RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 30 września 2008, o 19:34

Dowiedziałem się, że w wersji papierowej GW wydrukowali mój list.
I przyniosło to efekt, bo z tego listu o planie rozbiórki dowiedziały się kolejne osoby. Takie, których zainteresowanie sprawą może się przyczynić do ocalenia budynku...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 30 września 2008, o 19:43

RZ: W którym wydaniu?
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 30 września 2008, o 20:39

Nie wiem, bo tego nie widziałem... Miałem telefon od osoby, która czytała ten mój list i była mocno poruszona sprawą. Nie miałem jednak czasu iść do kiosku. Jutro w pracy przejrzę dzisiejsze gazety.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 30 września 2008, o 20:44

znalazłem :P Ale porozpieprzane są informacje na stronie gazety... Myślałem że w przeciwieństwie do echa wszystko jest w jednym miejscu.. Myliłem się :P

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35253, ... ulnej.html

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 30 września 2008, o 20:59

...Społeczność skupiona wokół portalu Kieleckie Inwestycje w zdecydowanej większości to oburzenie podziela...
Rozumiem, że mniejszość to ja? 8)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 30 września 2008, o 21:00

Nie da się ukryć 8)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 października 2008, o 14:34

Dostałem dzisiaj odpowiedź od p. Janusza Cedry - Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Wiele wyjaśnia :)
Jak widać poniżej, otrzymał ją również do wiadomości nasz niedzielny gość.

• Kielce,3.10.2008 r.

Pan Rafał Zamojski

Dotyczy: budynku przedszkola przy ul. Kapitulnej w Kielcach

Świętokrzyski Wojewódzki Konserwator Zabytków w Kielcach informuje, że dotychczas Urząd Miasta nie wystąpił z formalnym uzgodnieniem rozbiórki dawnej „ochronki dla dzieci prawosławnych" wzniesionej ok. 1900 r. na stoku Wzgórza Zamkowego w Kielcach, w miejscu dawnej kanonii. Budynek ten ma wartość zabytkową, dotychczas był chroniony zapisami planu zagospodarowania przestrzennego i przez ujęcie w ewidencji adresowej zabytków województwa.
    Przedszkole przy Kapitulnej znajduje się w obrębie układu urbanistycznego miasta wpisanego do rejestru zabytków pod nr 915, decyzją z dn.14.08. 1976 r. W takim wypadku rozbiórka budynku byłaby możliwa dopiero po uzyskaniu przez
    właściciela decyzji wojewódzkiego konserwatora zabytków zezwalającej na rozbiórkę
    -zgodnie z art. 36 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków /Dz. U. Nr 1568 z 17.09.2003 r./.
    Ze swej strony deklarujemy wnikliwe rozpatrzenie sprawy pod kątem wartości architektonicznej, zabytkowej i historycznej obiektu a także stanu jego zachowania.

Janusz Cedro
    Świętokrzyski Wojewódzki
    Konserwator Zabytków w Kielcach

Otrzymują:
    1.Adresat.
    Do wiadomości:
    1. Urząd Miasta Kielce
    Wydział Realizacji Inwestycji
    Kielce, ul. Szymanowskiego 6
    2. Biuro Planowania Przestrzennego, Kielce
    Kielce, ul. Kozia 3.
    a/a

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 3 października 2008, o 15:23

RZ: No i bardzo pierwsza klasa ;)

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 3 października 2008, o 16:37

Zapewne narażę się mocno tymi słowami większości użytkowników, ale jestem za wyburzeniem tego przedszkola.
Zgadzam się, że jest ono urokliwe i czuję do niego spory sentyment... Zwłaszcza z czasów wczesnolicealnych, kiedy to nierzadko łamało się ustawę "o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi" art14., na pobliskim placu zabaw :wink:
Ale, jest kilka ale:

1. Po pierwsze, ten budynek pasuje do okolicznej istniejącej i planowanej zabudowy jak przysłowiowa pięśc do oka. Głównie z tego względu, że jest parterowy. Jak dla mnie wystarczy już w centrum wojewódzkiego miasta skansenów typu dworek Laszczyków czy Karscha. Znacznie bardziej pożądane są miejsca zielone.

2. Po drugie, zgadzam się z Prezydentem, ze po wyburzeniu przedszkola otworzyłby się niesamowity widok na Wzgórze Zamkowe i Katedrę od strony Placu Artystów, Sienkiewicza i zwłaszcza Kapitulnej.

Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby usunięcie przedszkola wraz z okolicznymi drzewami i zostawienie w tym miejscu kawałka zwykłej zielonej polany... Bez żadnych drzew i krzaczków... Sama pielęgnowana i krótko przystrzyżona trawa, na której w ciepłe dni można się wyłozyc na kocu tudzież ławce... Podziwiając wzgórze zamkowe i śliczną nową ulicę Kapitulną z jej nową pierzeją od strony hotelu Bristol.

Ale cóż, siła złego na jednego;)

PS. Nie obraziłbym się, jakby zburzyli przy okazji pomnik tego genetycznego wybryku, krzyżówki żubra z afrykańskim guźcem :lol:

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 3 października 2008, o 17:05

MadMike: spoko luzik ;) każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii ale prezydent chciałby po wyburzeniu tego budynku postawić inny, parterowy , czyli w tym miejscu stałby nowszy budynek który w ogóle już nie pasowałby do tego miejsca ;)
Nie wiem czy czytałeś moja wypowiedź na temat wyburzenia budynku i argumentów o zasłanianiu wzgórza, najważniejszego budynku itepe, więc przypomnę co napisałem (parę stron wcześniej): http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... 8137#58137

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 3 października 2008, o 17:10

W takim razie trzeba go namawiac, żeby nie budował tam nic... Porównywanie katedry do przedszkola jest nie na miejscu, podobnie jak nie na miejscu jest przedszkole z placem zabaw w centrum sporego miasta... Zasłaniające na dodatek jego najpiękniejsze zabytki... Takie rzeczy to tylko w Kielcach... Niestety Przedszkole i huśtawki to wspomnienie po czasach kiedy zabytkowe centrum miasta nie miało żadnej rangi i znaczenia. Jeszcze boisko niech tam wybudują... Będą mieli blisko boisko :wink:

Pomijając to wszystko, skoro władze chcą ten budynek zburzyc, chcąc nawet popełnic w tym miejscu coś nowego (co jest niedorzeczne),to może to oznaczac, że budynek jest w kiepskim stanie technicznym albo nie da się go na nic zaadoptowac, lub jedno i drugie.

Boss

Post autor: Boss » 3 października 2008, o 20:05

idąc od strony dworca pkp, kamienice po prawej stronie ul sienkiewicza
zasłaniją widok na wzgórze i katedre - proponuje je wyburzyc.

a od strony ul ogrodowej żytniej i krakowskiej rogatki wzgórze i katedre zasłaniaja wysokie drzewa. wyciąc w piz*u - przeciez to niedopuszczalne zebyśmy w centrum wojewódzkiego miasta w XXI wieku mieli las

ps. to ironiczna wypowiedź jakby ktoś nie załapał.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 4 października 2008, o 12:08

Ja też byłbym za wyburzeniem tego budynku, ale widząc co to może spowodować (odsłonięcie tego szpecącego budynku za nim oraz piękny widok na zaplecze hotelu po drugiej stronie Kapitulnej ) jestem na -nie-

Co innego gdyby do wyburzenie poszedł też ten budynek za przedszkolem (co raczej nie jest planowane bo widzialem tam jakieś remonty w środku) a drugą stronę Kapitulnej zazielenić. NIestety drzewa długo rosną, ale za to widziałbym takie pnącza na ścianach budynków jak np. :
ObrazekObrazek ...ObrazekObrazek ... ObrazekObrazek ... ObrazekObrazek ... ObrazekObrazek
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 4 października 2008, o 13:06

Ja-ck: Śliczne zdjęcia z tą winoroślą ;)

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 4 października 2008, o 13:09

Boss: Pisałem, ze nie chodzi tylko o zasłanianie, ale przede wszystkim o to, że ten budynek tam urbanistycznie nie pasuje...

Ja-ck: Wydaje mi się, ze cała Kapitulna doczeka się w końcu pierzei po jej gruntownym remoncie zapisanym WPI.

Jeżeli tak się nie stanie, to nie tylko jestem przeciwny wyburzaniu przedszkola, ale jestem też za posadzeniem szpaleru topoli wzdłuż Kapitulnej, które zasłaniałyby ten przykry widok :wink:

ODPOWIEDZ