IKEA

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
193
Kontakt:

Post autor: 193 » 2 stycznia 2008, o 23:16

ja nie lubie galerii handlowych (i zapewniam ze nie stoje w zadnych kolejkach na otwarcie) bo zabijaja miasto.
ile sklepow juz zamknieto w centrum bo pojawily sie malle. duzo przyjemniej robic zakupy w prawdziwym miescie - z prawdziwa posadzka, prawdziwym niebem, prawdziwa fontanna niz w calkowicie sztucznym srodowisku mallu. nawet zima i to 100 razy.

zakupy przez internet tez niestety zabijaja zycie miejskie - powoduja skrajne zindywidualizowanie i brak kontaktow spolecznych ale oczywiscie to niczyja wina.

ale to nie watek o mallach.
ikea na przedmiesciu to co innego. zwykly blaszak jakie sa wszedze. w centrum sie go nie zrobi bo za wielkie gabaryty. a ze zdecydowali ze u nas go nie bedzie? zapewne zrobili badania rynku i tak im wyszlo. to eksperci i nic sie na to nie poradzi.
mnie to nawet cieszy bo przyczynia sie do zroznicowania. obecnie swiat dazy to skrajnej uniformizacji - wszyscy w europie jedza w makdonaldzie te same hamburgery, ubieraja sie w te same ciuchy z zary i h&m'u i siedza na kanape z ikei.
wolalbym zeby w kielcach powstal jakis magazyn mebli produkowanych TU i projektowanych przez TUTEJSZYCH dizajnerow. mielibysmy cos takiego czego nie maja inni.
ou!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 stycznia 2008, o 23:21

Bo w centrum powinny byc knajpy, restauracje, a nie badziewne sklepiki.

Tematem jest IKEA, apeluje o spokoj wypowiedzi.

Morell

Post autor: Morell » 3 stycznia 2008, o 08:52

Bo w centrum powinny byc knajpy, restauracje, a nie badziewne sklepiki.
Alez w centrum mogą być wspaniałe sklepy wcale nie muszą byc badziewne.A na knajpy i restauracja to musi byc ludzi stać a nie będzie jesli w Kielcach nie pojawią się sensowni inwestorzy. :(

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 3 stycznia 2008, o 22:52

voodoo pisze:
Grzegorz pisze:
Autor pisze:Dla mnie najlepsze to rejon Sciegiennego.
Jeśli lotnisko powstanie...
Ale po co wlasciwie przy tej inwestycji lotnisko potrzebne, zastanów sie przecież nikt nie bedzie jechal specjalnie do Ikei zeby potem na lotnisko pojechać. To nie ma nic do rzeczy ludzie korzystający z lotniska nie zasilą ruchu w sklepie...
Chodziło mi o to, że Ściegiennego będzie najlepszym rejonem dla tekiego sklepu jeśli powstanie lotnisko.
Ostatnio zmieniony 3 stycznia 2008, o 23:03 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 3 stycznia 2008, o 23:02

Morell pisze: Alez w centrum mogą być wspaniałe sklepy wcale nie muszą byc badziewne.A na knajpy i restauracja to musi byc ludzi stać a nie będzie jesli w Kielcach nie pojawią się sensowni inwestorzy. :(
taka bieda w tym mieście a gdzie się nie wyjdzie to zapchane całkowicie że po 20 nie ma jak nogi wstawić, nie wspominając o miejscu żeby usiąść, nie popadajmy w przesadę. Nie jest rewelacyjnie ale do całkowitej zagłady i bankructwa tez nas kawałek dzieli.

maju
Kontakt:

jak nie chcą budować to kij im w ucho....

Post autor: maju » 5 stycznia 2008, o 14:50

....do 2015 to najlepsze lokalizacje już im dawno uciekną i na żadnej Ściegiennego, ani Bialogonie nic odpowiedniego nie znajdą...i dobrze im tak!!! bufony jedne...na Białogonie w takim razie niech powstanie Marks&Spencer :wink:
P.S. Meble z IKEI faktycznie są marnej jakości..sam mam pare i @#$%$$ tyle powiem o ich wytrzymałości na próbę czasu i wymyślności uzytkowników....natomiast żarcie ( no może z wyjatkiem łososia) jest OK, poza tym dla mnie ten sklep spełnia rolę natchnieniową nierzadko jesli chodzi o sposób zagospodarowania wnętrza

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 28 lutego 2008, o 10:16

IKEA szykuje mocne uderzenie w Polsce
(Dziennik, pr/28.02.2008, godz. 07:30)

Szwedzka sieć sklepów meblowych Ikea zamierza wykorzystać boom na polskim rynku wyposażenia wnętrz i podwoić liczbę klientów - informuje "Dziennik".

Do 2015 roku chce otworzyć osiem sklepów. 8) Każdy ma kosztować 120 mln zł. - Obecnie jesteśmy na etapie organizowania spraw formalnych dla salonów w Bydgoszczy i Łodzi.

Ponadto trwa rozbudowa obiektów w Poznaniu i Gdańsku - wymienia Karolina Horoszczak, rzecznik koncernu.

Ale to nie koniec inwestycji szwedzkiego producenta w Polsce. Przy większości sklepów chce mieć parki handlowe oferujące pełen asortyment z branży wyposażenia wnętrz.

- Przygotowujemy się do realizacji dwóch inwestycji: Portu Łódź za ok. 150 mln euro oraz Bulwarów Poznańskich za 80 mln euro- wyjaśnia Horoszczak. Otwarcie obu zaplanowano na koniec 2009 roku.
Every dream has a price

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 28 lutego 2008, o 10:23

Wizard pisze:Do 2015 roku chce otworzyć osiem sklepów
Możliwe lokalizacje wg mnie (bez Łodzi):
1. Białystok
2. Bydgoszcz
3. Lublin
4. Olsztyn
5. Rzeszów
6. Szczecin
7. Zielona Góra
8. Kielce?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 28 lutego 2008, o 10:43

Ewentualnie jeszcze Radom, może Częstochowa.
Every dream has a price

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 28 lutego 2008, o 12:36

Wizard pisze:Ewentualnie jeszcze Radom, może Częstochowa.
Radom tak ale Częstochowa nie sądzę i albo Radom albo Kielce wg mnie.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 2 marca 2008, o 21:15

Jeśli Radom ALBO Kielce to moim zdaniem niestety Radom....

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 2 marca 2008, o 21:59

Myślę, że ani Kielce, ani Radom. Radom jest ledwie 80 km od Janek, a Kielce są zbyt małe. Prędzie Rzeszów, choć też mały, ale bardzo strategicznie położony, choć ja na Ścianie Wschodniej raczej postawiłbym na Lublin, niż Reszów. Białystok natomiast boryka się z wielką blokadą mentalną. Po ostatnich wyborach odblokowało się nieco (PO zmiast ultraprawicy).
Jeszcze głos w sprawie galerii handlowych i sklepików w centrum. Uważam, że jest miejsce dla jednych i drugich. Póki co centra nieco wymarły, ale to tymczasowy stan. Zwróćcie uwagę, że na Zachodzie, gdzie też jest wiele centrów i galerii jest też zawsze mocne centrum, ze strefą ruchu pieszego. Problem takiej strefy w Kielcach polega na tym, że, póki co najprężniej rozwijają się banki (jeden na drugim), gastronomia (często podłej jakości), a brakuje dobrych sklepów. Szkoda, że właściciele Top Fashion, czy Dory nie mogą bardziej rozwinać skrzydeł. Podziwiam takich gości, jak House of Colors, którzy 7-8 lat temu podjęli decyzję o otwieraniu sieci. Wielokrotnie z nimi wtedy rozmawiałem i nie miałem wrażenia, że rozmawiam z gigantami biznesu, a jednak potrafili zrobić coś wielkiego (w sensie skali). Tego nam brakuje, takich handlowych Sołowowów i Klickich. Poza tym kwestią czasu są inwestycje Domów Towarowych Centrum (dziś Centrum Development & Investments). Doradzaliśmy im w rozbudowie DT Renoma we Wrocławiu i zobaczcie, co z tego wyszło: http://www.centrumdi.com/inwestycje.php?obiekt=3
to samo (może na nieco mniejszą skalę) w Kielcach, no, może jakieś wyburzonko wchodzi w rachubę (Puchatek). To wprawdzie moje przypuszczenia, ale myślę, że bardzo realne.

A wracając do IKEA, nie sądzę.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 2 marca 2008, o 22:09

T0MIKE pisze:to samo (może na nieco mniejszą skalę) w Kielcach, no, może jakieś wyburzonko wchodzi w rachubę (Puchatek). To wprawdzie moje przypuszczenia, ale myślę, że bardzo realne.
O tak, gdyby tylko się dało, to jestem za wyburzeniem Puchatka i postawieniem czegoś nowego w tym miejscu!
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 2 marca 2008, o 22:13

T0MIKE pisze: w Kielcach, no, może jakieś wyburzonko wchodzi w rachubę (Puchatek). To wprawdzie moje przypuszczenia, ale myślę, że bardzo realne.
Raczej Katarzyna o której się mówiło że będzie wyburzona.

Tomek/Na tej wypowiedzi zakończymy ten OT.
temat: IKEA
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 3 marca 2008, o 08:04

T0MIKE pisze:A wracając do IKEA, nie sądzę.
Gdzieś te osiem sklepów muszą wybudowac.
Nie mówię że będą to Kielce na 100% ale jeśli skreślimy wszyskie miasta 100-300 tys. mieszkańców to wyjdzie że nowe sklepy IKEA powstaną w miastach w których już jest obecna.

ODPOWIEDZ