Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
-
giani
-
Kontakt:
jechales przez to skrzyżowanie ze tak to chwalisz? Widziales moze jak to działa? Czy tylko widziales na obrazkach? Bo nie wydaje mi sie zeby to działało tak jak powinno.
pytanie - czemu obrażasz na każdym kroku MZD i ich pracowników? jakies kompleksy? wylali cie stamtąd?

chociaz nie, ty pewnie nie pracowalbys z pustymi łbami
uprzedze pytanie: nie mam z MZD nic wspolnego

ale na bełty mi sie zbiera jak czytam takie rzeczy
-
MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
autor: MeehoweCK » 13 lutego 2008, o 13:25
gutek pisze:- znaków informacyjnych (niebieskich-kierunkowych) - którego kierunku dany sygnalizator dotyczy
nie ma takiej potrzeby - zgodnie z przepisami sygnalizator dotyczy pasa nad którym się znajduje. Chyba jest więc jasne który jest do którego pasa.
gutek pisze:- oświetlenia wielopunktowego ( ze 2 maszty z 6 lampami - pas między jezdniami), które oświetliłoby należycie to niebezpieczne skrzyżowanie. Niestety to problem w całym woj. świętokrzyskim. Takie oświetlenie to standard w Polsce,
Bez przesady, takie oświetlenie jest dobre na dużych skrzyżowaniach w mieście i na węzłach. Faktem jest, że u nas jest deficyt tego typu oświetlenia (przydałoby się na Solidarności, Łódzkiej...), ale w Zgórsku to byłby chyba zbytek.
giani pisze:jechales przez to skrzyżowanie ze tak to chwalisz? Widziales moze jak to działa? Czy tylko widziales na obrazkach? Bo nie wydaje mi sie zeby to działało tak jak powinno.
Jechałem. Moim zdaniem jak najbardziej ok.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
gutek
-
Kontakt:
giani pisze:
pytanie - czemu obrażasz na każdym kroku MZD i ich pracowników? jakies kompleksy? wylali cie stamtąd?

chociaz nie, ty pewnie nie pracowalbys z pustymi łbami

uprzedze pytanie: nie mam z MZD nic wspolnego

ale na bełty mi sie zbiera jak czytam takie rzeczy
Nie obrażam, ale wyrażam SWOJĄ opinie.
Dla mnie i dla tysięcy kieleckich kierowców korzystających
z "super rozwiązań komunikacyjnych" w Kielcach - MZD jest porażką.
Dopóki będą inwestycje typu "Łódzka z genialną sygnalizacja" zdania nie zmienię.
Pozostaną pustymi łbami.

-
petermks
autor: petermks » 13 lutego 2008, o 16:35
MZD to zakład pracy chronionej. Grupa nieudaczników która umie tylko zwęzac łatac dziury i przewlekac w nieskończonośc budowy dróg tłumacząc się procedurami..... Brud smród i dziadostwo= MZD
-
ice
gutek pisze:Dopóki będą inwestycje typu "Łódzka z genialną sygnalizacja" zdania nie zmienię.
Uczepiliscie sie na ta Łodzka, a IMHO tam sygnalizacja kierunkowa nie jest az taka niezbedna. W miescie sa dziesiatki podobnych skrzyzowan i co najnie kilka gdzie rzeczywiscie taka sygnalizacja byla by potrzebna, chociaz by Zytnia czy Seminaryjska/JP2.
-
Autor
- Site Admin
-
Kontakt:
Gutek, petermks, sugeruje nieco zmienic ton i sposob wypowiedzi, bo to nie forum Wyborczej.
-
MeehoweCK
-
Kontakt:
autor: MeehoweCK » 14 lutego 2008, o 10:19
ice pisze:Uczepiliscie sie na ta Łodzka, a IMHO tam sygnalizacja kierunkowa nie jest az taka niezbedna. W miescie sa dziesiatki podobnych skrzyzowan i co najnie kilka gdzie rzeczywiscie taka sygnalizacja byla by potrzebna, chociaz by Zytnia czy Seminaryjska/JP2.
Ice, akurat tutaj się z malkontentami zgadzam. W momencie projektowania Łódzkiej był
wymóg z rozporządzenia Ministra Transportu, aby takie skrzyżowania jak to miały sygnalizację kierunkową. W tej sytuacji moim zdaniem nie jest istotne czy tam sygnalizacja kierunkowa jest potrzebna czy też nie. Wymóg nie został spełniony i to jest karygodne. Bo niby kto ma pilnować w pierwszej kolejności czy projekt drogi jest zgodny z prawem jak nie MZD? Jak pewnie zauważyliście, ja osobiście wielokrotnie tutaj na forum broniłem MZD, ale starając się być obiektywny stwierdzam, że w tym przypadku należy im się nagana.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
-
tom
-
Kontakt:
Mam obawy, że kiedy zostanie zamknięty Most Herbski, a ruch z 1-Maja zostanie przekierowany na Pawią i Skrzetlewską to zaczną powstawać ogromne korki na tych ulicach. Już teraz w godzinach szczytu sięgają dawnego biurowca Kolportera przy Strycharskiej. Jedynym możliwym rozwiązaniem, chociaż niebezpiecznym, mogłoby być wyłączenie sygnalizatora dla skręcających w prawo w Łódzką, aby przejazd odbywał się płynnie, tak jak to było przed przebudową.
Komisja Rewizyjna czuwa!
-
gutek
-
Kontakt:
Po zburzeniu mostu herbskiego korek
(dla skręcających w lewo z łodzkiej w pawią)
będzie sięgał sandomierskiej !!!
Założe się o skrzynke browca, że na tym "nowoczesnym skrzyżowaniu"
bedzie wtedy TRAGEDIA !!!! (i wiele stłuczek i wypadków).
Chyba, żę zamontują sygnalizatory kierunkowe
Dlaczego w Radomiu (droga na Warszawę i Lublin )
wszystkie skrzyżowania posiadają syganlizatory kierunkowe ?
Bo jest Bezpieczniej !!!!
MZD KIELCE = .....

