Masz na myśli ekologie czy też inne zalety tego paliwkaqbasck pisze:Nieobraził bym się jakby w Kielcach pojawiły się takie ekologiczne scanie
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
To ja też coś doopiszę.Patol pisze:No prosze jak sie temat tej Scani rozwinął. To oprócz tego co juz zostało napisane dopowiem, że przyjechała do Kielc na krótką prezentacje w MPK. Tak jak przed rokiem Jelcz M121i.
za www.infobus.com.pl
W maju 2006 roku szwedzcy naukowcy zrobili szczegółowe porównaniu kosztów eksploatacyjnych generowanych przez autobusy zasilane olejem napędowym
i etanolem. Okazało się, że koszty te są porównywalne, a wręcz identyczne. W tym rachunku uwzględniono znacznie niższą cenę zakupu etanolu, ale także jego znacznie wyższe spalanie. Z uwagi na niską zawartość energetyczną zużycie etanolu w porównaniu z ON jest o ok. 30-50% większe. Większe spalanie wynika z faktu mniejszej kaloryczności paliwa, a co za tym idzie, koniecznością zwiększenia stopnia sprężania paliwa etanolowego z 18 jednostek na 24. Jeżeli jeszcze po stronie zwiększonych kosztów dodamy czterokrotnie częstsze przeglądy (etanol jest znacznie agresywniejszy dla układu napędowego dlatego każdy autobus musi przechodzić przegląd techniczny co ok. 10 000 km.) uzyskamy w efekcie bardzo zbliżone sumy. Różnica pojawia się dopiero w momencie zakupu etanolowego autobusu, którego koszt jest o ok. 10% wyższy w porównaniu z konstrukcji o tradycyjnym napędzie. Nie wolno jednak zapominać o tym, czego nie da się wyliczyć – o ekologii.
-------------------------------------------------------
Niestety polska rzeczywistość/pazerność spowodowała, że koszt zakupu litra paliwa jest wyższy od zakładanego przez szwedzkich specjalistów i w związku z tym jedynym plusem tego rozwiązania jest mniej agresywny wpływ na środowisko.
- AR
- Kontakt:
Czy ja wiem czy ona rzeczywiście jest taka pożądna?qbasck pisze:Jak najbardziej ekologie oraz to że scania to scania:) Pożądne auto.
Oczywiście Scania to lata świetlne w stosunku do LAZa ale wrażenia z jazdy taką Scanią wcale nie są takie jakby się mogło wydawać.
Ja Scanii daje ocenę dobrą. Solarisowi dobry+
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
Daniel pisze:Umotywuj proszę swoje żądania.Michel2 pisze:Jechałem dziś #002 na 19 i chce odszkodowania za straty moralne.
Też miałem okazję jechać dziś lazem 002. Koledze, mojemu imiennikowi, zapewne chodziło o drzwi. Podczas otwierania okropnie skrzypią. gdy są otwarte cały czas głośno "buczą", coś jak jakieś wibracje
Okropne... Nowoczesny autobus, a jazda nim to koszmar.
Kolejna rzecz - jakaś czarna środa dla wyświetlaczy w autobusach.
679, chyba na trójce miał numer linii jakoś dziwnie wyświetlony, bardzo nieczytelnie. Jadąc po mieście widziałem inne autobusy z uszkodoznymi wyświetlaczami.
Łazy - dzrwi straszne... ja w 003 wytrzymac nie mogłem -drzwi TRZASKAŁY!!!michalm pisze:
Też miałem okazję jechać dziś lazem 002. Koledze, mojemu imiennikowi, zapewne chodziło o drzwi. Podczas otwierania okropnie skrzypią. gdy są otwarte cały czas głośno "buczą", coś jak jakieś wibracje![]()
Okropne... Nowoczesny autobus, a jazda nim to koszmar.
- Daniel
- Kontakt:
Przetarg dotyczył 100 automatów wraz z instalacją w autobusach. Kolejne 60 automatów w autobusach sfinansowane zostanie (podobnie jak automaty na głównych węzłach przesiadkowych) ze środków UE.barteqck pisze:już jest chyba po przetargu co nie ?Daniel pisze:Nie rozumie czemu jest za późnobarteqck pisze:Dlatego mówie rozsądniejsze jest kupienie automatów wyłącznie do autobusów i zrezygnowanie z tych przystankowych. Ale teraz to raczej jest za późno bo jest po przetargu...
- Michel2
- Kontakt:
michalm pisze:Daniel pisze:Umotywuj proszę swoje żądania.Michel2 pisze:Jechałem dziś #002 na 19 i chce odszkodowania za straty moralne.
Też miałem okazję jechać dziś lazem 002. Koledze, mojemu imiennikowi, zapewne chodziło o drzwi. Podczas otwierania okropnie skrzypią. gdy są otwarte cały czas głośno "buczą", coś jak jakieś wibracje![]()
Zeby tylko drzwi. Momentami wydawało mi sie ze cały autobus skrzypi.