Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 czerwca 2008, o 14:12

To ja jeszcze zarzucę innym zdjęciem Solbusa SM12
Obrazek
Z tytmi czarnymi wstawkami wygląda lepiej. Jestem na TAK dla tego wozu.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 czerwca 2008, o 14:17

Erotis pisze:Dzisiaj Irisbus na linii nr 1 miałam okazję jechać dwa razy, rano i popołudniu i mi się bardzo podoba ;) ... Bardziej od Solarisa mi się podoba.
Błagam Cię nie bluźnij - Bydgoszcz wycofuje, krakowscy mechanicy wiele czasu poświęcili by ich Citelisy nadawały się mogły zacząć wozić pasażerów, w Słupsku od pół roku serwis zastanawia się nad zanikiem mocy w jednym wozie (w efekcie od pół roku ich jeden autobus nie jeździ), a wałbrzyscy pasażerowie klną je za skrzypienie wnętrza które pojawiło się po roku eksploatacji.

Mat

Post autor: Mat » 16 czerwca 2008, o 14:23

co prawda Solbus to nie MAN czy Solaris ale lepsze od MAZa czy LAZa ale najwazniejsze to cena i tu pytanie do bardziej zorientowanych jak sie ksztaltuja cenowo tego typu pojazdy ?

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 16 czerwca 2008, o 15:01

Daniel pisze:
Erotis pisze:Dzisiaj Irisbus na linii nr 1 miałam okazję jechać dwa razy, rano i popołudniu i mi się bardzo podoba ;) ... Bardziej od Solarisa mi się podoba.
Błagam Cię nie bluźnij - Bydgoszcz wycofuje, krakowscy mechanicy wiele czasu poświęcili by ich Citelisy nadawały się mogły zacząć wozić pasażerów, w Słupsku od pół roku serwis zastanawia się nad zanikiem mocy w jednym wozie (w efekcie od pół roku ich jeden autobus nie jeździ), a wałbrzyscy pasażerowie klną je za skrzypienie wnętrza które pojawiło się po roku eksploatacji.
Przeczytaj dokładnie mój post to zobaczysz że ja mówiłam o estetyce wnętrza nie o zagadnieniach technicznych tego autobusu. Nie oceniam mechaniki tylko wygląd, bo o mechanice nie bardzo mogę coś powiedzieć. Po prostu jeśli miałabym wybierać między wyglądem Solarisa a Citelisa to wolę Citelisa. Czysto estetycznie.

Mat

Post autor: Mat » 16 czerwca 2008, o 15:08

Daniel pisze: ...krakowscy mechanicy wiele czasu poświęcili by ich Citelisy nadawały się mogły zacząć wozić pasażerów,...
w Krakowie maja Irisbusy???

Marcin_3558
Kontakt:

Post autor: Marcin_3558 » 16 czerwca 2008, o 15:10

Mat pisze:
Daniel pisze: ...krakowscy mechanicy wiele czasu poświęcili by ich Citelisy nadawały się mogły zacząć wozić pasażerów,...
w Krakowie maja Irisbusy???
Tak mają . Irisbus Citelis 12m ma nowy prywatny przewożnik Mobilis . Ma ich być łącznie 16 sztuk .

Mat

Post autor: Mat » 16 czerwca 2008, o 15:20

Marcin_3558 pisze:Tak mają . Irisbus Citelis 12m ma nowy prywatny przewożnik Mobilis . Ma ich być łącznie 16 sztuk .
hehe zapomnialem o Mobilisie myslalem ze MPK tez ma, no to cos z nimi rzeczywiscie nie tak skoro juz nowe wymagaja tak wielu przygotowan zeby wyjechac na linie

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 16 czerwca 2008, o 15:26

Mat pisze:
Marcin_3558 pisze:Tak mają . Irisbus Citelis 12m ma nowy prywatny przewożnik Mobilis . Ma ich być łącznie 16 sztuk .
hehe zapomnialem o Mobilisie myslalem ze MPK tez ma, no to cos z nimi rzeczywiscie nie tak skoro juz nowe wymagaja tak wielu przygotowan zeby wyjechac na linie
Tak jak i Lazy ^^

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 czerwca 2008, o 17:37

Po przejażdżce na linii 1 stwierdzam, że Citelis telepie się we wnętrzu dużo bardziej niż LAZ i do tego skrzypi. Na plus w Citelisie cicha, łagodna praca silnika + ładna kolorystyka wnętrza.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 16 czerwca 2008, o 19:27

to chyba dawno lazem nei jechałeś , albo miał wtedy bardzo dobry dzień.. :)

ja jak jechałem nim przed weekendem to własnie nie skrzypiało bardzo, choćcoś skrzypiało..a jak potem przesiadłem sie do łaza to .. ogromy spadek komfortu ajzdy...skrzypi bardzo..telepie bardzo..głosny bardzo.. drzwi trzaskają..bardzo..i otwieraja sie za wcześnie....

a jeśli chodzi o wyposażenie pod maską to laz czy citelis jest lepszy? czy sa one podobne w swojej skłonnosci do serwisowania?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 czerwca 2008, o 20:05

Daniel pisze:To ja jeszcze zarzucę innym zdjęciem Solbusa SM12
Obrazek
Z tytmi czarnymi wstawkami wygląda lepiej. Jestem na TAK dla tego wozu.
Z czarnymi wstawkami wygląda lepiej. Jestem na NIE dla tego wozu. Nie jechałem nim ale design sprawia że nie mogę na niego patrzeć.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 16 czerwca 2008, o 20:51

pk5 pisze:to chyba dawno lazem nei jechałeś , albo miał wtedy bardzo dobry dzień.. :)
Jechałem #003 w ubiegłym tygodniu :D i dalej upieram się przy swojej wersji. Wnętrze LAZa przynajmniej nie skrzypi.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 czerwca 2008, o 22:02

Moja wersja Solbusa na szybko ;)
Obrazek
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 17 czerwca 2008, o 10:54

Dla mnie ten Solbus zalatuje designem zza wschodniej granicy.
Patrzac na te wszystkie Ukrainskie i Polskie wynalazki coraz bardziej podoba mi sie Citelis i jak dla mnie to moga je kupowac.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 17 czerwca 2008, o 11:24

laz jest kiepski pod amską i ma beznadziejne wykonczenie.... citelis ma brzydszy wygląd z zewnatrz,a le lepsze wykończenie..a pod amską jak tu była mowa wymaga serwisowania..wieć skoczmy oczko wyżej .. jaki autobus ma dobre wykończenie, dobre komponenty pod amską i jeszce do tego wygląd zewnętrzy na akceptowalnym poziomie? xciagkle mówimy o niskiej półce..

ODPOWIEDZ