PKS

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 14 kwietnia 2008, o 07:41

zibi pisze: -kolejna trasa pośpieszna z Kielc zostanie odwieszona
która?

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 14 kwietnia 2008, o 14:43

W piątek jechałem białym Sprinterem (kurs o 17:30) i jak dla mnie ten samochód to porażka. Ludzie jak go zobaczyli lekko się zdziwili bo zazwyczaj o tej porze jechał całkiem niezły i wygodny autobus. Siedzenia w busie są zrobione z jakiejś pianki, tyłek zaczął mnie przez nie boleć już w Suchedniowie. Jeśli ktoś faktycznie jechałby nad morze na np. 2 tygodnie to niech od razu idzie na pociąg bo nie ma gdzie postawić torby. Siedzenia są zbyt blisko siebie i ktoś wyższy może się siedząc na nich nabawić jakiegoś urazu kolan. Bardzo zdziwiły mnie czerwone tablice rej. (czy takie obowiązują w Belgii?). Jednak najbardziej rozbroił mnie jeden z kierowców. Był to kurs do Władysławowa więc było ich dwóch. Ten który nie prowadził pierwszy obsługiwał kasę fiskalną, trzymając ją na kolanach. Po kilku próbach wydrukowania biletu stwierdził że nie umie tego zrobić (podobno był to jego pierwszy raz) i bus odjechał. Po chwili przyjechał z powrotem i po kilku nieudanych próbach ludzie zaczęli otrzymywać upragnione bilety.

Reasumując: wstyd, wstyd i jescze raz wstyd. Całe szczęście że nie ma na nim logo PKS Kielce to ludzie myśleli że to jakiś prytatny przewoźnik (o ile nie spojrzeli na bilet).

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 14 kwietnia 2008, o 14:55

A skoro już mowa o logo - kiedy na kieleckie autobusy powróci logo zaprojektowane specjalnie dla naszego PKSu?

Mat

Post autor: Mat » 14 kwietnia 2008, o 15:07

Daniel pisze:A skoro już mowa o logo - kiedy na kieleckie autobusy powróci logo zaprojektowane specjalnie dla naszego PKSu?
o własnie wczoraj widzialem kielecka Setre jak skrecala na dworzec i miala logo starego typu "z kierownica" i nie wiedzilaem o co chodzi bo to dopiero co sprowadzony woz ? ? ?

chociaz ja bylem zadowolony bo lubie te stare tradycyjne loga

zibi

Post autor: zibi » 14 kwietnia 2008, o 18:11

Busiki o których wspominałem już są wprowadzone do akcji i może być problem z ich sfilmowaniem.
Wyjasnienie dlaczego takie wozki muszą chodzic do Władysławowa nie sposób sie streścić w kilku zdaniach -jest to niestety wina totalnego syfu jaki panuje na rynku komunikacyjnym w naszym regionie.
Kamil Em pewnie akademickie wywody ma w du..e i chciałby fruwać Setrą 415 za 5 zeta do Warszawki ale wierz mi kolego każdy by chciał tylko niema frajerów którzy chcieliby to robić pro publico bono , bo nawet smyki np. z Mławy czy Płocka stosując damping na naszym rynku mają na celu uwalenie firm lokalnych a czym grozi w efekcie monopol na własnej skórze przekonali się ludziska z podkieleckich gmin preferując busiarzy.

PKS Kielce to jedyna duża komercyjna firma transportowa w regionie świętokrzyskim reszta to dmuchane tygrysy żerujące na budżecie ( podatniku) a w normalnym biznesie zdechłyby po miesiącu
Wierzcie mi ludziska bo wiem co piszę.....

A co do prywatnych przewoźników tam na uwagi pod adresem rozlatującego się gruchota serii 609 lub zaćpanego szofera najmniej można być poproszonym o wypier....nie z buso-trupa - no i co rowerem do Kielc ,lub tak jak wymądrzyli ludziska z Makoszyna co koczują w Kielcach po III zmianie.
Jeśli chodzi o pociągi no to polecam właśnie podniesiono ceny a i majchrem można dostać po żebrach jak będzie za duży opór przy oddawaniu komórki.
A ceny biletów w PKS Kielce są z roku 2005!!!!!!!!!!!

No cóz nie każdy jest wstanie załapać błyskawicznie obsługę najnowszago modelu bileterki bo na takie PKS Kielce właśnie przechodzi ......
Z logiem jelenia to jest problem formalno-prawny........
a stare logo jest cool........
Lublin 13.00 całotygodniowo
Zakopane 14.00 całotygodniowo ale na powrocie do Kielc jeno

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 14 kwietnia 2008, o 19:22

Jeśli chodzi o cene - bus PKSu Kielce kosztuje tyle samo co wcześniej autobus - 21zl, tyle samo co wygodny autobus firmy Pollonus. Bilet na pociąg po podwyżce kosztuje 22,68zl (jeżdże od trzech lat na zmiane PKS i PKP i nigdy nie zostałem "poproszony" o oddanie komórki). Ceny biletów oczywiście ulgowe. Po przeczytaniu postu zibiego nie mogę oprzeć się wrażeniu że pracuje on w PKS Kielce. Czy się myle?
Najnowszy model bileterki? Nie znam się na tym ale nie zauważyłem w niej nic szczególnego. Ot najzwyklejsza zielono-szara mini-kasa-fiskalna, jakie są w każdym PKS-ie/BUS-ie. A jeśli nawet różni się czymś w obsłudze to wypadałoby się z instrukcją zapoznać przed wpuszczeniem pasażerów do środka.

zibi

Post autor: zibi » 15 kwietnia 2008, o 18:05

Kamil Em
Spoko masz prawo wyboru i nikt nie może zmusić cię do jazdy z PKS Kielce , tylko ,że trochę nie kumasz Taki polonus , mława itp ma na swoim terenie poukładaną komunikację- po prostu monopol i stać ich na wożenie krążownikiem 10 ludzi . PKS Kielce utrzymuje się wyłącznie z pasażerów ,diagnostyki ,parkingu itp. i dlatego nie może pozwolić sobie na pływanie np. Volvem z 7 pasażerami, bo bilet musiałby kosztować 200 zł do warszawki i nie równaj nigdy dotowanych z budżetu firm z czysto komercyjnymi tak jak napisałem gdyby nie kasa od podatników (może i twoja jak płacisz) to większość "orderowanych" frm padłoby jak kawki i to tak napisałem delikatnie
prościej
Jeśli dożyjemy czasów kiedy skończy sie dofinansowanie z budżetu oszukańczych molochów no to wtedy zrozumiesz -zostanie PKS Kielce
albo inaczej gdyby PKS Kielce dostawał takie dotacje jak np. PKS Ostrowiec , Mława to za bilet do warszawki zapłaciłbyś 2 zeta -comprende.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 16 kwietnia 2008, o 12:01

zibi pisze:Jeśli dożyjemy czasów kiedy skończy sie dofinansowanie z budżetu oszukańczych molochów no to wtedy zrozumiesz -zostanie PKS Kielce
albo inaczej gdyby PKS Kielce dostawał takie dotacje jak np. PKS Ostrowiec , Mława to za bilet do warszawki zapłaciłbyś 2 zeta -comprende.
A z czego wynika, że Ostrowiec, Mława czy Warszawa ma takie dotacje, a Kielce nie mają? Chyba PKS Kielce nie jest firmą prywatną. Nie rozumiem tego...

zibi

Post autor: zibi » 16 kwietnia 2008, o 15:46

no to przeczytaj ........ pierwszą stronę GW dodatek Kielce z dnia dzisiejszego
no coments

eM

Post autor: eM » 16 kwietnia 2008, o 16:33

Właśnie widziałem nagłówek, mógłby ktoś skan wrzucić?

eM

Post autor: eM » 26 kwietnia 2008, o 13:08

Dzisiaj w papierowym wydaniu Echa, na stronie 7 jest artykuł, że prezydent Kielce chce w ramach komunalizacji przejąć 85% akcji kieleckiego PKS, wysłano już nawet zapytanie w tej sprawie do Ministerstwa Skarbu Państwa :!:

zibi

Post autor: zibi » 26 kwietnia 2008, o 17:50

a ja chcę 100 %
czy można prosić o scan tej kaczuchy.....

eM

Post autor: eM » 26 kwietnia 2008, o 18:40

zibi pisze:a ja chcę 100 %
czy można prosić o scan tej kaczuchy.....
postaram się na jutro tylko pomóżcie jak to wkleić i gdzie najłatwiej 8)

zibi

Post autor: zibi » 27 kwietnia 2008, o 14:07

ja nie mam skanera i tou problemik
najprościej prezioo Wojtek chce za friko łyknąć PKS z całym jego majatkiem od POpaprańca z warszawki i trzeba by było go eksmitować nad Morawkę gdzyby tego nie zrobił -to jakieś 100 mln zeta dla miasta , a te bzdety o sytuacji firmy to jakieś totalne smuty , za pieniądze które pozostały na koncie po sprzedaży Zagnańskiej można wiela wiele zrobić ....... gdyby pks nic nie robił to i tak mógby żyć 5 lat!!!!!!

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 6 maja 2008, o 20:39

Niewykluczone, że kielecki PKS będzie w przyszłości nadzorowany przez samorząd. Prezydent Wojciech Lubawski przyznaje, że miasto jest zainteresowane przejęciem firmy na zasadach komunalizacji. Oznaczałoby to, że gmina stałaby się nieodpłatnie właścicielem 85% akcji PKSu.

Odpowiednie pisma ze strony władz miasta i szefostwa firmy, w których wyrażono zainteresowanie komunalizacją trafiły już do Ministerstwa Skarbu. O tym, że byłaby to słuszna droga przekonany jest prezes firmy Grzegorz Kowalczyk. Jak mówi, miasto mogłoby w przyszłości wspólnie z firmą realizować inwestycje na terenach należących do PKS. Prezes podkreślił, że przedsiębiorstwo po sprzedaży działki przy ulicy Zagnańskiej jest w dobrej sytuacji finansowej. Zdaniem Grzegorza Kowalczyka komunalizacja byłaby obecnie najlepszym rozwiązaniem, bowiem pracownicy, których jest około 150 nie udźwignęliby odpowiedzialności za majątek firmy. Jest on szacowany na około 60 milionów złotych.
:arrow: http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... =1&menu2=0
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

ODPOWIEDZ