PSS Spolem/Ryszard Grzyb - Ludwik XXI - ul. Staszica
Moderatorzy: Autor, sueno, Sirek1
Nie jestem tak do końca przekonany czy na szczęście. Słyszałem, że jeszcze w zeszłym tygodniu nie mieli decyzji o WZ. Toczył się spór o zachowanie (przynajmniej w parterze) przejścia ze Staszica do Plant. Pani dyrektor robiła straszne zamieszanie bo sobie tego przejścia (pasażu) nie życzyła. Była chyba też jeszcze kwestia linii zabudowy - projekt zakłada podobno wyrównanie linii zabudowy nie do kamiennicy obok (od strony parku) ale do linii pierzei wyznaczonej przez 'Puchatek' (chyba jednak nie na całości lecz w części). Z tego co wiem to Społem współdziała z jednym z czynnych, kieleckich developerów który wchodzi finansowo w inwestycje w zamian za nadbudowę kawiarni o kondygnacje mieszkalne (w rzucie kształt litery H, gdzie boki są równoległe do Staszica i Silnicy). Zdaje się, że walka o 'metry' przeważa nad architektoniczną harmonią.
Też jestem za takim pasażem.Autor pisze:W kontekscie planow rewitalizacji brzegow Silnicy, nie wiem czy nie warto byloby zostawic jednak przejscia, bo inaczej wyjscia z traktu przy Silnicy beda zbyt rzadko. Zalezy jeszcze jak bardzo wplywa to na caloksztalt pierzei ulicy w tym rejonie...
A z drugiej strony Ludwika będzie przecież przerwa - obok żółtej, ładnie wyremontowanej kamienicy (kiedy jej wreszcie założą balkony?) mieszczącej się między Ludwikiem a Puchatkiem jest wjazd na podwórko, który raczej nie należy do działki Społem.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- Tomasso
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Widzę, że upadł pomysł na konkurs architektoniczny - na oryginalną bryłę budynku - coś jak "krzywy domek"w Sopocie. A szkoda 
Co do przejscia to powinno być właśnie miedzy Ludwikiem a kamienicą przy Puchatku. Tylko strasznie szpeci tam trafo, powinni cos z tym zrobić. Po remoncie PKO, elewacji DT od Silnicy będzie to miły zakątek. Jeszcze te rudery po dawnym salonie gier bym zaorał i ujednolicił ogrodzenia od strony rzeki.
Co do przejscia to powinno być właśnie miedzy Ludwikiem a kamienicą przy Puchatku. Tylko strasznie szpeci tam trafo, powinni cos z tym zrobić. Po remoncie PKO, elewacji DT od Silnicy będzie to miły zakątek. Jeszcze te rudery po dawnym salonie gier bym zaorał i ujednolicił ogrodzenia od strony rzeki.
Tez mi sie wydaje takie przejscie dobrym pomyslem, ale niestety nie wiem czy jest ono brane pod uwage.
A tak poza tematem skoro tutaj planuje sie zrobic parking podziemny (sa nawet propozycje dwoch poziomow pod ziemia, ale czy jest to racjonalne przy tej inwestycji?) to po drugiej stronie Silnicy na dzialce PKP tez nie powinno byc przeszkod na tego typu inwestycje.
A tak poza tematem skoro tutaj planuje sie zrobic parking podziemny (sa nawet propozycje dwoch poziomow pod ziemia, ale czy jest to racjonalne przy tej inwestycji?) to po drugiej stronie Silnicy na dzialce PKP tez nie powinno byc przeszkod na tego typu inwestycje.
Miasto chciało przejścia (wydział architektury) ... dyrektor Społem broniła się przed nim rękami i nogami (była podobno na skargę nawet u prezydenta, że się jej blokuje inwestycje). Biorąc pod uwagę charakter lokalu (restauracja) to pasaż byłby swietnym miejscem na wystawienie stolików. Mozna by było zrobić tam wydzieloną kawiarenkę lub cukiernie.Kiba69 pisze:Tez mi sie wydaje takie przejscie dobrym pomyslem, ale niestety nie wiem czy jest ono brane pod uwage...
Jest jeszcze jedna kwestia - pamiętacie dlaczego Winnicę przenosi się do Ludwika? Protestowali lokatorzy z mieszkań nad nią - ciekawe czy z tymi z planowanych mieszkań nie będzie podobnie.

