Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 lutego 2008, o 15:04

Na ulicach pojawią się nowe autobusy

W tym tygodniu kolejny z czterech nowych autobusów kupionych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach wyjedzie na ulice. Za dwa tygodnie do pracy wyruszą następne pojazdy.

Cztery pojazdy marki Łaz kupione przez kielecką firmę komunikacyjną już są w Kielcach. Przed dwoma tygodniami pierwszy z nich rozpoczął pracę na ulicach miasta, w tym tygodniu na trasę wyjedzie następny, a kolejne do końca miesiąca.
- Chcemy, aby z autobusami wszystko było, jak należy, dlatego przed wyruszeniem ich na ulice musimy mieć pewność, że działają prawidłowo. Nie znamy tej ukraińskiej marki i dopiero zaczynamy zapoznawać się z tą techniką - wyjaśnia Marek Wołoch, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach.

Firma komunikacyjna przygotowuje się jednocześnie do przystąpienia do rozmów z zespołem negocjacyjnym prezydenta Kielc. Na ostatniej sesji radni przyjęli projekt uchwały, w którym zgadzają się na sprzedaż udziałów miasta spółce pracowniczej Kieleckie Autobusy, która została utworzona z udziałów załogi MPK.

- W rozmowach z zespołem negocjacyjnym w pierwszej kolejności będziemy rozmawiać na temat wyceny majątku Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji, a następnie o formie spłaty udziałów. Są dwie możliwości zapłaty: rozłożenie należności na pięć lat, co roku wpłacalibyśmy pieniądze dla miasta, albo po udzieleniu nam przez bank kredytu spłacilibyśmy zupełnie firmę miastu, a sami stopniowo wyrównywali kredyt w banku. Jesteśmy przygotowani na oba te warianty - mówi Marek Wołoch.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /683117195

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 19 lutego 2008, o 15:36

I bardzo dobrze!

nie wiem co ten Łaz ma pod maską, ale wygląda bardzo fajnie. W środku może gorzej.. no ale... zawsze coś. wydaje mi się że on jest wyższy od tych naszych niskich (solaris choćby) i wogóle jaśniej w środku. Wkurza mnie ta ciemnosc w solarisach :/

Jak jechałem Łazem na 46 (czwartek, 14.02. godz. 14) i jakaś babka w środku się czepiała nowych kasowników. że "nie mają co robić tylko nowe wymyślają" One wybiojają takie 2 dziurki i drukują długi numerek...czasem nie na odwrotnej stronie?

Jeśli chodzi o tabliczkę z rozkłądem lini. Jest to jakby ściągnięte z autoboxa taka ramka, i kartka wygląda to mniej więcej tak: (zdjęcia nie mam)

[mp] [kasp]

LINIA 46

Sikorskiego |
(sikorskiego, pętla) |
Warszawska \/ (z tej strony jak z <---- ale
(przystanki) w odwrotnej kolejności

etc

EDITKurde na tym czymś /\ nie widać jak to było... jak będę miał czas wstawię szkic z painta.. albo do tego czasu cyknę fotkę :P:P nie no nie sądzę /EDIT END

no... gdzieś widziałem rosyjskie forum, gdzie powoływali się na stronkę (mogę powiedzieć naszą, czyli zapaleńców miejskiej komunikacji) odnośnie taboru :)

jak znajdę to podeślę linka, może ktoś przetłumaczy ;) ja ruskiego nie umiem. Tatuś mi podpowiedział że to na Łazie takie pierwsze jak pi to Ł ;);)

mlodass

Post autor: mlodass » 19 lutego 2008, o 15:53

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/780 ... c77bc.html tutaj jest to tylko, że w słabej jakości, myślałem, że na komputerze będzie lepiej wyglądać, autorowi chodzi raczej o dobrej jakości zdjęcie;)

Owszem, ten numerek drukowany jest na drugiej stronie, trzeba wkładać bilet drugą stroną, troche bez sensu no ale co zrobić.

