Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Kieleckie autobusy atrakcją turystyczną
Takie atrakcje są tylko w Kielcach. Tylko u nas można pojeździć nieznanymi w innych miastach markami autobusów. To uboczny efekt oszczędności w kieleckim MPK.
- Ostatnio często jestem w Kielcach. Najpierw chciałem się przejechać ukraińskim uazem, bo Kielce są jedynym polskim miastem, w którym takie autobusy jeżdżą. Potem przetestowałem białoruskiego maza, którego można spotkać w nielicznych miastach. Teraz zamierzam przejechać się tureckim BMC, bo to w Polsce marka niezwykła - opowiada Mateusz Pieróg z Radomia, na co dzień student psychologii. Podkreśla, że mazy i uazy to najtańsze marki na rynku. - Ponieważ jakość ich wykonania nie jest wysoka, przewoźnicy nie chwalą się ich używaniem. Ale dla miłośników komunikacji przejazd tymi autobusami to atrakcja - dodaje Pieróg. Realizując swoją pasję, jeździ po całej Polsce, ostatnio był także w Szczecinie i Gorzowie.
Nie tylko on odwiedza Kielce, by pojeździć autobusami MPK. - To zazwyczaj niewielkie, kilkuosobowe grupy miłośników. Kontaktują się na forum internetowym, proszą o kontakty, przewodnika - mówi Michał, jeden z kieleckich miłośników komunikacji. Sam też pojechał kiedyś do Radomia, żeby przejechać się jednym z trzech wyprodukowanych w Polsce autobusów angielskiej marki Dennis Lance. Polacy jeżdżą też np. na Białoruś, gdzie kursowały wycofane ikarusy z Krakowa.
Mariusz i Michał zgodnie dodają, że jedną z kieleckich atrakcją są też jelcze PR110. - To marka wycofywana już z większości miast, ale bardzo charakterystyczna dla Polski lat 80. W kraju trzeba na nie polować, ale w Kielcach wystarczy stanąć na przystanku i na pewno któryś szybko podjedzie. To świadczy o dużej determinacji kieleckich mechaników w reanimacji tego typu - stwierdza Mateusz Pieróg.
Dla miłośników komunikacji atrakcją są też ikarusy dostarczone do kieleckiego MPK w 1997 roku. To krótka seria z nietypowym oszkleniem, a poza Kielcami jedna sztuka jeździ tylko w Bielsku-Białej.
Inne wymagania mają zagraniczni fani komunikacji. - W ubiegłym roku mieliśmy gości z niemieckiego Hanoweru, którzy dowiedzieli się, że po Kielcach jeżdżą MAN-y kursujące kiedyś po ich mieście. Przyjechali, robili zdjęcia na trasach - mówi Zbigniew Śledź, dyrektor ds. techniczno-eksploatacyjnych MPK. Dodaje, że kilka dni temu dostał pismo z Dortmundu, od którego nasze przedsiębiorstwo odkupiło używane MAN-y. - Nie wiem, jak nadawca się dowiedział, gdzie one trafiły. Ale pytał się, jak te autobusy się sprawują - dodaje dyrektor.
Miłośnicy komunikacji krytycznie oceniają tabor w kieleckim MPK. - Na tle bardzo ładnego miasta, jakim są Kielce, nie wypada ona najlepiej. Skandalem jest też, że dwudrzwiowe używane MAN-y stoją, zamiast wozić pasażerów. Spokojnie mogłyby zastąpić część starych jelczów - twierdzi Pieróg. A kierowcy? Są tacy sami jak wszędzie - kończy.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... 8-30-02-06
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Zapomniałem także dodać ze byliśmy razem z Kiecem świadkami ostrego hamowania Ikara (chyba #221) na linii 3...
Kiedy on jechał ul. IX w. Kielc od strony Urzędu Woj. wyjechał mu samochód osobowy... Kierowca oczywiście ostro po hamulach, że z piskiem szedł po mokrej nawierzchni... Tamten wycofał i pojechaliśmy dalej...
Kiedy on jechał ul. IX w. Kielc od strony Urzędu Woj. wyjechał mu samochód osobowy... Kierowca oczywiście ostro po hamulach, że z piskiem szedł po mokrej nawierzchni... Tamten wycofał i pojechaliśmy dalej...
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Mam nadzieję że to będzie Solaris lub MAN.Patol pisze:Na poważnie prawdopodobnie sa brane tylko trzy marki MAZ ( i tu jest raczej przesądzone, że będzie ich ok 15), Solbus i (teraz mówie poważnie) Solaris. Spośród tych dwóch ostatnich marek zostana zakupione ok 5-6 autobusów. No chyba, że Man jeszcze wyskaczy z jakąś ciekawą ofertą.
Jakoś nie trawię tego Solbusa
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba