Rewitalizacja Obszarów Miejskich - Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

corse

.....

Post autor: corse » 20 marca 2007, o 17:43

Fiu .. fiu .. Monsieur - ( '' RZ '' ) !
Przyjmij moje gratulacje !
Teraz dopiero wychodzi
na jaw - Twoja prawdziwa '' miastowa pasja '' !
Dla mnie to najlepszy tekst na rzecz Kielc
napisany przez forumowicza
ze wszystkich innych ( jemu podobnych )
umieszczonych tutaj na forum .... bez kitu - '' RZ '' ! ( :) ) !

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 20 marca 2007, o 18:48

Dzięki :)
Rumieniec zawstydzenia okrył moje lico :oops:
Niestety z UM nie miałem żadnego odzewu po przekazaniu tych propozycji, nawet grzecznościowego... Mam wrażenie, że podpadłem tam walką z parkingiem na placu Konstytucji :roll:
Możecie za to trzymac za mnie kciuki w drugiej dziedzinie, która mnie kręci najbardziej czyli promocji Kielc. Po raz pierwszy od lat UM chce zatrudnić nową osobę zajmująca się promocją - złożyłem swoje papiery i biorę udział w konkursie.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 marca 2007, o 19:21

I ja ze swojej strony tez dokladam slowa uznania, przeczytalem dzisiaj dokladnie caly tekst. Wynotowalem, co trzeba bylo, bo praca niezwykle wartosciowa.

To na co chcialem zwrocic uwage w Twojej pracy (moze takie male skondensowanie) to:

1) Podkreslenie wyjatkowosci Wzgorza Zamkowego i Palacu Biskupiego. Nie jestem w stanie zrozumiec jak zabytek tej klasy moze byc tak slabo promowany, eksponowany. Wielki plus za pomysl iluminacji. Mysle, ze jesli chodzi o oswietlenie muru, a raczej ponowny rozruch to zainteresuje sprawa Gazete Wyborcza. Byc moze uda sie zorganizowac jakas akcje, ktora da pozytywny skutek. Ze swojej strony chcialbym, aby plac przed Palackem i Katedra wybrukowano. Byloby to idealne miejsce na imprezy. Swoja droga to taki plac powinien pelnic role miejsca galowego na uroczystosci itp.

2) PAKIETY TURYSTYCZNE... nie ma nic przyjemniejszego jak cos, co jest podane na tacy. Chyba komentarza nie wymaga, ale pomyslu i organizacji jak najbardziej.

3) Swietny pomysl z ustawieniem wielkoformatowych map aksometrycznych. Moim zdaniem bylaby to tak charakterystyczna rzecz, ze czesto pojawialaby sie jako tlo zdjec dla turystow.

4) Szyldy, iluminacje kamienic. Jak mozna zadzialac, by poruszyc poczucie estetyki?! Albo zacznie sie moda na to, zeby miec najladniejsze witryny, szyldy, albo sila... innych mozliwosci nie widze.

5) Bardzo wazny aspekt: wyrzucenie mieszkan socjalnych z kamienic w centrum miasta. Tak postapil Lublin. Efektem byl remont kamienic, zmiana srodowiska srodmiejskiego. U nas niestety caly czas sie laduje ludzi do mieszkan w tak atrakcyjnych lokalizacjach.

6) Neony. Mozna w przyszlosci zorganizowac akcje odbudowy ktorego z jeszcze istniejacych neonow. Moze przyniosloby to efekt fali.

7) Zwrociles uwage na okna. Hmmm zalamuje mnie w tym momencie podejscie konserwatora, ze mu sie jakas bzdura nie podoba, a nie widzi jak w samym Rynku krajobraz psuja plastikowe, biale okna. Swoja droga takie jest rowniez podejscie inwestorow w Kielcach, ze nawet jak maja zaprojektowany obiekt z drewnianymi, brazowymi oknami, to i tak walna biala tandete (np. Master Kort).

8) Wieza widokowa. Widze ja na Stadionie. Wysoka, charakterystyczna. Do zrobienia.

PS. Licze, ze dasz rade w konkursie UM!!!!! Zycze sukcesow!!!

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 25 marca 2007, o 00:33

autor pisze: Podkreslenie wyjatkowosci Wzgorza Zamkowego i Palacu Biskupiego. Nie jestem w stanie zrozumiec jak zabytek tej klasy moze byc tak slabo promowany, eksponowany.
Ze wszystkich spraw ta jest dla mnie najważniejsza.