-
ice
Na czas wyburzenia mostu herbskiego, TRAGEDIA bedzie raczej na wszystkich skrzyzowaniach, ktore przejma ruch z 1go Maja.
-
Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
No cóż, trzeba będzie przez to przebrnąć. Im wcześniej, tym lepiej.
Swoją drogą nie sprawiło by wiele bólu ułożenie betonowych płyt między torami między uliczkami Herbską i Górniczą, ze szlabanami. Co Wy na to? Fakt, że torów jest sporo i jechałoby się jak po ręcznej pralce (taka |^^^^^^^^^|), ale zawsze lepsze to niż jechać przez pół miasta w korkach. Może podrzucić ten pomysł urzędnikom?

"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
-
ice
Na skrzyzowaniu Sandomierskiej i Wikaryjskiej trwaja jakies wykopy.
Czy to jest zwiazane z przebudowa skrzyzowania i instalacja sygnalizacji swietlnej??
-
AR
-
Kontakt:
Będą światła na skrzyżowaniu ul. Kołłątaja i Jagiellońskiej
Marcin Sztandera
Rozpoczyna się modernizacja sygnalizacji świetlnej w Kielcach. Na pierwszy ogień idzie skrzyżowanie ul. Kołłątaja i Jagiellońskiej.
Wyjazd z ul. Kołłątaja w kierunku centrum jest bardzo trudny. - To droga podporządkowana, a na Jagiellońskiej jest spory ruch. Na dodatek samochody bardzo się tam rozpędzają. Żeby wyjechać z Kołłątaja w godzinach szczytu, czasem trzeba stać nawet 10 minut - nie ma wątpliwości Paweł Stępiński, oficer prasowy w komendzie miejskiej policji.
Podobnego zdania jest Zbigniew Czekaj, wicedyrektor Miejskiego Zarządu Dróg. - Sygnalizacja jest tam bardzo potrzebna. Już teraz wyjazd z ul. Kołłątaja jest bardzo trudny, a będzie jeszcze gorzej, bo osiedle Podkarczówka się rozrosło - podkreśla.
Dlatego MZD ogłosił już przetarg na zrobienie projektu budowlanego sygnalizacji świetlnej dla tego skrzyżowania. Drogowcy chcą, żeby je poszerzyć, pojawią się też lewoskręty, a całość będzie sterowana czujnikami zatopionymi w nawierzchni.
Czekaj dodaje, że nad budową sygnalizacji w tym miejscu MZD zastanawiało się już kilka lat temu. - Zabrakło pieniędzy. Radni zdecydowali, że lepiej wybudować światła na skrzyżowaniu ul. Podklasztornej i Krakowskiej - tłumaczy.
Na modernizację drogowcy chcą zdobyć unijne pieniądze. - Dlatego pracujemy też nad koncepcją modernizacji innych sygnalizacji w mieście. Za wcześnie, żeby mówić o szczegółach, ale myślę, że skrzyżowanie ul. Kołłątaja i Jagiellońskiej uda się zrobić w tym roku - mówi Czekaj.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
ice
Sygnalizacja swietlna przydala by sie jeszcze na Jagiellonska/Karczowkowska i Tarnowska?Wapiennikowa.
-
voodoo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
ice pisze:Sygnalizacja swietlna przydala by sie jeszcze na Jagiellonska/Karczowkowska i Tarnowska?Wapiennikowa.
Moim zdaniem w obu przypadkach nie ma takiej potrzeby.