Sklep sieci "Społem" - Ludwik przestanie istnieć jeszcze w te wakacje?
Agata KOWALCZYK
Jeszcze w te wakacje z ulicy Staszica w Kielcach może zniknąć duży budynek, w którym znajduje się sklep i bar Ludwik.
- Termin wyburzenia zależy od tego, kiedy dostaniemy warunki zabudowy terenu i pozwolenie na budowę. My jesteśmy gotowi do rozpoczęcia prac w lipcu lub sierpniu. Jeśli do tego czasu nie uzyskamy zgody, to prace trzeba przesunąć na przyszły rok. Grunt, na którym znajduje się Ludwik i postawienie nowego budynku wymaga budowy specjalnych fundamentów, umocowanych na palach, których nie można budować przy niepewnej późnojesiennej pogodzie - tłumaczy prezes kieleckiego Społem Helena Gontarz.
Po wyburzeniu Ludwika na jego miejscu powstanie kamienica z trzema lub czterema kondygnacjami z podziemnymi garażami dla jej użytkowników. - Na parterze urządzimy elegancką restaurację z polską kuchnią oraz bar z sałatkowymi i garmażeryjnymi daniami - tłumaczy prezes.
- W lokalach na pierwszym piętrze będą biura, a wyżej apartamenty. Mieszkania będą na jednej lub dwóch kondygnacjach, to zależy na ile dostaniemy pozwolenie budowlane. Społem postawi kamienicę wspólnie z developerem. - To ma być jeden z najpiękniejszych, nowoczesnych budynków w mieście - zapowiada prezes. - W lokalach na pierwszym piętrze będą biura, a wyżej apartamenty. Mieszkania będą na jednej lub dwóch kondygnacjach, to zależy na ile dostaniemy pozwolenie budowlane. Społem postawi kamienicę wspólnie z developerem. - To ma być jeden z najpiękniejszych, nowoczesnych budynków w mieście - zapowiada prezes.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /239858574
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
DT Ludwik do wyburzenia
Dom Towarowy Ludwik zniknie z krajobrazu Kielc. W jego miejscu zostanie wybudowany nowoczesny budynek w którym powstaną restauracja, kawiarnia oraz pomieszczenia biurowe i apartamenty. Prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem do której należy „Ludwik”, Helena Gontarz informuje, że trwają ostatnie prace nad jego nowym projektem.
Helena Gontarz przyznaje, że wstydzi się obecnego wyglądu domu towarowego. Tłumaczy, że wcześniej nie można było przeprowadzić niezbędnych prac, bo brakowało planu zagospodarowania przestrzennego dla ulicy Staszica, przy której usytuowany jest budynek
Teraz przedstawiciele PSS Społem czekają na pozwolenie na budowę. Pierwsze prace mają rozpocząć się na początku przyszłego roku.
Tymczasem jeszcze w listopadzie zakończyć ma się remont, należącej również do Społem, restauracji Winnica. Pierwotnie właściciele planowali zamknięci lokalu, jednak nie zgodzili się na to … klienci. Jak informuje Helena Gontarz restauracja zyska nowe wnętrze, ale na pewno zachowa swoją „duszę”. Nie zmieni się też charakterystyczna kuchnia i w menu nie zabraknie żarkoje czyli gulaszu w cieście.
Aktualizacja: 2008-08-27 11:01:17
http://www.radio.kielce.pl/page,,DT-Lud ... ace08.html
Dom Towarowy Ludwik zniknie z krajobrazu Kielc. W jego miejscu zostanie wybudowany nowoczesny budynek w którym powstaną restauracja, kawiarnia oraz pomieszczenia biurowe i apartamenty. Prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem do której należy „Ludwik”, Helena Gontarz informuje, że trwają ostatnie prace nad jego nowym projektem.
Helena Gontarz przyznaje, że wstydzi się obecnego wyglądu domu towarowego. Tłumaczy, że wcześniej nie można było przeprowadzić niezbędnych prac, bo brakowało planu zagospodarowania przestrzennego dla ulicy Staszica, przy której usytuowany jest budynek
Teraz przedstawiciele PSS Społem czekają na pozwolenie na budowę. Pierwsze prace mają rozpocząć się na początku przyszłego roku.