Szyldy, iluminacje kamienic. Jak mozna zadzialac, by poruszyc poczucie estetyki?! Albo zacznie sie moda na to, zeby miec najladniejsze witryny, szyldy, albo sila... innych mozliwosci nie widze.
Myślę, że trzeba łaczyć "kij" i "marchewkę". Tworzeniu mody trzeba pomagać, trzeba ją animować :)

Zachęcony, wkleję Wam jeszcze coś.
Rok temu, parę miesięcy przed wyborami samorządowymi, PO zwracało się do różnych ludzi, których dane mieli w swoich "archiwach" o włączenie się w prace programowe. Nie bardzo tam mogłem z nimi znaleźć wspólny język, ale przygotowałem im taki zarys tego, co sam uważam za ważne dla Kielc. Wyciąłem fragmenty powtarzające się z tekstem dotyczacym rewitalizacji:
Kluczowe moim zdaniem jest jak najszybsze objęcie obszaru całego miasta planami zagospodarowania przestrzennego - to powinien być absolutny priorytet. Od nich w znacznej mierze zależy zarówno szybkość powstawania, ilość i jakość inwestycji, jak i harmonia architektoniczno-urbanistyczna miasta, co ma szczególne znaczenie m.in. w kontekście niezwykle ważnej dla przyszłości Kielc turystyki. Duże znaczenie ma też fakt wyeliminowania przez plany dowolności i uznaniowości w decyzjach nie zawsze uczciwych urzędników (wiele przykładów kontrowersyjnych decyzji lub przeciągania spraw latami przez wreszcie zwolnionego architekta miejskiego).
Niezależnie od planów zagospodarowania (a raczej: równolegle) postuluję jak najszybsze stworzenie publicznej mapy inwestycyjnej Kielc docelowo uwzględniającej sytuację prawną wszystkich działek i budynków w mieście. Powstawałaby ona oczywiście etapami. Już w pierwszym etapie powinny być na niej uwzględnione oprócz terenów przygotowywanych i oferowanych przez miasto wszystkie oferowane potencjalnym inwestorom działki i budynki prywatne, o których informacje są rozproszone w rozlicznych agencjach nieruchomości. Stopniowo zapełniana mapa ułatwi wytypowanie terenów, które najszybciej można scalić i przygotować do celów inwestycyjnych. Pozwoli pogrupować obszary miasta na "łatwiejsze" i "trudniejsze" do rozwoju ze względu na ich sytuację prawną i deklarowane intencje właścicieli działek. Określi działki i obiekty należące do miasta, których nie ma potrzeby "trzymać" i korzystniej będzie je sprzedać oraz tereny i obiekty prywatne, które ewentualnie miasto powinno kupić (np. w celu uzupełnienia należącego do miasta terenu oferowanego inwestorom). Z kolei wiedza o terenach "trudnych", gdzie są albo problemy z ustaleniem właścicieli, albo ciągną się sprawy w sądzie między spadkobiercami, albo rozdrobnieni właściciele mają rozbieżne plany i nie mogą się ze sobą dogadać, bądź też "z zasady" nie zgadzają się na zrobienie z działką lub budynkiem czegokolwiek, pozwoli na zaplanowanie działań przyspieszających tam pozytywne zmiany. W ramach tej mapy powinien powstać szczegółowy wykaz działek i budynków, o które się miasto sądzi z innymi podmiotami (a szczególnie firmami, tak jak w przypadku biurowców na Targowej i Wesołej) - należy usystematyzować i szczegółowo rozplanować działania, żeby przyspieszyć finał sprawy - każda zwłoka w działaniu lub niewłaściwe działanie z winy miejskich urzędników to wymierna strata finansowa miasta (także w przypadku, gdy miasto nie ma racji i bezprawnie blokuje odzyskanie nieruchomości przez prawowitych właścicieli, jak miało to miejsce w przypadku placu bazarowego).

Planując działania proinwestycyjne (w tym promocyjne) należy najpierw odpowiedzieć na pytanie, jakie kategorie inwestorów są w Kielcach najbardziej pożądane (i sensowne). Moim zdaniem Kielce powinny profilować swoją ofertę na inwestorów m.in. w dziedzinie infrastruktury turystycznej tj. bazy noclegowej, a szczególnie schronisk, tanich hoteli, przynajmniej jednego hotelu 4-gwiazdkowego (hoteli średnich jest już stosunkowo sporo), rozrywki, sportu, rekreacji (w tym np. parku wodnego, lunaparku) ze szczególnym uwzględnieniem zagospodarowania terenów zarządzanych przez Geopark (a szczególnie Wietrzni),

W Urzędzie Miasta powinna powstać "ścieżka inwestora".

Kielce powinny ściągać nie tylko inwestorów w ścisłym rozumieniu tzn. finansowych, ale też "inwestorów kultury i aktywności obywatelskiej" kreujących nowy charakter miasta (odsyłam do mojego pomysłu na promocyjny folder proinwestycyjny).

