MZD Kielce - ul. Sandomierska

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 2 września 2008, o 07:24

37 minut z Tarnowska Prema do Solidarności Neste. Kierowca w międzyczasie 3 papierosy wypalił.

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 2 września 2008, o 07:24

Jezpir pisze:
aaa pisze:Od jutra idalnym pojazdem do poruszania sie po Kielcach bedzie rower:D o samochodzie mozna zapomniec, a na autobus mozna sie nie doczekac :cry: :cry: :cry:
Ciężko się w gajerku jeździ na rowerze....
Ale na zachodzie tak jeżdżą i nie narzekają :)
Ostatnio zmieniony 2 września 2008, o 08:58 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 2 września 2008, o 08:41

Na zachodzie przy takich remontach nie koncza tak wczesnie pracy i tempo jest znacznie szybsze.. ale to trzeba juz troche pomyśleć. Zobaczymy co bedzie na targi. Otwarta Paderewskiego przydala by sie jak znalazł..

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 2 września 2008, o 09:16

Wiedziałem, że zamknięcie Paderewskiego to nie jest dobry pomysł i jestem podobnego zdania jeśli chodzi o zamknięcie Czarnowskiej :?

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 2 września 2008, o 09:50

Michał pisze:
Jezpir pisze:
aaa pisze:Od jutra idalnym pojazdem do poruszania sie po Kielcach bedzie rower:D o samochodzie mozna zapomniec, a na autobus mozna sie nie doczekac :cry: :cry: :cry:
Ciężko się w gajerku jeździ na rowerze....
Ale na zachodzie tak jeżdżą i nie narzekają :)
Na zachodzie robią to głównie z wyboru związanego z drogim parkingiem, a nie z przymusu ze względu na korki w mieście. Poza tym prekursorom jest zawsze najtrudniej... Zastanawiam się też co by powiedział mój szef, gdybym miał sprawę służbową np. w Busku załatwiać na rowerze, mają służbowy samochód.
Jeżpir

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 3 września 2008, o 06:42

KIELCE
3 września 2008 - 0:01
Gigantyczne korki bez nadzoru policjantów
Remont przerodził w koszmar. We wtorek panował totalny chaos z powodu zamknięcia jednej nitki ulicy Źródłowej w Kielcach. Przejazd trwał blisko godzinę.

Obrazek

Kolosalne korki spowodowało zamknięcie jednego pasma ulicy Źródłowej w Kielcach. Kierowcy utknęli albo na drugiej jezdni albo w korkach. Przejazd trwał blisko godzinę. Policjantów kierujących ruchem nie było.

Na remontowanym skrzyżowaniu kieleckich ulic Sandomierskiej, Źródłowej i alei Solidarności jest coraz gorzej. By je pokonać, kierowcy muszą stać w koszmarnie długich korkach. Niektórym puszczają nerwy. Wtedy trąbią i miotają przekleństwami.
Większość tłoczących się w korku aut prowadzą kierowcy, którzy albo nie zwrócili uwagi na tabliczki informujące o alternatywnym przejeździe, albo ci, którzy nie mieli innego wyjścia i musieli jechać właśnie tędy. Największy tłok panuje na ulicy Źródłowej, konkretnie tam, gdzie z dwóch nitek ruchu robi się jedna.

- Mam pół godziny opóźnienia, takie są korki! Szkoda gadać! - mówi kierowca autobusu.

Nie wiedzieli

Inni też dają upust swoim emocjom. - Mam już tego po dziurki w nosie! Tu nie da się normalnie jeździć! Wlokę się tak w żółwim tempie już od dwudziestu minut - mówi Rafał z Kielc, który zaklinował się na ulicy Źródłowej. Czy widział tabliczki z wyrysowanymi objazdami? - Nie, nie zauważyłem - dorzuca.

- Rozumiem, że remont jest potrzebny. Ale na Boga, czy nie można robić wieczorem tych prac, które najbardziej tamują ruch!? - pyta z kolei zdenerwowany Michał.
Po drugiej stronie ronda, na alei Solidarności, zator jest równie duży. Na zielonym świetle przesmyknie się jedynie kilka aut. - Stoję już dobre kilkanaście minut. Czy się denerwuję? Przywykłem już do korków. Gorszy jest ten upał - mówi Dariusz.
Kierowcy, którzy wybrali objazdy także nie byli zadowoleni. - Skręciłam zgodnie ze strzałkami objazdu w ulice Bohaterów Warszawy i utknęłam. Tu taki sam korek jak na Źródłowej. Na osiedle Świętokrzyskie jechałam 50 minut - mówi Kasia z Ostrej Górki.

Potrzebny policjant

Dlaczego na kompletnie zakorkowanym skrzyżowaniu Sandomierskiej i Źródłowej i sąsiednich nie pojawili się policjanci, aby kierować ruchem? Są dwie wersje:

- My nic nie wiemy o remoncie, objazdy nie były z nami ustalane. Policja nie jest od kierowania ruchem, gdy utrudnienia występują przez dłuższy czas. Nie mamy do tego ludzi. My interweniujemy w trudnych do przewidzenia utrudnieniach w ruchu na przykład, gdy dojdzie do wypadku - tłumaczy Mirosław Dryjas, zastępca komendanta miejskiego w Kielcach.

