Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 18 marca 2008, o 15:40

Kapliczka na Podklasztornej miała daszek gontowy (1925 r. - podobnie jak w przypadku Białogonu, autorem zdjęcia jest Edmund Massalski):

Obrazek

Teraz dach jest obity blachą - za kapliczką zaś pole brzydkich transformatorów. Tyle tylko, że dzisiaj rosną tam dwa modrzewie :) :

Obrazek
Obrazek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 18 marca 2008, o 19:24

Jak dla mnie to zdjecie kapliczki moglo by sie znajdowac w temacie "Zagadki" bo nie mam pojecia gdzie to jest :oops:

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 18 marca 2008, o 19:39

na Podklasztornej
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 18 marca 2008, o 20:18

To akurat udalo mi sie przeczytac :?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 marca 2008, o 20:36

ice pisze:To akurat udalo mi sie przeczytac :?
Na pierwszym przedwojennym zdjęciu widać Karczówkę - zdjęcie to jest zrobione od strony dzisiejszej ulicy Grunwaldzkiej. Innymi słowy kapliczkę znajdziesz idąc Podklasztorną od strony Grunwaldzkiej, mniej więcej w połowie drogi do ul. Karczówkowskiej.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 marca 2008, o 21:21

No to tym razem sama Karczówka - baszty, które były kryte gontem. Wbrew konserwatorowi zabytków pokryto je blachą, przez co mocno straciły na uroku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 marca 2008, o 22:16

RZ pisze:Obrazek
Ciekawe zdjęcie - po lewej widać chyba budowę DT. "Puchatek"? Dałbyś radę powiększyć ten fragment?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 marca 2008, o 23:55

cm pisze:Ciekawe zdjęcie - po lewej widać chyba budowę DT. "Puchatek"? Dałbyś radę powiększyć ten fragment?
Faktycznie :!: Nie zwróciłem na to uwagi. W oryginale to fotka 7,5/5 cm :)
Zeskanowałem jeszcze raz w większej rozdzielczości i sporo widać.
Pierwotny Puchatek w budowie, Urząd Wojewódzki też jeszcze niedokończony. No i wielki spadzisty dach nadbudowanego później budynku polonistyki AŚ na Leśnej:

Obrazek

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 marca 2008, o 09:21

Dzięki :)

Mam wrażenie, że Puchatek jest zbudowany do połowy, a na rogu Staszica i Sienkiewicza stoi jeszcze kamienica, w której mieściło się kino "Warszawa"(?)

Obrazek

W tle za Urzędem Wojewódzkim prawdopodobnie budowa wieżowców przy Nowym Świecie. Który to może być rok? Zapewne przełom lat 60. i 70. Może znasz datę wykonania zdjęcia?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 marca 2008, o 17:18

cm pisze:Dzięki :)

Mam wrażenie, że Puchatek jest zbudowany do połowy, a na rogu Staszica i Sienkiewicza stoi jeszcze kamienica, w której mieściło się kino "Warszawa"(?)
W tle za Urzędem Wojewódzkim prawdopodobnie budowa wieżowców przy Nowym Świecie. Który to może być rok? Zapewne przełom lat 60. i 70. Może znasz datę wykonania zdjęcia?
No tak, drugą część Puchatka zaczęli dobudowywać z 10 lat po pierwszej, już za mojej pamięci. :) Trwało to dobrych parę lat, jak wszystkie inwestycje w tym okresie. Skończyli w połowie lat 80-tych.
To jest zdjęcie z pocztówki z 1974 r., ale poniewaz Urząd Wojewódzki skończyli w 1971 r. to fotka musi być z 1970/71. z Ja zresztą pamietam z dzieciństwa starego mniejszego Puchatka ze sklepem z zabawkami na parterze i przestrzennym neonem w kształcie piłek (ponawiam swoją prośbę - bo już kiedyś w tym wątku o tym pisałem - o zdjęcia pierwotnego Puchatka - gdyby ktoś miał). Granicę starego Puchatka widać na nadbudówce.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 marca 2008, o 17:42

RZ pisze:No tak, drugą część Puchatka zaczęli dobudowywać z 10 lat po pierwszej, już za mojej pamięci. :) Trwało to dobrych parę lat, jak wszystkie inwestycje w tym okresie. Skończyli w połowie lat 80-tych.
(...) Ja zresztą pamietam z dzieciństwa starego mniejszego Puchatka ze sklepem z zabawkami na parterze i przestrzennym neonem w kształcie piłek (ponawiam swoją prośbę - bo już kiedyś w tym wątku o tym pisałem - o zdjęcia pierwotnego Puchatka - gdyby ktoś miał). Granicę starego Puchatka widać na nadbudówce.
To jest dla mnie nowość! Pamiętam prace przy Puchatku prowadzone na początku lat 80., ale przez te wszystkie lata żyłem w świadomości, że to był remont, a nie dobudowa. Nie pamiętam tego miejsca z wcześniejszych lat. Kojarzę natomiast neon z kółkami (czy też piłkami, szczegóły już mi uleciały) - czy dobrze pamiętam, że wisiał od strony ul. Staszica?

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 20 marca 2008, o 18:26

cm pisze:Kojarzę natomiast neon z kółkami (czy też piłkami, szczegóły już mi uleciały) - czy dobrze pamiętam, że wisiał od strony ul. Staszica?
Ja oczywiście nie moge pamietać tych neonów, ale przypomniałem sobie że mam na zdjęciu w jednym z albumów. Jakość słaba bo nie mam skanera teraz i tylko zdjęcie telefonem...

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 marca 2008, o 21:24

Tomek pisze:
cm pisze:Kojarzę natomiast neon z kółkami (czy też piłkami, szczegóły już mi uleciały) - czy dobrze pamiętam, że wisiał od strony ul. Staszica?
Ja oczywiście nie moge pamietać tych neonów, ale przypomniałem sobie że mam na zdjęciu w jednym z albumów. Jakość słaba bo nie mam skanera teraz i tylko zdjęcie telefonem...

Obrazek
Super :!: :D To jest właśnie to :!: Wisiały od strony Staszica, bo Puchatek był tylko od strony Staszica.
To były neony... Jedyna rzecz jakiej nie mogę odżałować z tego okresu.
Wychowałem się w śródmieściu, więc często ciągnąłem rodziców lub babcię do Puchatka (jak już wspomniałem - cały parter: zabawki 8) ).
Ale tak sobie myślę, że wyburzenie kamienicy z kinem Warszawa mogli zacząć nawet w pierwszej połowie lat 70-tych, bo właściwie jej nie pamiętam. Na zdjęciu Tomka (a co to za album?) nie ma ściany, ale pusta przestrzeń. Pamiętam sklepy wokół (Bartek, Wedel, Ludwik - z prawej strony były słodycze :) ) ale nic mi się nie kojarzy z tą kamienicą. Zapamiętałem sam "mały" Puchatek", a ta budowa drugiej części się ciągnęła i ciągnęła. Pamiętam - to już w latach 80-tych, gdy byłem już znacznie bardziej świadomy :) - między Puchatkiem a Tęczą było wszystko rozgrzebane i dłuuugo było tylko wąskie przejście obok budowy.

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 20 marca 2008, o 21:44

Zdjęcie jest autorstwa Pawła Pierścińskiego i znalazło się w albumie Kielce wydanym przez Wydawnictwo Łódzkie w 1975 roku.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 marca 2008, o 22:50

Tomek pisze:Ja oczywiście nie moge pamietać tych neonów, ale przypomniałem sobie że mam na zdjęciu w jednym z albumów. Jakość słaba bo nie mam skanera teraz i tylko zdjęcie telefonem...
Zdjęcie - rewelacja. Jednak pamięć zniekształca. Bywałem tam w dzieciństwie, ale chyba nie tak często, bo zapamiętałem te neony jako okrągłe, ale raczej płaskie (bardziej kółka niż kule). A jednak to były kule... :)
RZ pisze:jak już wspomniałem - cały parter: zabawki
Zupełnie tego nie pamiętam. Czyżbym był wtedy odcięty od informacji o zabawkowym eldorado???? :wink: :lol: Pachnie mi to manipulacją ze strony moich rodziców :D
Pamiętam sklepy wokół (Bartek, Wedel, Ludwik - z prawej strony były słodycze :) )
Słodycze... może i tam były. Wydaje mi się co prawda, że było tam stoisko alkoholowe, ale może były i słodycze. A może alkoholowe było później? Wisiał tam też taki "pancerny" automat telefoniczny.
Pamiętam - to już w latach 80-tych, gdy byłem już znacznie bardziej świadomy :) - między Puchatkiem a Tęczą było wszystko rozgrzebane i dłuuugo było tylko wąskie przejście obok budowy.
Ja pamiętam tylko to, że tuż przed oddaniem do użytku przebudowanego Puchatka mówiło się o tym, że będą tam schody ruchome - i rozczarowanie, że jednak ich nie było.

ODPOWIEDZ