Szkolnictwo wyższe, nauka, absolwenci.
Maksymalna pomoc w realizacji jedynego sensownego pomysłu na uniwersytet, jaki się pojawił tzn. uniwersytetu federacyjnego złożonego z dwóch uniwersytetów przymiotnikowych (powstałych na bazie PŚ i AŚ) opartego na naukowcach związanych z miastem.
Przekształcanie Kielc w ośrodek naukowo-badawczy z prawdziwego zdarzenia (obecnie na wielu kierunkach AŚ nie ma, mimo wielkiej ilości zatrudnionych profesorów, faktycznego środowiska naukowego - jest to miejsce chałtury dzielonej z chałturą na licznych uczelniach prywatnych...).
Wspieranie finansowe przez miasto prestiżowych projektów badawczych (a nawet zlecanie badań przez miasto).
Pomoc kieleckim uczelniom w pozyskiwaniu grantów naukowych (poprzez np. międzynarodowe kontakty władz miasta, polityków).
Pomoc miasta w uczelnianych budowlanych inwestycjach pro-badawczych, wyposażaniu pracowni badawczych, zakupie urządzeń, aparatury badawczej związanych z dziedzinami, które najlepiej korelują ze strategią rozwoju miasta
Miasto uniwersyteckie i środowisko uniwersyteckie to m.in. możliwość studiowania na prestiżowych kierunkach. Należy poczynić maksymalne starania, by w Kielcach można było studiować prawo, architekturę, medycynę, rolnictwo...
Nagradzanie przez miasto autorów kieleckich sukcesów naukowych.
Wspieranie ciekawych inicjatyw studentów.
Zatrzymywanie w Kielcach najlepszych absolwentów kieleckich uczelni oraz pochodzących z Kielc wybitnych absolwentów uczelni pozakieleckich poprzez pracę dla nich w Urzędzie Miasta, instytucjach miejskich i firmach komunalnych (wiem, że to naiwne...).
Stały kontakt z Nadziejami Kielc i innymi wybitnymi absolwentami szkół średnich wyjeżdżającymi na studia do innych miast.

Stymulowanie społecznej aktywności - społeczeństwo obywatelskie:

Zainspirowany udanymi badaniami focusowymi na temat Kielc przeprowadzonymi w 2004 r. na zlecenie miasta przez dr Janinę Kowalik i Fundację Rozwoju Demokracji Lokalnej proponuję utworzenie otwartych zespołów społecznych ekspertów umożliwiających twórczym kielczanom o zacięciu społecznikowskim (przede wszystkim profesjonalistom w danych dziedzinach) wpływanie na kierunki rozwoju miasta. Takie apolityczne zespoły - zebrane wokół konkretnych dziedzin, tematów, celów, przy stałej współpracy z mediami (w skład zespołów powinni wchodzić również dziennikarze!) wychodziłyby z nowymi pomysłami, konkretnymi propozycjami służących rozwojowi Kielc i zwiększaniu atrakcyjności miasta, "pilnowały", by realizacja istotnych dla miasta celów przebiegała sprawnie i profesjonalnie, lobbowały u władz miasta za dobrymi rozwiązaniami,. Zespoły takie pobudzałyby i inspirowały działania różnych kieleckich instytucji ze szczególnym uwzględnieniem instytucji samorządowych (ale też np. spółdzielni mieszkaniowych). Opiniowałyby i doradzały, w razie potrzeby protestowały. Stała, właściwie moderowana "burza mózgów" profesjonalistów mających na względzie nie doraźne egoistyczne cele, ale dobro Kielc, musi przynieść dobre efekty. Trzeba twórczym wykształconym kielczanom dać szansę. Dobra władza to władza dająca jak najwięcej pola inicjatywom obywatelskim, nie "zazdrosna" o dobre pomysły. W niektórych przypadkach praca społecznych ekspertów mogłaby zaowocować konkretnymi przygotowanymi za darmo projektami. Z czasem aktywność członków zespołów eksperckich "pilnujących" na bieżąco danych spraw przyczyniłaby się do zmniejszenia korupcjogennej "strefy cienia" w działaniach różnych instytucji.

Miasto powinno jak najwięcej zadań oddawać do realizacji organizacjom pozarządowym.

Organizacje pozarządowe powinny być wielorako wspomagane przez miasto (finansowo, technicznie, logistycznie, prawnie, promocyjnie).

Miasto powinno przeprowadzić dobrze przygotowaną, przemyślaną akcję promującą zakładanie stowarzyszeń, fundacji, klubów oraz inne mniej lub bardziej formalne inicjatywy oddolne - naprawdę dobre oddolne pomysły powinny mieć szansę na bezzwłoczne wsparcie przez miasto.

