Kielce - Budowa linii tramwajowej

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 20 lipca 2008, o 11:07

Kiecu pisze:Czyli mamy szansę aby w Kielcach pojawiły się tramwaje :?:
To nie jest tak, że linia tramwajowa w Kielcach jest planowana i stąd taki projekt Zagnańskiej. Ja bym to interpretował nieco inaczej: "Zrobimy taką Zagnańską, aby ewentualnie kiedyś w przyszłości nie było problemów z puszczeniem nią tramwaju."
193 pisze:Wiekszosc pieszych wybierze i tak skok przez barierka i ja im sie nie dziwie..
A ja się dziwię. Dla mnie jako pieszego przejścia bezkolizyjne to po prostu wygoda i bezpieczeństwo. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy wędrują "na skróty". Oczywiście takie rozwiązania mają swoje wady (kładki zwykle bardzo ingerują w otoczenie, natomiast estetyka tuneli często pozostawia wiele do życzenia), ale moim zdaniem w tym wypadku korzyści są dużo większe. Raz widziałem panią próbującą przejść przez ul. Żelazną (jakieś 20 metrów od tunelu). Jako, że byłem blisko, słyszałem jej rozmowę z policjantem, który do niej podszedł... Wyjaśniła, że "bardzo jej się spieszy". Nie muszę chyba dodawać, że tylko przez jedną jezdnię przechodziła co najmniej minutę i dawno zdążyłaby przejść do dworca tunelem...
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 28 września 2008, o 00:13

Tramwaj to moim zdaniem wyjątkowo szybki, wygodny i ekologiczny środek komunikacji Oczywiście wszystko zależy od sposobu poprowadzenia torów, ale np w Warszawie jeżdżę tylko tramwajami ( mam to szczęście, że mieszkam przy pętli tramwajów ).
17 przystanków do pracy pokonuję w około 20-25 min. Myślę ,że te 17 przystanków to co najmniej 10-12 km ;) Tramwaj przez 95% trasy ma swój pas, jedynie od czasu do czasu staje na światłach na skrzyżowaniach. Jak patrzę na autobusy i samochody osobowe stojące w korkach to podziwiam ludzi, którzy się tam męczą...
Mam nadzieję, że spełnią się wizje Bena i tramawacje w Kielcach będą :!:
Every dream has a price

Tam91

Post autor: Tam91 » 28 września 2008, o 10:01

Tramwaj bylby ekologiczny gdybysmy mieli elektrownie atomowe.. bo przy pozyskiwaniu energii elektrycznej z wegla to zatruwa srodowisko tak samo jak autobus... duzo bardziej ekologiczny jest autobus na cng, lng... a co do szybkosci: gdyby autobus mial wydzielony pas tak jak tramwaj to tez by szybko jezdzil! tramwaj jest duzo drozszy od autobusu... Jestem zdecydowanym przeciwnikiem tramwaju!! To straszny przezytek!!

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 28 września 2008, o 17:42

I tu się mylisz. Tramwaje to jeden ze środków rozwijanych na świecie.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 28 września 2008, o 18:19

Napęd elektryczny przesuwa zanieczyszczenie z centrum miasta na jego obrzeża albo w ogóle poza nie. Wszystko zależy gdzie znajduje się elektrownia. Nie da się postawić znaku równości że elektryczne = ekologiczne bo to nie jest prawda :P Przykładem może Clarkson (tak wiem ze nie lubi ekologów :P) który przejechał Astonem Martinem z Paryża do Lyonu. Ścigał się z pociągiem TGV. Po zakończonym wyścigu podał, że mimo że Aston Martin nie należy do demonów oszczędzania (pojemność, moc, prędkość itepe) i że osiągane przez niego prędkości też miały wpływ na spalanie i jechał sam tym samochodem, to i tak zanieczyścił środowisko znacznie mniej, niż pociąg TGV w przeliczeniu na 1 pasażera...
Tyle że we Francji mają elektrownie atomowe i tego faktu pewnie nie brał pod uwagę ;) Zamienił pewnie energię uzyskaną ze spalenia benzyny na energie elektryczną i tą porównał do zużycia energii przez pociąg. :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Tam91

Post autor: Tam91 » 28 września 2008, o 20:48

Ahmed pisze:I tu się mylisz. Tramwaje to jeden ze środków rozwijanych na świecie.
POdaj kraje w ktorych sa rozwijane tramwaje...oprocz krajow Unii Europejskiej...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 28 września 2008, o 21:01

Z całym szacunkiem, ale to "oprócz krajów Unii Europejskiej" brzmi komicznie. Jakby nie patrzeć, UE to ogromny fragment cywilizowanej części świata.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 28 września 2008, o 21:08

MeehoweCK: Ja zrozumiałem to tak, ze Kraje UE żyją z bagażem doświadczeń związanym z tramwajami i muszą je rozwijać. Gdyby mogły od nowa zacząć rozwijać jakiś środek komunikacji miejskiej to z pewnością nie byłyby to tramwaje ;)
Ofkors mogę się mylić bo nie znam się na transporcie miejskim ale w ten sposób zrozumiałem to, co Tam91 napisał :P

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 28 września 2008, o 21:17

Ja też tak to zrozumiałem, ale skoro UE rozwija tramwaje, to znaczy, że jednak są one coś warte.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 28 września 2008, o 21:20

Ale nie da się nagle zlikwidować tramwai i wprowadzić czegoś innego w to miejsce. Proces musiałby następować stopniowo i równolegle a w miastach nie ma miejsca na dodatkowe pasy ruchu dla czegoś nowego. Więc kontynuują to zło konieczne :P

Tam91

Post autor: Tam91 » 28 września 2008, o 21:21

miedzy innymi to co sueno napisal, ale takze to ze kraje UE sa rzadzone w sposob conajmniej kontrowersyjny, a ich inwestycje rzadko maja uzasadnienie ekonomiczne, czy wogole jakies uzasadnienie... we francji tramwaje np. sa promowane w celu wspierania rodzimego przemyslu, w innych krajach ze wzgledu na ich rzekoma "ekologicznosc" W Unii E. szczegolnie w krajach tak zwanej starej unii kwitnie socjalizm a powolywanie sie na przyklady z panstw socjalistycznych jest conajmniej niewlasciwe... oczywiscie nie mowie o Euroentuzjastach zaslepionych dobrocia szacownej Unii E:)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 28 września 2008, o 21:43

Francja to w ogóle bardzo dba o swój przemysł... Jak Francuzi przejęli Telekompromitację Polską S.A. To ludzka rzecz okradać, to wyrzucili nowe i nowoczesne centralki Siemensa i zamienili je na badziewne Sagemy (bo francuskie)... A Polacy zapłacili za tą operację w abonamencie i w rozmowach ;)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 28 września 2008, o 22:24

sueno pisze:Telekompromitację Polską S.A.

to znałem i używałem :)
sueno pisze:To ludzka rzecz okradać,
a tego nie znałem - :) :D :lol:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 30 września 2008, o 18:02

Więc skoro tramwaje elektryczne są be, to proponuję konne - sama ekologia - napęd owsiany (promocja naszych producentów owsa z Podhala), ciche, efektem spalania jest nawóz (czasami bąk, ale wszyscy je puszczamy), nie potrzebuje rozbudowanej infrastruktury.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 30 września 2008, o 18:20

RPZ Kielce posiada już kilka sztuk :P
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