PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 13 czerwca 2008, o 13:56

Wracając do tych "ścian" Charona (mnie się ten opis bardzo podobał), to właśnie dzięki parkingowi i rozbudowanemu Dekomowi znikną te dziwne puste przestrzenie. Idąc od rynku z lewej strony będzie przylegał do Piotrkowskiej parking, a z prawej nowa, trzykondygnacyjna część Dekomu. Obie nie będą się wiele różniły wysokością, a wspomniana dobudówka Dekomu przesłoni trochę sam wieżowiec, więc "sufit" się wyrówna. Place po obu stronach parkingu nie będą sie już tak zaznaczały w ciągu całej ulicy.
Kwestią na przyszłość pozostaje zabudowa trójkąta bermudzkiego, ale to już inny temat.

shogun2111
Kontakt:

Post autor: shogun2111 » 15 czerwca 2008, o 15:48

wiadomo moze juz cos konkretnego??kiedy maja ruszyc z budowa??

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 15 czerwca 2008, o 15:51

shogun2111 pisze:wiadomo moze juz cos konkretnego??kiedy maja ruszyc z budowa??
Gdyby bylo wiadomo, to ta informacja pojawilaby sie w tym miejscu.

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 20 czerwca 2008, o 11:13

Nerwowo na parkingu przed kieleckim ratuszem

Na parkingu przed Urzędem Miasta w Kielcach kierowcy żalą się nie tylko na drożyznę, ale także na obsługę. Interweniują nawet radni. - Nie mogę dać wszystkiego za darmo - tłumaczy się dzierżawca. - Jeszcze tylko dwa, trzy miesiące. A potem ruszamy z budową parkingu wielopoziomowego - uspokajają urzędnicy

Za godzinę postoju na placu Konstytucji trzeba już zapłacić 3 zł. To złotówkę więcej niż dotychczas i dwa razy tyle niż w miejskiej strefie w centrum Kielc. Część terenu pod ratuszem Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych wydzierżawiło firmie Stanisława Szewczyka.

- Słono płacę za parking, a muszę ponosić dodatkowe koszty - mówi dzierżawca. I wylicza: - Remont urzędu miejskiego sprawił, że pracownicy parkują u mnie bezpłatnie, przez co tracę miejsca. W przyszłym tygodniu jest Święto Kielc i zatrzyma się tu obsługa. To samo jest podczas sesji rady miasta, juwenaliów itd. Przyjeżdżają też policjanci, strażacy, machają identyfikatorami. Nie ma nic za darmo, mnie zostaje tylko 15 miejsc - twierdzi Stanisław Szewczyk. Do tej listy dodaje pracowników magistratu z ul. Szymanowskiego, którzy przyjeżdżają na plac Konstytucji i nie chcą płacić za postój.

Dziennie trafia do niego ok. 20 interwencji od niezadowolonych kierowców. Jego zdaniem parking przy kieleckim ratuszu nie należy do najdroższych. - Na placu Szczepańskim w Krakowie płaci się 6 zł za godzinę, pod dworcem w Radomiu zapłaciłem 4 zł - mówi.

- W całej Europie jest tak, że jak się jedzie załatwić sprawę do urzędu, to parkuje się za darmo - denerwuje się jeden z parkujących na placu Konstytucji kielczan.

Ale nie tylko nowa cena bulwersuje kierowców. Żalą się też na obsługę. Nasz Czytelnik opisał nam sytuację z wczorajszego ranka.

"Pan na parkingu powiedział mi, że płacę 3 zł za godzinę. Jak zobaczyłem paragon, to zdębiałem. Kserowana karteczka, bez nazwy firmy i jej danych, bez daty, bez pieczątki. Najpierw napisał na karteczce cyfrę 3. Zapytałem czy 3 złote, 3 euro czy 3 dolary, to dopisał zł. Jak powiedziałem, że robi sobie ze mnie żarty, wręczając mi taki paragon, który moim zdaniem nie jest paragonem, to powiedział, że za 20 minut przyjedzie szef i wypisze fakturę. Dlaczego ja mam czekać na paragon-fakturę, która należy mi się jak psu buda w chwili zapłaty?" - pisze Czytelnik. "Jakiś czas temu był tam inny dzierżawca. Bez mrugnięcia wyciągał przenośną kasę fiskalną i wpychał do ręki paragon. Był porządek. Dlaczego pod urzędem miasta, które goni metropolie, jest taki bałagan?" - czytamy dalej.

- Na każdym bilecie jest nazwa firmy [napisane jest na nim "Firma Usługowa-Handlowa" - przyp. red.] i numer zezwolenia. To w zupełności wystarczy - tłumaczy Szewczyk.

Krzysztof Solecki, prezes PUK: - Dzierżawa przynosi nam zyski większe, niż gdybyśmy musieli zatrudnić kolejną osobę. A jesteśmy miejską spółką i musimy liczyć na zyski.

Jego zdaniem już niedługo problem sam się rozwiąże. - Za dwa, trzy miesiące odzyskamy parking, bo na plac wejdą maszyny pod budowę parkingu wielopoziomowego - zapowiada Solecki.