Rewitalizacja miasta

Kielcom niezbędna jest powszechna świadomość (zarówno wśród decydentów jak i "zwykłych" mieszkańców) jak bardzo ważne jest, by miasto stawało się obiektywnie coraz atrakcyjniejsze - również wizualnie. Jednym z absolutnych priorytetów powinno być budowanie atrakcyjności turystycznej miasta. Potrzebne jest przy tym spojrzenie na Kielce niejako "z zewnątrz" ze świadomością wszystkich braków i jednocześnie bez kompleksów. Trzeba realizować ambitne, odważne projekty - równać do najlepszych, a nie zadowalać się prowincjonalną średniością (co w Kielcach przez długie lata było normą).
Atrakcyjność miasta to m.in. specyficzny "klimat", "atmosfera", piękno i harmonia architektury, bogate życie kulturalne, pozytywnie rozumiane "nocne życie", zadbana przyroda itd. Trzeba tłumaczyć kielczanom, że np. silne dbanie o estetykę miasta to nie jest sprawa drugorzędna, która wobec innych bardziej palących problemów może poczekać na lepsze czasy, ale - tak samo jak profesjonalna promocja - przynosząca zyski inwestycja (dzięki napływowi turystów i gości targowych). Kielce powinny się nastawić na czerpanie zysków z turystyki. Nasze miasto musi się stawać mającą swój charakter, wyjątkowość, specyfikę piękną - niewielką, ale znaczącą - stolicą europejskiego regionu.

Szczególnie istotna jest w tym kontekście rewitalizacja starego śródmieścia.

(...)

Miasto powinno sprzedawać budynki, których nie jest w stanie samo wyremontować. Z kolei to co zostaje w zarządzie miejskim powinno zostać objęte kompleksowym planem gruntownych remontów. Tu nie ma na co czekać - trzeba pisać dobre programy mogące uzyskać dofinansowanie z różnych źródeł.
Trzeba szukać nowych sposobów na zachęcanie do remontów elewacji prywatnych właścicieli kamienic. Sądzę, że pomoc miasta w uzyskiwaniu nowych mieszkań dla "kwaterunkowych" lokatorów tych kamienic mogłaby się stać dużą zachętą.
Jeśli chodzi o same elewacje, miasto powinno za darmo przygotowywać we współpracy z biurem konserwatora zabytków ich projekty.
Szczególnie istotna jest konkretna pomoc miasta dla wspólnot mieszkaniowych, tym bardziej, że lokale użytkowe na parterach budynków w centrum generujące duże zyski należą nie do wspólnot, ale do miasta. Wspólnoty zazwyczaj są więc bardzo biedne. Miasto powinno im nie tylko przygotowywać za darmo projekty remontów elewacji, ale też te remonty elewacji współfinansować.

Należy wprowadzić w życie program nasycenia przestrzeni starego centrum stylowymi witrynami, szyldami, oknami, okiennicami, drzwiami, bramami, ławkami, latarenkami, gazonami, zegarami itp elementami małej architektury tworzącymi klimat starówki (również w podwórkach!). Do tego trzeba dodać profesjonalne iluminacje budynków.
Z jednej strony beneficjentami programu byliby właściciele kamienic, sklepów, którzy, gdyby chcieli dokonać takich zmian, po akceptacji projektów przez konserwatora zabytków otrzymaliby znaczne dofinansowanie, z drugiej strony konkretne pomysły powinno realizować samo miasto przeznaczając środki na dodatkowe nasycanie śródmiejskiej przestrzeni ławkami, gazonami, zegarami (także na już wyremontowanej ul. Sienkiewicza). Miałem przyjemność kilkukrotnie rozmawiać dłużej z p. Cedrą (Świętokrzyskim Konserwatorem Zabytków) i jestem przekonany, że współpraca z nim byłaby bardzo dobra. Trzeba realizować też jego pomysły (np. ponawiany co kilka lat pomysł utworzenia przejściowego pasażu między podwórkiem teatru a placem Konstytucji). W ramach tego projektu miasto powinno też odtworzyć piękne kioski (wystarczyłyby dwa), w których Ormianin Kiebabczy sprzedawał w Kielcach 100 lat temu prasę. Dziś takie kioski (tak wyglądały: w lewym dolnym rogu pocztówki - http://www.plus.kielce.pl/pocztowki/p/2ss.jpg ) powinny służyć do sprzedaży gadżetów turystycznych.
Sprawą kluczową jest tu konieczność zmieniania mentalności właścicieli kamienic i sklepów, a także pozostałych mieszkańców, którzy po 50 latach PRL-u są często "ślepi" w kwestii estetyki miasta. Nawet zatem jeśli na początku tylko stosunkowo niewielka ilość właścicieli kamienic i sklepów "poczułaby" temat - widzę realną szansę na uruchomienie efektu pozytywnego domina w świadomości i "zwykłych" kielczan, i władz (np. radnych). Sądzę, że w lokalnych mediach mielibyśmy dużego sojusznika. Kluczowa byłaby dobra promocja projektu w mediach, trzebaby poza tym dotrzeć z konkretną propozycją (w formie np. roznoszonego lub rozsyłanego listu) do wszystkich właścicieli kamienic, sklepów, punktów usługowych w obrębie starego centrum. Jeśli udałoby się ten efekt pozytywnego domina zapoczątkować, w przyszłości możnaby się zająć innymi dzielnicami. Tu głównie chodziłoby o "wklejanie" małej architektury, niebanalnych zieleńców, miasto mogłoby finansować wspólnotom mieszkaniowym i spółdzielniom dobre projekty nowych elewacji budynków, gdy te będą się decydować na remonty. Np. na moim osiedlu Na Stoku od kilku lat maluje się bloki - niestety bez żadnego projektu - jest to bardzo banalne i wielka szkoda niewykorzystanej szansy... Teraz dodatkowo w miejscach idealnych na ładną małą architekturę, albo nawet nowe budynki mieszkalne postawiono garaże... Konieczne są szczegółowe plany zagospodarowania osiedli, w których jasno byłoby określone, gdzie jest miejsce na plomby, dobudówki, małą architekturę zmieniającą "tępe" blokowiska w kawałek miasta, gdzie na skwery czy obiekty sportowe, a gdzie na parkingi i garaże.
Miasto w centrum powinno preferować i wspomagać inwestorów chcących otwierać kawiarnie o charakterze artystycznym, restauracji z narodowymi kuchniami różnych krajów, sklepów z rękodziełem artystycznym itp.

