Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 31 marca 2006, o 08:22

Zmieniam hobby, będe chodzil na grzybki, albo tarl chrzan. Przetarg ten pokzał nam tylko, że od początku swego istnienia ZTM oszukiwał swoich pasażerów mamiąc ich wzrostem jakości usług. Nie sądze aby w specyfikacji przetargu były jakieś zapisy dotyczące poprawy jakości uslug poprzez np. obniżenie struktury wiekowej taboru. Wygra najtańszy, a więc firma która nie będzie musiała inwestować w nowy tabor. To oznacza że przez najbliższe 8 lat w dziedzinie "zbiorkomu" nic się nie zmieni... na lepsze.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 marca 2006, o 11:13

OGŁOSZENIE O PRZETARGU NIEOGRANICZONYM (...)

Przedmiotem zamówienia jest wykonywanie usług przewozowych w komunikacji miejskiej w Kielcach w ilości około 80 000 000 km.
Termin realizacji zamówienia: 1.07.2006 r. - 30.06.2014 r.

Zamawiający przy wyborze oferty, kierował się będzie następującym kryterium:
Średnia cena brutto za 1 km - znaczenie 100%

...i wszystko jasne, wygra MPK...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 marca 2006, o 18:46

Ja mysle, ze warto tym kogos zainteresowac...w sensie media itp.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 marca 2006, o 19:29

Zgadzam się w 100%. Tymbardziej, że ZTM zapewniało wcześniej, że w przetargu znajdą się kryteria m.in. dotyczące rodzaju taboru i ich wieku, tymczasem ten kto zaproponuje najniższą stawkę wygrywa przetarg. Gdzie tu rozsądek? Czyli np. ZDZICHTRANS daje najniższą stawkę i jeżdzimy do 2014 roku po Kielcach Sprinterami albo turystyczną 20 letnią BOVĄ... Genialne!!!

Awatar użytkownika
cochi
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cochi » 31 marca 2006, o 20:05

w naszej mentalnosci ciagle najtansze rozwiazanie = najlepsze rozwiazanie..., a jesli sie o czyms mysli przyszlosciowo to nie tedy droga... :(
cochi

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 31 marca 2006, o 20:18

Tylko, że niestety większość kielczan żyje w nieświadomości, a dziennikarze też nie są mądrzejsi. Przykładem jest tu brak znajomości nazwy MPK (piszą MZK) i ZTM. Nie wiem czy coś to da.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 31 marca 2006, o 20:25

Trzeba coś zrobić! Ja wysyłam gdzie sie da.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 marca 2006, o 20:27

Poczekajcie...zbierzmy wszystkie informacje, argumenty, przesle to dalej.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 31 marca 2006, o 20:53

Poszukam w archiwum i zobacze czym to wszystko argumentowałem.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 31 marca 2006, o 21:00

Dzień dobry!

Chciałbym przedstawić kilka moich pomysłów dotyczących usprawnienia komunikacji miejskiej w Kielcach. Ostatnio byłem w Warszawie, gdzie poruszałem się autobusami ZTM. Muszę przyznać, że nie miałem z tym żadnych problemów. Oto moje spostrzeżenia:

Strona internetowa ZTM Warszawa jest bogata w informacje poczynając od forum, przez rozkłady jazdy, a kończąc na instrukcji obsługi biletów
Mogłem zaplanować trasę podróży wpisując przystanek początkowy i końcowy i wyświetlało mi linie, którymi mogę podróżować łącznie z przesiadkami
Dowiedziałem się też wiele o Karcie Miejskiej i o biletach z paskiem magnetycznym
Wiele przydatnych informacji i masa aktualności

Autobusy podjeżdżają na przystanki punktualnie, a na pewno nie jeżdżą przed czasem – po prostu nie pozwala na to rozkład
Na każdym przystanku jest rozkład jazdy schowany za pleksi, nazwa przystanku i linie, które się na nim zatrzymują (zaznaczone jest też które na żądanie) – tak jest w całym mieście bez względu czy jest wiata czy tylko sam słupek
Na niektórych przystankach widnieje także mapa komunikacji
Na boku autobusu od zewnątrz jest widoczna tablica ze wszystkimi ulicami, przez które przejeżdża dana linia – bez względu czy dany autobus jest wyposażony w elektroniczne wyświetlacze czy też nie
Wewnątrz na tej samej tablicy jest widoczny spis wszystkich przystanków, zaznaczone są dogodne przesiadki, przystanki na żądanie, jeżeli trasa autobusu jest tymczasowo zmieniona, wtedy pod tablicą wisi kartka z widoczną informacją na ten temat
Wyświetlacze diodowe wewnątrz autobusów (tych, które je posiadają) pokazują nazwy wszystkich przystanków, bieżący przystanek, następny przystanek, nie tylko imieniny tak jak u nas
Nowe elektroniczne kasowniki, które obsługują Kartę Miejską i bilety na pasku magnetycznym w każdym autobusie
Autobusy jeżdżące na zlecenie ZTM mają jednakowe barwy miejskie (pomarańczowo – czerwone)
Estetyczne reklamy na autobusach (jedynie naklejane na autobusy i szyby – fullback i busboard, ale tylko takie, żeby było widać miejskie barwy
Wszystkie kusy niskopodłogowych autobusów zaznaczone na rozkładach
Daną linię obsługuje tylko jeden typ pojemności autobusu (np. linię 175 tylko i wyłącznie autobusy o długości 18 m)
Otwarcie komunikacji miejskiej na prywatnych przewoźników – sposób na nowy tabor:
Podzielenie komunikacji miejskiej na kilka pakietów:
a) Największy dla miejskiego przewoźnika

b) Kilka mniejszych dla kilku prywatnych przewoźników z wymogiem nowego niskopodłogowego taboru (Connex, Mobilis, ITS Michalczewski)

14. Każda linia ma tylko jeden wariant, dzięki temu nie ma nieporozumień i nikt nie pomyli trasy

15. Wyraźny podział linii według kategorii:

· 5 z przodu (5XX, np. 517) – linie przyspieszone, czerwony numer na białym tle

· 6 z przodu (6XX) – linie nocne, biały numer na czarnym tle

· 7 z przodu (7XX) – linie podmiejskie

· E-1, E-2, itd. – linie ekspresowe

· Itp.

16. Linie wycieczkowe, krajoznawcze, przejeżdżające przez najpiękniejsze miejsca w mieście

17. Widoczne numery boczne na pomarańczowym tle w widocznych miejscach

18. Informacja o zajezdni, z której pochodzi autobus

19. Sygnał dźwiękowy przed zamknięciem drzwi

20. Dużo większa i regularna (w tych samych odstępach czasowych) częstotliwość kursowania autobusów

21. Pomoc finansowa przez miasto w sprawie kupna nowych autobusów przez miejskiego przewoźnika

Chciałbym, aby ZTM wziął pod uwagę moje spostrzeżenia i wykorzystał je w Kielcach. Proponuję nawiązanie współpracy z ZTM Warszawa, który na pewno nie odmówi pomocy przy tworzeniu nowych rozwiązań dla naszej komunikacji. Bardzo proszę też o odpowiedź i o ustosunkowanie się do moich postulatów. Proszę też o odpowiedź na mój poprzedni list z sierpnia 2005 do Państwa.

PS.

Pragnę też przypomnieć, że w 2005 roku MPK powinno wdrożyć system GPS.

Z poważaniem,

kielczanin
Ostatnio zmieniony 31 marca 2006, o 21:05 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 31 marca 2006, o 21:05

Dzień Dobry,

W związku z zamiarem wprowadzenia przez ZTM Kielce stałych rozkładów jazdy chciałbym przedstawić kilka propozycji usprawniania komunikacji miejskiej w Kielcach:

Najważniejsze postulaty są napisane pogrubioną czcionką.

Zmiana numeracji linii, wprowadzenie podziału linii:
100-199 linie miejskie
200-299 linie przyspieszone
300-399 linie nocne
400-499 linie podmiejskie
500-599 linie specjalne
600-699 linie bezpłatne
Wprowadzenie wspólnego przystanku dla wszystkich linii podmiejskich (da to przejrzysty układ tych linii, pasażerami tych linii byliby przede wszystkim osoby jadące poza miasto, gminy mogłaby same ustalać rozkład jazdy, gdyż te linie nie dotyczyłyby Kielczan, wspólny punkt przesiadkowy)
W związku z nabyciem przez MPK nowych pojazdów niskopodłogowych (MAN NL 202) proszę o więcej rozkładów jazdy z liniami niskopodłogowymi, Niskowejściowe Jelcze M-081MB też powinny być oznaczane na rozkładach literą N.
Proszę o czytelniejsze rozkłady jazdy (tzn. bez różnych literek, odnośników pod rozkładem). Linie, które mają kilka wariantów powinny zostać podzielone na kilka numerów. Takie linie to min. 2,10, 12, 14, 16, 19, 34, 36, 38, 45, 47. Linia 16 BIS też powinna mieć inny numer, bo trasę ma inną niż 16.
Proszę o dostosowanie typu taboru do określonej linii. Tzn. że każda linia powinna być obsługiwana przez jeden typ pojazdu (np.46 – autobusy wysokopojemne + 2 niskopodłogowe, 15 – autobusy standardowe o dł. 12 m, 6 – autobusy MIDI). Nie może być tak jak obecnie, że każda linia obsługiwana jest każdym autobusem. Powoduje to chaos, tłok w autobusach na liniach o największym obciążeniu i pustki w autobusach mniej popularnych. Dlaczego 15 lub 20 obsługują wszystkie autobusy, jakie ma tylko MPK (te małe Jelcze, przegubowe Ikarusy i 12 m pojazdy), dlaczego 2 i 46 obsługują na przemian krótkie Jelcze i długie Ikarusy? Jeżeli MPK brakuje autobusów przegubowych to powinna je zakupić lub wydzierżawić. Można też zwiększyć częstotliwość kursowania autobusów niektórych linii, a w zamian obsługiwane byłyby tylko(!) mniej pojemnymi pojazdami lub mniejsza częstotliwość kursowania, ale tylko(!) pojazdy wysokopojemne. Proszę zrobić z tym porządek. W innych miastach tak kwestia jest uregulowana, człowiek widzi z daleka czy jedzie autobus obleganej linii czy jakaś mniej uczęszczana. Taka regulacja pozwoli też na dokładniejsze określenie ilości danych typów autobusów, co przy nowym przetargu na komunikację miejską pozwoli podzielić go na kilka wg typów pojazdów.

Mam nadzieję, że moje propozycje zostaną uwzględnione. Proszę o odpowiedź i dziękuję z góry.

Ostatnio zmieniony 31 marca 2006, o 21:17 przez CKfan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 31 marca 2006, o 21:16

Nie wiem czy jest sens pisać do ZTM :( Proponuję pisać do UM, do Lubawskiego, do radnych. Przede wszystkim trzeba wywalić na zbity pysk Sosnowskiego i Michnickiego. Nawet linii specjalnych na jutrzejszy mecz nie utworzyli, bo niby jest czym dojechać.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 kwietnia 2006, o 00:02

Do Sosnowskiego nie ma sensu, bo do sciany nie przemowisz, pan powinien sie udac na emeryture i tyle. Proponuje radnych, media, prezydenta. Najlepiej nie pisac... tylko zorganizowac dyskusje, niekoniecznie otwarta, ale z udzialem zapalencow i osob, ktorym zalezy.

Linii specjalnych na stadion nie ma, ale ludziom sie wpaja do glow, zeby auta zostawili w domu.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 1 kwietnia 2006, o 00:14

autor pisze:Najlepiej nie pisac... tylko zorganizowac dyskusje, niekoniecznie otwarta, ale z udzialem zapalencow i osob, ktorym zalezy.
Żeby tylko do rękoczynów nie doszło :lol:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 kwietnia 2006, o 07:59

Echo Dnia 2006-04-03

Kto wygra pasażerów?

Przetarg na komunikację w Kielcach ogłoszony!

Czy przez kolejne osiem lat pasażerowie autobusów miejskich będą korzystać z usług dotychczasowego przewoźnika? To się okaże dopiero 1 lipca, do tego czasu ma być rozstrzygnięty przetarg na komunikację w Kielcach.

W czwartek w "Biuletynie Informacji Publicznej" ogłoszono, że miasto Kielce poszukuje podmiotów, które "zajęłyby się" komunikacją w mieście. Od piątku natomiast w siedzibie Zarządu Transportu Miejskiego można za 10 złotych kupić specyfikację, która szczegółowo określa, jakie wymagania stawia się przed potencjalną firmą, która chciałaby stanąć do przetargu.
- W specyfikacji jest mowa między innymi o taborze, czyli nasze warunki odnośnie wieku pojazdów oraz ich ilości. Szacujemy, że koszt wadium, czyli wkładu, jaki firma wygrywająca przetarg miałaby ponieść, jest to cena około 1.700.000 złotych. Usługa na komunikację w mieście miałaby obowiązywać przez osiem lat. W zgłoszeniu przetargowym określiliśmy jeszcze, ile przez ten czas kilometrów miałoby w przybliżeniu zostać pokonanych i jest to 80 milionów kilometrów - powiedział nam Zbigniew Michnicki, kierownik Działu Organizacji Ruchu Pasażerskiego, Kontroli Biletów i Windykacji Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach.
Grzegorz Słoń, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji, zapowiada, że firma przygotowuje się do przetargu i w przyszłym tygodniu nabędzie specyfikację. - Mam nadzieję, że uda nam się spełnić warunki, które są określone w specyfikacji. Bo to będzie warunkiem przystąpienia do przetargu.
Dla MPK rozpoczęły się, obok walki o pozostanie na kieleckim rynku, niełatwe czasy, ponieważ stoi przed prywatyzacją. Do 13 kwietnia firma Connex Polska, która jako jedyna odpowiedziała na warunki przetargu na prywatyzację spółki, musi wraz z władzami Kielc zakończyć pertraktacje. Obecnie trwają jeszcze badania spółki MPK, potem musi zostać przedstawiona oferta wiążąca ze strony firmy Connex. Wtedy również władze Kielc mogą zastanowić się nad tym, czy pieniądze wyłożone na prywatyzację spółki przez Connex nie będą za małe i ewentualnie podpisać umowę.
Co dla kielczan oznacza prywatyzacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji?
- Na pewno poprawią się warunki podróżowania pasażerów MPK - powiedział nam Artur Sobolewski, dyrektor Wydziału Projektów Strukturalnych i Strategii Miasta. - Warunkiem przetargu jest, aby tabor był nowszy i zdecydowanie w lepszej formie niż obecnie. Na razie trudno wypowiadać się o cenie biletów, nie przewidujemy żeby wzrosła - zaznaczył dyrektor Sobolewski.
Warunkiem przetargu było również zapewnienie załodze MPK pakietu socjalnego przez co najmniej kilka lat. Czy jednak pakiet obejmie także zarząd firmy?
- Nie sądzę, żeby firma Connex miała zacząć współpracę od zwalniania zarządu MPK, który zresztą radzi sobie zdecydowanie lepiej i ma lepsze wyniki od tych zanotowanych trzy czy cztery lata temu - zapewnił Artur Sobolewski.
Grzegorz Słoń, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji, nie chciał się wypowiadać na ten temat. - Na razie nic nie wiem o ewentualnych zwolnieniach. Szczerze mówiąc, nie zajmujemy się prywatyzacją - zaznaczył prezes.

ODPOWIEDZ