Inną wersje przedstawia Miejski Zarząd Dróg. - Objazdy były uzgadniane z policją i prosiliśmy o kierowanie ruchem przynajmniej pierwszego dnia zamknięcia w godzinach szczytu. Obiecali, że przyjadą - informuje Wojciech Kowalczyk z Miejskiego Zarządu Dróg.

Kierowcy, którzy utknęli w korkach zasypali drogowców pytaniami. Dlaczego tablice informujące o zamknięciu drogi nie są ustawione wcześniej, już na przykład na skrzyżowaniu Alei Solidarności ze Świętokrzyską czy Tarnowskiej z Wojska Polskiego, aby była szansa wybrać inną trasę zanim utkną w korku? Czy nie można na sąsiednie ulice osiedlowe wpuścić objazdów z ruchem jednokierunkowym? Czy na czas remontów nie da się otworzyć ulicy Paderewskiego, przynajmniej jako jednokierunkowej? Czy nie można ograniczyć przejazd tirów przez miasto w tym czasie?

A może inne rozwiązania?

- Zweryfikujemy ustawienie tablic, ale naszym zdaniem stoją one wystarczająco wcześnie. Ktoś, kto jedzie z Tarnowa w stronę Lublina nie skręci w Wapiennikową, on musi dojechać do Sandomierskiej wybierając objazd albo ulicę Źródłową. Drogami osiedlowymi nie możemy poprowadzić objazdu, nie wytrzymają tego, a kierowcy, którzy je znają i tak nimi jeżdżą - wyjaśnia Wojciech Kowalczyk. - Ulica Paderewskiego jest po drugiej stronie centrum i nie ma sensu mieszać jej w remont Źródłowej. Autobusy jeżdżą po niej w obu kierunkach, więc o ruchu jednostronnym nie ma mowy. Pozbycie się tirów z miasta to nie taka prosta sprawa. Na przykład od strony Tarnowa objazd trzeba by wprowadzić już w Morawicy.
Dodaje, że przy okazji tego remontu widać jak bardzo potrzebna jej wschodnia obwodnica Kielc. - Mamy za mało dróg na objazdy i dlatego Bohaterów Warszawy, Zagórska czy Kościuszki się zablokowały. Dzisiaj będzie lepiej. Zawsze pierwszy dzień zmiany organizacji ruchu jest najgorszy. Proszę pojechać do Gdańska, czy Wrocławia, tam w korkach stoi się cztery godziny - informuje.

Najgorsza część remontu skrzyżowania Sandomierskiej, Źródłowej, IX Wieków i alei Solidarności związana z zamykaniem jezdni potrwa do 27 września. Potem utrudnienia będą, ale mniej uciążliwie - obiecują drogowcy.

Agata Kowalczyk, Paweł Więcek

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /164104005
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 3 września 2008, o 06:48

Rekordowe korki, drogowcy przyspieszą remont
Ziemowit Nowak
2008-09-02, ostatnia aktualizacja 2008-09-02 20:09

Obrazek

Jeszcze większe korki niż w poniedziałek, autobusy MPK opóźnione nawet o godzinę - tak wyglądała wczoraj jazda po Kielcach. Ale drogowcy postarają się przyspieszyć remont skrzyżowania al. IX Wieków Kielc i ul. Sandomierskiej.
Obrazek
Fot. Paweł Małecki / AG
Jeszcze większe korki niż w poniedziałek, autobusy MPK opóźnione nawet o godzinę - tak wyglądała wczoraj jazda po Kielcach. Ale drogowcy obiecują, że postarają się przyspieszyć remont skrzyżowania

- To jest nie do pomyślenia, po godzinie 8 na przystanek nie przyjechały dwa autobusy linii 34. Ludzie spóźnili się do pracy - mówiła zdenerwowana pani Agnieszka.

- Wyszedłem rano na autobus na KSM. Czekałem godzinę, na przystanek nie przyjechał autobus żadnej linii! Nie można było wydostać się z osiedla - zadzwonił do nas emerytowany mieszkaniec KSM.

Takich głosów mieliśmy więcej. - Niektóre autobusy MPK opóźnione były od 40 minut do godziny - informował Zarząd Transportu Miejskiego. Najgorzej było na liniach: 3, 19, 20, 25, 21, 30 i 34.

Już około godz. 9 kierowcy nie mieli złudzeń, że wtorek będzie jeszcze gorszym dniem na kieleckich ulicach niż 1 września, bo w związku z remontem ruchliwego skrzyżowania alei IX Wieków Kielc i ulicy Sandomierskiej drogowcy zamknęli jedno pasmo al. Solidarności i ul. Źródłowej. - Objechałem tę okolicę, aby zobaczyć, jak sobie radzą kierowcy - relacjonował Wojciech Kowalczyk z referatu inżynierii ruchu Miejskiego Zarządu Dróg. - Ruch przeniósł się na Kościuszki, Szczecińską, Bohaterów Warszawy. Tak musi być, najgorzej zawsze jest po wprowadzeniu zmian w ruchu, zanim kierowcy się przyzwyczają do objazdów - dodaje Kowalczyk.

