PKS

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 27 sierpnia 2008, o 21:19

tak to będzie kolejna spółka pracownicza. Wymyśliłem nową nazwę im Kielecki Pks Spółka Pracownicza (KPSP, fajnie się czyta kapsp)

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 28 sierpnia 2008, o 10:49

Związkowy blokują konkurs na prezesa PKS

Kolejna awantura w kieleckim PKS-ie. Związkowcy zablokowali w środę posiedzenie rady nadzorczej, która miała obradować w sprawie nowego prezesa. I wywalczyli odwołanie jednego z jej członków.

Już o godz. 9 na konferencji prasowej przedstawiciele związków zawodowych zapowiedzieli, że nie dopuszczą do zmiany prezesa PKS Kielce. Dwie godziny później miała zebrać się rada nadzorcza i zapoznać z kandydaturami w konkursie na to stanowisko. - Mamy obietnicę wiceministra skarbu państwa, że zmiany nie będzie do końca września, bo w tym czasie wyjaśni się sprawa komunalizacji spółki - mówił Zbigniew Zwierzyński z zakładowej "Solidarności". Związkowcy zapowiedzieli też, że nie dopuszczą do udziału w posiedzeniu rady Tomasza Szymkiewicza, na co dzień zastępcy dyrektora Zakładu Obsługi Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego i członka PO. Miesiąc temu zarzucili mu, że pracując w PKS jako rewizor, wymuszał haracze od kierowców. Szymkiewicz zaprzeczał. - Wiceminister obiecał, że zrobi z nim porządek. Jeżeli się pojawi, to mamy dla niego taczkę - zapowiadał Zwierzyński.

Przed godz. 11 kilkudziesięciu pracowników zablokowało wejście do biura zarządu spółki. Mieli ze sobą zapowiadaną taczkę. I zgodnie z zapowiedziami nie wpuścili żadnego z członków rady nadzorczej. Doszło do pyskówki, a gdy pojawił się Tomasz Szymkiewicz było słychać gwizdy. Grzeczniej rozmawiano tylko z przewodniczącą rady nadzorczej. - Odwołujemy posiedzenie - mówili związkowcy. - Ale załoga nie ma takiego prawa - odpowiadała Barbara Haraburda, szefowa rady i przedstawicielka ministra Skarbu Państwa. Do biura jednak nie weszła. - Nie wiem, co zrobimy. Czy w ogóle się spotkamy, a jeśli tak, to gdzie. Na pewno nie będziemy się przepychać - tłumaczyła przewodnicząca.

Po południu rzecznik prasowy Ministerstwa Skarbu Państwa Maciej Wewiór zapowiedział, że posiedzenie rady nadzorczej przełożono na 2 września. - Ale już w zmienionym składzie. Skład rady opuści Tomasz Szymkiewicz - poinformował rzecznik. Nie chce zdradzić, czy Szymkiewicz sam zrezygnował. - Znaleziono lepszą osobę na jego miejsce - odpowiada tylko Wewiór. Również sam Szymkiewicz nie zdradza, czy złożył rezygnację. Nie wiadomo też, czy będą wyciągnięte konsekwencje za zablokowanie posiedzenia RN. - Okaże się po kolejnym posiedzeniu - dodał rzecznik.

Jak nieoficjalnie dowiedziała się "Gazeta" do rady wejdzie Rafał Wardziński, pracownik MSP. Do zmiany miało dojść już przed wczorajszym posiedzeniem. - Ale ktoś z ministerstwa tego nie dopilnował - mówi jeden z pracowników MSP.

Tymczasem do ratusza trafił projekt porozumienia towarzyszącemu komunalizacji. Wynika z niego, że miasto przejmie dworzec i teren, a załoga chce utworzyć spółkę pracowniczą, która zajmie się przewozami. - Po wakacjach będą dyskutować nad tym radni - zapowiada prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... 8-28-02-06
pletwa

eM

Post autor: eM » 30 sierpnia 2008, o 17:08

Dzisiaj na Orlenie przy ul. Żytniej widziałem krótką zieloną Setrę z tablicą Władysławowo-Kraków, ciekawy autobusik, lepszy niż Sprinter, niestety nie wiem jaki to typ. Czy ktoś może wie jak się przedstawia teraz tabor PKS-u?

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 30 sierpnia 2008, o 17:26

Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

zibi

Post autor: zibi » 30 sierpnia 2008, o 17:56

Setra 210 HD....
7 setr
12 sprinterów
5 vario
1 medio
to z evobusa(MB +setra)
2 iveco
reszta to stare kaszaloty....

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 11 września 2008, o 20:27

To co napisze nie będzie żadnym newsem, bo spotkało mnie w połowie sierpnia. Za studencki bilet na PKBus Kielce z CK do Wawy zapłacilem 24,80. Szok. Wiem że ulga została zmniejszona z 30 do 20%, ale PKBus przy okazji podniósł ceny biletów normalnych z 25 do 31zł. To jest coraz mniej zabawne. Im gorszymi (auto)busami jeżdże, tym więcej za nie płace... Dla porównania: Polonus podwyższył ceny dla studentów o 1zł. Teraz kosztują 22zł.