Działania proturystyczne

(...)

Mocno postuluję zainwestowanie przez miasto w opracowanie satelitarnej, interaktywnej internetowej mapy Kielc!

No i rzecz jasna, kwestią dla mnie absolutnie priorytetową jest (niezmiennie)dobra promocja miasta...

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 25 marca 2007, o 11:55

...W ramach tego projektu miasto powinno też odtworzyć piękne kioski (wystarczyłyby dwa), w których Ormianin Kiebabczy sprzedawał w Kielcach 100 lat temu prasę. Dziś takie kioski (tak wyglądały: w lewym dolnym rogu pocztówki - http://www.plus.kielce.pl/pocztowki/p/2ss.jpg ) powinny służyć do sprzedaży gadżetów turystycznych...
Świetny pomysł - ten kiosk z pocztówki wygląda bardzo ładnie :D Jak wieżyczka z brytyjskim strażnikiem :D

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 kwietnia 2007, o 12:52

autor pisze:5) Bardzo wazny aspekt: wyrzucenie mieszkan socjalnych z kamienic w centrum miasta. Tak postapil Lublin. Efektem byl remont kamienic, zmiana srodowiska srodmiejskiego. U nas niestety caly czas sie laduje ludzi do mieszkan w tak atrakcyjnych lokalizacjach.
Zgadza się, ale nie do końca. Od jakiegoś czasu studiuję w Lublinie i rzeczywiście ul. Grodzka i Pl. po Farze + Rynek są w tej chwili miejscami bardzo atrakcyjnymi, a co najważniejsze bezpiecznymi. Nie można tego samego powiedzieć o pozostałej części Starego Miasta. Tam nadal widać niechlubny element społeczeństwa i jest bardzo niebezpiecznie, że nawet policja się w tamte rejony nie zapuszcza. Ale jak rozmawiam czasem z lublinianami to zwracają uwagę właśnie na to, że jeszcze kilka lat temu całe SM tak wyglądało (było niebezpieczne i zapuszczone).
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 kwietnia 2007, o 17:48

Póki co nie zanosi się, by władze miasta zaczęły tak działać. Jest niestety przeciwnie. Właśnie się dowiedziałem, że zwolniło się 100-metrowe mieszkanie w starej kamienicy na starówce i dyrektor Kędra, zamiast je wystawić na przetarg, chce tam zakwaterować dwie liczne rodziny. Ręce opadają... Panie Prezydencie, to nie jest trzeciorzędna sprawa, ten sposób działania warto zmienić jak najszybciej :!: Sprzedanie takiego mieszkania, jak wspomniane wyżej, na wolnym rynku, to:
- konkretne pieniędze na zakup tanich mieszkań o wystarczającym komunalnym lub socjalnym standardzie w mniej atrakcyjnych dzielnicach miasta.
- szansa na znacznie szybsze wyremontowanie starej kamienicy w centrum (prywatnym właścicielom mieszkań naprawdę na tym zależy i sami się dokładają - lokatorzy socjalni i komunalni przeciwnie - często dewastują kamienice)
- im większy odsetek prywatnych właścicieli tym czyściej i bezpieczniej, a śródmieście ma być wizytówką miasta...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 kwietnia 2007, o 20:00

