Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Jaką ma przewage to rozwiązanie wg. Ciebie nad normalnym? Dla mnie nie jest argumentem na tyle przekonywującym, możliwość ustawienia o kilka punktów większej czcionki lub napisanie całej nazwy (Armii Krajowej zamiast Ar. Krajowej)Autor pisze:Wystarczy dostosowac predkosc, bo to rozwiazanie jest bardzo dobre.
Czy w innych miastach też można spotkać tego typu rozwiązania? (to jest pytanie - nie ironia)
666 dostał chyba etat na "8-ce" - dziś też jeździłbarteqck pisze:Mam pytanie jeśli na rozkładzie pisze N to czy musi podjechać autobus niskopodłogowy?
Przykładowo dzisiaj jechałem 8 i zamiast niskopodłogowego podjechał #666 ;/ Dodam że praktycznie wszystkie kursy lini 8 w sobote powininny obsługiwać autobusy niskopodłogowe (http://ztm.kielce.pl/pl/rozklady/0008/0008t037.htm)
Tylko kurs o 23:38 powinien być obsłużony nie niskopodłogowym.Godz. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Min. 20N 29N 52N x 26N 38N 54N x 08N 32N 52N x 37N x 05N 12N 19N 32N 38
Ja jechałem 10:38. Czy ZTM nie powinien jakieś kary nałożyc?
Przybywa pasażerów autobusów MPK
Po raz pierwszy od 2001 roku autobusy miejskie w Kielcach nie tracą pasażerów. Zmiana jest niewielka, ale widoczna.
Z kwartalnych danych wynika, że w ciągu trzech pierwszych miesięcy tego roku sprzedano około 8,7 mln biletów. - To blisko ośmioprocentowy wzrost wpływów w porównaniu z pierwszym kwartałem ubiegłego roku. Nawet uwzględniając czteroprocentową podwyżkę cen z połowy ubiegłego roku widać, że sprzedaliśmy ich o cztery procent więcej - mówi Kazimierz Krzemiński z Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach.
To tylko pozornie niewielka różnica, bo od 2001 roku MPK systematycznie traciło pasażerów. W 2002 roku z usług miejskiego przewoźnika skorzystało ponad siedem milionów klientów mniej. Tłumaczono to zmniejszeniem liczby kursów oraz coraz większej liczby samochodów. Spadek wyhamował pod koniec 2006 r i liczono, że rok później po raz pierwszy pasażerów przybędzie. Tak się jednak nie stało, m.in. ze względu na wakacyjny strajk MPK. Autobusy w ogóle nie kursowały przez dwa tygodnie, a gdy uruchomiono komunikację zastępczą, praktycznie w autobusach wielokrotnie można było jeździć na tym samym bilecie.
- Teraz jednak widać, że liczba pasażerów powoli zaczyna rosnąć. Podobna tendencja jest zresztą widoczna w innych miastach, np. w Zielonej Górze - informuje Krzemiński. Wytłumaczenie wzrostu jest jednak trudne. - Moim zdaniem to efekt mniejszego bezrobocia. Trochę łatwiej o pracę, a jeżeli ktoś dojeżdża do niej, to kupuje bilet. Poza tym ceny paliwa i korki nie zachęcają do korzystania z samochodów osobowych - dodaje. Tłumaczy, że widać, iż na niektórych liniach, szczególnie kursujących w okolicach szkół, brakuje autobusów przegubowych. - Wozy wielkości solarisa są za małe - podkreśla Kazimierz Krzemiński.
Niewykluczone, że na większą liczbę sprzedanych biletów może mieć też wpływ ilość kontrolerów. Jest zmienna, ale przekracza 50. - To optymalne rozwiązanie. Pod koniec roku było ich ponad 30 osób, teraz jest ok. 40 osób. Wszyscy są zatrudnieni w ZTM i, odpukać, od tego czasu nie ma też żadnych poważniejszych skarg - mówi Krzemiński. Blisko połowa kontrolerów to kobiety.
Tylu pasażerów przewiozło kieleckie MPK
2001 rok - 46 mln osób
2002 - 38,7 mln
2003 - 35,6 mln
2004 - 33,9 mln
2005 - 32,7 mln
2006 - 32,35 mln
2007 - 31,1 mln
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Po raz pierwszy od 2001 roku autobusy miejskie w Kielcach nie tracą pasażerów. Zmiana jest niewielka, ale widoczna.
Z kwartalnych danych wynika, że w ciągu trzech pierwszych miesięcy tego roku sprzedano około 8,7 mln biletów. - To blisko ośmioprocentowy wzrost wpływów w porównaniu z pierwszym kwartałem ubiegłego roku. Nawet uwzględniając czteroprocentową podwyżkę cen z połowy ubiegłego roku widać, że sprzedaliśmy ich o cztery procent więcej - mówi Kazimierz Krzemiński z Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach.
To tylko pozornie niewielka różnica, bo od 2001 roku MPK systematycznie traciło pasażerów. W 2002 roku z usług miejskiego przewoźnika skorzystało ponad siedem milionów klientów mniej. Tłumaczono to zmniejszeniem liczby kursów oraz coraz większej liczby samochodów. Spadek wyhamował pod koniec 2006 r i liczono, że rok później po raz pierwszy pasażerów przybędzie. Tak się jednak nie stało, m.in. ze względu na wakacyjny strajk MPK. Autobusy w ogóle nie kursowały przez dwa tygodnie, a gdy uruchomiono komunikację zastępczą, praktycznie w autobusach wielokrotnie można było jeździć na tym samym bilecie.
- Teraz jednak widać, że liczba pasażerów powoli zaczyna rosnąć. Podobna tendencja jest zresztą widoczna w innych miastach, np. w Zielonej Górze - informuje Krzemiński. Wytłumaczenie wzrostu jest jednak trudne. - Moim zdaniem to efekt mniejszego bezrobocia. Trochę łatwiej o pracę, a jeżeli ktoś dojeżdża do niej, to kupuje bilet. Poza tym ceny paliwa i korki nie zachęcają do korzystania z samochodów osobowych - dodaje. Tłumaczy, że widać, iż na niektórych liniach, szczególnie kursujących w okolicach szkół, brakuje autobusów przegubowych. - Wozy wielkości solarisa są za małe - podkreśla Kazimierz Krzemiński.
Niewykluczone, że na większą liczbę sprzedanych biletów może mieć też wpływ ilość kontrolerów. Jest zmienna, ale przekracza 50. - To optymalne rozwiązanie. Pod koniec roku było ich ponad 30 osób, teraz jest ok. 40 osób. Wszyscy są zatrudnieni w ZTM i, odpukać, od tego czasu nie ma też żadnych poważniejszych skarg - mówi Krzemiński. Blisko połowa kontrolerów to kobiety.
Tylu pasażerów przewiozło kieleckie MPK
2001 rok - 46 mln osób
2002 - 38,7 mln
2003 - 35,6 mln
2004 - 33,9 mln
2005 - 32,7 mln
2006 - 32,35 mln
2007 - 31,1 mln
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
jeśli można
zaraz mina 3 miesiące od pojawienia sie informacji o przetargu w mpk kielce
i co z nim?
lazy już jeżdżą niezgodnie z prawem???
na stronie mpk o zadnym przetargu nie wiadać do tej pory, a w maju mamy podobno poznać nowego partnera mpk w sprawie dostarczania taboru...
krzysiu napisal
i co z nim?
lazy już jeżdżą niezgodnie z prawem???
na stronie mpk o zadnym przetargu nie wiadać do tej pory, a w maju mamy podobno poznać nowego partnera mpk w sprawie dostarczania taboru...
krzysiu napisal
bardzo ciekawe.. mocno watpie..ale po Kasp mozna sie spodziewac wszytskiego...Słyszałem, że jest już drugi przegubowy niskopodłogowiec (podobno na Pakoszu) czy to prawda? Surprised
To byla tylko informacja o tym, co bedzie sie dzialo w 2008 roku (plany inwestycyjne), a nie przetarg jako taki.pk5 pisze:jeśli można
i co z nim?
Nie wiem na jakiej zasadzie jezdza Lazy... troche szperam w tym temacie od marca, zobaczymy czy czegos sie dowiem.