Ja sie ciesze z tego faktu i uwazam, ze taka zmiana moze zachecic szczegolnie osoby przyjezdne, ktore o historii PŚ wiedza niewiele. Wg mnie przed Uniwersytet Technologiczny powinna stac nazwa Świętokrzyski.Będzie Uniwersytet Technologiczny w Kielcach!
Politechnika Świętokrzyska - Inwestycje na terenie kampusu
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Jezpir
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A ja uważam, że przemianowanie PŚ na Uniwersytet Technologiczny nie jest właściwe. Ani nie zwiększy prestiżu uczelni, ani nie przysporzy mu popularności. Taka AGH, czy Politechnika Warszawska już dawno mogłaby być U.T., ale nie chcą zmiany nazwy. Dlaczego? Ano dlatego, że od dawna nazywają się tak samo i nazwa ta utarła się w społeczeństwie. Uczelnie te mają ugruntowaną renomę. Politechnika to uczelnia techniczna, a uniwersytet humanistycznąAutor pisze:Ja sie ciesze z tego faktu i uwazam, ze taka zmiana moze zachecic szczegolnie osoby przyjezdne, ktore o historii PŚ wiedza niewiele. Wg mnie przed Uniwersytet Technologiczny powinna stac nazwa Świętokrzyski.
Rozumiem powody, dla których Wyższa Szkoła Pedagogiczna w Kielcach dążyła do osiągnięcia statusu uniwersytetu, ale z tych samych powodów nie rozumiem motywów władz Politechniki Św. Poza tym Uniwersytet Technologiczny (tak jak i Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy) są takimi "półuniwersytetami", bo nie muszą mieć 12 praw do doktoryzowania. Ot i co! Po co z "pełnej" Politechniki robić "półuniwersytet"? Ja nie rozumiem...Wikipedia pisze:Uniwersytet (z łac. universitas doctorum et studentium czyli ogół doktorów i studentów) - najstarszy rodzaj wyższej uczelni o charakterze nietechnicznym, którego celem jest przygotowanie kadr pracowników naukowych oraz kształcenie wykwalifikowanych pracowników. Jednostki organizacyjne uniwersytetu posiadają uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora co najmniej w dwunastu dyscyplinach, w tym przynajmniej po dwa uprawnienia w dziedzinach nauk humanistycznych, społecznych lub teologicznych, matematycznych, fizycznych lub technicznych, przyrodniczych oraz prawnych lub ekonomicznych.
Czy tak samo cieszylibyśmy się z Uniwersytetu Ludowego w Kielcach? W końcu to też uniwersytet...
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2008, o 08:32 przez Jezpir, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeżpir
A ja jestem za zmianą nazwy - teoretyczny student, który nie zna losów uczelni, gdy ma do wyboru akademię i uniwersytet to prawie zawsze wybierze uniwersytet - a chyba chcemy jak najwięcej studentów w Kielcach? I pewnie uniwersytet będzie miał w przyszłości większe szanse na pozyskanie funduszy na różne cele.
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
1951 - powstanie wydziału zamiejscowego WSI Radom w Kielcach,
1965 - WSI Radom zostaje przemianowana na Kielecko - Radomską Wieczorową Szkołę Inżynierską;
1967 - przekształcenie w Kielecko - Radomską Wyższą Szkołę Inżynierską;
1974 - przekształcenie K-RWSI w Politechnikę Świętokrzyską;
Co z tego wynika? Jakby nasi poprzednicy mieli taki sentyment do nazw to obecna Politechnika dalej nazywałaby się Wyższą Szkołą Inżynierską lub Wieczorową Szkołą Inżynierską, a tak będziemy mieli Uniwersytet. Techniczny, ale zawsze Uniwersytet, a w przyszłości, jeśli rozwój uczelni, będzie taki szybki, jak obecnie to kto wie...
1965 - WSI Radom zostaje przemianowana na Kielecko - Radomską Wieczorową Szkołę Inżynierską;
1967 - przekształcenie w Kielecko - Radomską Wyższą Szkołę Inżynierską;
1974 - przekształcenie K-RWSI w Politechnikę Świętokrzyską;
Co z tego wynika? Jakby nasi poprzednicy mieli taki sentyment do nazw to obecna Politechnika dalej nazywałaby się Wyższą Szkołą Inżynierską lub Wieczorową Szkołą Inżynierską, a tak będziemy mieli Uniwersytet. Techniczny, ale zawsze Uniwersytet, a w przyszłości, jeśli rozwój uczelni, będzie taki szybki, jak obecnie to kto wie...
