Kielce - Wielki plac budowy

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 1 grudnia 2007, o 21:51

"W przyszłorocznym budżecie zaplanowano też pieniądze na (...) nową szkołę na Dąbrowie. (...) W przyszłym roku powstanie projekt szkoły na Dąbrowie, tak aby w 2009 rozpoczęły się tam już prace budowlane - mówi Tomala."

Arrow http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4720133.html

Pierwotnie szkoła miała powstać wraz z pływalnią. Nie wiem jak teraz projekt zakłada.

Wie ktoś o co chodzi???
"Budowa nowego układu komunikacyjnego na
terenach położonych między ulicami Warszawską,
Świetokrzyską i Studencką, a terenami Politechniki
Świętokrzyskiej"
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 16 lipca 2008, o 10:08

Firma SIBET rośnie w siłę
Firma z Kielc niemalże podwoi w bieżącym roku swoje zdolności produkcyjne. Inwestycje w rozwój linii technologicznych mają zaowocować w przyszłym roku.

- Gdy zakończy się budowa nowej hali całkowita powierzchnia naszych hali produkcyjnych wzrośnie do 10 tysięcy metrów kwadratowych - mówi Hubert Węgierek, prezes zarządu Przedsiębiorstwa Produkcji Betonów SIBET SA. (D. Łukasik) Przedsiębiorstwo Produkcji Betonów SIBET SA rozpoczęło budowę nowoczesnej hali produkcyjnej, dzięki której zdolności produkcyjne kieleckiej firmy zwiększą się o około 40 procent.

Hala powstanie tuż obok istniejących obiektów należących do SIBET SA. Będzie miała 2,2 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni, uruchomione w niej zostaną nowoczesne linie produkcyjne wielkogabarytowych elementów mostowych i drogowych oraz wszelkiego rodzaju tak zwanej galanterii betonowej.

- To kolejny etap inwestycji mających na celu rozwinięcie produkcji prefabrykowanych elementów dla potrzeb budownictwa drogowego i kolejowego - informuje Hubert Węgierek, prezes zarządu Przedsiębiorstwa Produkcji Betonów SIBET SA. - Pierwotnie zakładaliśmy, że jej budowa potrwa dwa lata, ale wiemy już, że inwestycja ta zakończy się w listopadzie bieżącego roku. A wówczas całkowita powierzchnia naszych hal produkcyjnych wzrośnie do 10 tysięcy metrów kwadratowych.

Po uruchomieniu nowej hali zdolności produkcyjne kieleckiej firmy zwiększą się o około 40 procent. To bardzo istotne, ponieważ przyszły rok będzie dla kieleckiej firmy okresem wytężonej pracy.

- W tym roku z różnych względów odwołanych zostało wiele przetargów na budowę dróg. Inwestycje te będą realizowane w przyszłym roku. A wówczas nasze zdolności produkcyjne, dzięki nowej hali, będą znacznie większe, co jest dla nas bardzo korzystną sytuacją - mówi Hubert Węgierek.

Jednak już w bieżącym roku SIBET SA może pochwalić się wieloma inwestycjami, których realizacja byłaby niemożliwa bez produktów firmy będącej laureatem przyznawanej przez naszą redakcję nagrody "Lider Regionu”. Strunobetonowe belki mostowe są bowiem wykorzystywane między innymi przy budowie drogi ekspresowej z Gorzowa Wielkopolskiego do Szczecina oraz największej inwestycji drogowej w regionie świętokrzyskim - węzła Kielce Północ. Zaś ścianki i płyty peronowe do budowy wielu przystanków znajdujących się przy najważniejszych liniach kolejowych w Polsce.

- Skutecznie konkurujemy zarówno z firmami polskimi jak też zagranicznymi. Do szerokiego grona przedsiębiorstw, z którymi ściśle współpracujemy, należą między innymi tacy potentaci jak Strabag, Skanska, Budimex Dromex, Warbud - dodaje Hubert Węgierek.

Źródło: Echo Dnia
Every dream has a price

voodoo

Post autor: voodoo » 12 sierpnia 2008, o 18:51

Dowiedziałem sie od mamusi :D, że w miejscu tego parkingu na ul.Panoramicznej ma powstać jakiś biurowiec, własciciel parkingupowiedzial jej, że tylko do konca tego roku parking bedzie istniał i, że teren zostal juz kupiony. Może być ciekawie :) Info od parkingowego wiec może być realne całkiem

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 12 sierpnia 2008, o 21:32

Ja aż się boje tego biurowca :?
Oby kolejna świetna działka w centrum nie poszłą w piz...
A co z parkingiem wielopoziomowym w tym miejscu :?:

hey

Post autor: hey » 12 sierpnia 2008, o 22:18

voodoo pisze:Dowiedziałem sie od mamusi :D, że w miejscu tego parkingu na ul.Panoramicznej ma powstać jakiś biurowiec, własciciel parkingupowiedzial jej, że tylko do konca tego roku parking bedzie istniał i, że teren zostal juz kupiony. Może być ciekawie :) Info od parkingowego wiec może być realne całkiem

Też to słyszałem kilka miesięcy temu i też od właściciela parkingu...

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 21 sierpnia 2008, o 08:34

Ruszyła budowa komisariatu na Stoku chyba że to jakaś inna inwestycja.
pletwa

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 26 sierpnia 2008, o 14:25

kamilkw pisze:Ruszyła budowa komisariatu na Stoku chyba że to jakaś inna inwestycja.
Tak, to komisariat.

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 26 sierpnia 2008, o 15:45

Przy ul. Krakowskiej mniej więcej na wysokości Podkarczówki ( w stronę centrum ) jest ogrodzony spory teren. Czyżby jakiś diler samochodowy się budował ?
Every dream has a price

voodoo

Post autor: voodoo » 26 sierpnia 2008, o 17:12

Wizard pisze:Przy ul. Krakowskiej mniej więcej na wysokości Podkarczówki ( w stronę centrum ) jest ogrodzony spory teren. Czyżby jakiś diler samochodowy się budował ?
Nie to oczyszczalnia wód deszczowych, ktoś, bodajże Ice, już gdzies o tym pisał

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 29 sierpnia 2008, o 07:31

Dowiedziałem sie ostatnio od wiarygodnej osoby, ze planowana jest dobudowa i remont elewacji naszego "drapacza chmur" na Tagowej 18. Podobno chcą dobudować jeszcze 4 piętra. Ciekawe czy ktoś to potwierdza i czy konstrukcja wytrzyma?

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 29 sierpnia 2008, o 07:55

Tomasso pisze:Dowiedziałem sie ostatnio od wiarygodnej osoby, ze planowana jest dobudowa i remont elewacji naszego "drapacza chmur" na Tagowej 18. Podobno chcą dobudować jeszcze 4 piętra. Ciekawe czy ktoś to potwierdza i czy konstrukcja wytrzyma?

:shock: :!:
Oby to było prawdziwe info :)

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 29 sierpnia 2008, o 08:37

Tomasso pisze:Dowiedziałem sie ostatnio od wiarygodnej osoby, ze planowana jest dobudowa i remont elewacji naszego "drapacza chmur" na Tagowej 18. Podobno chcą dobudować jeszcze 4 piętra. Ciekawe czy ktoś to potwierdza i czy konstrukcja wytrzyma?
Miasto się przecież sądziło o ten budynek - już jest wszystko zakończone, miasto przegrało?
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 29 sierpnia 2008, o 08:53

a nie sądziło się czasem o budynek Nidy na Wesołej? ;) Przegrało sprawę
Ten na targowej należał (chyba) do Inwestprojektu Świętokrzyskiego ale głowy nie dam :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 29 sierpnia 2008, o 11:39

Tomasso pisze:Dowiedziałem sie ostatnio od wiarygodnej osoby, ze planowana jest dobudowa i remont elewacji naszego "drapacza chmur" na Targowej 18. Podobno chcą dobudować jeszcze 4 piętra. Ciekawe czy ktoś to potwierdza i czy konstrukcja wytrzyma?

Pewnie wytrzyma. Możliwe, że fundamenty trzeba będzie nieco poszerzyć. Ja mam inne pytanie - czy da się dopasować szyb windowy, bo z tego co wiem był tak krzywy, że trzeba było wiele kombinacji zrobić, żeby windy chodziły.
Jeżpir

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 29 sierpnia 2008, o 12:19

sueno pisze:a nie sądziło się czasem o budynek Nidy na Wesołej? ;) Przegrało sprawę
Ten na targowej należał (chyba) do Inwestprojektu Świętokrzyskiego ale głowy nie dam :)
Sądziło się o oba budynki, tylko sprawa Nidy była głośniejsza.
Ale o Targowej tez się pojawiały informacje w mediach.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ODPOWIEDZ