Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
Charon
seba_ck pisze: ... Wielopoziomowy parking, który powstanie na placu Konstytucji 3-Maja w Kielcach będzie miał elewację i wodotrysk. [...] Agata Kowalczyk
Pani Agato ... gratulacje ... a jedną czy wszystkie cztery? ... a będą też stropy?
PS
w górnej części zdjęcia to co tam wystaje to nie przypadkiem ta usunięta kolumnada?
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
Charon pisze:PS. w górnej części zdjęcia to co tam wystaje to nie przypadkiem ta usunięta kolumnada?
Moze to takie samo rozwiazanie jak od strony ZUS?
-
RZ
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Z tekstu Echa wynika, że parking będzie tej samej wielkości, tylko przesunięty (to nieprawda, że poprzednio miałoby 100 miejsc parkingowych więcej) oraz, że będzie obudowany JEDNYM lokalem... Czyli jednak dałem się podpuścić. Eeeech...
Tyle, że będzie miał lepszą elewację.
Poza tym często jako synonimu słowa "bajery" używa się określenia "wodotryski". Tutaj zastosowano to dosłownie.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
-
MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Projekt prezentuje się całkiem przyjemnie. Nigdy nie byłem przeciwnikem parkingu w tym miejscu... Zdaję sobie sprawę, ze w obliczu palnowanych zmian w centrum, to inwestycja potrzebna... Jak jej podobe... Czarnowska, Solna, KCK... Jedyne zastrzeżenia budzi we mnie Plac Wolności... To w przeciwieństwie do placu Konstytucji jest bardzo ładne miejsce w mieście... Jest on bardzo spójny architektonicznie i urbanistycznie... Z jednej strony ulica Mickiewicza i widok na wzgórze zamkowe, z drugiej Głowackiego, monumentalny budynek Uniwersytetu, w przyszłości Filharmonia... Po remoncie kilku kamieniczek, płyty placu, ciekawym oświetleniu i uspokojeniu ruchu mogłoby to być jedno z ciekawszych miejsc w mieście... Obawiam się, że próby wybudowania podziemnego parkingu mogłyby to wszystko zepsuć... Porządny parking obok KCK, Pod Filharmonią lub ewentualnie gdzieś w okolicy bazarów, w zupełnosci tam wystarczy...
-
Moi
MadMike pisze:Jedyne zastrzeżenia budzi we mnie Plac Wolności... To w przeciwieństwie do placu Konstytucji jest bardzo ładne miejsce w mieście... Jest on bardzo spójny architektonicznie i urbanistycznie...
...
Obawiam się, że próby wybudowania podziemnego parkingu mogłyby to wszystko zepsuć... Porządny parking obok KCK, Pod Filharmonią lub ewentualnie gdzieś w okolicy bazarów, w zupełnosci tam wystarczy...
A czym zaburzyć może tę spójność wybudowanie parkingu podziemnego?
Przecież to, moim zdaniem, tylko kwestia zerwania i odbudowy płyty Placu.
-
Daniel
-
Kontakt:
MadMike pisze:Porządny parking obok KCK, Pod Filharmonią lub ewentualnie gdzieś w okolicy bazarów, w zupełnosci tam wystarczy...
W chwili obecnej funkcjonujący parking pod KCK ma dość mierne obłożenie i nie widzę powodów dla których wybudowany w przyszłości w tym miejscu parking wielopoziomowy miałby cechować się większym wykorzystaniem. Parkingi powinny powstawać możliwie najbliżej ścisłego centrum miasta.
-
MadMike
Mógłby zaburzyć chociażby system wjazdów i wyjazdów lub rozwiązanie wentylacji parkingu... Nie musi... ale znając nasze kieleckie realia, to plac będzie zeszpecony...
Jaka jest odległośc od placu wolności do KCK?? 150m?? Wiadomo że jak ktoś pracuje na placu wolności, to woli zaparkować na placu... Ale coś kosztem czegoś... Inni bedą musieli spacerować z Placu Konstytucji na ulicę Dużą... To ta sama odległość
Poza tym... Jak wyłączą rynek i okolice, to parking pod KCK szybko się zapełni, bo tam się skoncentruje ruch.
-
Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Kiedy ja pierwszy raz usłyszałem o zmianie koncepcji z tej z kolumnadą to myślałem, że po prostu postawią ściany (elewacje) imitujące kamiennicę (a nawet kilka) a w środku ukryje się parking. Wygląda to jak jakieś centrum handlowe, ale na pewno nie pasuje do centrum miasta. I jeśli już, to niech przesuną budynek w strąnę zusu, a plac zrobią przed UM, żeby było widać chociaż trochę elewację UM (i było gdzie choinkę postawić)
Jak z za spadającej wody będzie można cokolwiek rozróżnić na tych LCD?
Rzeczywiście, z tyłu parkingu na zdjęciu z Echa widać kolumnadę, na wizualizacjach w KI też. Oby to był tylko błąd, bo jak nie, to znaczy, że ludzie są niesłowni.
