RUDERY - wyburzenia, rozbiórki

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 25 września 2008, o 21:34

Skleciłem pismo do konserwatora zabytków, głównie na bazie postu tom'a, uwzględniając słuszne uwagi RZ. Oto nasze dzieło:
Z wielkim zaniepokojeniem przeczytałem artykuł pani Agaty Kowalczyk pt. "Wyburzą budynek, w którym mieści się przedszkole" zamieszczony w dzienniku "Echo Dnia" (20-09-2008). Jako lokalny patriota, 22-letni mieszkaniec Kielc, wraz z innymi obywatelami tego miasta, którzy są równie mocno zainteresowani sprawami dotyczącymi Kielc jak ja sam, jestem bardzo mocno oburzony i zaskoczony pomysłem przedstawicieli miasta, którzy chcą wyburzyć budynek obecnego przedszkola przy ulicy Kapitulnej.

Budynek ma być wyburzony, ponieważ rzekomo zasłania widok na Wzgórze Zamkowe i Pałac Biskupów Krakowskich. Z takim stwierdzeniem nie mogę się zgodzić. Ten budynek- dawna ochronka dla dzieci prawosławnych autorstwa Franciszka Ksawerego Kowalskiego (1899-1901), o czym Pan zapewne wie, to część historii naszego miasta, dawnego „miasta księży”. Kielce powinny wykorzystywać ten atut, że niegdyś istniały tu dwa miasta, zupełnie różne i oderwane od siebie: miasto kościelne, do którego należała nieistniejąca już kanonia szydłówkowska, na miejscu, której stoi obecny budynek przedszkola samorządowego oraz Kielce- biedne, drewniane miasto. Polityka miasta jak widać idzie w zupełnie innym kierunku, żeby wyburzyć ten cenny obiekt.

Widok na Wzgórze Zamkowe od strony Pl. Artystów jest bardzo dobry, a to czego tak naprawdę potrzeba w tym miejscu to iluminacja Pałacu oraz wyremontowanie budynku obecnego przedszkola i zorganizowania w nim, np. punktu informacji turystycznej, bądź centrum promocyjnego połączonego z kawiarnią z widokiem na Pałac z jednej, a na Plac Artystów i ulicę Sienkiewicza z drugiej strony.

Nie muszę chyba przypominać, że w tym budynku bezpośrednio po wojnie, podobnie jak w piwnicach kamienicy DT „Katarzyna” była tam katownia UB. W ścianę przedszkola jest nawet wmurowana skromna tablica to upamiętniająca. Ten budynek powinien znajdować się w rejestrze zabytków i zostać zaadaptowany w ten sposób, aby mógł tworzyć klimat miasta.

Budynek przedszkola przy Kapitulnej nie ma moralnego prawa zniknąć z krajobrazu Kielc. Stanowi dla nas wartość historyczną i jest niestety nieformalnym, ale zabytkiem. To powinno być miejsce jednoczące kielczan, ponieważ tutaj w latach Polski Rzeczpospolitej Ludowej skrzyżowały się drogi katów i ofiar, postawionych na dwóch przeciwstawnych biegunach, ale po obu stronach byli przecież Polacy, a w mikroskali - kielczanie. W wielu innych miastach takie obiekty po restauracji stają się perełkami i tętnią życiem. U nas chce się je wyburzać. Czy na pewno nie ma innej alternatywy? Czy miasto chce się wyprzeć części swojego dziedzictwa?

Wiele negatywnych opinii na temat pomysłu wyburzenia przedszkola przy Kapitulnej można znaleźć na Forum Kieleckie Inwestycje, pod adresem strony: www.inwestycje.kielce.pl .

Mając na względzie Pana kompetencje, jakie daje Panu przepis art. 9 ust. 1 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami proszę Pana o wpisanie tego obiektu, jako zabytek nieruchomy do rejestru zabytków w drodze decyzji administracyjnej z urzędu.

Z wyrazami szacunku i wiarą, że razem możemy coś zmienić,
Postaram się jutro (pt) zanieść na Zamkowa, ale coś się źle czuję, więc ewentualnie w pon zaniosę, gdybym jutro nie dał rady.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 26 września 2008, o 07:58

Tak jak pisałem wyżej, sprawdziłem w źródłach i to jednak nie Kowalski był architektem tego budynku tylko najprawdopodobniej Tadeusz Markiewicz.

W sobotę spróbuję trochę przedszkole obfotografować.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 26 września 2008, o 16:19

Zmieniłem autora tego budynku. Pismo już złożone. Poczekamy na odpowiedź.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 27 września 2008, o 23:17

Trochę zdjęć "bezwartościowej rudery zasłaniającej pałac":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 27 września 2008, o 23:19

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 września 2008, o 23:25 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 27 września 2008, o 23:19

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 września 2008, o 23:22 przez RZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 28 września 2008, o 09:00

Przyznacie chyba, że jest to dobra architektura, bardzo ładny budynek (chyba, że mam jakiś spaczony gust) - jedyny taki w Kielcach. Jeszcze większego uroku nabrałby po podświetleniu (szczególnie biorąc pod uwagę te drewniane okapy).

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 28 września 2008, o 09:12

Pewnie, że dobra. Odmalować, podświetlić, zlikwidować plac zabaw, ja widziałbym tam ławeczki i ładnie zagospodarować roślinność, takie miejsce odpoczynku, a na koniec dał HOT SPOTA.. i nie wierze ze nikt tam nie przyjdzie spocząć.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 28 września 2008, o 11:57

Rozesłałem maila (w oryginale ilustrowanego fotografiami).
Jakby ktoś z Was też chciał zaprotestować, to tu jest trochę adresów mailowych:

od
r_z Gazeta.pl <r_z@gazeta.pl>
do
wrobel@echodnia.eu,
redakcja@echodnia.eu,
i.bednarz@echodnia.eu,
maciagowski@echodnia.eu,
redakcja@kielce.agora.pl,
radio@radio.kielce.pl,
slawomir.cedzynski@kie.tvp.pl,
michal.rykowski@kie.tvp.pl,
teraz.kielce@post.pl,
admin@wici.info,
wkz@kielce.zo-uw.gov.pl

data 28 września 2008 12:40

temat budynek przedszkola przy ul. Kapitulnej

Szanowni Państwo!

Z szokiem, niedowierzaniem i w końcu smutkiem dowiedziałem się o planach wyburzenia budynku przedszkola przy ulicy Kapitulnej. Chciałbym zatem zwrócić uwagę Państwa na ten budynek.

W czasach "Kielc biskupich", gdy dzisiejsze Wzgórze Zamkowe było unikalnym "miastem księży", przy ulicy Kapitulnej stały dwie z czternastu kieleckich kanonii. Pod koniec XIX w. budynek dawnej kanonii Szydłówkowskiej postanowiono przeznaczyć na ochronkę (przytułek) dla dzieci prawosławnych. Potem zdecydowano wybudować w tym miejscu nowy budynek ochronki. Plany te zrealizowano w latach 1899-1901, najprawdopodobniej wg projektu architekta Tadeusza Markiewicza. Powstał bardzo ładny, dobry architektonicznie budynek. Jego ganek, czy szerokie drewniane okapy (jedyne takie w Kielcach) dodają mu dodatkowego uroku. Można sobie wyobrazić, jak ładnie wyglądałby po odpowiednim podświetleniu:

Budynek jest parterowy, z prawie płaskim dachem, dlatego musi budzić zdumienie wypowiedź prezydenta Wojciecha Lubawskiego, że "zostanie wyburzony, ponieważ zasłania widok na Wzgórze Zamkowe. Zostawimy fundamenty i być może na nich wybudujemy w przyszłości nowy niższy budynek (!)". Ktoś niezorientowany mógłby sobie wyobrazić jakiś PRL-owski blok ingerujący w architekturę Wzgórza. Na poniższym zdjęciu widać, jak wygląda to w rzeczywistości:

Kieleckie Wzgórze Zamkowe od lat bardzo leży mi na sercu, jednak nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby budynek przedszkola traktować jako "obcy element" w jego granicach. Przeciwnie, jest on jego integralną częścią, udaną "kontynuacją" kanonii szydłówkowskiej - podobnie jak udaną "kontynuacją" kanonii Głęboczka jest pałacyk przy ul. Jana Pawła II, w którym dziś ma siedzibę Warta SA (czyli dawny dom dyrektora gimnazjum).

