Kielce - infrastruktura rowerowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
no.. to jest dobra informacja.. zę wreszcie park dla rowerów xD
tylko mam nadzieje ze nei ejst ona wytyczona tą drogą asfaltową równoległa do Ogrodowej? już za tym "ogrodzeniem"
a ja widziałem ze na IX wiekówm cos robili z chodniiem.. jakby kłądli rury i przy oakzji wywalili trawę bo zarosła chodnik.. czas na podział chodnika! połowa dla pieszych, połowa dla rowerów!
tylko mam nadzieje ze nei ejst ona wytyczona tą drogą asfaltową równoległa do Ogrodowej? już za tym "ogrodzeniem"
a ja widziałem ze na IX wiekówm cos robili z chodniiem.. jakby kłądli rury i przy oakzji wywalili trawę bo zarosła chodnik.. czas na podział chodnika! połowa dla pieszych, połowa dla rowerów!
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Dla mnie samo wymalowanie białej linii to za mało jak na ścieżkę rowerową. Brakuje znaków poziomych i pionowych. Mam nadzieję, że wkrótce się pojawią.
Patrząc na budowę przejazdu dla rowerzystów pod Ogrodową wydaje mi się, że będzie on łączył się po stronie parku z nowo wyznaczoną ścieżką o której mowa, a nie z dawną ścieżką, biegnącą po przeciwnej stronie rzeki w kierunku CitiParku.
Patrząc na budowę przejazdu dla rowerzystów pod Ogrodową wydaje mi się, że będzie on łączył się po stronie parku z nowo wyznaczoną ścieżką o której mowa, a nie z dawną ścieżką, biegnącą po przeciwnej stronie rzeki w kierunku CitiParku.
Komisja Rewizyjna czuwa!
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Otóż nie, ponieważ przy bocznych alejkach są ławki i tam najczęściej siedzą ludzie więc złym pomysłem byłoby żeby rowerzyści przejeżdżali im przed nosem albo po nogach. Mam tylko nadzieję, że piesi zaczną w końcu respektować rowerzystów i nie będą chodzić całą szerokością alei.ice pisze:Jesli juz chcieli aby sciezka przebiegala przez srodek parku to mogli ja puscic jadna z tych waskich alejek, ktore sa po obu stronach glownej
Komisja Rewizyjna czuwa!
- Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Art. 11 kodeksu drogowego
4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi.
Machnięcie artykułem z kodeksu awanturującemu się pieszemu powinno wystarczyć
5. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.
Park jak i chyba wszystkie inne ścieżki rowerowe w Kielcach do stref zamieszkania nie należą
Dla jasności: Art. 2
16) strefa zamieszkania - obszar obejmujący drogi publiczne i inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.
4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi.
Machnięcie artykułem z kodeksu awanturującemu się pieszemu powinno wystarczyć
5. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.
Park jak i chyba wszystkie inne ścieżki rowerowe w Kielcach do stref zamieszkania nie należą
Dla jasności: Art. 2
16) strefa zamieszkania - obszar obejmujący drogi publiczne i inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi.
zabawnie machac kodeksem ale ja sie na to nie pisze.
nie o to chodzi zeby zrobic komus naz zlosc i udowodnic swoje.
To jest park i tu sie maja wszyscy dobrze bawic. Piesi nie powinni zajmowac sciezki rowerowej ale winno to wynikac z kultury. A jak czasem ktos nieopatrznie tam wejdzie to tez nie ma tragedii. W koncu i rowerzyści uzywaja roznych drog, nie zawsze dla sie bie przeznaczonych.
Kluczem jest, mysle, nauczenie sie szacunku do siebie nawzajem. Naprawde da sie wspolnie korzystac z tej samej przestrzeni - to nawet istota miejskosci. Wystarczy tylko troche kultury i empatii.
Juz wole pieszych na sciezkach niz niemecki dryl i policjanta.
nie o to chodzi zeby zrobic komus naz zlosc i udowodnic swoje.
To jest park i tu sie maja wszyscy dobrze bawic. Piesi nie powinni zajmowac sciezki rowerowej ale winno to wynikac z kultury. A jak czasem ktos nieopatrznie tam wejdzie to tez nie ma tragedii. W koncu i rowerzyści uzywaja roznych drog, nie zawsze dla sie bie przeznaczonych.
Kluczem jest, mysle, nauczenie sie szacunku do siebie nawzajem. Naprawde da sie wspolnie korzystac z tej samej przestrzeni - to nawet istota miejskosci. Wystarczy tylko troche kultury i empatii.
Juz wole pieszych na sciezkach niz niemecki dryl i policjanta.
- Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Oczywiście, zgadzam się z Waszymi opiniami. Z tym machaniem kodeksem to było tak trochę dla zrzutu.
Niemniej jednak co innego, kiedy widzę matkę z dzieckiem, która uczy synka, że jak jedzie rower to trzeba uważać, a co innego trzy babsztyle pchające wózki i zajmujące całą szerokość ścieżki (tu akurat równolegle do Okrzei), choć obok jest chodnik, i nie myślące przejść na ten chodnik kiedy jedzie rowerzysta.
To taki dobitny przykład, ale z własnego doświadczenia.