A teraz małe, wizualne porównanie:

Polonus:
http://pks.warszawa.pl/wynajem_autobusow.php

PKS Kielce:
Obrazek

EDIT:

zwróciliście uwage na gabaryty torby tej pani w ciemnoszarym swetrze? Nie widać tego na zdjęciu, ale było takich kilka, a nawet większych (np moja - wyjeżdżałem na 3 tygodnie). W busie były zajęte wszystkie miejsca a przejście całe zawalone. Miałem to nieszczęście i siedziałem na samym początku. Za każdym razem jak ktoś wchodził/wychodził to szedł po mojej torbie. Brawo! Staczajcie sie dalej.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 11 września 2008, o 21:25

Szkoda, że nie chcą zainwestować w nowe lub prawie nowe Merce Sprintery, klimatyzowane i z bagażnikiem z tyłu, tak jak to robią prywaciarze na dalekobieżnych trasach, np do Krakowa, Lublina lub Warszawy. Wizerunek Kielc i samego PKSu naprawde tylko traci na kupowaniu takich staroci jak ten na zdjęciu. Muszkietery już mają niestety lepsze wozy :evil:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

zibi

Post autor: zibi » 12 września 2008, o 17:12

MPK ma za 1 km 5 zeta
w te i wewte do warszawki jest 400 km czyli 2000 zeta po cenie mpk to ilu studentów trzeba przewieżć ????????????????????????? po 24 zeta
trudne no nieeee a z tej trasy można conajwyżej wyciągnąc 600 zeta ............ czyli let's go każdy może dlatego dajcie spokój z zabytkami, cenami bo pisałem wielokrotniei ,że nic niema za darmoo
Bartek nowy MB sprinter to wydatek rzędu 400 000 zeta i takich u busiarzy nie widziałem wierz mi - te lubelskie , które maja plecaki są z tych samych lat co PKS a nawet więcej a klima jak najbardziej potrzebna trzy miechy w roku.....
ta staroć na zdjęciu to 1996 rocznik za 50 tys. zł........i rzadko który busiarz ma młodszy rocznik

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 14 września 2008, o 20:25

Wiesz co zibi? Inni jakoś mogą, tylko w PKBus Kielce NIEDASIE. Przejedź się chociaż raz tym busem to pogadamy. Dziś wróciłem z Wawy, wyszedłem z psem, włączyłem kompa i pisze. Jestem wściekły jak mało kiedy. Dlaczego? - spytacie. Odpowiedź brzmi - PKBus Kielce.

Jechałem tym busem:

Obrazek

Ile miejsc siedzących jest w tym busie? - 16.
A ilu pasażerów w nim dziś opuściło dw. zachodni? - 24.
Ilu zrezygnowało i poszło na pociąg? Od 5 do 7 (nie jestem pewien)
Ilu nie weszło w Grójcu i Radomiu jak zobaczyło że nie ma jak wejść? W sumie ok. 10 osób.

8 osób stało w wąskim przejściu między torbami. Nikt nie wyszedł w Grójcu, Białobrzegach ani Radomiu. Pierwsi pasażerowie wysiedli w Szydłowcu. Wnioski?
- Każdy z nich stał min. 2 godziny w bardzo szybko jadącym busie (czy takie coś jest wogóle dozwolone?),
- Ludzie jeżdżący częściej do Wawy (czyli ci z Grójca, Białobrzeg i Radomia) już się poznali i nie będą takim g..nem jeździli.

Wysyłając na tą trase o tej porze takie coś, sami pod sobą dołki kopiecie. KAŻDY z tych pasażerów (również ja) DOKŁADNIE zapamięta w jakich warunkach jechał i już NIGDY nie popełni tego błędu. Jedna z dziewczyn zadzwoniła do dyżurnego ruchu na dw. zachodnim (wiem, wiem. zaraz ktoś mi wytknie ze nazywa się on dw. Warszawa Centralna PKS, ale chyba wszyscy wiedzą o co mi chodzi) żeby zgłosić reklamacje. Kilka osób wyraźnie zadeklarowało że nigdy więcej tym kursem nie pojedzie (spytaj kierowce - jemu też się zebrało). Nie omieszkałem ich uświadomić który przewoźnik obsługuje ten kurs. Jeszcze troche i będziecie płakać - wspomnisz moje słowa.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 14 września 2008, o 20:32

KamilEm pisze:Jeszcze troche i będziecie płakać - wspomnisz moje słowa.
Święta racja.
Nikt wkrótce "tym G." nie będzie jeździł.