Problem w tym, że objazdami nie mogą jeździć TIR-y i autobusy MPK. Źle było też na drogach wyjazdowych z miasta, szczególnie nr 74 na Sandomierz i 73 w kierunku Morawicy. To te odcinki blokowały właśnie TIR-y, które nie mogły przedrzeć się przez centrum. - Na drogach krajowych Tarnów - Warszawa jest ciasno, wiele się nie zrobi w najbliższym czasie - komentuje Kowalczyk.

Czy można było tego uniknąć? - Przed zamknięciem Źródłowej konsultowaliśmy się z MZD. Moim zdaniem to, co było można zrobić, zostało zrobione - zapewnia kierownik Zbigniew Michnicki z ZTM.

To nie koniec złych wieści - dziś i jutro drogowcy zamkną kolejne pasmo ruchu, utrudnienia zmniejszą się 6 września. Ale cały remont planowany jest aż do 29 listopada. Czy uda się go przyspieszyć? - Są pewne szanse, żebyśmy to skrócili, może o tydzień, dwa - obiecuje Kowalczyk. - Gorzej niż we wtorek już być nie może - pocieszał Michnicki z ZTM.

Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... emont.html

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 3 września 2008, o 12:16

Teraz na skrzyżowaniu już stoi policjant i podziwia widoki :) W nocy oczywiscie nie prowadzą prac remontowych, żeby to jakos przyspieszyć.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 września 2008, o 12:31

Patol pisze:Teraz na skrzyżowaniu już stoi policjant i podziwia widoki :) W nocy oczywiscie nie prowadzą prac remontowych, żeby to jakos przyspieszyć.
Gdyby prowadzili to zapewne nie jedna osoba z tych które dzisiaj narzekają na niedogodności w ruchu zadzwoniłaby na policję ze skargą dot. hałasu.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 3 września 2008, o 14:29

Lepiej żeby 100 osób nie spało a tysiące będą miały sybciej przejezdne centrum :)
pletwa

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 września 2008, o 14:37

Trzeba się wykazac odrobiną dobrej woli, a to jak widac dla niektórych jest trudne.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 3 września 2008, o 15:12

AR pisze:
Patol pisze:Teraz na skrzyżowaniu już stoi policjant i podziwia widoki :) W nocy oczywiscie nie prowadzą prac remontowych, żeby to jakos przyspieszyć.
Gdyby prowadzili to zapewne nie jedna osoba z tych które dzisiaj narzekają na niedogodności w ruchu zadzwoniłaby na policję ze skargą dot. hałasu.
Tak źle i tak niedobrze.
Gdyby nie prowadzono żadnych prac, kierowcy by narzekali, że drogowcy nic nie robią w kieruknu poprawy na kieleckich ulicach.
Taka już cecha polaków.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 3 września 2008, o 17:48

Jestem ZAWIEDZIONY!
Czym? zapytacie.
Tym, że przy okazji tak szeroko zakrojonego remontu nie wymienia się warstw podbudowy pod jezdnię. Za kilka la powstaną takie samem koleiny jak mieliśmy przed remontem - bo za koleinowanie odpowiada podbudowa. Nie widzę też szansy na to, że w warstwie wiążącej asfaltu znajdzie się zbrojenie przeciw koleinowaniu nawierzchni, bo (patrząc na rzędną krawężnika) będzie ona za cienka.
Smutno mi :cry: jak patrzę na krótkowidztwo MZD.
Jeżpir

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 3 września 2008, o 18:26

Jezpir: Wychodzi na to, że jest potrzebny jakiś spec od dróg żeby podnosić larum na etapie wszczęcia postępowania przetargowego. Jak MZD zamieści SIWZ to trzeba czytać i zwracać uwagę na buractwo. Może trochę późno ale nie za późno.

I popraw mnie jeśli się mylę ale ja nie widzę na stronie MZD tego ogłoszenia: http://bzp1.portal.uzp.gov.pl/index.php ... 2008-09-02
więc jest tutaj naruszenie ustawy p.z.p. bo nie została zamieszczona SIWZ na stronie internetowej a terminy lecą... ? :P

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 3 września 2008, o 20:46

Jezpir pisze:Jestem ZAWIEDZIONY!
Czym? zapytacie.
Tym, że przy okazji tak szeroko zakrojonego remontu nie wymienia się warstw podbudowy pod jezdnię.
A ja jestem zawiedziony (nie od dziś oczywiście) tym, że nie zaprojektowano tu estakad w ciągu DK 73. I tyle. Bezsensowne ładowanie pieniędzy w remont, który w żadnym (lub niezauważalnym) stopniu nie rozładuje korków w tej okolicy. Jeśli cokolwiek wpłynie pozytywnie na prze przepustowość tego skrzyżownia, to będzie to zapewne wybudowanie przedłużenia ul. Świętokrzyskiej, a tym samym zmniejszenie ruchu na skrzyżowaniu Solidarności/Sandomierska.

ODPOWIEDZ