Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
Sesja Rady Miejskiej w Kielcach odbędzie się 14 lutego (godz. 10.00) w Urzędzie Miasta. Radni zajmą się projektami uchwał m.in. w sprawach: wyrażenia zgody na zbycie w pozapublicznym trybie udziałów Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji Spółka z o.o. w Kielcach oraz określenia zasad zbycia tych udziałów, zmiany uchwały w sprawie przyznawania stypendiów za osiągniecie wysokich wyników sportowych, a także kierunków gospodarowania nieruchomościami stanowiących własność Miasta Kielce.
http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasow ... t1247.html
Ja na 70% bede.
http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasow ... t1247.html
Ja na 70% bede.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2008, o 18:10 przez Kiba69, łącznie zmieniany 1 raz.
-
eM
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Miasto sprzedaje udziały w MPK
Joanna Gergont
2008-02-12, ostatnia aktualizacja 2008-02-12 19:45
Nie mniej niż 51 proc. i nie więcej niż 85 proc. udziałów w Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacji ma sprzedać miasto. Kupcem będzie spółka pracownicza Kieleckie Autobusy. O tym, ile dokładnie udziałów sprzeda miasto, zdecydują negocjacje.
To kolejny krok w kierunku realizacji porozumienia, jakie prezydent Kielc Wojciech Lubawski zawarł z wojewodą świętokrzyskim, zarządem regionu NSZZ "S" oraz komitetem strajkowym w MPK w sierpniu ub.r. po dwutygodniowym strajku załogi. Przewiduje ono, że pracownicy założą spółkę i zostaną większościowym udziałowcem MPK.
Jutro podjęta zostanie kolejna uchwała rady miejskiej w tej sprawie. - To ważna uchwała, bo pozwoli przejść do konkretnych działań, takich jak podjęcie negocjacji dotyczących wykupu udziałów, i to nie przez jakąś spółkę pracowniczą, o czym mówiła poprzednia kierunkowa uchwała rady, ale konkretnie przez spółkę Kieleckie Autobusy - podkreśla Marek Wołoch, prezes MPK. Dodaje, że powołany jest już zespół negocjacyjny, w którego skład wchodzi również on sam. - Negocjacje nigdy nie są rzeczą łatwą, ale tu dosyć jasno sprecyzowane oczekiwania mają i miasto, i my. Dlatego mam nadzieję, że pójdą sprawnie - mówi prezes Wołoch.
Swoją obecność na czwartkowej sesji rady miejskiej zapowiada załoga miejskiego przewoźnika. - Będziemy bardzo grzeczni, ale tradycyjnie chcemy uczestniczyć w sesji, która decyduje o naszych sprawach - tłumaczy Bogdan Latosiński, przewodniczący zakładowej "S". - Długo czekaliśmy na uchwałę rady. My byliśmy gotowi już pod koniec roku i nie ukrywam, że załoga mocno się niecierpliwiła. Teraz na pewno klimat się poprawi - ocenia. Podkreśla, że czas jest bardzo ważny, bo nowa spółka musi przygotować się do funkcjonowania przed kolejną zimą. - Musi mieć czas na to, by wziąć kredyty, kupić autobusy, tabor jest w fatalnym stanie. Dobrze, że zima jest dla nas łaskawa, bo byłby problem z zapewnieniem transportu pasażerom - twierdzi Latosiński.
Przewodniczący RM Krzysztof Słoń tłumaczy, że uchwała tak długo czekała na wniesienie na sesję, bo prawnicy mieli wątpliwości co do zależności między podmiotami, czyli miastem, MPK i spółką pracowniczą.
Uchwała mówi o tym, że miasto sprzeda Kieleckim Autobusom nie mniej niż 51 i nie więcej niż 85 proc. udziałów w MPK. Zapłata za udziały może być rozłożona na raty. Jak mówił "Gazecie" prezes Wołoch, dobrym okresem spłaty byłoby pięć lat. W tym czasie załoga, która wejdzie w posiadanie udziałów MPK, nie mogłaby ich także odsprzedać innemu inwestorowi.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4922618.html
Był ktoś?
Joanna Gergont
2008-02-12, ostatnia aktualizacja 2008-02-12 19:45
Nie mniej niż 51 proc. i nie więcej niż 85 proc. udziałów w Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacji ma sprzedać miasto. Kupcem będzie spółka pracownicza Kieleckie Autobusy. O tym, ile dokładnie udziałów sprzeda miasto, zdecydują negocjacje.
To kolejny krok w kierunku realizacji porozumienia, jakie prezydent Kielc Wojciech Lubawski zawarł z wojewodą świętokrzyskim, zarządem regionu NSZZ "S" oraz komitetem strajkowym w MPK w sierpniu ub.r. po dwutygodniowym strajku załogi. Przewiduje ono, że pracownicy założą spółkę i zostaną większościowym udziałowcem MPK.
