Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 29 sierpnia 2008, o 11:48

Nie panikować - więcej optymizmu :D

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 29 sierpnia 2008, o 11:55

Daniel pisze:Nie panikować - więcej optymizmu :D
Nie wiem czy w tym przypadku można mówić o optymizmie :?

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 29 sierpnia 2008, o 12:03

Sprytne decyzje ze strony zarządu spółki spowodowały, że jednak będziecie się cieszyć z MAZów 203, na które dotychczas narzekaliście.

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 29 sierpnia 2008, o 12:06

Daniel pisze:Sprytne decyzje ze strony zarządu spółki spowodowały, że jednak będziecie się cieszyć z MAZów 203, na które dotychczas narzekaliście.
No i niech będzie, całe szczęście że nie BMC.....

MAZ 203 najbardziej mi przypadł do gustu, oczywiście nie biorąc pod uwage Scanii i Irisbusa bo są za drogie.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 sierpnia 2008, o 12:07

Daniel pisze:Sprytne decyzje ze strony zarządu spółki spowodowały, że jednak będziecie się cieszyć z MAZów 203, na które dotychczas narzekaliście.
Chodzi o to że już wiadomo, że to będą MAZy czy odetchniemy z ulgą gdy się okaże, że to będą MAZy? :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 29 sierpnia 2008, o 12:08

frezzo pisze:
Witam. Wydaje mi się, że to nie Solbus przegrał tylko Kapena. Solbus nie brał udziału
Sorry za pomyłkę... Nie wiem czemu Solbus mi sie myli z Irisbusem... Moze dlatego, ze ani jednym ani drugim nie jechałem ;) ...Chodzi konkretnie o Irisbusy Citelis.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 29 sierpnia 2008, o 12:09

AR pisze:
Chodzi o to że już wiadomo, że to będą MAZy czy odetchniemy z ulgą gdy się okaże, że to będą MAZy? :)
O to drugie, ale chciałem was przez trochę podtrzymać na duchu :lol:

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 sierpnia 2008, o 12:15

Byc może, planujac zakup przegubowców w przyszłym roku, KASP/MPK juz teraz strategicznie kierował się będzie wyborem producenta.
Byc może taka strategia będzie wpływac równiez na cenę.

Szkoda że KASP/MPK nie szuka (zresztą nie wiem) np. używanych 3-5 letnich MANów.
Wolałbym takie autobusy od fabrycznie nowych wschodnich wynalazków.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo taki używany autobus kupic.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 29 sierpnia 2008, o 12:45

AR pisze: Szkoda że KASP/MPK nie szuka (zresztą nie wiem) np. używanych 3-5 letnich MANów.
Wolałbym takie autobusy od fabrycznie nowych wschodnich wynalazków.
Szkoda... Choć nie ma się co dziwić... W kontrakt z ZTM nie zabrania MPK kupować chińskich wynalazków, ale jednoznacznie określa wymagany sredni wiek pojazdów... Dlatego najbardziej jest im na ręke kupowanie taniego ale nowego złomu... Wszystko ładnie, pięknie, ale na krótką metę. Za kilka lat będą straty... jak się wszystko zacznie sypać i będzie trzeba naprawiać. Po prostu nie stać ich na tanie autobusy...

starfactor

Post autor: starfactor » 29 sierpnia 2008, o 13:34

MadMike pisze: Wszystko ładnie, pięknie, ale na krótką metę. Za kilka lat będą straty... jak się wszystko zacznie sypać i będzie trzeba naprawiać. Po prostu nie stać ich na tanie autobusy...
Tak jak mówiłem, że w MPK/KASP brak jest jakiegokolwiek strategicznego myślenia.

Kupią Mana czy Solaris i będzie jeździł długo. Kupią tańszy wynalazek, fajnie zaoszczędzą trochę kasy (np. na urządzenie muzeum zeszłorocznych strajków) a za niedługo zaczną się sypać autobusy.

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 29 sierpnia 2008, o 16:25

starfactor pisze:
MadMike pisze: Wszystko ładnie, pięknie, ale na krótką metę. Za kilka lat będą straty... jak się wszystko zacznie sypać i będzie trzeba naprawiać. Po prostu nie stać ich na tanie autobusy...
Tak jak mówiłem, że w MPK/KASP brak jest jakiegokolwiek strategicznego myślenia.

