Witacze - Pismo do Prezydenta Miasta

To, co mozemy zrobic.

Moderatorzy: sueno, Daniel, Cyniczny Optymista

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 września 2008, o 07:01

Czegoś nie rozumiem albo coś przeoczyłem czytając. Te 10 projektów na stronie Echa to projekty odrzucone w konkursie, natomiast autor tego projektu z dzieckiem i wiatraczkiem (a także i innych podanych na forum goldenline) twierdzi że jego witacze nie zostały wybrane. One startowały w tym samym konkursie i Echo wybiórczo opublikowało tylko część projektów (te najbrzydsze) do głosowania?
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 września 2008, o 23:18

KIELCE
13 września 2008 - 0:01
Obrazek
Nie takich "witaczy” chcemy

To, jak mają wyglądać "witacze” przy głównych drogach wjazdowych do Kielc, wzbudza wielkie emocje naszych czytelników.
Obrazek
Taki projekt przesłał jeden z internautów. Wielu osobom ta propozycja przypadła do gustu.

Obrazek
Pierwsza z propozycji krakowskiego biura Planet PR.

INTERNAUCI SWOJE PROPOZYCJE MOGĄ NADSYŁAĆ NA ADRES internet@echodnia.eu

Kielczanom nie podobają się projekty, które nadesłano na konkurs do magistratu. Ich zdaniem trzeba poszukać czegoś zupełnie innego, bardziej ambitnego.
Przypomnijmy: Wydział Promocji Urzędu Miasta ogłosił konkurs na "witacz” ustawiany przy drogach wjazdowych do stolicy województwa świętokrzyskiego.

Żadna z propozycji nie przypadła do gustu komisji konkursowej, więc miasto zwróciło się do plastyka Marka Cecuły, który przygotował dwa projekty, jeden przekazano do realizacji, ale gdy pokazaliśmy go na łamach "Echa Dnia” posypały się głosy krytyki ze strony naszych czytelników. Prezydent Wojciech Lubawski postanowił kwestię "witaczy” rozpatrzyć od nowa. W czwartek opublikowaliśmy więc wszystkie projekty biorące udział w konkursie, prosząc byście sami powiedzieli, który z nich jest najładniejszy.

Obrazek
Druga propozycja krakowskiego biura Planet PR.

KRYTYCZNIE O PROJEKTACH

"Żaden. Wszystko przegadane, wydziwaczone, chaotyczne, widoczna jest chęć autorów, żeby na takim "witaczu” znalazło się wszystko, od Targów po Babę Jagę poprzez Kadzielnię i stadion. Rzuca się w oczy, że niestety autorzy spędzili nad nimi mało czasu. Przeciętna wizytówka zdradza większą ilość włożonej w nią pracy” - pisze na naszym forum internetowym jeden z czytelników.

"Nie oddam głosu na żaden z tych 10 »witaczy«, potrzeba lepszego!!!” - pisze kolejny internauta.

"(...) Wystarczy pojechać do Krakowa, miasta licznie odwiedzanego przez turystów, gdzie w prosty sposób oznakowano wjazd: herb Krakowa i napis »Królewskie miasto wita«”.

"W Kielcach proponuję umieścić herb miasta oraz napis »Stolica Gór Świętokrzyskich wita«. Ma być krótko i treściwie” - proponuje nasz czytelnik.

PROPOZYCJE INTERNAUTÓW

Jeden z internautów w trakcie dyskusji o "witaczach” wrzucił przygotowaną w ciągu kilku chwil (patrz na zdjęciu) przykładową wizualizację, która - mimo że przygotowana w 5 minut i nigdzie oficjalnie nie zgłaszana - zdaniem wielu uczestników dyskusji przewyższa estetycznie propozycje konkursowe.
Otrzymaliśmy też propozycje z krakowskiego biura Planet PR. Nadal czekamy na wasze uwagi i propozycje. Wszystkie przekażemy władzom Kielc.

