Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 września 2008, o 07:09

B@rteK pisze:Wracając do automatów biletowych. Ciekawe czy w #001 (który takowy automat ma) wymienili drzwi na fabryczne bez okienka do sprzedaży?
Montaż automatu nie zdejmuje z kierowcy obowiązku sprzedawania biletów po godzinie 18, więc nie sądzę, aby wymienili drzwi.

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 8 września 2008, o 09:35

Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny, to niestety wypada on gorzej od MAZów i LAZów... (Światła, zderzaki, guma na nadkolach i srebrne listwy po bokach) Z kolei wnętrzem i jakością wykonania bije on wschodnie maszyny na głowę ( zwłaszcza LAZa, który jest szczytem tandety)...

Trzeba dodać, że MJT to najbardziej egzotyczna i najmniej znana marka spośród dotychczas testowanych... Ciężko o niej znaleźć jakiekolwiek informacje w języku polskim czy angielskim...

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 8 września 2008, o 13:38

Jak dla mnie ten Autobus jest o wiele lepszy także z zewnątrz, obudowane lusterka, światła tez ładne, ja do jego wykonania nie mam żadnych zastrzeżeń.

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 8 września 2008, o 14:31

Widziałam go dzisiaj na bazie, stał w tym samym miejscu co wcześniej, dlaczego nie jeździ?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 września 2008, o 14:39

Erotis pisze:Widziałam go dzisiaj na bazie, stał w tym samym miejscu co wcześniej, dlaczego nie jeździ?
Może czeka na ubezpieczenie.
Przed wyjazdem "na miasto" MPK chciało go ubezpieczyc.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Ziarek

Post autor: Ziarek » 8 września 2008, o 14:49

Daniel pisze:
B@rteK pisze:Wracając do automatów biletowych. Ciekawe czy w #001 (który takowy automat ma) wymienili drzwi na fabryczne bez okienka do sprzedaży?
Montaż automatu nie zdejmuje z kierowcy obowiązku sprzedawania biletów po godzinie 18, więc nie sądzę, aby wymienili drzwi.
Jaki interes będzie miał sprzedawać bilety kierowca po godz 18 w autobusie z automatem do biletów???

I jeszcze do ubezpieczenia słyszałem jak mówił Wołoch że najpierw właśnie go chciał ubezpieczyć zanim wyruszy na Kieleckie ulice

BKV

Post autor: BKV » 8 września 2008, o 14:58

I jaka jest cena na MJT? Czyli ta jakosc odpowiada tej cene? Czyli za te pienedzy warto kupic MB, MAN, Volvo?

Ziarek

Post autor: Ziarek » 8 września 2008, o 15:05

MJT w jakiejś części jest MANowski bo widziałem że na podzespołach ma oryginalne nalepki MAN jest warty tych pieniędzy jedynie to MB ale to wysssoka półka i duża cena napewno wyższa cena od solara

BKV

Post autor: BKV » 8 września 2008, o 15:14

Ziarek pisze:MJT w jakiejś części jest MANowski bo widziałem że na podzespołach ma oryginalne nalepki MAN jest warty tych pieniędzy jedynie to MB ale to wysssoka półka i duża cena napewno wyższa cena od solara
To co MJT ma nalepki od MANa - nic nie mowi, bo LAZ z MAZem ma nalepki od MB, ZF, Deutz - czyli od tego lepszi one stale? :wink:

pk5

Post autor: pk5 » 8 września 2008, o 16:29

A jeszcze do automatów. Czy nie uważacie, ze obecnie nie ma miejsca dla osób niepełnosprawnych. ? Bo wózek z dzieckiem zmieści się od biedy, ale te wózki inwalidzkie, te duże, wręcz ogromne? Nie ma miejsca? czy nikt o tym nie pomyślał?

Ziarek

Post autor: Ziarek » 8 września 2008, o 16:51

Do BKV:
ale LAZ ma tylko 2 podzespoły znanych marek (Voith i ZF) a przy czym MJT ma aż 9 (DAF, ZF, MAN, VOTIH, VDL, HELLA, Cummins, Donaldson, HAPPICH) nie wiem czy duże są te nie które ale chyba tak ze na stronie MJT są wymienione jako partnerzy, ale połowa wymienionych to napewno znana, a MAZ jest ładnie stylistycznie i nic więcej o nim nie wiemy oprócz tego że ma silnik MB o normie euro 4 i tyle a MJT ma udogodnienia w postaci Klimy dla pasażerów kamerki do drzwi środkowych i tylnych i kamerka cofania, rozsuwane boczne szyby otwieranie szyberdachu przez kierowcę a nie ręczne tak jak w LAZie cichy silnik i jeszcze nie wiem czy nie szarpie bo jak cofałem to trochę szarpną ale to zależy do kierowcy i ustawień autobusu bo tu już wyższa elektronika a w MAZie i LAZie to gorzej niż konsola w Jelczu.

Czyli podsumowanie LAZ przy MJT to zero a MAZ ładnie stylistyczny autobus tak samo jak MJT tylko że on ma to co napisałem powyżej dużo bardziej zaawansowany poziom to jest kilka znanych marek pod jedną Węgierską z korzeniami IKARUSA (bo te autobusy nie były bardzo awaryjne)

Do pk5:
W MPK najpierw myślą później działają, ale tak naprawdę to jest jedyne miejsce gdzie można umiejscowić automat bo pytałem się gości z
R&G plus w sobotę, a w Solarisie chyba #324 jest kamerka przy automacie na suficie (taka sama jak w monitoringu miasta tak półkula, a co do numeru mogę się mylić po zapomniałem :( )
Ostatnio zmieniony 8 września 2008, o 17:00 przez Ziarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 8 września 2008, o 16:51

Dziś miała miejsce kolizja #002. NA skrzyżowaniu ul 1000lecia P.P. i ulicy dojazdowej do akademików. Renault 19 wymusił pierwszeństwo na LAZie i skręcając w lewo z ulicy podporządkowanej uderzył w przedni bok LAZa. Przód Renault zniszczony, ale nie tak bardzo, że uniemożliwiałoby to jazdę, bo odjechał z miejsca kolizji, prawdopodobnie nie mógł być trzeźwy. LAZ tylko lekko obrysowany. Więcej uszkodzeń nie zdążyłem zauważyć. LAZem kierowała jedna z pań pracujących w MPK
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 8 września 2008, o 18:53

Ma ktoś może zdjęcia z tego zdarzenia ?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 8 września 2008, o 19:32

pk5

Post autor: pk5 » 8 września 2008, o 19:35

W końcu miałem (nie)przyjemność jechania MA3em. Pomarańczowy wyświetlacz zachęcał radośnie. W sumie z zewnątrz nie wygląda najgorzej. Parę poprawek i mógłby być ładny.

Co do środka, lepiej niż LAZ, dużo lepiej, odrobinkę jaśniej, choć i tak ciemnawo. Silnik ciszej, ale nie na tyle cicho aby prawie go nei zauważać. Razi pomarańczowa kolorystyka, brzydka okleina ścian. I czemu brak (nie zauważyłem) przycisków STOP? uważam, ze to konieczność i to w dużych ilościach.

Pozdr.

ODPOWIEDZ