Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 września 2008, o 06:54

A gdzie ty tutaj widzisz jakąś "winę" platformy? Bo nie rozumiem twojej wypowiedzi?

Wideo z konferencji Prezydenta: http://www.itv.kielce.eu/pl/artykuly/pokaz/619
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 września 2008, o 08:03

To co udało się wylobbować za poprzedników dla Kielc i regionu jest teraz sukcesywnie wykreslane i eliminowanie (takie sprawy jak linia kolejowa Busko-Żabno są potężnym ciosem, a np. niespodziewane wycofanie przez Tuska patronatu nad targami zbrojeniowymi można wręcz uznać za symbol stosunku PO do Kielc). Z wypowiedzi Okły wieje grozą ("nie wiedziałem dotąd o żadnej Agromie", "są inne pomysły dla PKS-u niż komunalizacja" itd). Nie ma kompletnie niczego, czym świętokrzyska PO mogłaby się pochwalić. Zresztą mamy naprawdę potężnego pecha - nie jest żadną tajemnicą jak wygląda nasze regionalne PO. Żadnego lidera z prawdziwego zdarzenia, kompletny brak ludzi kompetentnych i z wizją, żrące się wzajemnie frakcyjki patrzące tylko na swoje małe interesy... Nieprzypadkowo J. Kędracki w GW pokazał kiedyś, jak wielka jest róznica w zarządzie województwa między nie znającym się na niczym wicemarszałkiem Wrzałką a kompetentnym i wykształconym Perzem... A dla ogólnopolskich władz Platformy nasz region jest kompletnie bez znaczenia. Smutne to wszystko strasznie.

Z drugiej strony wychodzą tu duże wady W. Lubawskiego, który ignoruje jednych z nielicznych sensownych ludzi PO czyli kieleckich radnych. Radni ci mają coraz więcej sensownych wypowiedzi, działań, pomysłów -na tle reszty PO wypadają ostatnio bardzo dobrze i kompetentnie. Trzeba być naprawdę słabym politykiem, zeby w takim układzie jaki jest obecnie ich olewać. Tym bardziej, że zawsze generalnie popierali oni Lubawskiego! Takie ignorowanie radnych partii, która rządzi w kraju jest po prostu głupie. Ale Lubawski nigdy nie był dobrym politykiem. Gdy kandudował 6 lat temu, robił kielczanom łaskę - nie kandydował tak jak Stępień jednoczesnie na radnego (nie będziecie mnie chcieli jako prezydenta to nie będę pracował dla Kielc) - efekt był taki, że głosów oddanych na ugrupowanie Lubawskiego było za mało (kandydat na prezydenta może jednoczesnie kandydować na radnego i wtedy "ciągnie za sobą" listę swojego ugrupowania, jest "lokomotywą wyborczą") i przez ponad 2 lata miał na karku opozycyjna większość w Radzie Miejskiej.
W ostatnich wyborach samorządowych ugrupowanie Lubawskiego było jedynym regionalnym komitetem w kraju, który osiągnął dobry wynik wyborczy w wyborach do sejmiku województwa. Nigdzie w kraju nikt poza głównymi partiami nie przekroczył 5%. Samorząd 2002 miał prawie 10%. Ale co z tego? Kolejną wielka głupotą było nie zblokowanie listy z nikim. Efekt? Samoobrona, która ledwo przekroczyła 5% ma 4 radnych, a Samorząd 2002 jednego radnego, który w sejmiku nic nie znaczy...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 września 2008, o 08:32

Można by podsumować sytuację jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie... Lubawski nie liczy się z głosem PO w RM to PO nie liczy się z głosem Lubawskiego.
A jaki Lubawski jest każdy wie. On wyznaje filozofię absolutyzmu oświeconego, tyle że rolę kaganka oświecającego ten jego absolutyzm stanowi jego własne Stowarzyszenie Samorząd 2002 + PiS.

EDYTA: RZ Dodałeś swoją drugą część wypowiedzi jak ja ci odpowiadałem :P

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 września 2008, o 08:36

sueno pisze:EDYTA: RZ Dodałeś swoją drugą część wypowiedzi jak ja ci odpowiadałem :P
Złapałeś mnie :P Pospieszyłem się nadto z wysyłką i zaraz zacząłem uzupełniać - myślałem, ze zdążę nzanim przeczytasz :wink:

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 września 2008, o 22:47

Pisma z kieleckiego ratusza nie są ignorowane w Ministerstwie
Aktualizacja: 2008-09-18 16:15:29