Dla Gazety

Paweł Gągorowski, radny PO

Złożyłem w tej sprawie interpelację. Chcę się dowiedzieć, dlaczego wydzierżawiono ten parking i na jakich zasadach. Nie zadbano o to, aby dzierżawca nie podnosił cen. Przecież godzina kosztuje już 3 zł, to niedługo może zdrożeć do 10 zł. Tak nie może być.

Piotr Burda
2008-06-19
:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... uszem.html
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 21 czerwca 2008, o 11:56

Ciekawe jakie beda ceny na nowym parkingu.
Czy urzednicy i petenci tez nie beda chcieli placic za postoj?

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 22 czerwca 2008, o 12:49

ice pisze:Ciekawe jakie beda ceny na nowym parkingu.
Pewnie po 5-6zł/h.
ice pisze:Czy urzednicy i petenci tez nie beda chcieli placic za postoj?
A Ty byś chciał płacić? Pewnie, że nie będą chcieli! Ale chyba tylko urzędnikom się uda. Choć uważam, że i urzędnicy powinni płacić, a później uzyskiwać zwrot od pracodawcy na podstawie tzw. delegacji, jeżeli wykonywali czynności służbowe, bo jak ktoś przyjeżdża do pracy lub załatwić swoją prywatną sprawę, to już powinien sam "zabecelować" za parking.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 czerwca 2008, o 12:54

Kiedys gdzies wspominano, ze oplaty na parkingu wielopoziomowym beda w okolicach 2,5-3 zł. Za 6 zł nikt na tym parkingu nie zostawi auta.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 22 czerwca 2008, o 19:08

Też uważam, że ten parking będzie świecił pustkami. Co do rzuconej przeze mnie ceny za godzinę parkowania (5-6zł), to zrobiłem to nie bez kozery. W końcu parking ma kosztować 15mln zł, a powinien się zwrócić - przynajmniej takie (z tego co słyszałem) są założenia Pana Prezydenta.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 czerwca 2008, o 19:19

Jezpir pisze:(...)a powinien się zwrócić - przynajmniej takie (z tego co słyszałem) są założenia Pana Prezydenta.
Kiedys na pewno, ale nie moze przynosic tez zyskow...

seba_ck

Post autor: seba_ck » 23 lipca 2008, o 11:49

Harmonogram budowy parkingu wielopoziomowego w Kielcach

Jest już gotowy harmonogram prac związanych z budową parkingu wielopoziomowego, który powstanie przy Placu Konstytucji 3 maja w Kielcach. Wbicie pierwszej łopaty zaplanowano na październik, zanim jednak do tego dojdzie Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych, które jest inwestorem, musi zaciągnąć kredyt i wybrać firmę, która wybuduje parking.

Prezes Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych Krzysztof Solecki zapowiada, że decyzja o wyborze banku ma zapaść w połowie sierpnia. Wtedy też uprawomocni się plan zagospodarowania przestrzennego dla terenu na którym powstaną miejsca postojowe. Potem PUK wystąpi o pozwolenie na budowę a miesiąc później ogłoszony zostanie przetarg, który ma wyłonić wykonawcę.

PUK ma już zgodę wydziału ochrony środowiska na wycięcie części drzew znajdujących się na placu. Kilka z nich zostanie przesadzonych w inne miejsce. Bliżej siedziby ZUS-u zostanie przeniesiona statua czasu. W trakcie budowy kierowcy będą mogli zostawić swoje auta na placu przy ulicy Piotrkowskiej.

Parking będzie kosztował ok. 15 mln zł i ma być gotowy w połowie 2009 roku. Znajdzie się w nim miejsce dla 300 samochodów.

Aktualizacja: 2008-07-23 11:57:52
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Harmon ... baaf1.html
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 23 lipca 2008, o 18:45

Potencjał tej nieruchomości zostanie zmarnowany. To już lepiej (jeśli ma zostać zabudowana) wybudować na niej "Galerię Kielecką", na wzór Galerii Krakowskiej.

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 23 lipca 2008, o 21:16

Chwila spaceru Warszawską od Rynku, i będzie Galeria IX Wieków (Kielc). 8)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 26 lipca 2008, o 14:52

"Galerię Kielecką" to niech na miejscu obecnego dworca PKP zbudują.

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 26 lipca 2008, o 15:01

Ale was boli ten dworzec.
W czym on wam tak przeszkadza?

Ostatnio odwiedzali mnie koledzy z Warszawy i im sie dworzec bardzo podobal. Wiadomo - do remontu, ale generalnie budynek dobry. Smiali sie natomiast z odnowionej kamienicy na rogu Ogrodowej i Jana Pawla

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 26 lipca 2008, o 16:54

Skoro już zaczną budować ten nieszczęsny hangar, to zwracam uwagę na jeszcze jedną sprawę. To teren średniowiecznego miasta lokacyjnego, do ok. 1970 r. była tam zwarta zabudowa - wykopki tam będą ciekawe pod względem archeoologicznym
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

ODPOWIEDZ