Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 13 czerwca 2008, o 07:50

1-1 z Austria, 2 MAZy w MPK, nie wziąłem śniadania do pracy - czyż mogą nie jeszcze spotkać jakieś nieszczęścia dziś?
zakupiło 2 nowe (chyba) MAZy 203
to można gdzieś już używane kupić :lol:

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 13 czerwca 2008, o 08:18

M@rcin pisze:to można gdzieś już używane kupić :lol:
Może od Forbusa :lol:
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 13 czerwca 2008, o 08:32

B@rteK pisze:
M@rcin pisze:to można gdzieś już używane kupić :lol:
Może od Forbusa :lol:
Właśnie też o tym myślałem tymbardziej,że forumowicz z Bydgoszczy pisał, że sie im gdzieś zapodziały.

eM

Post autor: eM » 13 czerwca 2008, o 08:42

To się układa nawet w jedną całość - odstąpienie od wypożyczenia Manów i zakup Mazów. A co z głoszoną przez NSZZ ochroną polskich miejsc pracy - tj. zakupem np. polskich solarisów :lol:

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 13 czerwca 2008, o 09:45

MPK chce więcej za wożenie pasażerów

Kieleckie Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji wystąpiło o zwiększenie stawki za przewóz pasażerów, bo podrożało paliwo. ZTM nie mówi nie, ale nie wyklucza, że trzeba będzie podnieść ceny biletów.

Wniosek w sprawie podniesienia opłaty za wozokilometr dotarł do Zarządu Transportu Miejskiego. Od września ubiegłego roku MPK za kilometr przejechany z pasażerami dostaje 4,71 zł brutto. Przewoźnik prosi o zmianę wysokości opłat i tłumaczy to drastyczną podwyżką cen. - Poprosiliśmy o opinię Urząd Zamówień Publicznych, bo sami takiej decyzji podjąć nie możemy. Stawka za wozokilometr to skutek wygranego przetargu - tłumaczy Marian Sosnowski, dyrektor ZTM. Sama umowa daje możliwość jej podniesienia, ale dopiero po roku obowiązywania. - Dlatego raczej spodziewam się negatywnej opinii. Chociaż jako kierowca doskonale rozumiem MPK. Ja też tankuję paliwo i wiem, jakie są różnice w cenie - mówi Sosnowski.

Ale wysokość stawki za wozokilometr może przesądzić o przyszłości miejskiego przewoźnika. - Dla nas to bardzo ważna decyzja. Cena paliwa od grudnia do kwietnia podskoczyła o około 24 proc. Nie jesteśmy w stanie tej różnicy zniwelować innymi dochodami, takimi jak wpływy ze stacji obsługi czy z reklam - mówi Marek Wołoch, prezes kieleckiego MPK. Ale nie oskarża poprzedniego zarządu spółki o to, że w przetargu zaproponował zbyt niską stawkę za wozokilometr. - To wylicza się na podstawie określonych algorytmów. Nikt nie był w stanie przewidzieć takiego skoku cen paliw - tłumaczy Wołoch.

- To wszystko bezpośrednio przekłada się na atmosferę w firmie. Brakuje kierowców, a nowych nie możemy zachęcić do pracy, bo proponujemy zbyt niskie płace. Podnieść ich nie można, bo zyski zjadają koszty paliwa - podkreśla Bogdan Latosiński, szef zakładowej "Solidarności".

Czy obecne ceny paliwa spowodują podwyżki cen biletów? - W tym roku może jeszcze nie. Ale w przyszłym to niewykluczone. Tym bardziej że coraz częściej słychać głosy, że cena baryłki ropy może podskoczyć i do 200 dolarów - twierdzi Wołoch.

Dyrektor Sosnowski twierdzi, że ceny biletów albo już wzrosły, albo wkrótce wzrosną w innych miastach. - Taka jest tendencja. Wiem, że prezydent Wojciech Lubawski jest przeciwnikiem podwyżki, ale jak będzie w przyszłym roku, trudno powiedzieć, bo ceny paliwa rzeczywiście bardzo poszły w górę - mówi.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... zerow.html

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 13 czerwca 2008, o 10:05

ice pisze:Stawka za wozokilometr to skutek wygranego przetargu - tłumaczy Marian Sosnowski, dyrektor ZTM. Sama umowa daje możliwość jej podniesienia, ale dopiero po roku obowiązywania. - Dlatego raczej spodziewam się negatywnej opinii.
Jak po roku to po roku. Nikt w MPK nie urodził się wczoraj i trudno się spodziewac, że ceny paliwa będą spadac albo utrzymają się na tym samym poziomie przez 10 lat.
Heh, ciekawe czy gdyby cena benzyny spadła, to czy MPK poprosiłoby o obniżenie stawki :lol:

