Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
Daniel pisze:Anie wiem czy słyszeliście, że MZA Warszawa pracuje nad nowym wzorem malowania ponieważ ma dość mylenia wozów konkurencji ze swoimi. Nowy wzór malowania ma być uprzednio zaakceptowany przez prezydent miasta.
Może my wymyślimy nowe malowanie dla autobusów unijnych?

Chociaż nie wiem czy to dobry pomysł...

...ale to dyskusja to innego tematu.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
Patol
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
-
Kontakt:
AR pisze:Daniel pisze:Z dobrych informacji wynika, że dotychczas najlepiej sprawdził się Solbus, który charakteryzował się najmniejszym apetytem na paliwo (32 litry/100km). Więc może jednak Solbus

...ale jest to konstrukcja nie sprawdzona i nie wiadomo jak się będzie sprawowała bo byłyby to pierwsze wyprodukowane seryjnie egzemplarze.
Wystarczy że te same błędy konstrukcyjne pojawią się we wszystkich np. 25 sztukach zakupionych przez KASP i 25 autobusów będzie do poprawki - jeśli te błędy da się usunąc.
Co wtedy jeśli okaże się że po roku autobusy np. zaczną się łamac

(mają odchudzoną ramę).
Myślę że na Solbusa jest jeszcze za wcześnie.
Wg mnie jest to zbyt młoda konstrukcja aby zaryzykowac zakupem
To samo można było powiedzieć jak kupowali w '99 Solarisy, a teraz prosze jaką furore robią. Tak samo moze być i w przypadku Solbusa.
-
AR
-
Kontakt:
Patol pisze:To samo można było powiedzieć jak kupowali w 1999 Solarisy, a teraz prosze jaką furore robią. Tak samo moze być i w przypadku Solbusa.
Wg mnie to była trochę inna sytuacja - Solaris miał wiele wspólnego z Neoplanem.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
Ziarek
autor: Ziarek » 21 sierpnia 2008, o 21:13
krzysiu1493 pisze:SCANIA dzisiaj na 35, z napisem na wyświetlaczu "SCANIA ETHANOL" lub "ETANOL"
Fakt SCANIA dziś na 35 z napisem "SCANIA ETHANOL" jutro 46 (wiem od Daniela, na jakie linii)
-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
Kontakt:
autor: Erotis » 22 sierpnia 2008, o 09:36
Na Scani Pisało Scania Etanol na wyświetlaczu bo jechałam
Wrażenie bardzo pozytywne, szczególnie wygląd z tylu mi się podoba, taki oryginalny, w środku całkiem cicho i komfortowo, ale miejsca jest wedlug mnie dużo mniej niz w takim Solarisie dajmy na to.
-
MadMike
autor: MadMike » 22 sierpnia 2008, o 12:23
eM pisze:
i wg SIWZ są one trzydrzwiowe itp itd, ciekawe.
przy tej cenie 20 szt. dla Kielc kosztowałoby netto 11,4 mln do rozważenia

Jeżeli ci z KASP/MPK/ZTM mają trochę oleju w głowie, to powinni jak najszybciej wysłać zapytanie o cenę do MAN-STAR TRUCKS... Wtedy byćmoże dostaniemy wysokiej klasy autobusy po niskiej cenie...
Jeżeli cena byłaby znacząco wyższa, to należy wysłać do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa o charakterze korupcyjnym w Starachowicach...
Z przedstawionego przez eM zapytania wynika, że cena jednego niskopodłogowego Irisbusa dla Starachowic, to 740 tys....
MAN tylko 570tys... Ciekawe co to za autobus i jakie ma spalanie.
Z tego co wiem MPK planuje zakup 25 autobusów za kwotę 4.5 mln euro... Czyli 594tys zł na autobus.
-
krzysiu1493
autor: krzysiu1493 » 22 sierpnia 2008, o 22:38
-
CKfan
A jutro już nie jeździ??

Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Ziarek
autor: Ziarek » 23 sierpnia 2008, o 09:46
jedzie ale do któregoś punktu SCANI, szkoda
To prawda najlepszy autobus dotychczas w TVP KIELCE mówili przedwczoraj, mówili o jego podobno wysokiej cenie (750 tys zł) taka lub podobna cena też jest za Solarisa ALPINO dla Skarżyska-Kamiennej ale stwierdzili że drogo więc nie kupili, no więc podsumowanie takie: ALPINO jest mini busem a scania normalnym 12 metrowcem ale z innym silnikiem (myślałem że będzie dużo droższa ta SCANIA jak na taki silnik i taką markę)
A i mam pytanie czy ktoś z was gra w VirtualBusa???
-
krzysiu1493
autor: krzysiu1493 » 23 sierpnia 2008, o 10:04
B@rteK pisze:A jutro już nie jeździ??