To jednak nie wszystko, jeśli chodzi o historię dzisiejszego przedszkola. 45 lat po wybudowaniu, budynek, jako jedna z siedzib Urzędu Bezpieczeństwa, stał się miejscem kaźni polskich patriotów. Jest miejscem pamięci narodowej, co upamiętnia ta skromna tablica:

Domyślam się, że głównym powodem decyzji o rozbiórce jest niechęć władz miasta do inwestowania w remont. Z kolei sprzedanie obiektu w przetargu nie jest zapewne brane pod uwagę w związku z przewidywanymi protestami dzisiejszych użytkowników przedszkola. W ten więc prosty, PRL-owski sposób postanowiono pozbyć się kłopotu... A ja już myślałem, że czasy takich decyzji mam za sobą. Wystarczy, że zburzono np. XVII-wieczny kościół pw. Św. Leonarda, przebudowany później na siedzibę Komisji Wojewódzkiej Województwa Krakowskiego (w 1974 r.), czy dom kieleckiego wójta z 1634 r. przy ul. Św. Leonarda (w 1985 r.).

Jeżeli chodzi o ewentualną nową funkcję budynku, nasuwa się szczególnie jedna myśl - tak zasłużone i aktywne organizacje pozarządowe jak Centrum Wolontariatu od lat nie mogą się doprosić władz miasta o lokale na działalność. Takie organizacje (również te skupione wokół Bazy Zbożowej) na pewno by świetnie położony budynek dawnej ochronki dobrze wykorzystały. Jest to też miejsce wręcz idealne na centrum informacji turystycznej z prawdziwego zdarzenia.
Jeśli zaś obiekt wymaga remontu natychmiastowego, najlepszym pomysłem byłoby po prostu przeniesienie przedszkola i sprzedanie budynku - syndrom "psa ogrodnika" nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.

Na koniec dodam, że nie jestem w swym oburzeniu decyzją rozbiórki odosobniony. Społeczność skupiona wokół portalu Kieleckie Inwestycje w zdecydowanej większości to oburzenie podziela.

Z poważaniem i pozdrowieniami

Rafał Zamojski

eM

Post autor: eM » 28 września 2008, o 13:28

Szczerze powiedziawszy bardziej przeraziło mnie wybudowanie po wyburzeniu tego budynku, innego, który komponowałby się z widokiem na wzgórze, boję się nawet pomyśleć jakby on miał wyglądać, a w tym można przecież urządzić jakiś obiekt kulturalny, centrum informacji turystycznej, mediatekę itp itd Jestem przeciw wyburzeniu :!:

halny

Post autor: halny » 28 września 2008, o 13:32

Bezwzględnie budynek musi zostać !!! Wymaga on jedynie odpowiedniego remontu . Idealne miejsce ma jakąś restauracje, kawiarnię plus w okresie letnim miejsca pod parasolami. Najlepiej sprzedać jakiejś sieci gastronomicznej z bezwzględnym zapisem co ma tam być. Nie wolno tego budynku zniszczyć !

Awatar użytkownika
Danon
Kontakt:

Post autor: Danon » 28 września 2008, o 17:59

Jak już coś wyburzać, to bardziej tę ruderę znajdującą się za przedszkolem, bo jak ktoś słusznie zauważył, po zburzeniu przedszkola, właśnie ona będzie kolejnym budynkiem zasłaniającym Wzgórze.

maark

Post autor: maark » 28 września 2008, o 19:00

A może jakaś pikieta pod Urzędem Miasta w celu ochrony przed wyburzeniem tego budynku ?

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 28 września 2008, o 19:07

świetnie nadawałby się na informację turystyczną plus jakieś biura ewentualnie sklepik z pamiątkami. Wyremontować ewentualnie zniżyć daszek i będzie ok. Szkoda budynku, a ul. Kapitulna jest naprawdę ładna brukowana i trzeba ożywić tą ulice i tą część Placu Artystów. Jest wspaniałą ścieżką do Katedry i samego Pałacu. I wyburzyć po drugiej stronie ulicy te rudery.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 28 września 2008, o 23:27

eM pisze:Szczerze powiedziawszy bardziej przeraziło mnie wybudowanie po wyburzeniu tego budynku, innego, który komponowałby się z widokiem na wzgórze, boję się nawet pomyśleć jakby on miał wyglądać...
Jak miejski szalet przy Warszawskiej? :-) On na pewno nie zasłoniłby pałacu :-p. Może miasto szalet chce tam wybudować...? A tak na poważnie wracając do sprawy, to fajnie ten budynek na tych waszych fotkach wygląda. A co dopiero po wyremontowaniu i koniecznej zmianie pokrycia dachowego na dachówkę, z zachowaniem większego spadu, ale żeby w efekcie tego nie był on wyższy od obecnego budynku.

PS: Mam nadzieję, że te Wasze zdjęcia nie nabiorą charakteru zdjęć historycznych...

ODPOWIEDZ