Powinno działac w obie strony :D
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

eM

Post autor: eM » 13 czerwca 2008, o 10:11

A miało być tak piękne, nowe autobusy, uśmiechnięci kierowcy-właściciele.
Jak podniosą bilety, bo podniosą stawkę wozkom to jest to tylko i wyłącznie wina władz miasta, że ugięły się .
Oszczędności powinno szukać się najpierw u siebie, tnąc zbędne etaty i pozbywając sie zbędnego majątku. Kiedy to nie pomoże winno się dopiero renegocjować umowę.
Sprawa mpk spowodował, że ja osobiście utraciłem wiarę w prezydenta, pewnie teraz miast szumnych wypowiedzi o utrzymaniu piłki na I ligowym poziomie przy pomocy miasta będzie klops jak nas zdegradują to ja mówię Lubawski musi odejść. Musiałem sobie pozwolić na taki mały OT, bo jak czytam takie artykuły to mnie krew zalew.
Na marginesie Veolia próbuje wejść do Rzeszowa

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 13 czerwca 2008, o 10:33

M@rcin pisze:Oszczędności powinno szukać się najpierw u siebie
Tak powinno byc.
Obecne zarządzanie MPK to jedna wielka pomyłka.

BKV

Post autor: BKV » 13 czerwca 2008, o 10:38

MAZy w Kielce? :) Ciekawo bede do porownania LAZ i MAZ, w Kijowe nie mamy MAZ 203 :)
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2008, o 17:52 przez BKV, łącznie zmieniany 1 raz.

eM

Post autor: eM » 13 czerwca 2008, o 10:45

A nie dało by się coś z Chin ściągnąć :?: :wink:
:arrow: http://transport.asi.pwr.wroc.pl/14,249339,0.html

Tak na marginesie łza się w oku kręci
:arrow: http://wyborcza.pl/1,76842,5293119,Pani ... &startsz=x
Solarisa Urbino prezentują w maju na targach motoryzacyjnych w Poznaniu. Pierwsze autobusy trafiają do Kielc i Gdyni. W ciągu roku sprzedają sto solarisów, także do Czech, na Słowację i dwa do Berlina.

BKV

Post autor: BKV » 13 czerwca 2008, o 10:59

M@rcin pisze:A nie dało by się coś z Chin ściągnąć :?: :wink:
:arrow: http://transport.asi.pwr.wroc.pl/14,249339,0.html
Zaczekaj jescze z polroku i MPK kupi cos takiego z Chin:) Co na te Solaris skaze? :wink:

pk5

Post autor: pk5 » 13 czerwca 2008, o 11:28

a juz była mowa.. że będą łazy i solarisy..a tu guzik...

KASP sam sobie kupi bez przetargu, w końcu ma takie prawo... nie chcę nic mówić ale jesli Łazy sie wg nich nei sprawdziły to po cholerę mazy?

po za tym widać tu jakąś kombinatorykę, boję sie ze wyjdzie na to, ze jesli forbus pozbędzie sie citelisów trafią one do nas... będzie nieżle w zajezdni..wszytskie marki...:/

mam jeszce pytanie..czy KASP nie mogłoz robic tak, ze kupują nowe wozy... i wykupują od mpk solarisy.. nowa zajezdnia..i byłoby wszytsko oki.. tylko umowe na wozenie ma mpk..wiec nei wiem... potrzebowali by maksymalnie z 10 mln.... nie wiem..

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 13 czerwca 2008, o 11:31

Kupia Mazy w celach testowych tak jak rzekomo zrobili z Lazami.
Jesli te nie spelnia wymagan, beda dalej eksperymentowali byle jak najtaniej :?

pk5

Post autor: pk5 » 13 czerwca 2008, o 12:23

przecież lazy są lepsze od mazów..wieć jaęsli lazy nie spełniły to jak spełnić mają mazy? i wogóle co to ma być wydawanie kasy na kupowanie autobusów tylko po to aby przetestować? to nie mże przyjhechac na testy tak jak irisbus citelis?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 13 czerwca 2008, o 12:53

pk5 pisze:wogóle co to ma być wydawanie kasy na kupowanie autobusów tylko po to aby przetestować?
Odpowiedź na to pytanie zna tylko prezes MPK.

ODPOWIEDZ