Niestety dzisiaj już nie jeździ.
Ziarek pisze:A i mam pytanie czy ktoś z was gra w VirtualBusa???
Tak ja tylko że ja w wersje a6b bo a6c mi sie tnie (stary komp mam i juz)
Ale panowie i panie cóż się martwicie na zapas z nieoficjalnych źródeł słyszałem że BMC przyjeżdża do nas na
TESTY we wtorek lub środę, bynajmniej w przyszłym tygodniu.
-
ice
Jak dla mnie BMC to wielki krok wstecz o jakieś 10 lat

Już bym chyba wolał Solbusa.
-
CKfan
Mój ranking pojazdów testowanych w ciągu tego roku:
1.Scania
2.Solbus
3.Irisbus Citelis
4.Mercedes Connecto
5.BMC
6.MA3 103
Ranking pojazdów, które najchętniej widziałbym na kieleckich ulicach:
1.MAN Lions City
2.Solaris Urbino
3.MAN NL lub NG
4.Mercedes Citaro
5.Scania
6.Solbus
7.Tedom
8.LAZ (wersja na rynek europejski)
9.Jelcz Vecto
10.MA3 203
11.LAZ (wersja ukraińska)
12.BMC
13.MA3 103
14.King Long
Biorąc pod uwagę realia dzisiejszego MPK, trzeba się cieszyć choćby z pozycji 6, którą jest Solbus, który dużo bardziej przypadł mi do gustu niż wynalazki zza wschodniej granicy. Tedom póki co jest dla mnie dużą niewiadomą, ale w wersji na rok bierzący na zdjęciach wygląda dość ładnie.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
pk5
Co sie tu działo, jak mnie nie było..
Dostali kredyt, a to farciarze...
mam dla was fajną nowinkę: portal ekologiczny klimatdlaziemi.pl jako newsa umieścił info o naszej Scani

i zródło to nauka w PL

[tadam]
cytat:
Kielce testują autobus miejski zasilany etanolem środa 2008-08-20
Kieleckie MPK zamierza od 1 stycznia powiększyć swój tabor o 25 nowych pojazdów. W związku z tym, oprócz autobusu scania omnicity, firma testuje białoruskiego MAZ-a 103, a wkrótce zacznie testy autobusu nieznanej jeszcze w Polsce marki "klasy MAN i Solaria" - zapowiada zastępca dyrektora przedsiębiorstwa Zbigniew Śledź.
Poddawana testom scania omnicity ma nisko położoną podłogę, która ułatwia pasażerom wsiadanie i wysiadanie, trzy pary drzwi otwieranych do wnętrza i może zabrać 99 osób. Jest wyposażona w rampę dla wózków inwalidzkich lub dziecięcych, ma klimatyzację, a także kamery przekazujące kierowcy obraz z drzwi oraz kamerę cofania, która włącza się automatycznie w czasie jazdy do tyłu.
Testowany w Kielcach autobus został wyprodukowany w fabryce Scania Production Słupsk.
Paliwo bioetanolowe E95 jest używane w motoryzacji od początku minionej dekady. Składa się z 95 proc. bioetanolu, resztę stanowi dodatek składników wspomagających samozapłon paliwa w silniku o zapłonie samoczynnym.
Ekologiczny napęd zamontowany w testowanym autobusie należy do najnowszej generacji silników bioetanolowych. Spełnia wymagania normy Euro 4 (producentów autobusów będzie ona obowiązywać od 2009 roku), a także najbardziej rygorystycznej normy czystości spalin EEV (samochody przyjazne środowisku) - zaznaczyła Natalia Kazberuk.
Samochodów scania napędzanych paliwem E95 powstało do tej pory około 600. Poruszają się głównie po ulicach szwedzkich miast, ale można je spotkać także w Norwegii, Hiszpanii, we Włoszech i Wlk. Brytanii. Planowane są dostawy do Danii i Belgii. Pięć tego typu pojazdów eksploatowanych w Polsce jeździ w Słupsku.
źródło:
www.naukawpolsce.pap.pl
-
Patol
-
Kontakt:
A widziałem dzisiaj Scanie o 13 jak skręcała w Warszawską, lecz nie zwróciłem uwagi czy była pusta.
-
krzysiu1493
autor: krzysiu1493 » 23 sierpnia 2008, o 20:35
Może tamtędy odjeżdżała w stronę Warszawy.