Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
BKV
Europa Zachodnia cały czas zamawia Solarisy . Niemcy to największy rynek zbytu po Polsce.
Nie wiem dlaczego masz takie zdanie . Poczytaj artykuły ile sztuk eksportuje Solaris do Europy zachodniej .
Dla tego ze jezeli by Solaris nie exportowaw, to w Polsce sprzedawaly tylko ~300szt roczne, faktyczne najwenkszym dla Solarisa oprucz Polskiej jest Niemcy - ale teraz niema jednorazowych duzych zamowien jak to bylo dla Berlina - te oznacza ze w ostatnem czase Solaris nie moge podacz dobrej ceny dla duzych zamowien i sprzedaje autobusy po malym cenam dla tych miast dla ktroych MB, MAN, Volvo dla nie wilkych zamowien nigd by nie daly dobrej ceny, przetarg do Francji na 60mln Euro wygrali niemcy, dla Dubai zamowenie teraz ma Volvo...
Jezeli rynek Europejski bylem by zamkniety dla Solarisa - Solaris nie malem by i 50% tych sprzedaz to co oni ma teraz i jezeli Polska chce zamknucz rynek Polski dla LAZa, MAZa czyli innych producentow - jutro Ukraina+inny zamnkucz wlasny rynky dla Solarisa i co z tego bede dobrze?
-
Marcin_3558
-
Kontakt:
autor: Marcin_3558 » 13 czerwca 2008, o 21:23
BKV pisze:Europa Zachodnia cały czas zamawia Solarisy . Niemcy to największy rynek zbytu po Polsce.
Nie wiem dlaczego masz takie zdanie . Poczytaj artykuły ile sztuk eksportuje Solaris do Europy zachodniej .
Dla tego ze jezeli by Solaris nie exportowaw, to w Polsce sprzedawaly tylko ~300szt roczne, faktyczne najwenkszym dla Solarisa oprucz Polskiej jest Niemcy - ale teraz niema jednorazowych duzych zamowien jak to bylo dla Berlina - te oznacza ze w ostatnem czase Solaris nie moge podacz dobrej ceny dla duzych zamowien i sprzedaje autobusy po malym cenam dla tych miast dla ktroych MB, MAN, Volvo dla nie wilkych zamowien nigd by nie daly dobrej ceny, przetarg do Francji na 60mln Euro wygrali niemcy, dla Dubai zamowenie teraz ma Volvo...
Jezeli rynek Europejski bylem by zamkniety dla Solarisa - Solaris nie malem by i 50% tych sprzedaz to co oni ma teraz i jezeli Polska chce zamknucz rynek Polski dla LAZa, MAZa czyli innych producentow - jutro Ukraina+inny zamnkucz wlasny rynky dla Solarisa i co z tego bede
dobrze?
Monopolu na polskim rynku na pewno nie chce i na pewno nie bedzie monopolu w Polsce . Mercedes sie też sprzedaje . Ostatnio Man mało sprzedaje na polskim rynku bo nie mogą sie wstrzelić w przetargi . Teraz będzie trzeba uważac na Solbusa bo wypuszcza na polski rynek nowe autobusy z rodziny SM : 12 i 18 metrowe autobusy .
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2008, o 21:26 przez
Marcin_3558, łącznie zmieniany 2 razy.
-
AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
BKV, ale nie wiem o co Ci chodzi. Porównujesz Solarisa do LAZa? To tak jakbyśmy porównywali rynek, ceny i odbiorców dla Forda Focusa i dla Daewoo Lanosa.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
pk5
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
wiecie an co sa te ramki na ścianie kierowcy? ja wiem
echo organizuje konkurs na najlepszego kierowcę meijskiego autobusu :d wtych ramkach będa tablixzki z kodem kierowcy .. będzie można wysąłć smsa z tym kodem albo wypełnic kupon z tym kodem aby zagłosować na danego kierowcę

:D:D:D
-
CKfan
Na najgorszego jest zdecydowanie więcej kandydatów i walka byłaby ciekawsza

Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
AR
-
Kontakt:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
pk5
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
poszedł wyświetlacz pewnie..a ramki pewnie nie zdążyli przykręcić xDxD
aczkowiek wygląda to okropnie..
-
barteqck
autor: barteqck » 14 czerwca 2008, o 19:34
pk5 pisze:wiecie an co sa te ramki na ścianie kierowcy? ja wiem
echo organizuje konkurs na najlepszego kierowcę meijskiego autobusu :d wtych ramkach będa tablixzki z kodem kierowcy .. będzie można wysąłć smsa z tym kodem albo wypełnic kupon z tym kodem aby zagłosować na danego kierowcę

też to miałem napisać

no ale nie dodałes najważniejszego sms 2,44zł z vat
lepiej wysłać tą karte konkursową,
nagrody są losowane raz w tygodniu i jest to 5 dwutygodniowych biletów na wszystkie linie

-
Erotis
- Ranga: Kierownik budowy ;)
-
Kontakt:
barteqck pisze:pk5 pisze:wiecie an co sa te ramki na ścianie kierowcy? ja wiem

też to miałem napisać

no ale nie dodałes najważniejszego sms 2,44zł z vat
lepiej wysłać tą karte konkursową,
nagrody są losowane raz w tygodniu i jest to 5 dwutygodniowych biletów na wszystkie linie

Bardzo fajny konkurs w takim razie

Może dzięki temu poprawią się uslugi kieleckich kierowców, chociaz wątpię, no ale bardziej przez to się zmobilizuja niż przez skargi pasażerów

-
mlodass
autor: mlodass » 15 czerwca 2008, o 08:53
Apropo tego 311, to ja go widziałem w piątek to żaden wyświetlacz nie działał więc jakaś grubsza sprawa..
-
Marcin_3558
-
Kontakt:
autor: Marcin_3558 » 15 czerwca 2008, o 10:36
I jak są już wasze 2 nowe MAZy 203

-
Daniel
-
Kontakt:
Marcin_3558 pisze:I jak są już wasze 2 nowe MAZy 203

Jak się pojawią to pewnie zostanie to odnotowane na forum.
Erotis pisze:Bardzo fajny konkurs w takim razie

Może dzięki temu poprawią się uslugi kieleckich kierowców
Nasi najlepsi kierowcy pokazali już klasę w tegorocznym II Ogólnopolskim Konkursie Kierowców Komunikacji Miejskiej o puchar prezesa IGKM. Reprezentujący Kielce kierowca zajął 38 miejsce (na 50) i nie zakwalifikował się do drugiego etapu.
Gdyby ktoś widział w przyszłym tygodniu Citelisa to poproszę o cynk na forum bo jeszcze go nie objechałem.
-
barteqck
autor: barteqck » 15 czerwca 2008, o 12:03
Konkurs się zaczyna a tutaj mamy ciekawy artykuł
Nietrzeźwy kierowca miejskiego autobusu
2008-06-15, ostatnia aktualizacja 2008-06-15 12:10
Ponad pół promila alkoholu miał w wydychanym powietrzu 54-letni kierowca miejskiego autobusu, którego policjanci zatrzymali w sobotę w Radlinie pod Kielcami.
Jak poinformowała w niedzielę Agnieszka Włodarska z zespołu prasowego świętokrzyskiej policji, o tym, że kierowca dziwnie się zachowuje, m.in. zbyt ostro bierze zakręty, zawiadomił policję jeden z pasażerów.
Patrol kieleckiej drogówki przebadał kierowcę alkomatem. Mężczyzna tłumaczył, że w piątek po pracy oglądając mecz wypił z kolegami kilka piw.
Za jazdę pod wpływem alkoholu mężczyźnie grozi kara do dwóch lat więzienia i utrata prawa jazdy.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
ten pan już raczej nie wygra

-
Daniel
-
Kontakt:
Co sądzicie o tym nowym lubelskim malowaniu?

-
Przemek
autor: Przemek » 15 czerwca 2008, o 12:14
Daniel pisze:Co sądzicie o tym nowym lubelskim malowaniu?
Mi się podoba.