Ogólnie ogólne
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
Kot
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Spróbujcie w sklepie fotograficznym na rogu Sienkiewicza i Wesołej. Nie wiem jak kształtują się tam ceny akurat tego typu sprzętu ale sklep generalnie wart polecenia.voodoo pisze:Podłączam sie do pytania :) Mój kumpel kupił w Tesco statyw HAMA z bodajże 40 złB@rteK pisze:Czy moglibyście mi polecić jakiś sklep, najlepiej tani, gdzie mogę kupić statyw do aparatu cyfrowego? Mam w planach kupno, ale jeszcze nie wiem czy ograniczę się do małego prawie kieszonkowego, czy kupię może coś większego.
Miasto przegrało wieżowiec Nidy
Zakończyła się trzynastoletnia walka między miastem a spółką Nida. Sąd zdecydował, że biurowiec będzie należał w całości do tej ostatniej.
Taki prawomocny wyrok zapadł ostatnio w Sądzie Okręgowym w Kielcach. Zakończył trwający dokładnie 13 lat spór o własność budynku położonego w centrum miasta uznając, że należy on w całości do Przedsiębiorstwa Przemysłowo-Handlowego Nida sp. z o.o. Tym samym gmina Kielce przegrała ostatecznie proces o własność tej nieruchomości. Mieściła się w niej kiedyś prokuratura, sąd, komornicy, teraz znajdują się biura przedsiębiorstw i różnych firm.
RADOŚĆ I STRATA
Zdaniem Jacka Szczecińskiego, mecenasa reprezentującego miasto, przegrana sprawa to wielka strata dla gminy Kielce, która mogłaby wykorzystać budynek dla swoich potrzeb. Z wygranej cieszy się natomiast druga strona.
- Kluczowe znaczenie w tej sprawie miał wyrok Sądu Najwyższego z 13 marca 2008 roku, który uchylił na skutek naszej skargi kasacyjnej, korzystny dla gminy Kielce wyrok Sądu Okręgowego w Kielcach - wyjaśnia Robert Karcz, adwokat reprezentujący spółkę Nida. - Sąd najwyższy uznał, że umowa z 15 grudnia 1995 roku, na mocy której Nida nabyła nieruchomość od wojewody kieleckiego była obowiązująca.
WOJEWODA ZASZKODZIŁ
Z wygranej cieszy się Wojciech Kuziel, prokurent spółki Nida. - To była naprawdę emocjonująca walka - ocenia długoletni proces. - We wrześniu, gdy zbiorą się udziałowcy, zdecydują, jakie będzie przeznaczenie budynku.
Janusz Koza, sekretarz miasta, nie chce oceniać przegranej, dopóki nie zobaczy uzasadnienia wyroku sądowego. - Szkoda, że tak się stało, bo z drugiej strony gdybyśmy my byli właścicielami, na pewno biurowiec nie byłby w takim stanie, jego estetyka pozostawia wiele do życzenia - mówi Janusz Koza.
- To jeden z wyższych budynków w Kielcach, położony w centrum. Moglibyśmy tam przenieść nasze wydziały, bo w obecnych budynkach jest nam ciasno lub ulokować w nim inne urzędy - dodaje sekretarz.
ZASZKODZIŁ…?
O tym czy ówczesny wojewoda Zygmunt Szopa przekazując budynek Nidzie działał na szkodę miasta, czy należy wytoczyć mu proces o odszkodowanie i czy złożyć skargę kasacyjną od niekorzystnego wyroku, władze Kielc mają zdecydować w najbliższych dniach.
Zdaniem mecenasa Roberta Karcza jedno i drugie nie ma sensu. - Sąd Najwyższy już raz ogłosił wyrok i nie będzie go zmieniał. A skarga na działania byłego wojewody byłaby przedawniona - uważa.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /206701515
Miasto powinno wymusić na spółce remont przynajmniej elewacji budynku.
Zakończyła się trzynastoletnia walka między miastem a spółką Nida. Sąd zdecydował, że biurowiec będzie należał w całości do tej ostatniej.
Taki prawomocny wyrok zapadł ostatnio w Sądzie Okręgowym w Kielcach. Zakończył trwający dokładnie 13 lat spór o własność budynku położonego w centrum miasta uznając, że należy on w całości do Przedsiębiorstwa Przemysłowo-Handlowego Nida sp. z o.o. Tym samym gmina Kielce przegrała ostatecznie proces o własność tej nieruchomości. Mieściła się w niej kiedyś prokuratura, sąd, komornicy, teraz znajdują się biura przedsiębiorstw i różnych firm.