Kupią Mana czy Solaris i będzie jeździł długo. Kupią tańszy wynalazek, fajnie zaoszczędzą trochę kasy (np. na urządzenie muzeum zeszłorocznych strajków) a za niedługo zaczną się sypać autobusy.
Już się sypią : Maz 203 #901 posiada wielkie odbarwienie za tylnym kołem na samym dole po stronie kierowcy . :? Ciekawe co dalej się będzie działo . Co do BMC jestem na Nie : nisko zawieszone rączki przeszkadzające wysokim osobom, brak siedzeń bez podestu, staroświecki design , słabe wykończenie wnętrza pojazdu (mówię tu o wysoko zamieszczonym trzecim kasowniku , lampach , braku miejsca w alejkach [2 osoby mają problem aby się przecisnąć] ) , wolno otwierające się drzwi . Na plus jest tylko nisko zawieszony pierwszy kasownik (dla osób niepełnosprawnych przydał by się raczej na środku ) , spokojna praca silnika . Po prostu cofnęliśmy się do epoki kamienia łupanego . I do tego jeszcze bardzo niemiły kierowca , który mnie oraz kolegę krzysia1493 w chamski sposób wyprosił z pojazdu kiedy chcieliśmy zrobić kilka zdjęć (zmiennik tego farciarza , który jeździ wszystkimi testowymi wozami ) PO PROSTU PORAŻKA!!! Kolega krzysiu1493 podeśle zdjęcie tablicy kierunkowej , która posiadała bardzo ciekawą trase autobusu linii nr. 33 .

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 29 sierpnia 2008, o 16:32

O której was tak miło potraktował? Bo ja fociłem ten wóz o 16:30 na Popiełuszki, więc może na mój widok również się wielce ucieszył, tylko nie miał okazji tego wyrazić.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 29 sierpnia 2008, o 16:48

Kiecu pisze: Co do BMC jestem na Nie : nisko zawieszone rączki przeszkadzające wysokim osobom, brak siedzeń bez podestu, staroświecki design , słabe wykończenie wnętrza pojazdu (mówię tu o wysoko zamieszczonym trzecim kasowniku , lampach , braku miejsca w alejkach [2 osoby mają problem aby się przecisnąć] ) , wolno otwierające się drzwi . Na plus jest tylko nisko zawieszony pierwszy kasownik (dla osób niepełnosprawnych przydał by się raczej na środku ) , spokojna praca silnika . Po prostu cofnęliśmy się do epoki kamienia łupanego.
Chciałbym aby wszyscy pasażerowie zapytani i opinie mieli podobne zdanie jak Kiecu.
Ale zapewne kobiety z torbami wsuadające pod bazarami były zachwycone nowym "autokarem" :?

Daniel pisze:O której was tak miło potraktował? Bo ja fociłem ten wóz o 16:30 na Popiełuszki, więc może na mój widok również się wielce ucieszył, tylko nie miał okazji tego wyrazić.
Pewnie sobie pomyślał co to za !@#$%^&* paparazzi? :D
Swoją drogą dlaczego niekrórzy kierowcy tak się bulwersują gdy robi się zdjęcia autobusu.

Awatar użytkownika
krzysiu1493

Post autor: krzysiu1493 » 29 sierpnia 2008, o 21:01

Daniel pisze:O której was tak miło potraktował? Bo ja fociłem ten wóz o 16:30 na Popiełuszki, więc może na mój widok również się wielce ucieszył, tylko nie miał okazji tego wyrazić.
Wiesz co to było na pętli na Bukówce kiedy podjechał wszyscy wysiedli a my zaczęliśmy iść w jego stronę i się wtedy zaczęło pierwszym tekstem o brzmieniu: Po co tu idziesz jeden z drugim?!...
To odpowiedzieliśmy, że chcemy zrobić kilka zdjęć czy można.
Kierowca: Nie! Nie wolno robić zdjęć autobusom! Czy jakoś tak powiedział...
to sie wtedy tak wk... się znaczy zdenerwowałem że do miasta pojechaliśmy nie tym ch... dziadowym autobusem tylko pojechaliśmy tym 33 z taką oto boczną tablicą kierunkową...
Obrazek

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 29 sierpnia 2008, o 21:49

AR pisze:No ale narazie jeszcze nie wiadomo czy BMC zasili flotę KASP/MPK.
Dobra już dosyć siania tej popeliny, tak jak pisałem wczesniej ten wynalazek nie jest brany pod uwagę więc po co to zbedne gadanie? Na poważnie prawdopodobnie sa brane tylko trzy marki MAZ ( i tu jest raczej przesądzone, że będzie ich ok 15), Solbus i (teraz mówie poważnie) Solaris. Spośród tych dwóch ostatnich marek zostana zakupione ok 5-6 autobusów. No chyba, że Man jeszcze wyskaczy z jakąś ciekawą ofertą.
Kiecu pisze:Już się sypią : Maz 203 #901 posiada wielkie odbarwienie za tylnym kołem na samym dole po stronie kierowcy . Ciekawe co dalej się będzie działo .
To nie jest żadne odbarwienie, jakkbyś był na bieżąco z tym forum to wiedział byś ze jakis czas temu gdzieś sie obdarł i to jest szpachla która zostanie zamalowana.

ODPOWIEDZ