Widziałem dzisiaj 352 na 20 i całkiem nieźle wygląda z działającym wyświetlaczem, z tyłu też działa tylko nie wiem czy ten boczny też jest uruchomiony bo z drugiej strony widziałem autobus.

pk5

Post autor: pk5 » 19 lutego 2008, o 16:55

#352? też go widziałem
a oto jego zdjęcia :D:D:D (niestety tylko telefonem)

podczas robienia tego kierowca przystanął choć do przystanku jeszcze troszkę było (seminaryjska seminarium) być może chciał wyszczerzyć zęby :D:D:D
Obrazek
Obrazek
zostawili szpetne ramki na tabliczki
Obrazek
ten też działa :)
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2008, o 17:44 przez pk5, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 19 lutego 2008, o 16:57

M@rcin pisze: Choć z drugiej strony MPK Lublin za 20 solarisów zapłaci 18 mln zł, tylko nie wiem czy z VATem czy nie, może ktoś bardziej zorientowany będzie wiedział,
We wspomnianym przez Ciebie przetargu Solaris zażyczył sobie 18 mln 300 tys. zł brutto natomiast MAN wycenił swoje wozy na 20,5 mln zł brutto

mlodass

Post autor: mlodass » 19 lutego 2008, o 17:11

pk5, wrzuć miniaturki, najprościej poprzez imageshack.us/fotosik.pl bez zbędnego zmniejszania zdjęć. Swoją drogą o której godzinie robiłeś te zdjęcia, bo w tym samym miejscu widziałem również tą 20 tylko, że byłem po drugiej stronie ulicy ;]

pk5

Post autor: pk5 » 19 lutego 2008, o 17:15

16:10

pk5

Post autor: pk5 » 19 lutego 2008, o 17:51

http://forums.mashke.org/cgi-bin/forum. ... 188&lm=200

znalazłem adres tego ruskiego forum (a może ukraińskiego? nie wiem)

co do przetargu..
ice napisał:
Widze, ze juz w calej Polsce smieja sie z kieleckiej komunikacji miejskiej Confused
Owszem, śmeiją się z Łazów a raczej z finansów kieleckiej firmy

Pamiętajmy że jest to przetarg na zakup łącznie z finansowaniem.. mógłby mnie ktoś oświecić jak to w parktyce by wyglądało? będą płaciś co miesią c ratę leasingową? czy chcą jakoś inaczej?

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 19 lutego 2008, o 17:57

też go dziś widziałem ale nawet z bliska strasznie słabo widać mogli by chociaż te szybki wymyć od środka, czy coś... ehhh... nasz przewoźnik.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

pk5

Post autor: pk5 » 19 lutego 2008, o 18:05

MAŁY pisze:też go dziś widziałem ale nawet z bliska strasznie słabo widać mogli by chociaż te szybki wymyć od środka, czy coś... ehhh... nasz przewoźnik.
Dokładnie.. to samo w neoplanach, tam strasznie (o wysokopodłogowych nie wspominajac)
Obrazek

A co do brudu.. to te autobusy są strasznie upaćkane..
Obrazek

Awatar użytkownika
kaggy

Post autor: kaggy » 19 lutego 2008, o 18:22

Przy takiej pogodzie wszystkie samochody są upaćkane, nie tylko autobusy.

pk5

Post autor: pk5 » 19 lutego 2008, o 18:24

Niby tak, ale mogliby się postarać

Po za tym kiedyś jechałem którymś z tych wysofanych MANów: sucutko, a brudasek niesamowity, w środku chyba też nie za bardzo dbają.. :/

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 lutego 2008, o 18:45

pk5 pisze:Pamiętajmy że jest to przetarg na zakup łącznie z finansowaniem.. mógłby mnie ktoś oświecić jak to w parktyce by wyglądało? będą płaciś co miesią c ratę leasingową? czy chcą jakoś inaczej?
Tak jak obecnie, czyli co miesiac placi sie rate leasingowa, a po splaceniu autobus wpisany zostaje w majatek firmy.

Da sie uruchomic wyswietlacze? Da sie! Lepszy rydz niz nic, w tym przypadku pochwalam :)

BKV

Post autor: BKV » 19 lutego 2008, o 19:41

[quote="pk5"]http://forums.mashke.org/cgi-bin/forum. ... 188&lm=200

znalazłem adres tego ruskiego forum (a może ukraińskiego? nie wiem)

Z Ukrainskego...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 19 lutego 2008, o 19:59

Super z tymi wyświetlaczami na #352 :)
Tylko co robią tam jeszcze ramki?!

BKV, Ty się udzielasz na tym ukraińskim forum?
o co chodzi z tymi "szyfrownikami" i numerami "burtowymi" 1001-1003?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ODPOWIEDZ