Ministerstwo Skarbu państwa odpiera zarzuty prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego, który sugerował, że pisma wysyłane z ratusza są przez przedstawicieli rządu ignorowane.
Chodzi o złożony przez kielecki samorząd wniosek o komunalizację spółki Agroma, pismo dotyczące propozycji połączenia Elektrociepłowni Kielce z Miejskim Przedsiębiorstwem Energetyki Cieplnej oraz propozycję dzierżawy nieruchomości należących do PKS.
Rzecznik Ministerstwa Skarbu Państwa Maciej Wewiór zapewnia, że listy z kieleckiego ratusza trafiły do jego resortu. I wszystkie są rozpatrywane. Najszybciej władze miasta mogą liczyć na odpowiedź w sprawie komunalizacji Agromy.
Przedstawiciel ministerstwa tłumaczy, że nie ma odpowiedzi w sprawie dworca PKS, bo miasto nie złożyło wniosku o komunalizację. A ministerstwu trudno sobie wyobrazić przekazanie terenów bez przejęcia przez miasto spółki.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Pisma- ... bc2e6.html

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 września 2008, o 23:24

Buahahaha, to Gierontowa dała do wiwatu :D Już jej w ogóle nie rozumem. Raz wchodzi w 4 litery Prezydentowi bez wazeliny a teraz popełnia artykuł pod którym sam się tez podpisuje :D

Tisze jediesz, dalsze budiesz. Analiza
Obrazek
Joanna Gergont
2008-09-19, ostatnia aktualizacja 2008-09-18 19:26

Z rosnącym zainteresowaniem przysłuchuję się wielkiemu larum, jakie podnosi prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Słucham, a każde jego kolejne wystąpienie budzi moje coraz większe zdumienie. Wydaje mi się, że żyjemy w dwóch innych miastach.

Prezydent Kielc ubolewa, że miasto jest sekowane przez obecny rząd, że ministerstwa nie odpowiadają na jego pisma. Jako dowód przywołuje "fakty". Brzmią one mniej więcej tak:
- rząd chce zlikwidować Narodowy Fundusz Zdrowia w Kielcach;
- wstrzymał budowę ośrodka Telewizji Polskiej;
- nie daje pieniędzy na lotnisko w Obicach;
- nie ujął Kielc jako obszaru metropolitarnego;
- nie chce skomunalizować Agromy i PKS-u
Po usłyszeniu czegoś takiego każdy prawdziwy kielczanin czuje się zagrożony. Nie ma wątpliwości, że to straszne PO i PSL zmówiły się przeciwko nam. Przesadzam? Nie, bo Pan Prezydent nie pozostawia wątpliwości, umiejętnie przypomina, że za poprzedniego rządu było lepiej. Wszyscy (czytaj poseł Przemysław Gosiewski) wszystko nam obiecywali i miało być tak pięknie. Ba, lepiej to było nawet za SLD, kiedy rządził tu baron Henryk Długosz.

Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Bo oto kolejne fakty. Rząd chce zlikwidować NFZ. W miejsce 16 oddziałów powstać ma siedem Towarzystw Ubezpieczeniowych. Jak by nie liczył, fundusz zniknie z dziewięciu miast wojewódzkich, nie tylko Kielc.

To nie rząd, ale zarząd Telewizji Polskiej, gdzie niepodzielnie króluje mianowany przez PiS prezes Andrzej Urbański, zdecydował o wstrzymaniu budowy siedzib w Kielcach, Gorzowie, Olsztynie i Łodzi oraz redakcji terenowej w Zielonej Górze.

Nie tylko Kielce nie znalazły się na liście metropolii, bo razem z nami są i Rzeszów, i Olsztyn, i Gorzów, i Opole. A poza tym rząd już odstąpił od wstępnego projektu i gwoli historycznej prawdy przypomnę, że obecnie każde miasto, które utworzy obszar, gdzie będzie co najmniej pół miliona ludności, ma prawo do takiego statusu.

Skarży się Pan Prezydent, że parlamentarzyści PO nie lobbują za jego pomysłami, nie udzielają mu żadnego wsparcia. I oburza się na wypowiedź senatora Michała Okły, który wypomina mu, że wybrał nieco inną opcję polityczną. - Ja nie należę ani do PO, ani do PiS. Moją opcją są Kielce - głośno krzyczy Wojciech Lubawski.

Pewnie, że nie należy, ale w ostatnich wyborach parlamentarnych występował w reklamówkach wyborczych posła Przemysława Gosiewskiego (inaczej jego głosu poparcia traktować nie można). A skoro wystąpił, to po co teraz to oburzenie się na przypomnienie senatora Okły?

Pan Prezydent skarży się, że radni PO z nim nie współpracują. A jak mają współpracować, skoro publicznie Pan mówi, że ich współpracy nie potrzebuje. Zrobił Pan to ostentacyjnie, firmując podpisanie porozumienia o współpracy w radzie miejskiej między klubem radnych PiS i Porozumienia Samorządowego. A stało się to po tym, jak radni PO odważyli się krytykować Pana decyzje dotyczące zarządzania miastem i nie głosować tak, jak Pan tego oczekiwał. Na dodatek ich argumenty trafiały do przekonania radnym z innych klubów.

