Kielce - infrastruktura rowerowa

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 23 lipca 2008, o 10:08

A przypadkiem, nie po to jeśli dobrze rozumiem wymalowana jest między innymi ścieżka rowerowa na moście nad Silnicą od strony północnej? To by nawet uzasadniało logicznie ten kawałek ścieżki rowerowej na moście :)

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 23 lipca 2008, o 11:11

Daniel pisze:
MeehoweCK pisze:z tego co wiem, fragment tej nowej konstrukcji będzie prowadził NAD Silnicą...
Zgadza się - tak będzie.
Obrazek
Oczywiście przyznaję wam rację. Musiałem na własne oczy zobaczyć żeby uwierzyć :).
eM pisze:A przypadkiem, nie po to jeśli dobrze rozumiem wymalowana jest między innymi ścieżka rowerowa na moście nad Silnicą od strony północnej? To by nawet uzasadniało logicznie ten kawałek ścieżki rowerowej na moście Smile
Wydaje mi się, że ten fragment będzie łączył ścieżkę Północ-Południe ze ścieżką w parku i jej dalszym przedłużeniem.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 24 lipca 2008, o 08:21

Przechodziłem wczoraj i z tego co wynika po stronie parku będą dwa wyloty po obu brzegach Silnicy. Jeden połączy tą starą ścieżkę, istniejącą od dawna a drugi tą nową, przechodzącą przez główną aleję. Mam nadzieję że nad lustrem wody zamocują jakiś ażurowy pomost. Niekoniecznie chciałbym sobie za każdym razem myć opony :)

Awatar użytkownika
Sebastian

Post autor: Sebastian » 25 lipca 2008, o 07:07

A ja z innej beczki :D Chodzi mi o ścieżkę na Tarnowskiej.Od dwóch dni nikt nad nią nie pracuje.Czyżby nasi specjaliści już skończyli czy to może przerwa urlopowa :) Ścieżka miała być gotowa do końca lipca(tak przynajmniej zapowiadał z-ca dyraktora MZD-SZ.P.Czekaj) a tu prace za daleko się nie posunęły.Obecnie kostka jest ułożona do ul.Poniatowskiego a co z resztą???

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 25 lipca 2008, o 16:58

Sebastian pisze:Obecnie kostka jest ułożona do ul.Poniatowskiego a co z resztą???
Przy skrzyżowaniu Tarnowskiej z Wojska Polskiego przesunięto wiatę przystankową bliżej jezdni aby tyłem puścić ścieżkę.
Obrazek
W mojej opinii wiata stoi za blisko krawędzi jezdni.

A skoro już mowa o wiatach na drodze rowerowej - na przystanku Tarnowska Prosta podczas układania drogi rowerowej zlikwidowano wiatę niestety i uszkodzono schody prowadzące do sąsiadującego osiedla domków. Mam nadzieję, że wiata powróci na swoje miejsce po rozstrzygnięciu przetargu na dostawę wiat.

Awatar użytkownika
Sebastian

Post autor: Sebastian » 25 lipca 2008, o 17:18

Zgadzam się!Wiata jest zdecydowanie za blisko.Przecież mogłaby być cofnięta chociaż o 1 płytę chodnikową do tyłu,a ścieżkę mogliby lekko odchylić w stronę budynków mieszkalnych.Mam tylko nadzieje,że nie pozostawią tych obskurnych płyt,tylko ułożą kostkę.A swoją drogą to nowa wiata też by mogła być :D :D :D

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 25 lipca 2008, o 17:29

Ciekawe jak podniesiony poziom Silnicy wpłynie na prace przy przeprawie pod ulica Ogrodową :?:

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 25 lipca 2008, o 18:51

Daniel pisze:Ciekawe jak podniesiony poziom Silnicy wpłynie na prace przy przeprawie pod ulica Ogrodową :?:
ice pisze:W centrum (IXw, Planty) też nie wiele brakowało, żeby rzeka wylała.
Widział ktoś? Są jakieś straty na budowie? Myślę, że poziom rzeki do jutra się unormuje.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 26 lipca 2008, o 09:50

Przechodziłem wczoraj wieczorem obok budowy przejazdu pod mostem i wygląda na to, że ulewa nie wyrządziła większych strat.
Wszystko wyglądało ok a poziom wody już się unormował.

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 26 lipca 2008, o 15:08

Daniel pisze:Obrazek
W mojej opinii wiata stoi za blisko krawędzi jezdni.
Wiata wiatą ale przede wszystkim butelka stoi za blisko krawędzi jezdni :]

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 28 lipca 2008, o 17:58

AKTUALNOŚCI
28 lipca 2008 - 18:15

Kielce > Przejazd dla rowerzystów pod Ogrodową będzie gotowy za trzy miesiące

Trwają parce przy wykonaniu przejazdu dla rowerzystów pod ulicą Ogrodową.

Po trzech latach przygotowań ruszyły prace na budowie 200-metrowego brodu na Silnicy.

Miasto wyda na ten cel 1,7 miliona złotych. Będzie to pierwszy tego typu przejazd w Kielcach. Z obu stron ulicy rowery będą zjeżdżać po podjazdach poprowadzonych wzdłuż skarp. Na dnie rzeki zostanie zamontowana betonowa płyta, której pokonanie przy niskim stanie wody nie będzie sprawiało problemu. Przy wyższych stanach bród będzie zamknięty.

Dzisiaj od strony Kadzielni widać już jak w szczegółach to wygląda. Brzegi rzeki wyłożono kamieniem a poprowadzona w dół ścieżka pozwala na swobodny zjazd do dna rzeki.

- Na otwarcie przejazdu trzeba zaczekać do 15 października, bo na ten termin zaplanowano koniec robót - mówi Maciej Libudzic, zastępca dyrektora Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta. - Prace posuwają się zgodnie z harmonogramem, ale jeszcze do zrobienia jest druga strona. Teraz trzeba wykonać zjazd od strony parku oraz położyć płytę na dnie, założyć wzmocnienie na skarpie. Nie sądzę, by udało się przyspieszyć termin oddania przejazdu.

Lid
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /242477523
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
Sebastian

Post autor: Sebastian » 4 sierpnia 2008, o 06:37

No magiki ponownie ponownie zaczeli dziś budowę ścieżki rowerowej na ul.Tarnowskiej.Czyżby za bardzo się zmęczyli i zrobili sobie parodniowy przestój :D :D :D

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 4 sierpnia 2008, o 19:59

W końcu sezon urlopowy :).
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Sebastian

Post autor: Sebastian » 5 sierpnia 2008, o 07:35

Może się czepiam,ale znów nawiązuje do w/w ścieżki.W zeszłym roku "dokładano" jeden pas świeżutkich płyt chodnikowych,aby poszerzyć istniejący chodnik pod kątem ścieżki rowerowej oraz usuwano trawę jaka wyrosła między płytami chodnikowymi,a w tym roku już je zdejmują i zastępują kostką brukową.Gdzie tu sens i logika?Czy nie można buło zrobić tej kostki od razu?Ciekawe gdzie dojdą z tą ścieżką?Czyżby do Wrzosowej?A może dalej? :D

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 5 sierpnia 2008, o 08:19

Ma się łączyć z tą prowadzącą na Telegraf. Tylko ja za bardzo nie wiem jak ona przebiega.
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