Ale lipa... tutaj chyba trzeba podjac decyzje wyzej, czyli musi to zrobic sam prezydent. Warto! W znacznym stopniu przyczyniloby sie to do zmiany srodmiescia.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 24 września 2008, o 13:34

Nie ma umowy w sprawie rewitalizacji śródmieścia
Aktualizacja: 2008-09-24 13:45:59

Władze miasta nie podpisały jeszcze z Urzędem Marszałkowskim województwa świętokrzyskiego wstępnej umowy dotyczącej dofinansowania projektu rewitalizacji śródmieścia Kielc.
To duży projekt, który opiewa na kilkadziesiąt milionów złotych, a większość tej kwoty miasto może otrzymać z Unii Europejskiej.

Członek zarządu województwa odpowiedzialny za podział dotacji unijnych- Marcin Perz jest zaniepokojony tą sytuacją, bo inne samorządy już kilka tygodni temu takie dokumenty podpisały.
Zastępca prezydenta Kielc- Tadeusz Sayor tłumaczy, że władze miasta nie są jeszcze gotowe na podpisanie umowy.
Marcin Perz dodaje, że inne samorządy również nie są w pełni gotowe do realizacji swoich projektów, ale zdecydowały się na podpisanie wstępnej umowy, bo nie wymaga ona kompletnej dokumentacji.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Nie-ma ... 8c030.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 października 2008, o 18:53

Rewitalizacja Zabytkowego Śródmieścia Kielc 2008-10-01

6 października br. o godz. 10.00 w Wojewódzkim Domu Kultury odbędzie się uroczyste podpisanie umów wstępnych dotyczących przygotowania projektów:

1. Rewitalizacja Zabytkowego Śródmieścia Kielc - Etap I
2. Rewitalizacja Zabytkowego Śródmieścia Kielc - Etap II

współfinansowanych z EFRR w ramach Działania 6.1 Wzmocnienie regionalnych i sub-regionalnych ośrodków wzrostu, Osi 6 „Wzmocnienie ośrodków miejskich i rewitalizacja małych miast” Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013.

Ze strony Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, jako Instytucji Zarządzającej RPO WŚ, umowy podpisze Adam Jarubas - Marszałek Województwa Świętokrzyskiego oraz Marcin Perz - członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Ze strony Beneficjenta - Gminy Kielce, umowy podpisze prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Projekty: Rewitalizacja Zabytkowego Śródmieścia Kielc – Etap I i Rewitalizacja Zabytkowego Śródmieścia Kielc – Etap II, znalazły się Uchwałą Nr 1155/08 Zarządu Województwa Świętokrzyskiego z dnia 3 września 2008 na liście „Indykatywnego Wykazu Indywidualnych Projektów Kluczowych w ramach RPOWŚ 2007-2013”, stanowiącego załącznik do Szczegółowego opisu osi priorytetowych Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007 - 2013.

Celem strategicznym projektów jest zachowanie i wzmocnienie roli Kielc jako ośrodka metropolitalnego, poprzez podniesienie atrakcyjności przestrzennej i funkcjonalnej, a w konsekwencji także społeczno – gospodarczej zabytkowego Śródmieścia Miasta.

W ramach projektów zrealizowane zostaną następujące zadania:
1. Rewitalizacja Zabytkowego Śródmieścia Kielc - Etap I
a. Przebudowa płyty Rynku i okolicznych ulic (odcinek od ul. Sienkiewicza do Rynku)
b. Budowa ul. Nowosilnicznej (odcinek od ul. Warszawskiej do Pl. Św. Wojciecha)
c. Przebudowa płyty Placu Najświętszej Marii Panny i okolicznych ulic (odcinek od ul. Sienkiewicza do Pl. NMP i ul. Kapitulna)
d. Przygotowanie infrastrukturalne terenu pod śródmiejską zabudowę; obszar w rejonie ul. Piotrkowskiej, ul. Silnicznej i Al. IX Wieków Kielc wraz z przebudową skrzyżowania ul. Nowy Świat z Al. IX Wieków Kielc
e. Rewitalizacja Śródmieścia Kielc - przebudowa zespołu obiektów powięziennych przy ul. Zamkowej 3

Wartość projektu wynosi 55.800.000,00 zł, z czego Fundusze UE wynoszą 44.364.426,23 zł (85%).

