Linie w sieci ZTM Kielce (0-114, A-Z)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 23 czerwca 2008, o 18:32

A MPK niech sie weżmie za wylepianie tablic bo na 50 i 51 wylepiona nadal jedna strona na 41 wylepione tylko pętle brak ulic a co do 52 to nie widziałem ale pewnie tez jakoś inaczej wyklejone

Pepe

Post autor: Pepe » 24 czerwca 2008, o 10:08

Witam.

Ja mam takie pytanie.

Od dłuższego czasu (dobrych kilka lat) zaobserwowałem pewną sytuację linii numer 29 i 2. Chodzi mi o weekendy (przeważnie sobota). Otóż autobusy linii 29 są bardzo tłoczne, co wiedzą i mogą potwierdzić wszyscy, którzy choć raz jechali ją w kierunku Dymin. Tymczasem, chyba jeszcze nigdy nie widziałem Ikarusa, który jeździłby na tej linii...a przecież to jedyny sposób, by osoby znajdujące się w 29 nie musiały się ściskać, pocić i przeżywać wyczerpujące chwile, szczególnie teraz, w lato.)

Teraz linia 2. Tutaj całkiem na odwrót. Jeszcze 5 lat temu (i wcześniej) w sobotę i niedziele jeździły same Ikarusy. Od niedawna na dwóch trasach (Sukowska i Posłowice), w niedzielę kursują już nie długie autobusy, a wszystkie inne. I to moim zdaniem bardzo dobry pomysł, bo na tych trasach, już za Barwinkiem autobusy "wożą powietrze". Ale to tylko w niedziele, sobota skazana jest na Ikarusy, choć...nie całkiem, bo na ul. Posłowicką od jakiegoś roku, także i w soboty nie jeźdzą już Ikarusy, a pozostałe wozy (Jelcz, Solaris itp.) Pytanie czemu tylko na Posłowicką? a na Sukowską nie? W sobotę wieczorem, na tę trasę jeździ na prawdę nie wiele osób... Czemu nie wprowadzono zmian na obie trasy "dwójki", a tylko na jedną. Jak długo sobotnie "dwójki" do Dymin będą "wozić powietrze"?

Czy nie warto zastanowić się i zamienić autobusy jeżdzące w weekendy na 2 i 29? myślę, że to korzystne rozstrzygnięcie dla każdego...

Kto to wymyśli, kto za to odpowiada i czy w przyszłości są przewidywane jakieś zmiany? może mi ktoś odpowiedzieć?
Pozdrawiam

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 24 czerwca 2008, o 12:40

Do ZTMu z tymi pytaniami.

Pepe

Post autor: Pepe » 25 czerwca 2008, o 18:21

No domyśliłem się. Myślałem tylko, ze może jest tu ktoś, kto coś może o tym powiedzieć. Może nawet ktos z ZTM-u?

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 25 czerwca 2008, o 18:39

Pepe pisze:Może nawet ktos z ZTM-u?
A może i ktoś jest, tylko sie nie odzywa :P
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 10 lipca 2008, o 17:46

Od soboty w związku z tym remontem za 3 i 25 bedzie jeździła linia 3bis a także od soboty linia 36 będzie wydłuzona do Artwińskiego tak wynika z infa od ZTM.

eM

Post autor: eM » 10 lipca 2008, o 20:02

tester19 pisze:Od soboty w związku z tym remontem za 3 i 25 bedzie jeździła linia 3bis a także od soboty linia 36 będzie wydłuzona do Artwińskiego tak wynika z infa od ZTM.
widziałem info na przystankach, że od 12 lipca 2008 r. linia nr 36 wydłużona jest do ul. Artwińskiego.

andrzej

Post autor: andrzej » 10 lipca 2008, o 23:47

ztm.kielce.pl pisze:Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach, w związku z zamknięciem dla ruchu ul. Malików, informuje że od dnia 2008-07-12 nastąpią zmiany w kursowaniu autobusów komunikacji miejskiej linii Nr 3, 25 i 42:
1.Linia nr 25; w okresie zamknięcia zostanie zawieszona i nie będzie kursowała.
2.Linia nr 42; kursowała będzie do Os. Ślichowice, nie będą wykonywane kursy do ul. Kruszelnickiego.
3.Linia nr 3; zostanie dwukrotnie zwiększona ilość autobusów (częstotliwość kursów) obsługujących tą linię. Na czas trwania zamknięcia ul. Malików zostanie wprowadzony nowy rozkład jazdy, podajemy trasę przejazdu [...]
Ciekawe czy zostawią tak na stałe, nie rozumiem czemu relacja Malików-Bukówka jest obsługiwana przez dwie linie o dokładnie takiej samej trasie. 39 i 49 to trochę inna sprawa, ale trasa 49 przez większą część jest taka sama jak 39.

eM

Post autor: eM » 11 lipca 2008, o 07:46

andrzej pisze: Ciekawe czy zostawią tak na stałe, nie rozumiem czemu relacja Malików-Bukówka jest obsługiwana przez dwie linie o dokładnie takiej samej trasie. 39 i 49 to trochę inna sprawa, ale trasa 49 przez większą część jest taka sama jak 39.
Nie podejrzewam choć to ciekawa trasa, gdyby została czysto hipotetycznie to ja bym ją przedłużył do granic miasta przy Piekoszowskiej. dlatego jest 3 i 25, dlatego że jeden z autobusów (25) jedzie piekoszowską, a drugi (3) Szajnowicza-Iwanowa i powiedzmy że ma to jakiś sens, w przeciwieństwie do 39 i 49, które spokojnie można by scalić jako np. 39.

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 11 lipca 2008, o 09:44

Ciekawa trasa i lepsza niż to 52 bo to wozi po kilka osób.Tylko jaki by numer jej dać po zakończeniu remontu 3bis. A po drugie beznadzieją jest puszczenie 36 do Artwińskiego we wszytskie dni tygodnia i wszystkimi kursami,przecież tam pustki są od godziny 16 a co dopiero o 22.Już samo 50 i 51 widać ze jest źle godzinowo i trasowo ustalone bo od ok 16 wożą powietrze dosłownie lub po 1 osobie a od przystanku Jagiellońska St.Krwiod. to większąśc ludzi wysiada a autobus pusty sobie jedzie do szpitala.Więc z tym 36 bedzie kolejy chyba niewypał.
A po trzecie już jest nowy przystanek Ściegiennego Cmentarz a i na 27 jakieś kursiki oznaczone literą T sie pojawiły. 39 trase zmieniło teraz kończy na Orląt Lwowskich Pętla hmm

michalm
Kontakt:

Post autor: michalm » 11 lipca 2008, o 11:33

Absurdy rozkładu jazdy autobusów MPK
Około 5 minut stoją autobusy linii F przed kościołem św. Wojciecha w Kielcach, żeby dostosować się do rozkładu jazdy. O tym, że nie przystaje on do rzeczywistości, a podobnych absurdów jest więcej, mówią kierowcy kieleckiego MPK.

- W każdy weekend jeżdżę autobusem linii F na cmentarz w Cedzynie. Od jakiegoś czasu autobus zatrzymuje się przed kościołem świętego Wojciecha i stoi około pięciu minut. Potem rusza i ze znaczną prędkością jedzie do końca trasy. W ostatnią niedzielę nie wytrzymałam i zapytałam kierowcy, po co ten postój. A ten mi odpowiedział, że po prostu jedzie zgodnie z rozkładem jazdy - opowiada pani Anna, która skontaktowała się "Gazetą".

O tym, że autobusy linii F wyjątkowo punktualnie odjeżdżają właśnie spod kościoła św. Wojciecha, mówi Bogdan Latosiński, przewodniczący zakładowej "Solidarności". - Tam jest punkt kontrolny. Punkty, to takie przystanki, na których sprawdzana jest punktualność, i z których trzeba odjechać o ściśle określonej godzinie. Dzięki temu cały przejazd autobusu na linii powinien przebiegać zgodnie z rozkładem - tłumaczy. On też słyszał, że autobusy zatrzymują się tam i czekają. - Wyjaśnienie jest proste. Rozkład jazdy jest źle zrobiony, nie przystaje do sytuacji na ulicach - twierdzi Latosiński.

A może zwyczajnie to kierowcy jadą zbyt szybko na wcześniejszym odcinku? - Kiedyś obsługiwałem tę trasę podczas weekendu. Starałem się jechać wyjątkowo wolno. A i tak przed Wojciechem musiałem stać kilka minut. Za to resztę trasy do cmentarza trzeba było przejechać bardzo szybko - mówi jeden z kierowców.

Zdaniem Latosińskiego, takich problemów z rozkładami jest więcej. - Dobrym przykładem jest linia 33. Kierowcy często się na nią skarżyli, a i pasażerowie też dzwonili z pretensjami. Zgodnie z rozkładem, przejazd od dworca PKP w okolice urzędu wojewódzkiego powinien trwać kilka minut. A tam w godzinach szczytu w korkach stoi znacznie dłużej i spóźnienie jest murowane - podaje przykład przewodniczący "S". Jego zdaniem, to wina Zarządu Transportu Miejskiego, który opracowuje rozkład jazdy. - Bardzo długo trzeba czekać na wprowadzenie jakichkolwiek zmian, a rozkład opracowany jest na podstawie błędnych obliczeń oraz czasu jazdy samochodem osobowym, co wygląda zupełnie inaczej niż autobusem - zarzuca.

Zbigniew Michnicki z ZTM o długim postoju autobusów linii F nie słyszał. - Sprawdzę to na pewno. Jeżeli będzie trzeba, poprawimy rozkład - zapowiada. Ale nie zgadza się, że rozkłady powstają niechlujnie. - Zazwyczaj przez kilka dni nasi pracownicy jeżdżą na danej linii i dopiero wtedy opracowujemy zmiany. Z drugiej strony proszę pamiętać, że bardzo dużo zależy od samych kierowców i stylu ich jazdy - odpiera zarzuty. Ale przyznaje, że zbyt wiele czasu zajmuje wprowadzanie korekt w rozkładach. - Zgodnie z przepisami nawet na niewielkie zmiany trzeba też mieć sporo pozwoleń. Przez te formalności ich wprowadzenie trwa nawet miesiąc - tłumaczy Michnicki.

- Bardzo długo trzeba czekać na wprowadzenie jakichkolwiek zmian, a rozkład opracowany jest na podstawie błędnych obliczeń oraz czasu jazdy samochodem osobowym, co wygląda zupełnie inaczej niż autobusem - zarzuca szef zakładowej "S".
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
TELEWIZJA INTERNETOWA MASŁÓW INFO
http://www.tv.maslow.info.pl

eM

Post autor: eM » 11 lipca 2008, o 11:39

tester19 pisze: A po trzecie już jest nowy przystanek Ściegiennego Cmentarz a i na 27 jakieś kursiki oznaczone literą T sie pojawiły. 39 trase zmieniło teraz kończy na Orląt Lwowskich Pętla hmm
T - kurs z wjazdem pod ZPW Trzuskawica
http://www.ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0027/0027t049.htm

Orląt Lwowskich to nadanie nazwy ulicy w osiedlu, której to nie było wcześniej

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 11 lipca 2008, o 11:55

No teraz to juz wiem bo 49 ma tak samo. I to nie jednyna zmiana nazwy przystanka Przystanek Gagarina zminiono na M.S Barabasza, a 1 Maja Pawilony zmnieniono a Os.Herby.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 11 lipca 2008, o 16:03

tester19 pisze:Przystanek Gagarina zminiono na M.S Barabasza
Wolałem Gagarina, bo Barabasz to mi się kojarzy z Drogą Krzyżową :lol:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Przemek

Post autor: Przemek » 17 lipca 2008, o 21:53

17.07.2008
INFORMACJA

Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach, informuje że od dnia 19.07.2008r. ulegnie zmianie rozkład linii F.
Informujemy także, że od 19.07.2008r uruchamia się kursowanie linii nr 49 w niedziele.
Rozkłady jazdy zostaną rozwieszone na przystankach autobusowych dnia 18.07.2008r.

ODPOWIEDZ