Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 7 czerwca 2008, o 14:33

Moze opłacałoby sie MPK/Kasp zrpnbic wielka inwestycję: kupic autobusy na CNG, zrobic stację, nową bazę..wszytsko pieknie.. chyba jest barzdeij opłacalny gaz niż diesel?

Rocznie mogliby zaoszczędzić ponad 2 mln zł na wymianie całego taboru (dane do wyliczeń : cena gazy 1,5/kg cena ropy 4,7/l wozów 150, km: 10 mln, spalanaie ropy 45l/100km )

a przeiwdywane koszty? ciekawe po ilu latach taka inwestycja by się zwróciła?

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 7 czerwca 2008, o 14:58

Jeśli chodzi o CNG to odsyłam do artykułu z marca tego roku na portalu InfoBus
:arrow: http://infobus.pl/text.php?id=16727&from=tag
Rożnie więc z tym gazem może być.

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 7 czerwca 2008, o 15:22

Jak wiadomo prezydent ma kupic dla miasta 40 autobusow . Ostatnio w Echu Dnia czytalem ze prezydent chce poprawic stan srodowiska w Kielcach i zamierza kupic 40 autobusow na ETANOL !!! Co o tym sadzicie ? Pozostawiam do skomentowania ... :D http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4&ciacho=1

Ziarek

Post autor: Ziarek » 7 czerwca 2008, o 19:56

a jeszcze bym wrócił do "nowego malowania" autobusów siedziałem sobie w szkole rano w poniedziałek a tu na 4 leci ikar, niby normalnie gdyby nie jedno jego nowy full back #203. No wiec czy w MPK nie ma dyspozytora, przecież on odpowiada za autobusy, a kierowców zatrudniają ślepych że nie widza że coś dziwnego mają na burtach???? Taka rzecz powinna być zgłoszona przez kierowce dyspozytorowi a on nie wiem przydzielić inny autobus lub nie wypościć na trasę, mam nadzieję że ZTM poważnie ukarać osoby odpowiedzialne za to, a szczególnie wandali.
A co do 40 autobusów na etanol to chyba dobra inwestycja, tak mi sie wydaje, a fajny ten irsbus.

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 8 czerwca 2008, o 12:06

Ziarek temat z #203 juz został dawno obklepany 4 strony wczesniej.....

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 9 czerwca 2008, o 12:01

Trwa chyba akcja przeklejania numerów taborowych umiesczonych na tylnej ścianie. Coraz więcej widuję takich autobusów, które mają przeklejone numery i to nie przy okazji nowej reklamy. Niestety, wciąż można się przyczepic do staranności ich przyklejenia.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
PiotrekG
Kontakt:

Post autor: PiotrekG » 9 czerwca 2008, o 13:35

Kiedy mozna sie spodziewac tych Manów z Forbusa ?

Mat

Post autor: Mat » 9 czerwca 2008, o 15:36

jechalem dzisiaj Irisbusem na linii 35 i według mnie to wykonanie wewnątrz jest dużo lepsze od LAZa i jest dosyc cichy tylko ze z tylu tak mi sie wydaje jest malo miejsca o ten silnik ze na calej tylnej scianie

Erotis
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Erotis » 9 czerwca 2008, o 15:49

Mat pisze:jechalem dzisiaj Irisbusem na linii 35 i według mnie to wykonanie wewnątrz jest dużo lepsze od LAZa i jest dosyc cichy tylko ze z tylu tak mi sie wydaje jest malo miejsca o ten silnik ze na calej tylnej scianie
O, to trzeba na Irisbusa polować teraz^^

pk5

Post autor: pk5 » 9 czerwca 2008, o 16:06

Mat pisze:jechalem dzisiaj Irisbusem na linii 35 i według mnie to wykonanie wewnątrz jest dużo lepsze od LAZa i jest dosyc cichy tylko ze z tylu tak mi sie wydaje jest malo miejsca o ten silnik ze na calej tylnej scianie
Mat, na którym kursie (o której godzinie) jeżdzi ??

Mat

Post autor: Mat » 9 czerwca 2008, o 16:18

ja jechalem o 14.55 na paderewskiego do Armii Krajowej; jezdzi oczywiscie jako niska podłoga (N)

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 9 czerwca 2008, o 17:16

Tylko proszę nie popadać w zachwyt (jak miało to miejsce w przypadku pierwszego LAZa). Chciałbym poinformować, że PKS Bydgoszcz wycofuje wszystkie 14 Citelisów które rozpoczęły dla nich służbę w grudniu ubiegłego roku. Zastąpią je Solarisy. Powód oczywisty - pojazdy nie spełniły pokładanych w nich oczekiwań. Na tandetne wykonanie wozu nałożył się brak serwisu w Polsce - KAPENA będąca składową Irisbusa nie chce serwisować tych wozów, a jest co serwisować.

eM

Post autor: eM » 9 czerwca 2008, o 17:20

:arrow: http://test.radio.kielce.pl/page,,Kiele ... 15814.html

Kieleckie MPK testuje niskopodłogowego Irisbusa

Kieleckie MPK testuje kolejne marki autobusów. Od dziś kielczanie mogą jeździć niskopodłogowym pojazdem koncernu IRISBUS.
To autobus produkowany w Czechach przez francusko-włoską firmę - poinformował Zbigniew Śledź, dyrektor do spraw techniczno-eksploatacyjnych spółki. Jak powiedział - nowy pojazd będzie jeździł do 24 czerwca, na 5 liniach: nr 1, 34, 35, 46 i 49.
Niewykluczone, że na testy przyjadą do Kielc także autobusy marki Solbus.

Do nas zawsze jakieś sprzęty na testy przyjeżdżają :roll:
A zaczęły służbę w Mobilisie w Krakowie, na TWB jest zdjątko

pk5

Post autor: pk5 » 9 czerwca 2008, o 17:31

jak na narazie nikt nie popada w zachwyt - jeśli widzać zdjecia już mówię zę środek okropny to co to będzie na żywo?
Zbigniew Śledż pisze:To autobus produkowany w Czechach przez francusko-włoską firmę
Przecież Kapena ma w Polsce fabrykę??? czy mnie sie już pomyliło??

Mat

Post autor: Mat » 9 czerwca 2008, o 17:53

Daniel pisze:Tylko proszę nie popadać w zachwyt (jak miało to miejsce w przypadku pierwszego LAZa). Chciałbym poinformować, że PKS Bydgoszcz wycofuje wszystkie 14 Citelisów które rozpoczęły dla nich służbę w grudniu ubiegłego roku. Zastąpią je Solarisy. Powód oczywisty - pojazdy nie spełniły pokładanych w nich oczekiwań. Na tandetne wykonanie wozu nałożył się brak serwisu w Polsce - KAPENA będąca składową Irisbusa nie chce serwisować tych wozów, a jest co serwisować.
mam nadzieje ze ten Irisbus to tylko na to latanie dziur taborowych na teraz, a zeby kupili Solarisy...

ODPOWIEDZ