2. Rewitalizacja Zabytkowego Śródmieścia Kielc - Etap II
a. Przebudowa wnętrza ul. Warszawskiej (odcinek od Al. IX Wieków Kielc do ul. Orlej)
b. Zagospodarowanie miejskich przestrzeni publicznych - Przebudowa ul. Planty
c. Zagospodarowanie miejskich przestrzeni publicznych - Przebudowa ul. Leśnej

Wartość projektu wynosi zł, z 22.415.000,00 zł z czego Fundusze UE wynoszą 19.052.750,00 zł (85%).

źródło: http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasow ... t2019.html

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 2 października 2008, o 20:30

artykuł Rafała Zamojskiego zamieszczony przez Sirek1 pisze:Rewitalizacja Kielc (...) Uważam też, że przynajmniej przy samym Rynku nie powinno być w ogóle miejsca na okna plastikowe.
Jak z artykułem zgadzam się praktycznie w całej rozciągłości, to z tym zdaniem nieco bym polemizował. Dobrze zrobione okna z profili PCW potrafią imitować okna drewniane zarówno kolorem, jak i podziałem. Należy jedynie dopilnować by podziały były szprosowe a nie imitacyjne (naklejane na szyby bądź wklejane pomiędzy szyby cienkie patyczki). Zły przykład podziałów okiennych jest na budynku Hipoteki (mimo, że są one drewniane, mahoniowe). Naświetla okien posiadają właśnie imitacyjne, pionowe podziały i stanowią przedłużenie podziału dolnych kwater (skrzydeł), które już są "normalne" z racji otwierania. Inwestor lub wykonawca (raczej ten drugi) chciał zapewne zaoszczędzić na cenie tych okien - tanie na pewno nie były, bo i szyby na parterze widać że są P4 (dla niewtajemniczonych antywłamaniowe).
Okna z PCW na pewno będą ładnie wyglądać nawet za 10 lat przy minimalnych nakładach na konserwację i mycie. W przeciwieństwie do okien drewnianych, które po 5 latach należy malować. I wystarczy, że jeden z "drągiem" machnie po ramiakach farbą olejną w kolorze bleu... Efekt murowany. Choć najpewniej po kilku latach lakier fabryczny zacznie się łuszczyć, odpadać, gdzie-niegdzie dostanie się wilgoć i ... wiemy co dalej.
Jedynym mankamentem (dobrych) okien PCW jest szerokość profilu. Niestety nic mniejszego jak 7-8cm nie ma. I tu głównie widać różnicę pomiędzy ramiakiem i szprosem drewnianym a plastikowym.
Prawdę mówiąc nie mogę służyć przykładem w Kielcach, ale wystarczy zobaczyć przy okazji nie dawno oddany budynek sądu w Opatowie. Sama elewacja dość tandetnie przeładowana ozdóbkami (zwłaszcza kulki na attyce frontowej - ślimaczek wysuwa różki), ale na pewno wyróżnia się na rynku opatowskim. Przy okazji podeślę fotkę elewacji i zbliżenie na okna.
A co do artykułu, to z łatwością - dokładając nieco fotografii przybliżających mniej obeznanym z Kielcami miejsca, o których piszesz - można zrobić z niego małą monografię. A brak odzewu Ratusza... cóż to nic innego jak zadufanie i "wszystkowiedztwo", którym charakteryzuje się nasza władza. Oczywiście nie chcę umniejszać zasług, ale na krytykę (nawet konstruktywną) uszy (nie mówiąc o rozumach) mają zamknięte.
sueno pisze: ...Etap I ...
b. Budowa ul. Nowosilnicznej (odcinek od ul. Warszawskiej do Pl. Św. Wojciecha)
A odcinek od Koziej do Warszawskiej? W drugim etapie też nie ma! Boję się, że się nie doczekamy... :cry:
Jeżpir

kon_rad

Post autor: kon_rad » 2 października 2008, o 23:07

Ja też się boję, że nie doczekamy... Trzy ładne budynki przy tej ulicy zbudowano, a jednak jak na ścisłe centrum to wiele pozostawia do życzenia, Przykład: Kozia/Silniczna po przeciwnej stronie od nowo zbudowanej kamienicy jest teren zarośnięty niczym w lesie...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 6 października 2008, o 17:29

