Kierowcy MPK

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:38

Mat pisze:jak juz wczesniej pisalem macie bardzo krytyczne nastawienie do kierowcow a tak naprawde to nic nie potraficie wiecej robic oprocz fotek autobusow i tym sie podniecac.... dziecinada i tyle
Jesteśmy obiektywni. Przecież nikt nie będzie pisał tu o takich "dobrych uczynkach" jak zatrzymanie się na przystanku, odpowiednia prędkość jazdy, kulturalna sprzedaż biletu itp.

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 7 lutego 2008, o 21:41

AR pisze:
Mat pisze:jak juz wczesniej pisalem macie bardzo krytyczne nastawienie do kierowcow a tak naprawde to nic nie potraficie wiecej robic oprocz fotek autobusow i tym sie podniecac.... dziecinada i tyle
Jesteśmy obiektywni. Przecież nikt nie będzie pisał tu o takich "dobrych uczynkach" jak zatrzymanie się na przystanku, odpowiednia prędkość jazdy, kulturalna sprzedaż biletu itp.
Tym bardziej że należy to do obowiązków kierowców. I nie powinno to być powodem do ochów i achów nad nimi. Nie zależy nam na miernocie ale na obsłudze na odpowiednim poziomie.

A jeśli dla Ciebie to dziecinada i tyle, Mar - nikt nie zmusza Cię do czytania tego.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Mat

Post autor: Mat » 7 lutego 2008, o 21:43

AR pisze:
obiektywni byscie byli jakbyscie poznali warunki kierowcow w jakich musza pracowac i kogo wioza ze soba na autobusie bo w wiekszosci wypadkow to sa to nie pasazerowie a bydlo i zwkle chamy, ktorzy duzo wymagaja od kierowcy a sami sa Pasazerami przez duze P

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 7 lutego 2008, o 21:45

Mat pisze: obiektywni byscie byli jakbyscie poznali warunki kierowcow w jakich musza pracowac i kogo wioza ze soba na autobusie bo w wiekszosci wypadkow to sa to nie pasazerowie a bydlo i zwkle chamy, ktorzy duzo wymagaja od kierowcy a sami sa Pasazerami przez duze P
A uważasz ze nikt więcej poza kierowcami nie pracuje w usługach z klientami???? Praca jak każda inna i jeśli się ją wybrało to należy zachować pewne standardy obsługi.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:46

Mat pisze:obiektywni byscie byli jakbyscie poznali warunki kierowcow w jakich musza pracowac i kogo wioza ze soba na autobusie bo w wiekszosci wypadkow to sa to nie pasazerowie a bydlo i zwkle chamy, ktorzy duzo wymagaja od kierowcy a sami sa Pasazerami przez duze P
Bez komentarza. Wstyd mi za Mata.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2008, o 21:47 przez AR, łącznie zmieniany 1 raz.

Limp

Post autor: Limp » 7 lutego 2008, o 21:46

Przeciez już pisaliśmy o tym, że o obowiązkach kierowcy, który je wypełnia nie będziemy pisali.
Mat przecież pisałem abyś nas uświadomił jak dobrzy są nasi kierowcy, że nie są tacy jak o nich mówimy ale jakoś nie było Twojej odpowiedzi...
Limp

Mat

Post autor: Mat » 7 lutego 2008, o 21:47

Zeby byla odowiednia obsluga to trzeba poczekac pare lat a nie jak Wy myslicie ze jak jest ZTM to wszystko bedzie cacy; kierowcy powinni odpowiednio zarabiac i jezdzic dobrymi autobusami

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 7 lutego 2008, o 21:49

Mat pisze: kierowcy powinni odpowiednio zarabiac i jezdzic dobrymi autobusami
No, to wreszcie sobie sami kupią dobre autobusy.
Będą mieć swoją firmę, będą się starać, dobrze zarządzać i będzie lux.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 7 lutego 2008, o 21:49

Mat pisze:
zeby byla odowiednia obsluga to trzeba poczekac pare lat a nie jak Wy myslicie ze jak jest ZTM to wszystko bedzie cacy; kierowcy powinni odpowiednio zarabiac i jezdzic dobrymi autobusami
Przy takim toku myślenia trudno coś zmienić. Jak się podejmuje danego rodzaju pracy to trzebają wykonywać na odpowiednim poziomie a nie utyskiwać że jest mi źle. Sorry - jest wolny rynek i jak komuś źle to może się przekwalifikować i zmienić pracę.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 lutego 2008, o 21:53

Mat pisze:(...)naprawde to nic nie potraficie wiecej robic oprocz fotek autobusow i tym sie podniecac.... dziecinada i tyle
Hehe, poszerz troche tok myslenia i bedzie OK. Dyskusja dot. zarobkow to chyba inny temat. Teraz bedzie spolka pracownicza, to moga sobie zadac 200% podwyzek, tylko czy w zestawieniu z pozostalymi zawodami nie bedzie to za duzo? Sa prace duzo bardziej ciezkie i kierowca nie jest ostatnim pokrzywdzonym. Duzo gorzej maja osoby pracujace realnie z klientami.

Poza tym, jak pisal Jarek, kierowca ma obowiazki, a w Kielcach ze swieca w reku szukac takiego, ktory wykonuje je na odpowiednim poziomie.

Podniecam sie wieloma innymi rzeczami, a tego sie po prostu czepiam, bo ktos musi, a ZTM nie do konca ogarnia. I nie musimy czekac pare lat, bo kultury sie na sile nie nauczy. Ja przynajmniej czekam tylko na sukcesywne wprowadzenie zapisow SIWZ, jesli dopilnujemy wszystkich, to po czesci bedzie na poziomie. Z tego tez powodu bede bardzo upierdliwy... (juz jestem? 8) )

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 7 lutego 2008, o 22:21

Mat pisze:Zeby byla odowiednia obsluga to trzeba poczekac pare lat a nie jak Wy myslicie ze jak jest ZTM to wszystko bedzie cacy; kierowcy powinni odpowiednio zarabiac i jezdzic dobrymi autobusami
to ciekawe :D => czyli "jak będę więcej zarabiał i miał lepszy autobus, to stanę się kulturalny i punktualny". No comment. Nie chcę mieć, jako klient płacący niemałe pieniądze za bilety, do czynienia z taką firmą i jej pracownikami mających taką mentalność - robiącymi łaskę, że raczą pracować.
Standardy obsługi klienta są dzisiaj w każdej niemal dziedzinie oczywistością i nikt z nas nie ma zamiaru czekać kilku lat na odpowiednią obsługę.
Jeśli jakaś firma dzisiaj nie potrafi zapewnić odpowiedniej obsługi, to trzeba szukać na wolnym rynku innej firmy, która tą obsługę zapewni
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 7 lutego 2008, o 22:41

Jarek pisze: Sorry - jest wolny rynek i jak komuś źle to może się przekwalifikować i zmienić pracę.
A myslisz ze kierowcy co robia?? Z miesiąca na miesiąc kierowców jest coraz mniej bo maja dośc takiej roboty. Jeszcze troche i po mieście niebedzie miał kto autobusami jezdzic i zobaczymy co wtedy bedziesz mówił.
Autor czyli twierdzisz, że kierowcy nie pracuja z klientami(pasażerami)?Podczas jazdy muszą dbać o bezpieczeńswto pasażerów (czyli to co dzieje sie w autobusie), o swoje (ile było przypadków, że kierowcy dostawali w łeb podczas pracy) i kontorolowac to co dzieje sie na drodze. Ciekaw jestem ile ty byś wytrzymał w takiej pracy. Cały czas musi pracować na pełnych obrotach bo ma prokuratora na karku.
RZ co do punktualności to sie zwróc do ZTM, żeby zmienili rozkłady jazdy które w większości lini nie były regulowane od liku dobrych lat , a na ulichach samochodów przybywa gdzie w godzinach szczytu Kielce to jeden wielki KOREK, a autobus chyba go nie przeskoczy. Taki kierowca dojeżdzając do petli juz łapie opóznienie na kolejny kurs niemówiąc oczywiście o przerwie.

Limp

Post autor: Limp » 7 lutego 2008, o 22:49

Wybierająć pracę "kierowca autobusu miejskiego" zainteresowany jest poinformowany jake ma obowiązki jak się ma zachowywać czego mu nie wolno co mu wolno itd. Niech kierowcy robią co do nich należyi wypełniają swoje obowiążki i będzie dobrze, a nie podoba im się ta praca to niech odejdą. Wybrali sobie taki zawód bo sami chcieli.
Np. lekarze wiedzą, że są odpowiedzialni za życie ludzi wiedzą z kim mogą się zadawać itd. więc nie ma kogo tu usprawiedliwiać wybierasz zawód jaki chciałeś to pracuj zgodnie z zasadami. Proste!
Limp

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 7 lutego 2008, o 22:51

Patol pisze:
Jarek pisze:A myslisz ze kierowcy co robia?? Z miesiąca na miesiąc kierowców jest coraz mniej bo maja dośc takiej roboty. Jeszcze troche i po mieście niebedzie miał kto autobusami jezdzic i zobaczymy co wtedy bedziesz mówił.
W tej spółce po prostu panuje taka mentalność. Niech nowa spółka pomyśli jak zbudować zespół i go odpowiednio zmotywować. Nikt nie mówi że tworzenie sprawnego zespołu to łatwa rzecz, ale skoro ktoś się bierze za biznes, to powinien mieć jakąś wizję jego funkcjonowania, a na piewszym miejscu w każdym biznesie są ludzie.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2008, o 22:57 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Patol
Kontakt:

Post autor: Patol » 7 lutego 2008, o 22:55

Jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o kase...

ODPOWIEDZ