O jakiej współpracy mogą mówić radni w przypadku Pana decyzji o kupnie biurowca Kolportera przy ulicy Strycharskiej? Czy mieli od Pana jakąkolwiek informację na ten temat? Pani Prezydencie wola współpracy dotyczy dwóch stron.

Prezydent Lubawski ma jedną, powiem, wybitną zdolność do zrażania sobie ludzi. Nic nam nie dają pokrzykiwania, że zażąda Pan na piśmie od komisarzy unijnych wyjaśnienia, dlaczego zakwestionowali optymistyczne dane z raportu Ove Arup na temat budowy lotniska w Obicach (na marginesie - jakoś nigdzie nie widzieliśmy tego żądania). Nie pomagają groźby, że jak rząd nie da na lotnisko, to Pan i tak je wybuduje. Nic pozytywnego nie przyniesie środowe grożenie sądem rządowi, jeśli lotnisko nie zostanie wpisane do Koncepcji Zagospodarowania Przestrzennego Kraju, gdy dopiero ona powstaje. Bo wbrew temu, co może się wydawać, do Warszawy te Pana groźby docierają i na pewno nie budują dobrego klimatu wokół naszego miasta. Nie są też sygnałem, że władze samorządowe Kielc są gotowe i chcą dobrej współpracy.

Stare rosyjskie przysłowie mówi: "Tisze jediesz, dalsze budiesz". Panie Prezydencie, jeśli Panu naprawdę zależy na Kielcach, niech Pan odłoży na bok niechęć czy urażone ambicje, przestanie wszędzie szukać winnych i w zaciszu gabinetów przekonuje radnych, ministerialnych urzędników, parlamentarzystów i wszystkich świętych do wspierania naszych spraw w Warszawie.

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... aliza.html

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 18 września 2008, o 23:38

Chciałbym zauważyć, że mr prezydent na razie nie chce, żadnych pieniędzy na lotnisko, a tylko wpisania Obic do planów zagospodarowania przestrzennego kraju, aby można było zastosować ustawę wywłaszczeniową.

http://www.itv.kielce.eu/pl/artykuly/pokaz/619
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 września 2008, o 23:43

to przeczytaj artykuły z poprzedniej strony ;) Z nich wynika, że chce pieniądze ;)

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 18 września 2008, o 23:58

W artykule z poprzedniej strony nie ma wypowiedzi, w której prezydent mówiłby, że chce od państwa pieniędzy(cytatu), a jedynie słowa pana/pani redaktor, natomiast ja oodwołuje się do konkretnych słów z itvp :wink:
Nie sądze jednak by Echo przekręcało wypowiedzi, ale w takim razie widze niekonsekwencje w wypowiedziach pana prezydenta, co nie najlepiej o nim świadczy... no chyba że jak kobiety, zmiennym jest...
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 września 2008, o 07:45

Po jednostronnym tekście dotyczącym budowania marki Kielc, Joanna Gergont wróciła do rzeczowej, konktruktywnej (czyli mającej na celu poprawę sytuacji) krytyki poczynań W. Lubawskiego.
I trudno się z nią nie zgodzić - podobnie to widzę... Co oczywiście nie zmienia faktu, że regionalne PO (poza radnymi, na których prezydent obraził się właśnie za to, że przestali go bezkrytycznie popierać, a zaczęli być dociekliwi i wnikliwi) nie robi dla Kielc i regionu nic... Jeżeli im zależy, powinni działać niezależnie od fochów W. Lubawskiego.

A tak w ogóle te 2 teksty (ten o marce Kielc i dzisiejszy) troszkę się ze sobą gryzą - teraz właśnie J. G. udowadnia, że swoimi wypowiedziami prezydent szkodzi marce Kielc...

Do wszystkich: Nie rozmywajmy tematu lotniska

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 21 września 2008, o 23:13

KIELCE
22 września 2008 - 0:01

Masłów ma wielkie plany na rozbudowę lotniska

To nie będzie konkurencja dla portu lotniczego w Obicach, ale Masłów szybko rośnie w siłę. Ma plany na rozbudowę.

ObrazekObrazek
Tak będzie wyglądać główne wejście do budynku lotniska po modernizacji. (archiwum)

Zmieni się lotnisko w Masłowie. Pas startowy będzie wydłużony i wyposażony w nowe systemy naprowadzania, mają powstać automatyczna stacja paliw, stacja meteo i zaplecze dla pilotów.

Na modernizację lotniska Zarząd Województwa przeznaczył w tegorocznym budżecie 4 miliony złotych. Zarząd spółki przygotował program rozbudowy i modernizacji lotniska.

