Hm... To musi być chyba "kontynuacja" tego samego albumu, który ja mam w wersji z 1968 r. Chyba ten album był przy kolejnych wznowieniach uaktualniany. Muszę zacząć dokładnie przeglądać wszystkie wersje, które pojawią się u MetzgeraTomek pisze:Zdjęcie jest autorstwa Pawła Pierścińskiego i znalazło się w albumie Kielce wydanym przez Wydawnictwo Łódzkie w 1975 roku.
Kielce zapomniane
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
Mnie bardziej interesowały słodycze niż alkoholecm pisze:Słodycze... może i tam były. Wydaje mi się co prawda, że było tam stoisko alkoholowe, ale może były i słodycze. A może alkoholowe było później? Wisiał tam też taki "pancerny" automat telefoniczny.
A na poważnie - tam się coś zmieniało, ale niestety pamięć zawodzi.
Tak samo jak w oddanym mniej więcej w tym samym czasie dworcu autobusowym... Na pierwsze schody ruchome musieliśmy czekać jeszcze ponad 15 latcm pisze:Ja pamiętam tylko to, że tuż przed oddaniem do użytku przebudowanego Puchatka mówiło się o tym, że będą tam schody ruchome - i rozczarowanie, że jednak ich nie było.
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
DziękiRZ pisze:Mnie bardziej interesowały słodycze niż alkohole![]()
Wygrzebałem kilka zdjęć tego rejonu z 1968 roku (osoby na pierwszym planie celowo "rozmyłem", bo nie jestem pewien, czy byłyby zachwycone publikacją).
Ul. Staszica, po prawej kino "Moskwa", po lewej w głębi kamienica narożna (kino "Warszawa") i jakiś parterowy budynek - w miejscu obecnego "Puchatka":

Nadal Staszica (jakość kiepska, bo to powiększony fragment zdjęcia - reszta nic nie wnosiła do tematu

Róg Buczka (Paderewskiego) i Solnej

Na tym trzecim zdjęciu widać powstający biurowiec tam gdzie jest Enigma. Zaciekawiło mnie jeszcze coś, otóż znak "zakaz wjazdu" od Buczka, chyba dlatego że jeździły tam autobusy co widać na pierwszym zdjęciu na Staszica i nie miałyby jak się minąć. Jakoś nie potrafię sobie teraz wyobrazić że mógł zmieścić się tam autobus 
Waleczne Serce Korona Kielce
Bardzo zacne zdjęcia! Na rogu Solnej stała wcześniej duża modernistyczna kamienica z lat 30-tych. Długo się nie nastała, bo została zbombardowana w czasie wojny. Jej zdjęcie (już po zbombardowaniu...) dostrzegłem w Muzeum Historii Kielc.
W tymze muzeum jest też bardzo ciekawe zdjęcie przedstawiające rozbiórkę cerkwi. Ponieważ istnieje fotografia (wklejałem ją na początku wątku) z budowy cerkwi, to klamra się zamyka. Cerkiew stała ostatecznie przez ok. 65 lat.
A ten parterowy dom przy Staszica był pierwotnie niebrzydki:

W tymze muzeum jest też bardzo ciekawe zdjęcie przedstawiające rozbiórkę cerkwi. Ponieważ istnieje fotografia (wklejałem ją na początku wątku) z budowy cerkwi, to klamra się zamyka. Cerkiew stała ostatecznie przez ok. 65 lat.
A ten parterowy dom przy Staszica był pierwotnie niebrzydki:

- Tomek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Być może, album o którym mówiłem ma też inny format bo jest w kwadracie (22x22 cm)RZ pisze: Hm... To musi być chyba "kontynuacja" tego samego albumu, który ja mam w wersji z 1968 r. Chyba ten album był przy kolejnych wznowieniach uaktualniany. Muszę zacząć dokładnie przeglądać wszystkie wersje, które pojawią się u Metzgera
Wygrzebałem albumy z negatywami, które mi zostały po ojcu. Po przejrzeniu okazało się, że parę rzeczy do tego wątku da się wybrać. Jakość nie jest rewelacyjna bo to skan negatywu.
Najpierw Rogatka Krakowska i budynek, który stał w miejscu dzisiejszego parkingu przed "Nidą":

Przebudowa Seminaryjskiej (po prawej widoczny od tyłu budynek, w którym mieści się obecnie NFZ, po lewej narożnik z Jana Pawła II (gdzie dziś jest apteka):

I słabo niestety widoczna kamienica przy Wesołej - w miejscu, gdzie dziś jest luka między Nidą a PSL/PKO:

Najpierw Rogatka Krakowska i budynek, który stał w miejscu dzisiejszego parkingu przed "Nidą":

Przebudowa Seminaryjskiej (po prawej widoczny od tyłu budynek, w którym mieści się obecnie NFZ, po lewej narożnik z Jana Pawła II (gdzie dziś jest apteka):

I słabo niestety widoczna kamienica przy Wesołej - w miejscu, gdzie dziś jest luka między Nidą a PSL/PKO:

Budowa ul. Żytniej - wiadukt Żytnia/Grunwaldzka:

Parę lat późniejsze zdjęcia (1975 r.) - widok z Karczówkowskiej 10 na budującą się Karczówkowską 12 (nieszczęsne wieżowce koło hali sportowej). W oddali widać też budujący się hotel robotniczy przy Urzędniczej (obecnie m.in. hotel "Kielce")

Parę lat późniejsze zdjęcia (1975 r.) - widok z Karczówkowskiej 10 na budującą się Karczówkowską 12 (nieszczęsne wieżowce koło hali sportowej). W oddali widać też budujący się hotel robotniczy przy Urzędniczej (obecnie m.in. hotel "Kielce")

Słynny samolot na KSM-ie i ja
(zdarza się, że starsi kielczanie jeszcze dziś umawiają sie "pod samolotem"
:
(Edycja: zdjęcie przedstawia faktycznie ulicę Grunwaldzką, o czym jeszcze będzie mowa w następnych postach)

(Edycja: zdjęcie przedstawia faktycznie ulicę Grunwaldzką, o czym jeszcze będzie mowa w następnych postach)

Ostatnio zmieniony 6 lipca 2012, o 22:50 przez RZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Faktycznie!ice pisze:Inny samolot, cos tak mi sie kojarzy tez kiedys wisial na bloku przy Grunwaldzkiej 2? 4? Pierwszy blok za wiaduktami po lewej na wysokosci przejscia dla pieszych.