Tymczasem jeszcze w listopadzie zakończyć ma się remont, należącej również do Społem, restauracji Winnica. Pierwotnie właściciele planowali zamknięci lokalu, jednak nie zgodzili się na to … klienci. Jak informuje Helena Gontarz restauracja zyska nowe wnętrze, ale na pewno zachowa swoją „duszę”. Nie zmieni się też charakterystyczna kuchnia i w menu nie zabraknie żarkoje czyli gulaszu w cieście.
Aktualizacja: 2008-08-27 11:01:17
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

Zakupy w Ludwiku do wiosny. Potem rozbiórka
Joanna Gergont
2008-10-30, ostatnia aktualizacja 2008-10-30 19:03
Miejsce Ludwika, jednego z najstarszych sklepów PSS "Społem", w kwietniu przyszłego roku zająć mają głębokie wykopy. Potem wyłoni się z nich pięciokondygnacyjna budowla. To najnowsza inwestycja Społem. Po raz pierwszy realizowana z prywatnym inwestorem.

Fot. ARCAD
Ludwik na ul. Staszica już nie wróci. - To miejsce reprezentacyjne. Wiedzie tamtędy trakt spacerowy do parku, na Wzgórze Zamkowe. Powinny tam być restauracje, kawiarenki. Te obecne mają charakter nieco jarmarczny. My chcemy urządzić tam bardzo wytworną restaurację - mówi Halina Gontarz, prezes PSS "Społem" w Kielcach.
Jaka będzie, jeszcze do końca nie wiadomo. Najpierw planowano, że serwowane tam będą dania kuchni ukraińskiej, tak jak w Winnicy, słynnej restauracji też należącej do Społem. Później plany zaczęły się zmieniać.
- Skłaniamy się do tego, żeby była to restauracja z polskimi daniami. Bo te to już nie tylko schabowy z zasmażaną kapustą, ale wiele smacznych, zdrowych potraw. Polacy na nowo odkryli uroki polskiej kuchni i bardzo chętnie odwiedzają lokale, gdzie można zjeść takie dania - tłumaczy prezes Społem.
Restauracja ma być "dwustronna" - to oznacza, że wejść do niej będzie można zarówno od ul. Staszica, jak i od bulwaru nad Silnicą. Tam przygotowane będzie miejsce pod zielony letni ogródek. - Zacznie działać, jak tylko miasto uporządkuje ten trakt - zapowiada prezes Gontarz.
Ale nie tylko restauracja zajmie miejsce Ludwika. Powstać ma tam pięciokondygnacyjny budynek. Na parterze, który ma ok. 1,5 tys. m kw., będą także szybki bar i recepcja. Na piętrze będą biura, gabinety lekarskie. Trzy kolejne kondygnacje to mieszkania o powierzchni od 40 do 200 m kw. - Chcemy zachować w tym miejscu bar z nieco tańszym menu, jakie serwowaliśmy w Ludwiku, bo tego oczekują nasi klienci, i to się sprawdziło. Oczywiście będzie miał znacznie wyższy niż dotychczas standard - podkreśla prezes Gontarz.
To pierwsza inwestycja, jaką PSS "Społem" realizować będzie z prywatnym inwestorem. Jest nim kielecka firma Grzyb Nieruchomości. - Planujemy kilka inwestycji związanych z naszą działalnością produkcyjną, m.in. musimy wybudować nową kotłownię w naszej piekarni na Siejach, dostosować obiekty do wymogów UE, a to kosztuje. Nie chcieliśmy blokować wszystkich swoich środków, kiedy mamy możliwość znalezienia partnera biznesowego - tłumaczy prezes Gontarz.
Społem wnosi swoją nieruchomość. Koszty budowy pokrywa firma Grzyb Nieruchomości. - Społem będzie właścicielem parteru. Szacujemy, że całość kosztować będzie około 30 mln zł. Niezwykle drogie będzie urządzenie podziemnego garażu, gdzie znajdzie się także miejsce na wszystkie urządzenia techniczne. To grunt podmokły, budowanie wymaga specjalnej technologii - tłumaczy Ryszard Grzyb, właściciel firmy.