Lidia Cichocka

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /926875467

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 13 września 2008, o 00:04

Przyznam, że na początku jak zobaczyłem tytuł artykułu i pod nim mój projekt to trochę się wystraszyłem ;)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 13 września 2008, o 00:26

Mogliby z grzeczności podać źródło... :roll:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Cyniczny Optymista
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 13 września 2008, o 01:00

Fakt, mogliby.
Ale...docenmy to, ze nas czytaja ;)
I jeszcze - fakt, pod swoim logiem, ale przedstawiaja nasze racje (a przynajmniej racje z ktorymi sie utozsamiamy)

Niemniej jednak - mam propozycje, aby ktoregos dnia pojsc sobie do Echa i pogadac z nimi o jakiejs formie cohabitation ;)
Skoro sporo od nas czerpia (chocby przy okazji tego watlu), moze mogliby nam pomagac w takze w innych projektach?

PZdr
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

pk5

Post autor: pk5 » 13 września 2008, o 08:30

"taki projekt przesłał nam jeden z internautów" - tak, a czego można się spodziewać po Echu? ba, w ogóle po dzisiejszej prasie? coraz rzadziej zdarzają się prawdziwi dziennikarze...

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 13 września 2008, o 08:39

Nie, nie... spokojnie :) Akurat tu nie ma nieprawdy bo kolega wysłał do autorki artykułu kilka swoich projektów oraz ten mój w celu dodania do sondy Echa - ale jak widać akurat z tych co wysłał opublikowano tylko jeden. Chyba że w wydaniu papierowym jest więcej...
A projekty autorstwa Planet PR widocznie też ktoś im podesłał...

pk5

Post autor: pk5 » 13 września 2008, o 08:40

Ah, to dobrze :)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 13 września 2008, o 10:48

No i jeszcze na ich forum pojawiły się nasze propozycje ;) Np. RZ wkleił jako pierwszy witacza Michała ;) Potem ktoś linki do tych z agencji i tak poszło :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 września 2008, o 16:53

Kielecki tygodnik radiowy [b]KIELCE plus[/b] pisze:Obrazek
Co ten prezydent się tak uparł na tego Cecułę??? :|

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 17 września 2008, o 12:08

Sueno, czy pismo zostało wysłane?
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 września 2008, o 13:06

Nie :( A wysłać je w takiej treści jak jest? W międzyczasie troszkę się pozmieniało. Muszę jeszcze raz poczytać na czym stoimy.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 17 września 2008, o 13:25

No nie wiem, na ile akceptują je pozostali forumowicze. Myślę wszakże, ze jeśli w ogóle wysyłać, to teraz, bo później decyzje zostaną oficjalnie podjęte i sznsa się całkiem zdezaktualizuje.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 17 września 2008, o 14:43

A oto moja propozycja witaczy:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Wysłałem je do Echa dnia z komentarzem:
Po zapoznaniu się z propozycjami umieszczenia na rogatkach miasta witaczy postanowiłem zabrać głos w tej sprawie. Otóż z biorących udział w konkursie wersji witaczy żaden moim zdaniem nie nadaje się na umieszczenie przy drogach wjazdowych do miasta. Witacz powinien zawierać jak najmniej zbędnych informacji- powinna znajdować się w zasadzie tylko nazwa miasta, do którego się wjeżdża lub ewentualnie poprzedzona jakąś formą grzecznościową. Z drugiej zaś strony witacz powinien być majestatyczny i zauważalny, najlepiej oświetlony lub podświetlony, musi dominować nad miejscem, w którym się znajduje. Wersja zaproponowana przeze mnie łączy ze sobą te dwa najważniejsze elementy.

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 17 września 2008, o 14:58

Zgodze sie z tym co napisales do echa, zawsze mi sie podobaly minimalistyczne projekty. Ale nie obraz sie, projekt, ktory pokazales jest niestety strasznie paskudny.

ODPOWIEDZ