Rewitalizacja kieleckiego śródmieścia
Aktualizacja: 2008-10-06 13:26:59

Władze województwa i Kielc podpisały dziś umowy wstępne na realizację projektów dotyczących rewitalizacji śródmieścia. Przebudowany zostanie Rynek i okoliczne ulice, powstanie ulica Nowosilniczna, która połączy Warszawską z Placem Świętego Wojciecha.
Kolejny etap zakłada modernizację Placu Najświętszej Marii Panny, zmienione będzie też skrzyżowanie ulic Nowy Świat i Alei IX Wieków Kielc. W ramach rewitalizacji przebudowane zostaną także obiekty powięzienne przy ulicy Zamkowej, wnętrze ulicy Warszawskiej, okolice Plant i ulicy Leśnej. Prezydent Wojciech Lubawski podkreśla znaczenie projektu dla Kielc.
Marszałek Województwa Adam Jarubas zwrócił natomiast uwagę na skalę finansową projektu.
Realizacja projektu, ze względu na zmieniające się przepisy unijne znacznie się opóźni. Przebudowa rynku z udziałem zewnętrznych środków rozpocznie się w połowie przyszłego roku. Wcześniej rozpoczęcie inwestycji planowano wiosną tego roku.

Natomiast już w przyszłym tygodniu za miejskie pieniądze rozpocznie się przebudowa ulic Orlej, Koziej oraz demontaż fontanny.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Rewita ... 1d609.html

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 6 października 2008, o 17:38

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 6 października 2008, o 17:49

Rewitalizacja Śródmieścia Kielc

Ważny krok w drodze do rewitalizacji śródmieścia. W Wojewódzkim Domu Kultury dziś podpisano umowy.

Ze strony Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, jako Instytucji Zarządzającej RPO WŚ, umowy podpisali Adam Jarubas - Marszałek Województwa Świętokrzyskiego oraz Marcin Perz - członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Ze strony Beneficjenta - Gminy Kielce, umowy podpisał prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Obie strony podkreślały wagę podpisanych dokumentów i istotę rozwoju Kielc jako stolicy regionu świętokrzyskiego. - Podpisaliśmy dzisiaj bardzo ważne umowy z punktu widzenia rozwoju miasta. Mam nadzieję, że dzięki tym inwestycjom Kielce staną się atrakcyjne dla inwestorów, rozwinie się ruch gospodarczy, wzrośnie atrakcyjność turystyczna. Projekt pośrednio przyczynia się do wzmocnienia funkcji metropolitarnych jakie Kielce powinny i mamy nadzieję będą pełnić. Kielce muszą się rozwijać jako stolica województwa świętokrzyskiego to jest krok milowy– powiedział marszałek Adam Jarubas.

- To jest historyczny początek tego co zacznie się dziać w centrum miasta. Kielce będą jeszcze piękniejsze – zapowiedział prezydent Wojciech Lubawski.

Celem strategicznym projektów jest zachowanie i wzmocnienie roli Kielc jako ośrodka metropolitalnego, poprzez podniesienie atrakcyjności przestrzennej i funkcjonalnej, a w konsekwencji także społeczno – gospodarczej zabytkowego Śródmieścia Miasta.

Na największy w regionie projekt rewitalizacyjny Kielce otrzymały ponad 60 mln zł dofinansowania z RPO. Modernizacja zabytkowego śródmieścia pochłonie prawie 40% alokacji i przebiegać będzie dwuetapowo.

Przyznanie przez zarząd tak ogromnej kwoty dofinansowania to, jak zauważył marszałek, dowód na to, iż bezzasadne są krażące od pewnego czasu spekulacje na temat rzekomej marginalizacji Kielc podczas wyboru wniosków o dofinansowanie w ramach RPO.

Pierwszy etap realizacji ruszy z końcem października przyszłego roku i potrwa do połowy grudnia 2011. W jego ramach przebudowane zostaną płyty Rynku (odcinek od ul. Sienkiewicza do Rynku) oraz Placu Najświętszej Marii Panny i okolicznych ulic (odcinek od ul. Sienkiewicza do Placu Najświętszej Marii Panny i ul. Kapitulnej). Projekt zakłada także budowę ulicy Nowosilniczej (odcinek od ul. Warszawskiej do Pl. Św. Wojciecha), przygotowanie infrastrukturalne terenu pod śródmiejską zabudowę (obszar w rejonie ul. Piotrkowskiej, ul. Silnicznej i Al. IX Wieków Kielc wraz z przebudową skrzyżowania ul. Nowy Świat z Al. IX Wieków Kielc) oraz przebudowę zespołu obiektów powięziennych przy ul. Zamkowej 3.

W drugim etapie, w okresie od 30 stycznia 2010 do 15 grudnia 2012, planowana jest przebudowa wnętrza ul. Warszawskiej (odcinek od Al. IX Wieków Kielc do ul. Orlej) oraz zagospodarowanie miejskich przestrzeni publicznych – przebudowa ulic Planty i Leśnej.

Całkowita wartość projektu to prawie 80 mln zł.

źródło: wrota świętokrzyskie (linka nie wkleję bo za długi...)

ODPOWIEDZ