- W tym tygodniu służby marszałka dokonają niezbędnych uzgodnień - mówi Wiesław Młynarczyk, zastępca dyrektora Departamentu Infrastruktury Urzędu Marszałkowskiego.

OŻYWIANIE RUCHU

Lotnisko w Masłowie nie spełnia wymogów koniecznych do obsługiwania ruchu turystycznego czy pasażerskiego. Brak jakichkolwiek inwestycji spowodował, że nie mogły tu lądować samoloty lotnictwa sanitarnego, coraz rzadziej lądowały też tutaj samoloty turystyczne. Z powodu braku systemu naprowadzania praktycznie niemożliwe stało się lądowanie pilotów amatorów, nie znających miejscowych warunków.

Zarząd spółki, będącej w gestii samorządu województwa, przygotował projekt modernizacji lotniska. Zakłada on ożywienie ruchu na lotnisku, w pierwszej kolejności poprzez przygotowanie pasa startowego oraz systemu nawigacji tak, by bez przeszkód lądowały tu samoloty zabierające do 42 pasażerów, typu cesna, ATr czy piaggio.

CO SIĘ ZMIENI

By w Masłowie lądowały niewielkie samoloty turbośmigłowe, samoloty biznesowe typu cesna, czy samoloty służby sanitarnej wydłużony zostanie pas startowy. Obecne mierzy on 900 metrów i zostanie powiększony o 100 metrów od strony zachodniej na terenie lotniska oraz o 120 metrów od strony wschodniej.

Rozmowy o wykupie niezbędnego terenu zostały już przeprowadzone i właściciel wyraził gotowość do sprzedaży. Od strony wschodniej powstanie też jednostronna nawrotka dla samolotów. Asfaltowo-betonowy pas będzie miał 30 metrów szerokości, po obu stronach będzie 120-metrowy pas bezpieczeństwa z utwardzonej darni.

Pas startowy i podejście pomocnicze wyposażone zostaną w oświetlenie (zagłębione w asfalt), zamonotowane będzie oświetlenie progowe oraz podświetlenie rękawów kierunkowych. Lotnisko wyposażone zostanie w podstawowy sprzęt nawigacyjny umożliwiający lądowanie w trudnych warunkach atmosferycznych.

System naprowadzania i możliwość automatycznego zapalania świateł pozwoli na lądowanie pilotom nie znającym miejscowych warunków.
Wszystkie te prace mają zostać wykonane w przyszłym roku. Rozpoczną się po wykonaniu przez specjalistyczną firmę planu zagospodarowania lotniska i projektów budowlanych.

PLANY NA PRZYSZŁOŚĆ

W kolejnych latach ma zostać rozbudowane zaplecze lotniska, gdyż obecnie Masłów nie może zapewnić lądującym praktycznie żadnych warunków. Staną hangary dla samolotów, mają powstać zaplecze dla pilotów, automatyczna stacja meteorologiczna i automatyczna stacja paliw.

Po modernizacji na lotnisku w Masłowie będą mogły lądować samoloty sanitarne i biznesowe. Będą tu mogły lądować niewielkie samoloty zabierające do 42 pasażerów. Zarząd spółki liczy na zwiększenie zainteresowania lotniskiem pilotów samolotów prywatnych: turystycznych, biznesowych, sportowych.

Czy Masłów będzie konkurencją dla Obic? Nie ma takiej możliwości. W Obicach gra idzie o port lotniczy, Masłów będzie nadal niewielkim lotniskiem uzupełniającym, nastawionym na obsługę małego ruchu lotniczego.

Marek MAaciągowski
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /598446177
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

mlodass

Post autor: mlodass » 21 września 2008, o 23:22

a ja mam takie pytanie. Samolotami o jakiej pojemności latają drużyny piłkarskie (reprezentacje zwłaszcza) na mecze? Czy po modernizacji lotniska, stadion przy ul. ściegiennego nie spełniałby wymogów dotyczących lotniska?
Ostatnio zmieniony 21 września 2008, o 23:36 przez mlodass, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 21 września 2008, o 23:25

Czy będziemy mogli organizować mecze międzynarodowe na stadionie miejskim? 42 pasażerów wydaje mi się wystarczające jak na drużynę piłkarską wraz z koniecznym zapleczem, a więc wymóg lotniska w odległości mniejszej niż 100 km zostanie spełniony
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 22 września 2008, o 19:51

Nawet fajnie się prezentuje planowany budynek lotniska w Masłowie jak na takie małe lotnisko.
Przy dobrych wiatrach będziemy mieli dwa lotniska :)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 24 września 2008, o 14:13

Z cyklu "Śniadania w pracy" popełniłem ;)
ObrazekObrazek

Widok od strony płyty postojowej :)
Proszę o łagodne potraktowanie ;)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