Ten bus nie ma nawet bagażnika.
To są poprostu kpiny.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 14 września 2008, o 20:55

Wiem że się powtarzam, ale co tam. Słynny chyba już "Najnowszy model bileterki":
Obrazek

(zdjęcie z pomarańczowo-kremowego złoma)

starfactor

Post autor: starfactor » 15 września 2008, o 09:48

Ja takim wynalazkiem jechałem w sobotę rano, kurs Kielce - Rzeszów z godziny 7 rano. W Kielcach wsiadło 13 osób. Autobus? (bo uprzejma pani z pks przez telefon rozwiała moje wątpliwości, że autobus to ma min. 12 miejsc) mija miasta Kielce, Łagów, Opatów, Sandomierz, Tarnobrzeg, Rzeszów zabiera 16 pasażerów w mega wypasionych warunkach. Dodam, że jechałem do Sandomierza, prawie 2 godziny i swój wzrost mam więc z braku miejsca jakiegokolwiek w opuszczeniu czułem się jak jakiś stary dziadek z bólem wszystkich kości.

Wykonałem telefon, żeby się upewnić jaki "autobus" będzie wykonywał kurs Rzeszów - Kielce z innej godziny po otrzymaniu informacji postanowiłem zrezygnować z tego kursu, z wiadomych przyczyn i poszukać innego połączenia.

zibi

Post autor: zibi » 15 września 2008, o 17:08

no po koleji może
-zielony bus na zdjęciu jest zarejestrowany na 24 miejsca 17+7
i posiada z tyłu miejsce na bagaże =dlatego niema miejsc siedzących 20 (brakuje jedne rzędu siedzeń) niewiem dlaczego kolo szofer tam nie złożył bagaży z drugiej strony faktycznie busy nie są przystosowane do przewozu po 100 kg bagażu na pasażera o czym informacje jest na stronie PKS i to pierwszej jak i na przystankach ,
w związku z tym ,że niema rezerwacji miejsc to jest niemozliwe przewidzieć ilu ludzi będzie chciało jechać w danym dniu...a na wysyłanie smoka na trase do w-wy pks kielce poprostu nie stać.........pasazer ma prawo wyboru co nie podlega najmniejszej dyskusji i nikt nie może go zmusić do korzystania z usług pks kielce a ja zawsze widze wracające busy z w-wy i jedzie w nich kilku pasażerów do kielc............... i naprwdę pks kielce nie liczy na pasażerów na odcinku radom -wwa czy krótszym ...gdyż spakowanie autobusów na tych odcinkach jest olbrzymie..
AR powtarzam z tyłu w zielonych busach niema jednego rzędu siedzeń i to robi za luk bagażowy.
no tak tak kierunek na rzeszów jest szczególnie oblegany i dlatego tam właśnie jeździ bolid.......13 osób pokryło własnie wynagrodzenie dla szofera.......

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 15 września 2008, o 18:16

Ok.
Troche wyjasniłeś sytuację ale dla mnie ten standard jest poniżej oczekiwań przeciętnego pasażera.
To nie jest standard na miarę XXI w. kraju członkowskiego UE.
Nikt nie oczekuje 5-gwiazdkowego "lajnera" na 200 km trasie i nikt nie zgrywa księżniczki na ziarnku grochu ale takie busy jak ww. nie zaspakajają potrzeb podróżnych.
W tych warunkach można się poczuć co najmniej niesfojo, jak pasażer gorszej kategorii i adresat stwierdzenia "ciesz się, że w ogóle jedziesz i Ci na łep nie kapie".
Wiadomo, że wszystko rozchodzi się o środki finansowe ale to jaką politykę "uzdrawiania" firmy prowadzi teraz PKS Kielce to porażka.
PKS sam sobie dołki kopie.
Poprzez takie działanie coraz mniej ludzi będzie korzystać z ich usług.

Wiem, że łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić ale cała ta sytuacja wygląda dla obserwatora z zewnątrz prawie tragicznie.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 15 września 2008, o 18:19

zibi pisze: a ja zawsze widze wracające busy z w-wy i jedzie w nich kilku pasażerów do kielc...............
No to popatrz na to zdjęcie:

Obrazek

Nie chciałem ich robić więcej, bo prawie mi się tel rozładował a poza tym niektórzy mogliby mieć pretensje że im robie foto. Widać na nim 4 osoby (dziewczyna w pomarańczowym szalu, blondynka, kobieta w oliwkowej kurtce i kawałek włosów 4 osoby) które stały. Bardziej z tyłu stała jeszcze kobieta, której ustąpiłem miejsca i młoda dziewczyna. Dodatkowo przy samych drzwiach (chyba na schodku - był taki ścisk że nie widziałem) siedziały dwie młode dziewczyny. Jeśli mi nie wierzysz możesz zapytać kierowce czy tak było jak mówie. W sumie stało 8 osób (czyli o 1 za dużo - zibi napisał że może jechać 17 + 7). Jak widzisz dwie pierwsze dziewczyny idą tak, żeby nie rozdeptywać toreb, które stały w przejściu. ŻENADA. I jeszcze jedno - nie zwierzaj się z wewnętrznych spraw firmy. NIE OBCHODZI MNIE TO. Inne firmy (mimo iż nie miały kasy ze sprzedanych gruntów) puszczają w trase normalne, duże, wygodne, nowoczesne autobusy i jakoś na tym wychodzą, tylko w kieleckim PKBus NIEDASIE.

ODPOWIEDZ