Kielce Kielce Kielce to jest to...
- Nowak
Co z tego jak poziom ksztalcenia sie nie zwieksza znacznie po zmianie nazwy, wiec taki student moze i wybierze uniersytet ale pracodawca juz nie koniecznie ! gdy bedzie mial do wyboru pracownika wyksztalconego nie na uniwersytecie gdzie jest wyzszy poziom. Zmiana nazwy przeskoku nie spowoduje, ale systematyczne rozwijanie kadr, bazy itd itp. Nie zgodze sie ze zmiana nazwy ulatwi przyznanie srodkow unijnych, dobrze napisany wniosek juz predzej.
Mi sie wydaje ze ta zmiana bedzie z korzyscia dla Kielc i samej uczelni. Wedlug mnie powinno byc rozroznienie pomiedzy uczelniami technicznymi, bo tak np Politechnike Radomska i Swietokrzyska laczy nazwa, a w rozwoju roznia sie bardzo znacznie... a co dopiero porownujac Politechnike Radomska z Krakowska?
Druga sprawa to obraz miasta i wojewodztwa w oczach inwestorow zagranicznych: wojewodztwo w ktorego stolicy sa dwa Uniwersytety, a wojewodztwo ze stolica w ktorej jest Akademia i Politechnika. W tym przypadku nazwa ma bardzo duze znaczenie...
PS. Jaki zwiazek ma ta dyskusja/zmiana nazwy z inwestycjami Politechniki?
Druga sprawa to obraz miasta i wojewodztwa w oczach inwestorow zagranicznych: wojewodztwo w ktorego stolicy sa dwa Uniwersytety, a wojewodztwo ze stolica w ktorej jest Akademia i Politechnika. W tym przypadku nazwa ma bardzo duze znaczenie...
PS. Jaki zwiazek ma ta dyskusja/zmiana nazwy z inwestycjami Politechniki?
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
- Jezpir
Jak napisałem rozumiem parcie do zmiany nazwy z Akademii na Uniwersytet. Wynika z tego, że też rozumiem zmianę nazwy z W.S.I. na Politechnikę. Tylko, że od dawien dawna Politechnika była "najwyższą" uczelnią techniczną, a twór Uniwersytet Technologiczny jest sztuczny i wywołuje u mnie ironiczny uśmieszek. Sądzę, że nie tylko u mnie.gaki pisze:(..)Jakby nasi poprzednicy mieli taki sentyment do nazw to obecna Politechnika dalej nazywałaby się Wyższą Szkołą Inżynierską lub Wieczorową Szkołą Inżynierską, a tak będziemy mieli Uniwersytet. Techniczny, ale zawsze Uniwersytet, a w przyszłości, jeśli rozwój uczelni, będzie taki szybki, jak obecnie to kto wie...
Na Uniwersytet przyjdzie więcej studentów niż na Akademię? Być może. Ale czy na Uniwersytet przyjdzie więcej studentów niż na Politechnikę? Mało prawdopodobne.
Uniwersytet Jagielloński czy Warszawski z Podlaskim również łączy nazwa, a każdy wie która uczelnia ma większą renomę. To samo ma sie z politechnikami. Jak jeszcze byłem studentem również dyskusja o prestiżach uczelni miała miejsce i każdy student PŚ obudzony w środku nocy, na kacu cz na trzeźwo potrafił wymienić bez zastanowienia trzy uczelnie techniczne gorsze od PŚ. A później i tak sie liczy co się ma w głowie i co się umie, a nie jaką uczelnię skończyło.Kiba69 pisze:Politechnike Radomska i Swietokrzyska laczy nazwa, a w rozwoju roznia sie bardzo znacznie... a co dopiero porownujac Politechnike Radomska z Krakowska?
A jakie inwestycje prowadzi teraz P.Ś.? Jak nie ma możliwości do dyskusji na temat, to dyskutuje się... na zupełnie inny temat.Kiba69 pisze:PS. Jaki zwiazek ma ta dyskusja/zmiana nazwy z inwestycjami Politechniki?
Jeżpir