Jeżeli przedsięwzięcie przy Staszica się sprawdzi, PSS "Społem" zamierza w podobny sposób zrealizować kolejne inwestycje. - Jesteśmy właścicielami kilku atrakcyjnych nieruchomości w Kielcach. Zazwyczaj stoją na nich parterowe supersamy. Ziemia teraz jest zbyt droga, żeby ją tak marnować. Planujemy, podobnie jak przy Staszica, znaleźć partnerów prywatnych i budować w górę. Partery wykorzystywalibyśmy na naszą działalność, góra byłaby zagospodarowywana przez deweloperów - zdradza prezes Gontarz. Jako przykład podaje sklep Zbyszko na Barwinku czy Sezam na Czarnowie.
Inwestycja na Staszica ma już gotowy projekt. Jego autorem jest kielecka Pracownia Projektowa "Arcad".
- Budynek ma nowoczesną architekturę, nawiązuje nieco do sąsiedniego DT "Puchatek". Chcemy w nim zastosować dobre materiały: kamień, granit, marmur. Sama koncepcja zmieniana była chyba ze cztery razy, zanim doszliśmy do tego efektu. Wydaje mi się, że kielczanom ten budynek powinien się podobać - podkreśla Grzyb.
Plany są takie, żeby w marcu przyszłego roku rozebrany został sklep, w kwietniu mają rozpocząć się wykopy. - Chcielibyśmy zakończyć inwestycję na przełomie 2009/2010 roku - zapowiada Grzyb.
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... iorka.html
Ostatnio zmieniony 31 października 2008, o 06:47 przez sueno, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
-
seba_ck
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
KIELCE
31 października 2008 - 0:01
Wyburzą "Ludwika" i wybudują kamienicę
Sklep przy ulicy Staszica w Kielcach do wyburzenia wiosną. Na jego miejscu powstanie nowoczesny budynek z barem, mieszkaniami i biurami.
Dni kieleckiego sklepu Ludwik są policzone. W lutym lub marcu rozpocznie się jego wyburzanie, na jego miejscu powstanie kamienica z restauracją, barem, mieszkaniami i biurami.

Ludwik wybudowany w 1968, nie przynosi chluby centrum Kielc. Wygląda jak stary hangar, ale już niedługo będzie straszył swoim wyglądem. - Wiosną zostanie po nim dziura w ziemi i rozpoczniemy budowę nowej kamienicy - informują Helena Gontarz prezes PSS Społem i Ryszard Grzyb, developer z Kielc, którzy połączyli siły i wspólnie poprowadzą inwestycje.
Nowoczesna kamienica za hangar
Wiadomo już jak będzie wyglądał nowy budynek przy ulicy Staszica, który otrzymał roboczą nazwę "Ludwik XXI-wszy”. Parter to będzie wizytówka PSS Społem. - Otworzymy tam restaurację, z nowoczesnym wystrojem i polską kuchnią. Długo debatowaliśmy nad menu, ale uznaliśmy, że po zachwytach nad dietami innych krajów, nasza znowu jest pożądana. Polskie smaki też są wspaniałe, a my mamy receptury testowanie od 50 lat, które klienci zaakceptowali. Planujemy również wprowadzenie dań dla osób chorych na przykład na wątrobę, serce czy żołądek - informuje prezes. - To ma być restauracja na wysokim poziomie pod każdym względem.
Obok restauracji będzie funkcjonował bar, dla klientów, którzy chcą szybko zjeść coś smacznego. - Uspakajam miłośników sałatek i innych dań oferowanych w obecnym barze. Lokal się zmieni, ale menu pozostanie - zapewnia prezes.
Na parterze znajdzie się wjazd do garażu dla użytkowników i właścicieli lokali w budynku. Goście restauracji będą musieli przyjść na nogach, ponieważ po wybudowaniu parkingu wielopoziomowego przy ulicy Solnej ruch na Staszica zostanie zamknięty.
Z widokiem na pałac
Pozostałe kondygnacje kamienicy należą do developera Ryszarda Grzyba. - Pierwsze piętro zajmą biura, kancelarie, gabinety lekarskie - informuje. - Na pozostałych czterech kondygnacjach powstaną mieszkania - informuje.
Lokale będą miały od 40 do 200 metrów kadrowych, a cena jednego metra wyniesie od 5900 do 6900 złotych. - Będzie ona zależała od lokalizacji i widoku, czy będzie on na pałac biskupów, czy Silnicę - mówi.
- Chcemy zapoczątkować nową erę ulicy Staszica, mam nadzieję, że inni pójdą za nami. To powinno być miejsce, gdzie można dobrze zjeść na najwyższym poziomie, obecna oferta gastronomiczna tej ulicy jest daleka od tego - przyznaje.
"Ludwik” zajmuje tylko część działki, a nowa kamienica stanie na całej nieruchomości, bokami dotykając sąsiadów.
Inwestycja ma kosztować ponad 30 milionów złotych.
Agata Kowalczyk
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /364961397
P.S. Całkiem nieźle się prezentuje cały budynek. Mam nadzieję, że tym razem uda się zrealizować tą inwestycję. Staszica i Planty zaczną się poważnie zmieniać.
31 października 2008 - 0:01
Wyburzą "Ludwika" i wybudują kamienicę
Sklep przy ulicy Staszica w Kielcach do wyburzenia wiosną. Na jego miejscu powstanie nowoczesny budynek z barem, mieszkaniami i biurami.
Dni kieleckiego sklepu Ludwik są policzone. W lutym lub marcu rozpocznie się jego wyburzanie, na jego miejscu powstanie kamienica z restauracją, barem, mieszkaniami i biurami.

Ludwik wybudowany w 1968, nie przynosi chluby centrum Kielc. Wygląda jak stary hangar, ale już niedługo będzie straszył swoim wyglądem. - Wiosną zostanie po nim dziura w ziemi i rozpoczniemy budowę nowej kamienicy - informują Helena Gontarz prezes PSS Społem i Ryszard Grzyb, developer z Kielc, którzy połączyli siły i wspólnie poprowadzą inwestycje.
Nowoczesna kamienica za hangar
Wiadomo już jak będzie wyglądał nowy budynek przy ulicy Staszica, który otrzymał roboczą nazwę "Ludwik XXI-wszy”. Parter to będzie wizytówka PSS Społem. - Otworzymy tam restaurację, z nowoczesnym wystrojem i polską kuchnią. Długo debatowaliśmy nad menu, ale uznaliśmy, że po zachwytach nad dietami innych krajów, nasza znowu jest pożądana. Polskie smaki też są wspaniałe, a my mamy receptury testowanie od 50 lat, które klienci zaakceptowali. Planujemy również wprowadzenie dań dla osób chorych na przykład na wątrobę, serce czy żołądek - informuje prezes. - To ma być restauracja na wysokim poziomie pod każdym względem.
Obok restauracji będzie funkcjonował bar, dla klientów, którzy chcą szybko zjeść coś smacznego. - Uspakajam miłośników sałatek i innych dań oferowanych w obecnym barze. Lokal się zmieni, ale menu pozostanie - zapewnia prezes.
Na parterze znajdzie się wjazd do garażu dla użytkowników i właścicieli lokali w budynku. Goście restauracji będą musieli przyjść na nogach, ponieważ po wybudowaniu parkingu wielopoziomowego przy ulicy Solnej ruch na Staszica zostanie zamknięty.
Z widokiem na pałac
Pozostałe kondygnacje kamienicy należą do developera Ryszarda Grzyba. - Pierwsze piętro zajmą biura, kancelarie, gabinety lekarskie - informuje. - Na pozostałych czterech kondygnacjach powstaną mieszkania - informuje.
Lokale będą miały od 40 do 200 metrów kadrowych, a cena jednego metra wyniesie od 5900 do 6900 złotych. - Będzie ona zależała od lokalizacji i widoku, czy będzie on na pałac biskupów, czy Silnicę - mówi.
- Chcemy zapoczątkować nową erę ulicy Staszica, mam nadzieję, że inni pójdą za nami. To powinno być miejsce, gdzie można dobrze zjeść na najwyższym poziomie, obecna oferta gastronomiczna tej ulicy jest daleka od tego - przyznaje.
"Ludwik” zajmuje tylko część działki, a nowa kamienica stanie na całej nieruchomości, bokami dotykając sąsiadów.
Inwestycja ma kosztować ponad 30 milionów złotych.
Agata Kowalczyk
P.S. Całkiem nieźle się prezentuje cały budynek. Mam nadzieję, że tym razem uda się zrealizować tą inwestycję. Staszica i Planty zaczną się poważnie zmieniać.
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.