa o historii... Wystarczy już na ten temat z mojej strony.

Co do pałacu Kultury. Podobnie jak wielu przedstawicieli kultury i zycia publicznego a także architekci i urbanisci PAN uważam za błędne wpisanie go do rejestru zabytków w zeszłym roku. Jest to symbol komunistycznego totalitaryzmu w Polsce niestety. Z drugiej strony stał się on (niestety) ikoną Warszawy w ostatnim czasie, posiada piękną salę kongresową, kilka muzeów i odbywają się w nim imprezy targowe. Sytuacja więc nie jest oczywista.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 października 2008, o 22:42

Tu trochę pisałem o historii Wzgórza Zamkowego:

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 006&page=3

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 5 października 2008, o 22:49

Ładne zdjęcia... Mniemam, ze twoje...

Zastanawiam się, czy tylko mnie w tym mieście drażnią zamurowane okna w wieżach pałacu Biskupiego...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 5 października 2008, o 23:36

No są drażniące, ale sądzę, że z czasem te okna przywrócą. Wszystko w pałacu sukcesywnie zmienia się na korzyść. Mnie bardziej drażnią zamurowane okna w mniej ważnych obiektach, gdzie nie ma większych nadziei, że coś się zmieni (np. kamienica Giersza na rogu Rynku i Koziej czy bank na ul. Św. Leonarda)

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 6 października 2008, o 16:30

Powinni je przywrócić przy najbliższej okazji... Przy najbliższym choćby kosmetycznym remoncie...

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 19 października 2008, o 10:03

Podobno Wojewódzki Świętokrzyski Konserwator Zabytków zgodził się na wyburzenie budynku przedszkola przy Kapitulnej przy zachowaniu samych piwnic, które mają dla niego wartość historyczną. Wiadomość z tygodnika "Kielce plus" nr 6.

Stąd moja prośba do RZ.

Ja nie będę miał możliwości, żeby zanieść pismo do WŚKZ bo nie będzie mnie w mieście, więc czy nie mógłbyś przygotować pisemka i zanieść go do Pana Cedro? Jeżeli to jest prawdą co napisali w "Kielce plus" to wydaje się zasadnym zaproponowanie WŚKZ, żeby udokumentować cały budynek, zachować te elementy, których odłączenie od budynku jest możliwe i zaproponować wybudowanie takiego samego budynku w innym miejscu w okolicach centrum miasta. To jest kompromisowe rozwiązanie. Co o tym sądzisz (sądzicie)?

ODPOWIEDZ