Inwestycje - zdjęcia z lat 2002-2006
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Tomasso
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Źródła Silnicy znajdowały się w pobliżu ulicy Źródłowej (stad nazwa ulicy). Ciekawe czy znana jest dokładna lokalizacja tego miejsca. Według mnie to miejscem tym mogą być tzw. "doły Siekluckiego" - kiedyś były tam wyrobiska i stała woda.
Cytat ze Słowa Ludu:
Teren ten należał kiedyś do znanej kieleckiej rodziny Siekluckich. Mieli oni cegielnię, a potrzebną do jej produkcji glinę wybierali z miejsca, na którym stoją dziś handlowe stragany. Dlatego też nazywano ten kawałek miasta "dołami" albo "gliniankami Siekluckiego".
Cytat ze Słowa Ludu:
Teren ten należał kiedyś do znanej kieleckiej rodziny Siekluckich. Mieli oni cegielnię, a potrzebną do jej produkcji glinę wybierali z miejsca, na którym stoją dziś handlowe stragany. Dlatego też nazywano ten kawałek miasta "dołami" albo "gliniankami Siekluckiego".
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Napisałem "być może", ponieważ nie znajduję potwierdzenia tego faktu w źródłach - przejrzałem książki "Toponimia Kielc" (W. Dzikowski, D. Kopertowska, wyd. PWN 1976) i "Kielce - historia i współczesność w nazewnictwie" (D. Kopertowska, wyd. AŚ, 2001) i nie ma tam nic wprost na temat źródeł Silnicy.
W "Toponimii..." pod hasłem "ul. Źródłowa" jest napisane: "Powstanie ulicy wiąże się z czasami porządkowania terenów bagiennych za Leonardem (początek ul. Zagórskiej). Ulicę zaplanowano w końcu XIX wieku, ale urządzono dopiero w czasie pierwszej wojny światowej. Ul. Źródłowa wraz z budowaną przez dawne glinianki ulicą stanie się ważną arterią na trasie Warszawa-Tarnów".
Teraz cytat z drugiej książki: "Nazwa ulicy na Wielkopolu; na początku XX wieku w związku z porządkowaniem tych terenów (częściowo zabagnionych) i urządzaniem drogi zaczęto ją nazywać Źródłową; ta zwyczajowa nazwa została prawnie usankcjonowana w r. 1916.; - podstawą nazwy jest apelatyw źródło, co ma związek z dawnymi źródliskami oraz przebiegiem cieków wodnych;".
Tak więc możemy się tylko domyślać, że nazwa pochodzi od źródeł Silnicy (jako że było to teren zabagniony, trudno jest mówić o źródle, raczej o obszarze źródliskowym).
Co do planów Kielc, to na 2 XIX-wiecznych planach Kielc, jakie znalazłem, źródła Silnicy znajdują się poza obszarem miasta, a więc nie ma ich na rysunku.
W "Toponimii..." pod hasłem "ul. Źródłowa" jest napisane: "Powstanie ulicy wiąże się z czasami porządkowania terenów bagiennych za Leonardem (początek ul. Zagórskiej). Ulicę zaplanowano w końcu XIX wieku, ale urządzono dopiero w czasie pierwszej wojny światowej. Ul. Źródłowa wraz z budowaną przez dawne glinianki ulicą stanie się ważną arterią na trasie Warszawa-Tarnów".
Teraz cytat z drugiej książki: "Nazwa ulicy na Wielkopolu; na początku XX wieku w związku z porządkowaniem tych terenów (częściowo zabagnionych) i urządzaniem drogi zaczęto ją nazywać Źródłową; ta zwyczajowa nazwa została prawnie usankcjonowana w r. 1916.; - podstawą nazwy jest apelatyw źródło, co ma związek z dawnymi źródliskami oraz przebiegiem cieków wodnych;".
Tak więc możemy się tylko domyślać, że nazwa pochodzi od źródeł Silnicy (jako że było to teren zabagniony, trudno jest mówić o źródle, raczej o obszarze źródliskowym).
Co do planów Kielc, to na 2 XIX-wiecznych planach Kielc, jakie znalazłem, źródła Silnicy znajdują się poza obszarem miasta, a więc nie ma ich na rysunku.
http://www.kielce.ap.gov.pl/najciekawsze/wystawa_2.pdf
W tym pdfie są plany z XIX wieku jak ktoś by chciał zobaczyć. Niestety mizerna jakość.
W tym pdfie są plany z XIX wieku jak ktoś by chciał zobaczyć. Niestety mizerna jakość.
- cm
Wynika z nich, że d. Silnicę wpuszczono w kanał dopiero w XX w., a nie w XIX, jak napisałem - pojawia się jeszcze na wierzchu na planie z 1917 r. Ale jej źródła pozostają poza miastem, więc niczego to rozstrzyga. Sprawę mogłaby być może wyjaśnić dokładniejsza mapa Kielc i okolic z tamtych czasów.qbasck pisze:http://www.kielce.ap.gov.pl/najciekawsze/wystawa_2.pdf
może tu beda dokladniejsze plany Kielc?
http://kielce.vel.pl/dopobrania.htm
niestety nie mam w pracy rara :/, dopiero w domu, w nd to zobacze
pozdrawiam
Hokky
niestety nie mam w pracy rara :/, dopiero w domu, w nd to zobacze
pozdrawiam
Hokky
- cm
Fotek jest jeszcze co najmniej drugie tyle, ale nie mam ostatnio czasu na dłubaninę, dlatego nic nie dodaję. Ale wkrótce dojrzeję do tegoTomek pisze:Chyba warto wybrać kilka zdjęć cm i dodać na strone jako "aktualizacja retrospektywna"Właściwie jest tych fotek na tyle, że dałoby się zrobić taką jedną specjalną aktualizacje wsteczną.
- Tomek
Też cieżko z tych planów wiele wywnioskować. Na tym z 1918 silnica jest zaznaczona i wydawać mogloby się, że normalnie płynie jeszcze wtedy. Trzeba poszperać w książkach...Hokky pisze:może tu beda dokladniejsze plany Kielc?
niestety nie mam w pracy rara :/, dopiero w domu, w nd to zobacze![]()