RADOŚĆ I STRATA
Zdaniem Jacka Szczecińskiego, mecenasa reprezentującego miasto, przegrana sprawa to wielka strata dla gminy Kielce, która mogłaby wykorzystać budynek dla swoich potrzeb. Z wygranej cieszy się natomiast druga strona.
- Kluczowe znaczenie w tej sprawie miał wyrok Sądu Najwyższego z 13 marca 2008 roku, który uchylił na skutek naszej skargi kasacyjnej, korzystny dla gminy Kielce wyrok Sądu Okręgowego w Kielcach - wyjaśnia Robert Karcz, adwokat reprezentujący spółkę Nida. - Sąd najwyższy uznał, że umowa z 15 grudnia 1995 roku, na mocy której Nida nabyła nieruchomość od wojewody kieleckiego była obowiązująca.
WOJEWODA ZASZKODZIŁ
Z wygranej cieszy się Wojciech Kuziel, prokurent spółki Nida. - To była naprawdę emocjonująca walka - ocenia długoletni proces. - We wrześniu, gdy zbiorą się udziałowcy, zdecydują, jakie będzie przeznaczenie budynku.
Janusz Koza, sekretarz miasta, nie chce oceniać przegranej, dopóki nie zobaczy uzasadnienia wyroku sądowego. - Szkoda, że tak się stało, bo z drugiej strony gdybyśmy my byli właścicielami, na pewno biurowiec nie byłby w takim stanie, jego estetyka pozostawia wiele do życzenia - mówi Janusz Koza.
- To jeden z wyższych budynków w Kielcach, położony w centrum. Moglibyśmy tam przenieść nasze wydziały, bo w obecnych budynkach jest nam ciasno lub ulokować w nim inne urzędy - dodaje sekretarz.
ZASZKODZIŁ…?
O tym czy ówczesny wojewoda Zygmunt Szopa przekazując budynek Nidzie działał na szkodę miasta, czy należy wytoczyć mu proces o odszkodowanie i czy złożyć skargę kasacyjną od niekorzystnego wyroku, władze Kielc mają zdecydować w najbliższych dniach.
Zdaniem mecenasa Roberta Karcza jedno i drugie nie ma sensu. - Sąd Najwyższy już raz ogłosił wyrok i nie będzie go zmieniał. A skarga na działania byłego wojewody byłaby przedawniona - uważa.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /206701515
Miasto powinno wymusić na spółce remont przynajmniej elewacji budynku.
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Co sądzicie o wywieszeniu flagi Tybetu ma maszcie przed pomnikiem Czwórki Legionowej? Czy takie działanie jest zgodne z prawem, bo moim zdaniem taki maszt jest przeznaczony jedynie do wywieszania flagi Polski. I jak władze miasta się na to zapatrują, bo jakoś nie wierzę, żeby była to prywatna inicjatywa. Moim zdaniem jest to zachowanie wyjątkowo nie na miejscu, polityka polityką, ale ja sobie osobiście nie życzę takiego sposobu demonstrowania solidarności z Tybetem. Tym bardziej, że jest to miejsce publiczne, zarządzane przez miasto i taki akt niejako wyraża także pewne dążenia mieszkańców tego miasta czyli nas. A teraz gdybym był chińskim biznesmenem, który chce zainwestować w Kielcach (ostatnio przecież bardzo dużo mówi się o powstaniu spółki polsko-chińskiej w Kielcach) i zobaczył taką demonstrację poparcia dla Tybetu to bardzo mocno bym się zastanowił czy ja na pewno dobrze trafiłem. Skoro flaga państwa de facto nieistniejącego pojawia się na reprezentacyjnym placu w centrum, w dodatku w miejscu w którym odbywają się uroczystości poświęcone historii narodu polskiego to znaczy, że miejscowi przykładają wielką wagę dla tej sprawy. A tak przecież nie jest.
Komisja Rewizyjna czuwa!
- sueno
- Kontakt:
Nie wiedziałem gdzie to wkleić więc wkleję tutaj bo warto przeczytać żeby zobaczyć jaki jest stan polskiego sportu... Ciekawe czy u nas w regionie jest podobnie...
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037, ... _moj_.html
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037, ... _moj_.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- sueno
- Kontakt:
Wieża Babel 
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
- AR
- Kontakt:
Mnie też się narazie średnio podoba ale chodzi mi o jego wielkośćMeehoweCK pisze:Mnie to on się średnio podoba... i to niezależnie od tego jak będzie wykończony. Gdyby wokół niego było kilkanaście wieżowców przynajmniej 70% takiej wysokości to byłoby ok, ale tak... iglica :/
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba