Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Moze opłacałoby sie MPK/Kasp zrpnbic wielka inwestycję: kupic autobusy na CNG, zrobic stację, nową bazę..wszytsko pieknie.. chyba jest barzdeij opłacalny gaz niż diesel?
Rocznie mogliby zaoszczędzić ponad 2 mln zł na wymianie całego taboru (dane do wyliczeń : cena gazy 1,5/kg cena ropy 4,7/l wozów 150, km: 10 mln, spalanaie ropy 45l/100km )
a przeiwdywane koszty? ciekawe po ilu latach taka inwestycja by się zwróciła?
Rocznie mogliby zaoszczędzić ponad 2 mln zł na wymianie całego taboru (dane do wyliczeń : cena gazy 1,5/kg cena ropy 4,7/l wozów 150, km: 10 mln, spalanaie ropy 45l/100km )
a przeiwdywane koszty? ciekawe po ilu latach taka inwestycja by się zwróciła?
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Jeśli chodzi o CNG to odsyłam do artykułu z marca tego roku na portalu InfoBus
http://infobus.pl/text.php?id=16727&from=tag
Rożnie więc z tym gazem może być.
Rożnie więc z tym gazem może być.
Jak wiadomo prezydent ma kupic dla miasta 40 autobusow . Ostatnio w Echu Dnia czytalem ze prezydent chce poprawic stan srodowiska w Kielcach i zamierza kupic 40 autobusow na ETANOL !!! Co o tym sadzicie ? Pozostawiam do skomentowania ...
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... 4&ciacho=1
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
a jeszcze bym wrócił do "nowego malowania" autobusów siedziałem sobie w szkole rano w poniedziałek a tu na 4 leci ikar, niby normalnie gdyby nie jedno jego nowy full back #203. No wiec czy w MPK nie ma dyspozytora, przecież on odpowiada za autobusy, a kierowców zatrudniają ślepych że nie widza że coś dziwnego mają na burtach???? Taka rzecz powinna być zgłoszona przez kierowce dyspozytorowi a on nie wiem przydzielić inny autobus lub nie wypościć na trasę, mam nadzieję że ZTM poważnie ukarać osoby odpowiedzialne za to, a szczególnie wandali.
A co do 40 autobusów na etanol to chyba dobra inwestycja, tak mi sie wydaje, a fajny ten irsbus.
A co do 40 autobusów na etanol to chyba dobra inwestycja, tak mi sie wydaje, a fajny ten irsbus.
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Tylko proszę nie popadać w zachwyt (jak miało to miejsce w przypadku pierwszego LAZa). Chciałbym poinformować, że PKS Bydgoszcz wycofuje wszystkie 14 Citelisów które rozpoczęły dla nich służbę w grudniu ubiegłego roku. Zastąpią je Solarisy. Powód oczywisty - pojazdy nie spełniły pokładanych w nich oczekiwań. Na tandetne wykonanie wozu nałożył się brak serwisu w Polsce - KAPENA będąca składową Irisbusa nie chce serwisować tych wozów, a jest co serwisować.
-
eM
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kieleckie MPK testuje niskopodłogowego Irisbusa
Kieleckie MPK testuje kolejne marki autobusów. Od dziś kielczanie mogą jeździć niskopodłogowym pojazdem koncernu IRISBUS.
To autobus produkowany w Czechach przez francusko-włoską firmę - poinformował Zbigniew Śledź, dyrektor do spraw techniczno-eksploatacyjnych spółki. Jak powiedział - nowy pojazd będzie jeździł do 24 czerwca, na 5 liniach: nr 1, 34, 35, 46 i 49.
Niewykluczone, że na testy przyjadą do Kielc także autobusy marki Solbus.
Do nas zawsze jakieś sprzęty na testy przyjeżdżają
A zaczęły służbę w Mobilisie w Krakowie, na TWB jest zdjątko
mam nadzieje ze ten Irisbus to tylko na to latanie dziur taborowych na teraz, a zeby kupili Solarisy...Daniel pisze:Tylko proszę nie popadać w zachwyt (jak miało to miejsce w przypadku pierwszego LAZa). Chciałbym poinformować, że PKS Bydgoszcz wycofuje wszystkie 14 Citelisów które rozpoczęły dla nich służbę w grudniu ubiegłego roku. Zastąpią je Solarisy. Powód oczywisty - pojazdy nie spełniły pokładanych w nich oczekiwań. Na tandetne wykonanie wozu nałożył się brak serwisu w Polsce - KAPENA będąca składową Irisbusa nie chce serwisować tych wozów, a jest co serwisować.