Kielecki rynek mieszkaniowy

Inwestycje mieszkaniowe w Kielcach. Szczególnie dla zainteresowanych kupnem mieszkania.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

LOLA

Post autor: LOLA » 22 sierpnia 2008, o 10:49

Ok- o gustach nie ma co dyskutowac bo każdy ma swój. Nie podoba mi się jedynie mówienie o jednym architekcie, że jest wspaniały a o drugim, że robi projekty na kolanie- na to, jak wygląda ostatecznie projekt składa się bardzo, bardzo wiele czynników- często samemu architektowi nie podoba się jego projekt, a klientowi własnie o to chodziło. W końcu klient tu rządzi i płaci. To, że budynek nie wygląda "pięknie"- pojęcie względne- to nie dlatego, że projekt był robiony na kolanie....

Raczej zrobiłabym tu podział na bogatszych inwestorów takich jak Echo Inv., KGI, Condite, potem p.Grzyba, Bechera i na mniejszych jak np. Masterkort (chociaz ten robi sie coraz większy), Chałupkę czy Poniewierskiego.

Jestem dalek od psucia pozytywnej atmosfery tego forum, ale wybaczcie pewne wypowiedzi sa przegięciem. Kończę temat :)

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » 22 sierpnia 2008, o 13:14

KGI w pierwszwj grupie? A to ciekawe! Jeśli już tak dzielisz, to chyba powinno być tak:
Echo inw., Kolpoler (conditte to tylko wykonawca)
Grzyb, Becher
KGI, HSD Chałupka
Pozostali.
Biorąc pod uwagę, że w ciągu ostatniego roku KGI się rozpadło na trzy części, to chyba będzie trzeba ich klasyfikować do trzeciej grupy. A jako ciekawostkę mogę dodać, że w tamtym roku Bechera chciał kupić Dom Inwestment za ok. 10 mln (może to są tylko ploki), ale panowie się nie zgodzili. Teraz chodzą słuchy że związali się z firmą (bądź firmami) zagranicznymi i wkrótce pojawią się takie inwestycje jak Wspólna czy najświeższy temat - Panoramiczna.

mandaryn

Post autor: mandaryn » 22 sierpnia 2008, o 17:47

A na "co sie rozpadło" KGI???? :)
I czy ktoś wie, co ma być budowane na działce pomiedzy Warszawską a domaniówką-poniżej bydynku Bechera???

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 22 sierpnia 2008, o 20:45

Mikołaj pisze: A jako ciekawostkę mogę dodać, że w tamtym roku Bechera chciał kupić Dom Inwestment za ok. 10 mln (może to są tylko ploki), ale panowie się nie zgodzili.
10 mln to malo. Znam inna kielecka firme z branzy budowlanej ale bardziej zajmuje sie remontami niz nowymi budynkami, tez dostala propozycje 10 mln i sie nie zgodzila.

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 23 sierpnia 2008, o 11:15

LOLA pisze: Raczej zrobiłabym tu podział na bogatszych inwestorów takich jak Echo Inv., KGI, Condite, potem p.Grzyba, Bechera i na mniejszych jak np. Masterkort (chociaz ten robi sie coraz większy), Chałupkę czy Poniewierskiego.
Jestem dalek od psucia pozytywnej atmosfery tego forum, ale wybaczcie pewne wypowiedzi sa przegięciem. Kończę temat :)
Echo jest napewno najbogatsze itp ale w kielcach nie buduje, Kolporter wybudawał super biurowiec ale jeżeli to jest dyskusja o rynku mieszkaniowym to np. osiedle panorama to na podkarczówce jest naprawde architektoniczna porażka zwłaszcza od tej strony od której bloki wyglądają jak te stare na bocianku. Moim zdaniem nie ma nic złego w ocenianiu która firma stara się budować coś ciekawego i fajnego a która buduje gnioty vel pudła rodem z transformacji systemowej

agcho
Kontakt:

Post autor: agcho » 29 sierpnia 2008, o 12:30

Witam
Wiem, że mój post trochę pasuje tutaj, jak pięść do oka, :oops: ale.. potrzebuję waszej pomocy. Czy może mi ktoś polecić niedrogiego wykonawcę schodów wew. samonośnych?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
a.
AGCHO

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 1 września 2008, o 02:35

ja szukam glazurkarza artysty taniego :?:
:lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 września 2008, o 13:06

AKTUALNOŚCI
1 września 2008 - 12:30
Region > Mieszkań przybywa i będą tańsze

Obrazek

W okresie od stycznia do lipca bieżącego roku wzrosła liczba wydanych zezwoleń na budowę mieszkań, a także liczba mieszkań oddanych do użytku.