Jutro podjęta zostanie kolejna uchwała rady miejskiej w tej sprawie. - To ważna uchwała, bo pozwoli przejść do konkretnych działań, takich jak podjęcie negocjacji dotyczących wykupu udziałów, i to nie przez jakąś spółkę pracowniczą, o czym mówiła poprzednia kierunkowa uchwała rady, ale konkretnie przez spółkę Kieleckie Autobusy - podkreśla Marek Wołoch, prezes MPK. Dodaje, że powołany jest już zespół negocjacyjny, w którego skład wchodzi również on sam. - Negocjacje nigdy nie są rzeczą łatwą, ale tu dosyć jasno sprecyzowane oczekiwania mają i miasto, i my. Dlatego mam nadzieję, że pójdą sprawnie - mówi prezes Wołoch.
Swoją obecność na czwartkowej sesji rady miejskiej zapowiada załoga miejskiego przewoźnika. - Będziemy bardzo grzeczni, ale tradycyjnie chcemy uczestniczyć w sesji, która decyduje o naszych sprawach - tłumaczy Bogdan Latosiński, przewodniczący zakładowej "S". - Długo czekaliśmy na uchwałę rady. My byliśmy gotowi już pod koniec roku i nie ukrywam, że załoga mocno się niecierpliwiła. Teraz na pewno klimat się poprawi - ocenia. Podkreśla, że czas jest bardzo ważny, bo nowa spółka musi przygotować się do funkcjonowania przed kolejną zimą. - Musi mieć czas na to, by wziąć kredyty, kupić autobusy, tabor jest w fatalnym stanie. Dobrze, że zima jest dla nas łaskawa, bo byłby problem z zapewnieniem transportu pasażerom - twierdzi Latosiński.
Przewodniczący RM Krzysztof Słoń tłumaczy, że uchwała tak długo czekała na wniesienie na sesję, bo prawnicy mieli wątpliwości co do zależności między podmiotami, czyli miastem, MPK i spółką pracowniczą.
Uchwała mówi o tym, że miasto sprzeda Kieleckim Autobusom nie mniej niż 51 i nie więcej niż 85 proc. udziałów w MPK. Zapłata za udziały może być rozłożona na raty. Jak mówił "Gazecie" prezes Wołoch, dobrym okresem spłaty byłoby pięć lat. W tym czasie załoga, która wejdzie w posiadanie udziałów MPK, nie mogłaby ich także odsprzedać innemu inwestorowi.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Był ktoś?
- Adasiek CK
Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego :
1. ...tak wolno malują te (#$%^%&#!!!!) autobusy?
2. ...wstawili jakieś dechy (osłona na nogi??) koło drzwi w Łazie?
3. ...wyświetlacze w kupionych Manach są nieużywane? (bo nadal nie rozumiem, a kiedyś już pytałem) widziałem raz napis ''MPK KIELE'' więc czemu nie może być zamaist tego np 46 ŚLICHOWICE?
4. ...MPK/ZTM/MZK (bo już nie wiem) to takie dziadostwo?
Nie jestem znawcą tematu, pytam bo uważam, że kto pyta nie błądzi.
2. ...wstawili jakieś dechy (osłona na nogi??) koło drzwi w Łazie?
3. ...wyświetlacze w kupionych Manach są nieużywane? (bo nadal nie rozumiem, a kiedyś już pytałem) widziałem raz napis ''MPK KIELE'' więc czemu nie może być zamaist tego np 46 ŚLICHOWICE?
4. ...MPK/ZTM/MZK (bo już nie wiem) to takie dziadostwo?
<klawy tekścik w tym miejscu>
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
ciekawe czy miasto może odsprzedac udziałyM@rcin pisze:załoga, która wejdzie w posiadanie udziałów MPK, nie mogłaby ich także odsprzedać innemu inwestorowi.
Oto przykład jak można wykonac osłonę przeciwsłoneczną oraz uzyskac intymną atmosferę w kabinie tak lubianą przez kierowców, nie oszpecając autobusu i nie ingerując w identyfikację wizualną.

Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
do czego pijesz? MPK nie ma obowiązku malować autobusów w miejskie barwy, które zostały wprowadzone przed 1 stycznia 2008Adasiek CK pisze:Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego :
Owszem, w temacie kieleckie autobusy zrobiłem temu czemuś zdjęcieAdasiek CK pisze:2. ...wstawili jakieś dechy (osłona na nogi??) koło drzwi w Łazie?
Jedno z pytań na które jeszcze nikt nie odpowiedział.Adasiek CK pisze:3. ...wyświetlacze w kupionych Manach są nieużywane? (bo nadal nie rozumiem, a kiedyś już pytałem) widziałem raz napis ''MPK KIELCE'' więc czemu nie może być zamaist tego np 46 ŚLICHOWICE?
Aczkolwiek wypadałoby wiedzieć podstawowe informacje czym jest mpk ztm mzkAdasiek CK pisze:4. ...MPK/ZTM/MZK (bo już nie wiem) to takie dziadostwo?
Czemu w dwóch tematach wysyłasz ten sam post?
- Adasiek CK
Ale maja obowiazek pomalowac wszystkie do 2012 roku, kiedys musza zaczac.mlodass pisze:do czego pijesz? MPK nie ma obowiązku malować autobusów w miejskie barwy, które zostały wprowadzone przed 1 stycznia 2008Adasiek CK pisze:Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego :