Negatywne akcenty - wandalizm!

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 19 czerwca 2008, o 13:17

A tak btw. złomiarzy to kradzież elementów stalowych, miedzianych etc. ostatnio zaczyna przybierać ogromne rozmiary. Dochodzi już do tego, że kradzione są ogrodzenia, którymi separuje się teren budowy. I sytuacja wydaje się patowa. Bo co zrobić jeśli takiego złodziejaszka się za rękę nie złapie?

Natomiast na Ślichowicach jakiś wandal przyprawił budynkom napisy różowym (sic!) sprayem. :x

BraciaB

Post autor: BraciaB » 20 czerwca 2008, o 21:32

A czy ktoś pamięta o cmentarzu żydowskim w Kielcach? Chyba połowa ogrodzenia została wyrwana przez złomiarzy, całość zarosła trawą, pomniki są połamane, też prawdopodobnie sprzedane, część pomazana sprayem. Czy ktoś wie czy miasto zrobiło coś z tym miejscem? Byłem tam ostatnio około 8 lat temu.

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 21 czerwca 2008, o 12:11

BraciaB pisze:Czy ktoś wie czy miasto zrobiło coś z tym miejscem?
Miasto akurat nic nie może zrobić w tej sprawie(podst. prawna), bo musiało by dbać o cmentarze wszystkich wyznań.(zasada równości wobec prawa-latwo by bylo zaskarzyc te przepisy, pozatym rozdzial państwa od kościoła, zasada świeckości państwa) Osobiście uważam, że rzeczą niepoważna by było gdyby miasto miało utzrymywać cmentarze wszystkich wyznań.

Przy okazji podst. praw. Art.2pkt1. "Utrzymanie cmentarzy wyznaniowych i zarządzanie nimi należy do związków wyznaniowych." (Ust.o cment. i chow. zmarłych.)

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 21 czerwca 2008, o 23:22

Wiadomo, że to nie jest obowiązek miasta np. koszenie trawy, ale ochrona przed wandalami jak najbardziej.
A jeśli to zabytek to tym bardziej.
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 22 czerwca 2008, o 01:25

Właśnie nie jest obowiązkiem miasta! Cmentarz nie jest komunalny wiec w tym przypadku dba o niego gmina żydowska. Jakakolwiek inwestycja byłaby złamaniem prawa. Myśląc tym sposobem miasto musiało by "opiekować sie" cmentarzami innych związków wyznaniowych, a nie jest instytucją charytatywna która "sponsoruje" rzeczy nie należące do jej własności, tym bardziej jeśli jest to uregulowane ustawowo.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 22 czerwca 2008, o 07:54

Naos pisze:wiec w tym przypadku dba o niego gmina żydowska
która gmina żydowska :?: :?:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 22 czerwca 2008, o 09:09

Np. Ustawa o stosunku Państwa do gmin wyznaniowych żydowskich w RP na podst. Ust. z dn. 27.02.1997

Kahał (hebr. קהלה kehilla - zgromadzenie, gmina) - wyrażenie z języka jidysz oznaczające gminę, formę organizacji społeczności żydowskiej. Słowo to oznacza zarówno samo skupisko ludności, wewnętrznie zorganizowane i posiadające władze, jak i samą grupę władz gminy.

Stad używa się i mówimy o gminie.

EDIT: Wówczas trzeba sprawidzić do kogo należał/należy. Kielce zdaje sie podlegają terytorialnie pod inne miasto(siedziba okregowa gminy)
Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2008, o 10:51 przez Nowak, łącznie zmieniany 1 raz.

Kot

Post autor: Kot » 22 czerwca 2008, o 10:16

Kolego Naos, rozumiemy co oznacza "gmina żydowska". Problem w tym, że takiej w Kielcach nie ma. Co wówczas? Ma się tym cmentarzem zajmować gmina krakowska, warszawska?

Co do aktów wandalizmu - pojechałem na Pakosz i nic takiego nie zauważyłem. Przynajmniej od strony Kusocińskiego. Ogrodzenie kirkutu stoi jak stało, macewy też, więc nie wiem dokładnie, o który fragment chodziło BraciomB. Choć fakt, że zarośnięty to jest.

A tak na marginesie skoro już o cmentarzu się zgadało - pamiętamy, że dwa lata temu odkryto grób cadyka Mordechaja Kuzmirera. Prezydent miał plany w związku z powyższym, aby uczynić w Kielcach miejsce kultu dla chasydów na wzór Leżajska czy Lelowa. Czy ktoś ma jakieś informacje w tym temacie i może ewantualnie odnowić ten wątek?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 22 czerwca 2008, o 18:14

Kot pisze:Kolego Naos, rozumiemy co oznacza "gmina żydowska". Problem w tym, że takiej w Kielcach nie ma.
Dokładnie.

To miejsce pochówku KIELCZAN, tyle że innego wyznania - niejednokrotnie zresztą dla miasta zasłużonych. Sprawą natury wręcz cywilizacyjnej jest udział władz miasta w dbaniu o pamięć o swoich obywatelach, a już szczególnie o ich miejsce pochówku.
Nadmieniam, że całkowicie zdewastowany po wojnie żydowski cmentarz w Kielcach (taki jego stan świadczył przede wszystkim o władzach komunistycznych) został uporządkowany ok. 1990 r. ze środków Fundacji Rodziny Nissenbaumów.
Zresztą każdy cmentarz wymaga szacunku - teraz już znacznie bardziej "obce" nekropolie jak np. żołnierzy niemieckich z okresu I wojny są - i słusznie - otaczane opieką.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 22 czerwca 2008, o 19:04

Dlatego jedyna furtka zdaje sie by bylo podciągniecie to pod przepisy dot. utrzymania zabytków. Zastanawia mnie dlaczego cmentarze innych wyznań są tak zaniedbane. Nie jestem w pełni zorientowany w temacie, ale dziwić może dlaczego cmentarze tej najliczniejszej mniejszości tak niszczeją. Tak samo na przeciwko Galerii Kazimierz w Krk znajduje się jeszcze większy niż nasz kielecki i wygląda tak samo. Jak to wygląda w innych miastach?

Kot

Post autor: Kot » 22 czerwca 2008, o 20:52

Naos pisze:Jak to wygląda w innych miastach?
Generalnie wygląda to dosyć zróżnicowanie, ale zależy właśnie od podejścia władz i organizacji lokalnych do tego tematu. Chcieć znaczy móc. A przykładów nie brakuje. Proszę bardzo:
http://www.kirkuty.xip.pl/zalecenia.html

A tutaj już ogólna wiadomość z Forum Żydów Polskich o stanie niektórych kirkutów w kraju:
http://fzp.net.pl/inter11.html

Jak widać kirkut kielecki nie prezentuje się na tym tle tak żle, ale też warto i można spokojnie podjąć szereg akcji dla jego właściwego zabezpieczenia i godnego upamiętnienia kielczan wyznania mojżeszowego tam spoczywających. Przykłady przytoczone.

BraciaB

Post autor: BraciaB » 22 czerwca 2008, o 21:22

Chodziło o Pakosz, zaznaczam, że tak jak powiedziałem byłem tam bardzo dawno temu dziecięciem będąc, więc pytałem z zainteresowania jak to teraz wygląda. Wiem na pewno że spora część nagrobków była zniszczona, podobnie ogrodzenia. Jeżeli uległo to poprawie to bardzo się cieszę.

Kot

Post autor: Kot » 22 czerwca 2008, o 21:58

BraciaB pisze:Chodziło o Pakosz, zaznaczam, że tak jak powiedziałem byłem tam bardzo dawno temu dziecięciem będąc, więc pytałem z zainteresowania jak to teraz wygląda. Wiem na pewno że spora część nagrobków była zniszczona, podobnie ogrodzenia. Jeżeli uległo to poprawie to bardzo się cieszę.
Tutaj możesz przeczytać (nie wiem jak mam się do Ciebie zwracać, w liczbie pojedynczej czy mnogiej :) ) krótką informację o historii i remoncie:
http://www.kirkuty.xip.pl/kielce.htm

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 22 czerwca 2008, o 23:16

Obrazek

BraciaB

Post autor: BraciaB » 23 czerwca 2008, o 10:59

Czy mógł to zrobić samochód?

ODPOWIEDZ