Według Głównego Urzędu Statystycznego, w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku liczba zezwoleń na budowę wzrosła o 1,9 procenta do 138,9 tysięcy. Liczba mieszkań w budowie w tym okresie wyniosła 707,8 tysiąca, o 6,1 procenta więcej niż w 2007 roku.

Z kolei liczba mieszkań oddanych do użytku wyniosła w okresie od stycznia do lipca 2008 roku 82,2 tysiąca, o 27 procent więcej niż w poprzednim roku.
Kolejna dobra wiadomość - analitycy przewidują, że w najbliższych latach ceny większości mieszkań nadal będą spadać. W 2008 roku średnio o około 10 procent. A kolejne lata w budownictwie mieszkaniowym mają być pod względem cenowym dużo spokojniejsze.

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /232824941
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

issac

Post autor: issac » 1 września 2008, o 13:15

sueno pisze:AKTUALNOŚCI
1 września 2008 - 12:30
Region > Mieszkań przybywa i będą tańsze

Obrazek

W okresie od stycznia do lipca bieżącego roku wzrosła liczba wydanych zezwoleń na budowę mieszkań, a także liczba mieszkań oddanych do użytku.

Według Głównego Urzędu Statystycznego, w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku liczba zezwoleń na budowę wzrosła o 1,9 procenta do 138,9 tysięcy. Liczba mieszkań w budowie w tym okresie wyniosła 707,8 tysiąca, o 6,1 procenta więcej niż w 2007 roku.

Z kolei liczba mieszkań oddanych do użytku wyniosła w okresie od stycznia do lipca 2008 roku 82,2 tysiąca, o 27 procent więcej niż w poprzednim roku.
Kolejna dobra wiadomość - analitycy przewidują, że w najbliższych latach ceny większości mieszkań nadal będą spadać. W 2008 roku średnio o około 10 procent. A kolejne lata w budownictwie mieszkaniowym mają być pod względem cenowym dużo spokojniejsze.

źródło: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /232824941

Tatarata juz widze jak cokolwiek stanieje! Juz miala taniec..pol roku temu.
Ciekawe jak te tegie mozgi to wywnioskowaly??? ziemia staniala? praca ludzka? a moze materialy budowalne? hmm a moze rynek sie nasycil??
szkoda gadac...geniusze
issac

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 września 2008, o 13:23

issac: Mam taka prośbę do Ciebie jak i innych czytających, którzy zauważą ten sam grzech u siebie...

Po co cytujesz całą moją wypowiedź skoro piszesz bezpośrednio pode mną? Czy gdybyś po prostu napisał to co uważasz bez cytowania całej mojej wypowiedzi to inni czytający nie zrozumieliby sensu twojego posta?
Czy jakbym napisał / przekleił coś co ma 4 kartki A4 a ty byś to skomentował malutkim "lol" to też byś cytował całość?

Myśleć trzeba bo to nie boli...

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 1 września 2008, o 13:51

Powiem szczerze, że kieleckie inwestycje mieszkaniowe wręcz nabierają rozpędu. Dziwię się temu bardzo, bowiem ceny są zupełnie nieadekwatne do zarobków i często zadaję sobie pytanie, skąd ludzie na nie mają. :?:
Every dream has a price

mandaryn

Post autor: mandaryn » 1 września 2008, o 15:32

Wizard pisze:Powiem szczerze, że kieleckie inwestycje mieszkaniowe wręcz nabierają rozpędu. Dziwię się temu bardzo, bowiem ceny są zupełnie nieadekwatne do zarobków i często zadaję sobie pytanie, skąd ludzie na nie mają. :?:

No cóz pewnie biorą kredyty na 30 lat, co mają innego zrobić....??? Gdzieś mieszkać trzeba.

mandaryn

Pozwolenie na budowę

Post autor: mandaryn » 1 września 2008, o 15:42

Czy ktoś może mi powiedzieć jak długo czeka sie na pozwolenie na budowę???? I czy developerzy w Kielcach pobierają kasę przy podpisaniu umowy rezerwacyjnej??? A jeśli tak to ile????

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 września 2008, o 18:14

issac pisze:Tatarata juz widze jak cokolwiek stanieje! Juz miala taniec..pol roku temu.
Mysle, ze wsrod deweloperow jest juz lekka nuta niepokoju. Wg mnie nie bez przyczyny Grzyb nagle informuje o trzech inwestycjach, a Becher zdradza swoje plany, choc wczesniej informowal o inwestycjach, w ktorych procedury byly duzo bardziej zaawansowane.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 września 2008, o 18:59

mandaryn: pogooglałbyś co to znaczy netykieta i różnego rodzaju regulaminy forów... Netykieta w internecie to coś takiego jak savoir-vivre w życiu codziennym a chyba nie smarkasz i nie pierdzisz przy uroczystym obiedzie?

ODPOWIEDZ