I zaczynam się zastanawiać, czy stara koncepcja nie podobała mi się bardziej.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
-
Jezpir
p.Wojciech Lubawski pisze: (...)Woda spadać będzie z wysokości dwóch pięter, tworząc pionowe lustro. To nie wszystko. Za nim będą schowane wielkie ekrany LCD. - Kiedy woda przestanie płynąć, będzie można na nich oglądać obrazy, filmy. Ale też z płynącą wodą na ekranach mogą być wyświetlane obrazy, co może dać bardzo ciekawy efekt - mówi prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Nie ukrywa, że nowa wizja bardzo mu się podoba. - I powinna się spodobać kielczanom - dodaje.
Poprzedni projekt też się Panu Prezydentowi podobał. Sądowi Administracyjnemu mniej. Może i z tym też tak będzie, bo wg mnie, ten projekt (choć lepszy) również nie współgra z otoczeniem i zabudową XVIII-XIXw.
p.Artur Hajdorowicz pisze:- Sporo rzeczy zmieniliśmy. Architektura, chociaż ważna, jest drugorzędna wobec akceptowalności przez mieszkańców i jakości zaaranżowania przestrzeni publicznej. Moim zdaniem teraz koncepcja jest lepsza. Najważniejsze, żeby ten projekt zaakceptowało jak najwięcej mieszkańców - mówi Artur Hajdorowicz, pełnomocnik prezydenta ds. rewitalizacji miasta i dyrektor Biura Planowania Przestrzennego UM.
O zgrozo! I to mówi decydent odnośnie zagospodarowania i urbanistyki w mieście. "Pamiłuj"!
źródło Gazeta Wyborcza
Jeżpir
-
MadMike
Jezpir pisze: Może i z tym też tak będzie, bo wg mnie, ten projekt (choć lepszy) również nie współgra z otoczeniem i zabudową XVIII-XIXw.
Te budynki z XVIII-XIX, to budynek ZUS-u, czy może wiezowiec Piotrkowska 12??
Plac nie jest spójny urbanistycznie i historycznie... Dlatego parking w tym miejscu nie jest aż tak dużą zbrodnią. Inaczej byłoby z Placem Wolności na przykład...
-
gaki majster
-
Kontakt:
autor: gaki majster » 8 marca 2008, o 01:21
Projekt w/g mnie dobry, ale sama koncepcja zabudowy tego placu i to jeszcze parkingiem - chybiona.
Kielce Kielce Kielce to jest to...
-
AR
-
Kontakt:
Petras pisze:Kiedy ja pierwszy raz usłyszałem o zmianie koncepcji z tej z kolumnadą to myślałem, że po prostu postawią ściany (elewacje) imitujące kamiennicę (a nawet kilka) a w środku ukryje się parking.
Imitacje kamienic?
Zmiłuj się!
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
Tomek
AR pisze:
Imitacje kamienic?
Zmiłuj się!
Ktoś kiedyś na forum nawet pokazywał takie rozwiązanie gdzieś z zagranicy i nie wyglądało to źle według mnie.
-
Petras
Czepiając się jeszcze tych telewizoró, to mam głęboką nadzieję, że nie puszczą na nich tandetnych reklam jak na Żelaznej czy Sienkiewicza, a szczególnie irytujących reklam aptek. Ja sobie wyobrażam materiały z ITV Kielce albo TVP3 Kielce albo inne materiały o mieście. Źle bym się czuł na miejscu turysty, który zaciekawiony migającym obrazem idzie z Sienkiewki pod parking i widzi reklamę "taniej" apteki jakby to było najciekawsze miejsce w mieście. I jeszcze jedno - głośniki przy telewizorach być powinny, ale ustawione tak, żeby je było słychać tylko na tym niby placyku przed parkingiem (szumiąca woda może trochę namieszać...)
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
-
Jezpir
MadMike pisze:Jezpir pisze: Może i z tym też tak będzie, bo wg mnie, ten projekt (choć lepszy) również nie współgra z otoczeniem i zabudową XVIII-XIXw.
Te budynki z XVIII-XIX, to budynek ZUS-u, czy może wiezowiec Piotrkowska 12??
Te budynki to pierzeje Leśnej i Piotrkowskiej na odcinku od Rynku do Placu i od Placu dalej (do Sienkiewicza i do Silnicy) oraz sam budynek Urzędu Miasta. ZUS bardzo nie przeszkadza - ma szklane ściany, w których odbijają się elewacje kamienic. To dość ładnie wygląda, jak szyby są czyste. Dramat jest z budynkiem Detkom-u. Jak dla mnie to nadaje się on do wyburzenia.
MadMike pisze:Plac nie jest spójny urbanistycznie i historycznie... Dlatego parking w tym miejscu nie jest aż tak dużą zbrodnią. Inaczej byłoby z Placem Wolności na przykład...
Tu akurat masz rację. Ale chyba najładniejszym budynkiem na Placu jest ratusz i do niego należy nawiązywać każdą kolejną substancję architektoniczną, a nie inaczej.
Jeżpir